Zwolle viert natte Monumentendag

Zwolle – Zaterdag was het ook in Zwolle Open Monumentendag in Zwolle. In Zwolle waren maar liefst 29 monumenten geopend en gratis te bezichtigen. Heel druk was het derhalve niet in de stad. Het natte kille weer was daarvan de oorzaak. Dit jaar was landelijk gekozen voor het thema Macht & Pracht. Het Karel V Huis aan de Sassenstraat was het centrale informatiepunt voor de monumentendag in de Hanzestad.

14-09-2013_open_monumenten_zwolle-karel_de_vijfde_huis_02.jpg 

Het Hof van Ittersum was in gerestaureerde vorm weer te bekijken. Dit hof, een oud stadskasteel dat al in 1347 door de Heren van Ittersum werd gebouwd. Het adellijk stadscomplex werd voornamelijk in de winter bewoond of deed dienst als gastenverblijf voor belangrijke personen in de tijd dat de leden van de familie van Ittersum belangrijke functies bekleedden voor de Utrechtse Bisschop en Keizer Karel V. Zo verbleef de Utrechts Bisschop Phillips van Bourgondië in het Huis. In 1532 en 1545 was het de Landvoogdes; Koningin Maria van Hongarije, zuster van Karel V, die met haar hofhouding in het huis verbleef. De Grote Renaissance pronkgevel is een gewijd aan Karel V. In de grote Ridderzaal konden bezoekers zaterdag zo in contact komen met de Heer en Vrouw des huizes in de 16e eeuw. Leden van het Zwole St.Michaels Gilde presenteerden zich hier met kleding en o.a. literatuur over Keizer Karel V en Koningin Maria van Hongarije en de familie Van Ittersum.

14-09-2013_open_monumenten_zwolle-karel_de_vijfde_huis_01.jpg

14-09-2013_open_monumenten_zwolle-karel_de_vijfde_huis_03.jpg 

Aanleiding voor het thema is de herdenking van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden en de viering van 300 jaar Vrede van Utrecht. In het gehele land gingen van duizenden monumenten de deuren open. Het thema “Macht & Pracht” bood een breed aanbod van de meest schitterende monumenten vol prachtige decoraties en details, speciaal opengesteld op Open Monumentendag vanwege hun link met economische, politieke, rechtelijke, geestelijke of Koninklijke macht en pracht.

Nadere informatie over de monumenten die open zijn op Open Monumentendag 2013 staat op landelijke site www.openmonumentendag.nl.

Artikel delen:
Reacties 7
 1. Jammer van het weer. Dat heeft mij van een bezoek aan de stad weerhouden. Zo te zien heb ik echt iets gemist. Grappig trouwens dat WLZ van sommige stadgenoten BZ-ers maakt: ik zie nu in korte tijd voor de 3e maal eenzelfde, inmiddels bekend gezicht.:)


  Maak melding

 2. Ook de vrijwilligers van de Sassenpoort hebben zich gepresenteerd met pracht,macht en praal.
  Ook door het organiseren van gevangenisavonden in de poort doen we iets voor de cultuur in Zwolle.


  Maak melding

 3. Jammer dat veel mensen zich vaak laten leiden door het weer >:( Ik ben naar de rechtbank geweest, nog geen monument maar de moeite waard om van binnen te bekijken.


  Maak melding

Reageer