Vredesweek in Zwolle

Zwolle – Van 21-29 september organiseert IKV Pax Christi weer de landelijke Vredesweek, dit jaar met als thema: ‘Act for peace’, te vertalen met ‘Vrede is DOEN’. Sinds enkele jaren kent de vredesweek een Ministerie van Vrede, met lokale Ambassadeurs van Vrede. (zie: www.ministerievanvrede.nl). Afgelopen jaar was Maarten van de Werf in Zwolle de Ambassadeur, dit jaar vervult Henk Blom deze functie.

Het Zwols Vredesplatform, gevormd door leden van verschillende kerken (PKN, RK, Basisbeweging, Doopsgezind) heeft met medewerking van verschillende kerken voor alle dagen van de vredesweek een programma met afwisselende activiteiten samengesteld. De Vredesweek begint op zaterdag 21 september. Dit is tevens de ‘Internationale Dag voor de Vrede’, ingesteld door de Verenigde Naties. In Zwolle wordt de vredesweek om 14.30 uur geopend bij het stadhuis, Grote Kerkplein. Dit gebeurt met het hijsen van de vredesvlag door een vertegenwoordiger van de gemeente Zwolle en Henk Blom, Ambassadeur van Vrede voor Zwolle.

Zondag 22 september is er in vele kerken aandacht voor de vredesweek. 

Om 9.30 uur is er een speciale oecumenische dienst in de Verrijzenis Kerk, Bachlaan 148. Hierbij werken samen de Oosterkerk Gemeente (PKN), de Lutherse Gemeente, de Verrijzenis Kerk (RK) en Basisbeweging Zwolle. Het thema is: ‘Gelukkig wie vrede bewerkt en gemeenschap sticht’. Na de viering is er een gezamenlijke wandeling door de wijk Holtenbroek.

Maandag 23 september is er van 19.30 tot 20.00 uur een Vesperviering in de Lutherse kerk. Koestraat 4. Thema: ‘Vrede is DOEN’. Voorganger: Erwin de Fouw, organist: Gea Hoven. 

Dinsdag 24 september, 19.30 tot 21.30 uur (inloop vanaf 19.00 uur): Thema-avond in de Doopsgezinde Kerk, Wolweverstraat 9, over: ‘Vrede in het Midden Oosten’. Ahmed Yilmaz uit Syrië en Nabil Sahar uit Palestina vertellen persoonlijke verhalen en geven hun visie op vrede. Daarna kunnen de aanwezigen met de inleiders en met elkaar van gedachten wisselen. 

Woensdag 25 september, 18.00 uur: Vredesmaaltijd in de Oosterkerk, Bagijnesingel 17. 

Gesprek over ‘Moeilijke vragen rondom vrede’. Er is een aparte tafel voor kinderen vanaf 4 jaar. Graag tevoren aanmelden bij: Ineke Schoorel, e-mail: inekeschoorel@gmail.com, telefoon 038-4550249. 

Donderdag 26 september, 19.30-20.00 uur: Vesperviering in de Waalse Kerk. Schoutenstraat 4, verzorgd door Basisbeweging Zwolle. Thema: ‘Werken aan vrede’. 

Vrijdag 28 september, 19.00-19.45 uur: Vredezingen in de Dominicanenkerk, Assendorperstraat 29, verzorgd door de Dominicaanse Gemeenschap. Na afloop is er koffie. 

Zaterdag 28 september, 14.00-16.30 uur: ‘Vrede is een werkwoord’ in de Adventskerk, Talmaplein 2. Praktisch bezig zijn met zoeken van verbinding. Korte inleiding over ‘verbinding’ en keuze uit workshops: samen teksten maken over vrede, samen dansen voor verbinding, samen schilderen en samen bouwen. Ook kinderen zijn welkom. 

Zondag 29 september is er in kerkdiensten weer aandacht voor het vredesthema ter afsluiting van de vredesweek.

 

Voor meer informatie: www.vredesplatformzwolle.nl of vredesplatformzwolle@gmail.com.

Financiële bijdragen zijn welkom op rekening 88 34 03 t.n.v. Doopsgezinde Gemeente Zwolle o.v.v. Vredesplatform Zwolle.

Artikel delen:

Reageer