Tweetalige afdeling Van der Capellen van start

Zwolle – Tweetalig onderwijs kent op de Van der Capellen scholengemeenschap in Zwolle een lange traditie. Met ingang van dit schooljaar heeft de school gekozen voor een extra kwaliteitsimpuls. Gestimuleerd door een uitstekende beoordeling van de landelijke toetsingscommissie zijn de tweetalige klassen samengebracht in een eigen afdeling. 

 

20130905_-_capellen_lassuslaan_-_tto_certificates_-_005_s.jpg

Foto: John Beumer 

 

“Het is heel bijzonder om te zien hoe snel de leerlingen de Engelse taal op hoog niveau leren spreken”, aldus de nieuwe teamleider van de tweetalige afdeling van de Van der Capellen Scholengemeenschap Peter van Voorthuizen. De leerlingen krijgen op de Van der Capellen scholengemeenschap meer dan de helft van hun lessen in het Engels en doen daarnaast vele Engelstalige activiteiten. Van Voorthuizen: “Wanneer je achttien uur in de week Engels spreekt, gaat de taalverwerving spelenderwijs. Het uiteindelijke doel is dat de leerlingen in de bovenbouw niet alleen vloeiend Engels spreken maar ook als het ware in het Engels denken.” De tweetalige opleiding op de Van der Capellen scholengemeenschap is daarmee meer dan een cursus met extra lessen Engels.

In vijf jaar HAVO en in zes jaar VWO worden de leerlingen zowel in als buiten de lessen voorbereid op een internationaal georiënteerde toekomst. Zowel bij de vervolgopleidingen, het bedrijfsleven en in de maatschappij als geheel is de internationalisering immers niet meer weg te denken. 

 

“De nadruk in de opleiding komt ook in toenemende mate te liggen op een meer academische benadering van het leren. De leerlingen worden uitgedaagd om zelf verantwoordelijk en kritisch met informatie en met het eigen leerproces om te gaan.

 

Onze tweetalige leerlingen hebben bij hun vervolgopleiding en in hun latere loopbaan een grote voorsprong” aldus Van Voorthuizen. “We horen dit regelmatig terug van onze oud-leerlingen. Terwijl de leerlingen nu een gevarieerde en uitdagende opleiding hebben.”

 

Dit laatste werd bijvoorbeeld deze week gehoord tijdens de uitreiking van de ‘Junior TTO certifcates’. De leerlingen van de vierde klassen van de tweetalige afdeling hebben het eerste deel van hun opleiding met succes afgerond. Ze hebben allen voldaan aan eisen van de landelijke TTO-standaard en mogen nu beginnen aan hun zogenaamde IB-fase (international baccalaureate). De school had de leerlingen en hun ouders uitgenodigd voor een feestelijke uitreiking van de bijbehorende certificaten. Na afloop werden de trotse leerlingen met hun diploma op de foto vereeuwigd. 

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Je mag hopen dat de kinderen ook nog behoorlijk Frans en Duits leren

  en dat de nederlandse taal hoofdmoot is en er correct gespeld wordt…

  en geschreven… Het liefst met een mooie gouden pen
  :-* en met sierlijk handschrift…

  Anders het stokske erover ;D


  Maak melding

 2. ‘met een kleine letter als de aardrijkskundige naam niet meer als
  zodanig functioneert’

  Past toch met wat vrijheid bij dit onderwerp ? (Van der Capellen)
  😉
  We zijn toch inmiddels vergeven aan Europa …?


  Maak melding

Reageer