Bezoek voor ‘dames’ Zwolse Schaapskudde

Zwolle – De ‘dames’ (ooien) van de Zwolse kudde hebben bezoek gekregen van 5 knappe ‘kerels’ (rammen). Elk jaar rond deze tijd worden een aantal rammen aan de kudde toegevoegd om de kudde te dekken. De rammen blijven de rest van het najaar bij de kudde. Benieuwd naar deze knappe ‘kerels’? Breng dan eens een bezoekje aan de kudde. De kudde is vooral in het Westerveldsebos en het Holtenbroekerbos te vinden. Op het informatiebord bij de wijkboerderij de Klooienberg staat aangegeven waar de kudde zich op dat moment bevindt. Met een lekkere wandeling of fietstocht kunt u op zoek gaan naar de kudde.

01-11-2012_schapen_uitzwaaien_klooienberglaan_03.jpg 

De ooien zijn tussen augustus en december om de 17 tot 20 dagen bronstig. Tijdens deze ‘bronstige periode’, die ongeveer anderhalve dag duurt, kan de ooi gedekt worden. Tekenen van de bronst zijn onder andere, blaten, onrustig gedrag, kwispelen en in de buurt van de ram blijven. Een ram krijgt een dektuig om waarin een blok gekleurd waskrijt zit. Wanneer de ram gaat dekken zorgt het waskrijt voor een kleurtje op de vacht van de ooi. Door verschillende kleuren te gebruiken gedurende de paartijd kan de fokker zien in welke periode de ooi is gedekt. Daarmee weet hij ongeveer wanneer de ooi ongeveer gaat bevallen van haar lammetjes.

De schapen die in de eerste ronde worden gedekt bevallen half janu- ari. Wanneer de schapen eind ok- tober naar het winterverblijf gaan, wordt bij alle schapen een echo gemaakt om te kunnen zien of ze drachtig zijn en hoeveel lammetjes het schaap zal werpen. Een ooi die dan nog niet drachtig is, wordt op- nieuw bij een ram gezet.

Bezoekje aan de kudde

Voor de zomervakantie hebben al heel wat basisschoolgroepen de kudde bezocht. Tijdens zo’n be- zoekje vertelt de herderin van al- les over de schapen en de honden en krijgen de kinderen na afloop een leuk aandenken. Het is nog steeds mogelijk voor school klas- sen de kudde te bezoeken. Een afspraakje maken? Neem contact op met Marian Meesters van Travers via m.meesters@travers.nl.

@zwolsekudde

Via twitter kunt u de kudde let- terlijk en figuurlijk volgen, want herderin Gabriëlle Brinkman twittert wanneer zij met de kudde naar een ander gebied gaat. Ook verstuurt zij leuke foto’s en berichtjes met weetjes over wat zij meemaakt met de schapen en haar honden. Dus wilt u op de hoogte blijven? Volg Gabriëlle op @zwolsekudde .

Artikel delen:

Reageer