Workshops voor maatjes en andere vrijwilligers

Zwolle – Platform Maatjesinitiatieven Zwolle organiseert op woensdagavond 2 oktober in het kader van de Week tegen Eenzaamheid een workshopavond voor maatjes, mensen die maatje willen worden en andere vrijwilligers. Zij kunnen tijdens de avond kennis en inspiratie voor hun vrijwilligerswerk opdoen. 

 

Er worden vier workshops aangeboden in twee rondes. Deze worden verzorgd door verschillende organisaties. Stichting Coalitie Erbij biedt de workshop ‘Eenzaamheid, hoe maak je het bespreekbaar?’ aan. De training wordt uitgevoerd door trainingsbureau Stavoor. Mindfit geeft de workshop  ‘Betrokken vrijwilliger’. Stichting Focus geeft de workshop  ‘Ervaringsdeskundigen aan het woord’. De vierde workshop, ‘Versterk je netwerk’, wordt gegeven door Monic Diks, coördinator Informele Zorg bij Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet!

De workshopavond is in Wijkcentrum Holtenbroek aan de Bachlaan 20 in Zwolle. De aanwezigen kunnen aan één of twee van de vier workshops deelnemen. Vooraf aanmelden is nodig en kan tot en met vrijdag 27 september via www.zwolledoet.nl <voor online redacties: http://www.zwolledoet.nl/agenda/80/workshopavond-vrijwilligers.  Aan deelname zijn geen kosten verbonden. 

Inhoud workshops

‘Eenzaamheid, hoe maak je het bespreekbaar?’ leert de deelnemers om waar te nemen vanuit het perspectief van de cliënt. Pas wanneer je die begrijpt, kun je er voor de ander zijn. Je ervaart wat helpend kan zijn en wat juist niet. Deze workshop duurt 2,5 uur en heeft daarmee een aanvullend programma.

 

‘Betrokken vrijwilliger’ geeft de deelnemer inzicht in zijn beweegredenen en motieven om vrijwilligerswerk te doen. Ook wordt stilgestaan bij de valkuilen. Deze kunnen je in de weg staan in het contact met de ander.  Een workshop over grenzen, betrokkenheid en balans. Deze workshop duurt 1 uur.

 

‘Ervaringsdeskundigen aan het woord’ biedt gelegenheid om allerlei vragen rond maatjes te bespreken. ‘Wat kun je als maatje nou wel of niet vragen?’, ‘Klopt het beeld dat ik over een ziektebeeld of verslaving heb eigenlijk wel?’, ‘Wat zijn mijn verwachtingen bij de persoon waarvan ik maatje ben?’ Ervaringsdeskundige voorlichters met een achtergrond in de GGZ en/of verslaving leiden deze interactieve bijeenkomst. Deze workshop duurt 1 uur.

 

‘Versterk je netwerk’ schetst wat je als maatje kunt betekenen voor iemand met een beperkt sociaal netwerk of die zelfs in een sociaal isolement terecht is gekomen. Ook wordt een tipje van de sluier opgelicht, over hoe je samen met iemand kunt werken aan uitbreiding van het netwerk.

Artikel delen:

Reageer