Gastcollege dr. Alex Werth over evolutietheorie

Zwolle – Is de evolutietheorie van Darwin foutloos? Nee, zegt de bekende Amerikaanse wetenschapper dr. Alex Werth. De hoogleraar van het Hampden-Sydney College in Virginia komt die zienswijze op maandag 23 september 2013 bij Windesheim toelichten tijdens een gastcollege over evolutie. Naast onthullingen van fouten in de evolutietheorie van Darwin zoomt hij in op de lessen die we volgens hem kunnen trekken uit de evolutie, in technische en maatschappelijke zin. Het college vindt plaats bij Windesheim en is voor iedereen vrij toegankelijk.

 

De 21e eeuw wordt wel de ‘eeuw van de biologie’ genoemd omdat de snel toenemende kennis in dat vakgebied steeds meer invloed heeft op de technologie en daarmee op de samenleving als geheel. Bekende voorbeelden zijn kunstmatige inseminatie (IVF), genetische manipulatie maar ook het namaken van spinnendraad of handschoenen waarmee je als een hagedis over muren kunt wandelen. Deze laatste voorbeelden behoren tot de zogenoemde ‘biomimicry’ ofwel onderzoek naar de werking van systemen in de natuur en de vertaling daarvan naar technologische toepassingen.

“Om biomimicry en de invloed hiervan op ons leven te begrijpen, is een goed begrip nodig van de evolutietheorie. Helaas is veel van wat je hoort over evolutie fout. In dit college vertel ik over de fouten in Darwins evolutietheorie, waarom evolutie niet toevallig is en over de fundamentele verschillen tussen ontwerpen vanuit de natuur en ontwerpen zoals de mens dat doet”, vertelt dhr. Werth.

 

Dr. Alex Werth en Windesheim
Het college van dr. Alex Werth bij Windesheim vloeit voort uit het onderzoek naar de baleinen van de bultrug die in december 2012 bij Texel aanspoelde. De opleiding Industrieel Product Ontwerpen van Windesheim is samen met het natuurhistorisch museum Naturalis nauw betrokken bij dit onderzoek. Dr. Alex Werth, specialist in voedingsgedrag van walvissen, werd daarop aangetrokken als projectbegeleider. Nu hij een bezoek brengt aan Nederland is dit een uitgelezen kans om deze internationaal bekende wetenschapper uit te nodigen bij Windesheim.

 

Locatie
Het gastcollege vindt plaats bij Windesheim, Campus 2-6 te Zwolle. Dr. Alex Werth zal spreken in lokaal T0.13 van het T-gebouw.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Helaas moet er kennelijk nog wat evolutie plaatsvinden om het juiste begintijdstip te bepalen. Of moet de meest aangepaste geïnteresseerde dat maar trachten te achterhalen ?


    Maak melding

Reageer