GroenLinks wil woningnood Zwolle verlichten

Zwolle – GroenLinks Zwolle vindt het onverteerbaar dat er veel gebouwen leeg staan terwijl er woningnood heerst in de stad. Omdat de gemeenteraad niets voelt voor een stevige aanpak van de leegstand, onderneemt GroenLinks zelf actie. De partij presenteert vandaag een 0-meting in foto’s. Over een half jaar, vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen, zal duidelijk worden of het beleid van B&W zoden aan de dijk heeft gezet.

15-09-2013_0-meting_leegstand_zwolle.jpg

GroenLinks is teleurgesteld dat in de Woonagenda die 16 september door de raad wordt vastgesteld, sprake is van maar één concrete pilot om een leeg kantoor­pand om te vormen naar woonruimte. Woordvoerder Patrick Rijke: "Elk kantoor­gebouw dat jaar na jaar leeg staat, zou voor heel veel mensen woonruimte kunnen opleveren." De 0-meting ‘Woonruimte in plaats van leegstand’ is te vinden op www.groenlinkszwolle.nl. GroenLinks Zwolle wil de woningnood verlichten door met een leegstands­verordening vastgoed­eigenaren te dwingen om (kantoor- of winkel)ruimte ter beschik­king te stellen. Aangezien de wethouder volkshuisvesting en de gemeenteraad deze maatregel nog niet nodig vinden, probeert GroenLinks aan te tonen dat er meer druk nodig is om de woningnood op te lossen.

De gemiddelde wachttijd voor een sociale huurwoning in Zwolle bedraagt meer dan drieënhalf jaar. GroenLinks vindt daarom dat het hoog tijd is voor verdergaande maatregelen. De urgentie om de woningnood te verlichten staat in schril contrast tot de aanpak van de langdurige kantorenleegstand. Patrick Rijke: "Leegstand is een schande als er zo veel mensen om ruimte verlegen zitten. Dan moeten de accountmanagers van de gemeente niet met de eigenaren praten tot ze een ons wegen." GroenLinks wil dat de gemeente in zulke gevallen aan de eigenaren mensen moet voordragen die in zo’n pand kunnen wonen. Dat kan met een leegstandsverordening. Op 15 maart 2014 zal blijken of ook zonder dit middel genoeg Zwolse kantoren tot woonruimte zijn omgetoverd.

Artikel delen:
Reacties 11
 1. Een heel oud idee dat zo af en toe weer eens de kop opsteekt.
  Nu is GL eens weer de uitvinder van het zwarte garen?
  Heeft GL dan ook een idee wie de verbouwingskosten van bedrijfspand naar woning en later eventueel visa versa moet betalen?
  En wie mag dan de huur innen?
  En wie zoekt vervangende woonruimte als de eigenaar van zo’n winkel-of kantoorpand z’n eigen ruimte weer voor z’n broodwinning nodig heeft?
  Of zou GL daar nog niet over hebben nagedacht?


  Maak melding

 2. Dat is nou het probleem van nu….. te veel nadenken en op het moment dat er dan wel beslist moet worden is het dan al te laaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaattttt:D


  Maak melding

 3. @br, bedoel je dat we eerst kosten moeten maken, of beloften moeten doen? en dan later wel eens een keer bekijken wie de rekening ervoor moet krijgen?


  Maak melding

 4. Als zou je er anti-kraak panden van maken, zou je er al heel veel mensen blij mee maken. Het is niet altijd een ideale manier van leven, maar vaak wel een ontzettend goedkope manier.


  Maak melding

 5. Antikraakpanden? weer terug naar 30 jaar geleden?
  Karton voor de ramen? water halen bij de buren? wassen bij de koude kraan? slapen op de vloer op oude matrassen?
  Die hippietijd-maagdenhuistijd hebben we toch gehad hoop ik?


  Maak melding

 6. Als ik lees:

  “Er is geen subsidieregeling voor kantoortransformatie.
  en
  “De (op)levering van een nieuwe woning is volledig belast met 21% btw. Dit geldt ook bij een ingrijpende verbouwing waarbij de functie van een gebouw wijzigt. Daarom is bij transformatie van een kantoor naar een woning de levering meestal ook belast met 21% btw

  Dan mag de eigenaar de transformatie tot woning zelf betalen en daarna nog beboet worden met 21% belasting?
  Dat lijkt me inderdaad een behoorliojk obstakel, of lees ik ergens overheen?


  Maak melding

 7. @Observer Je bent zo te horen ook 30 jaar blijven steken met je idee over anti-kraak. Ik ken hele andere, recente voorbeelden, waarbij er gewoon strenge huisregels gelden. En hoezo water halen bij de buren? Hoeveel kantoren ken jij die geen wateraansluiting hebben? Ga je zelf nog met paard en wagen naar je werk?! Please…


  Maak melding

 8. de vastgoed eigenaren moeten eerst de prijzen verlagen voor huur van hun panden.Vele winkel en kantoorpanden staan leeg verspreid over Zwolle omdat de huurprijzen niet meer op te brengen zijn.


  Maak melding

 9. Ik ken ook genoeg zzp-ers of kleine bedrijven die werk/kantoorruimte zoeken. Maar omdat het vaak kleine bedrijven zijn of starters, geen hoge huurprijs kunnen betalen. Laat ze eens beginnen dat soort panden tegen normale prijzen te verhuren. Ook zouden ze deze panden kunnen verhuren aan ondernemers en bijv. gewone huurders. Dan snijdt het mes aan twee kanten.


  Maak melding

Reageer