Sutu Court sportieve impuls voor Zwolle

Zwolle – Zwolle beleeft medio oktober dit jaar een primeur. De wijk Diezerpoort krijgt een sportieve ontmoetingsplek die is voorzien met de interactieve voetbalmuur Sutu. Het zogenaamde Sutu Court. Het is het allereerste interactieve sportveld ter wereld dat in deze vorm wordt geplaatst! Het is de bedoeling dat de hoofdstad van Overijssel nog meer van dit soort sport- en beweegpleinen krijgt.

sutu_2.jpeg

Animaties: yalp.nl

De gemeente Zwolle wil in het kader van het project Zwolle Gezonde Stad een aantal sportieve ontmoetingsplekken aanleggen in wijken met relatief weinig sport- en speelvoorzieningen voor de jeugd. De gemeente kan bij de aanleg van de beweegvelden rekenen op de (financiële) steun van een aantal maatschappelijke partners. Zo wordt het eerste speelveld mede mogelijk gemaakt door Rabobank IJsseldelta, Hogeschool Windesheim, het Deltion College en Novon. De samenwerking tussen de gemeente en de partners is gebaseerd op een concept van het bureau Actorion. "De komende tijd hopen we nog een aantal nieuwe projectpartners te begroeten. Het is al mogelijk om met een relatief kleine bijdrage in het traject te participeren. Samenwerken (met maatschappelijke partners) en kostendeling maken het concept van de sportieve ontmoetingsplekken mogelijk maar ook extra aantrekkelijk."

https://youtu.be/KheQTLHspck 

sutu_court.jpeg  

 

Het Sutu Court zal bestaan uit een veld van verschillende kleuren kunstgras waarop diverse sporten kunnen worden beoefend. Het veld wordt tevens voorzien van de voetbalmuur Sutu.

De Sutu bestaat uit zestien panelen met gekleurde led-verlichting, die reageren wanneer ze geraakt worden met een bal. De bediening van de Sutu is simpel: na een druk op de knop kan er gespeeld worden. De Sutu geeft uitleg over het spel, panelen kunnen oplichten als ze geraakt moeten worden en de voetbalmuur geeft applaus als een level is gehaald. Zo combineert de muur het positieven van gamen (spanning, levels halen, competitie) met al het goede van actief buiten spelen.

De Sutu staat in verbinding met internet, waardoor het aanbod van spellen door de beheerder op afstand kan worden gewijzigd en waardoor spelstatistieken zichtbaar zijn.

 

Zwolle Gezonde Stad werkt volgens de aanpak van het landelijke project ‘Jongeren Op Gezond Gewicht’ (JOGG). In dit project spannen de gemeenten en andere partijen zich in om voldoende beweging samen met gezond eten voor kinderen en jongeren zowel gemakkelijk als aantrekkelijk te maken. Kinderen en jongeren (tot 19 jaar), hun ouders en hun omgeving staan hierbij centraal. Kinderen bewegen te weinig. Overgewicht hangt niet alleen samen met persoonlijke en sociaal-culturele factoren, maar ook met omgevingsfactoren zoals de aanwezigheid van sportfaciliteiten in de nabije omgeving. Zwolle Gezonde Stad wil een gezonde leefstijl bij kinderen en jongeren stimuleren.

De eerste Sutu Court wordt gerealiseerd in de wijk Diezerpoort. De wijk krijgt daarmee een nieuwe en sportieve impuls. Het vroegere tenniscomplex maakt plaats voor een gloednieuw speelveld. De veilige en aantrekkelijke inrichting van het Sutu Court nodigt jong en oud uit om in actie te komen. Hiermee leveren het Sutu Court een bijdrage aan een gezonde(re) manier van leven. Overigens wordt het gravel van de tennisbanen gebruikt voor de aanleg van een heuvel voor skaters, boarders en fietscrossers.

De officiële opening vindt naar verwachting plaats in de maand oktober.

 

 

Artikel delen:
Reacties 5

Reageer