Proef inzameling oud papier succesvol in Zwolle

Sinds een half jaar wordt er als proef met veel succes in een gedeelte van de Aa-landen en Brinkhoek het oud papier en karton huis-aan-huis opgehaald via blauwe papiercontainers. Halverwege de proef is er bijna de dubbele hoeveelheid oud papier opgehaald ten opzichte van vorig jaar. Dit is een mooi resultaat, dat is behaald dankzij 95% van de bewoners van 2500 woningen die meedoen met de proef.

Sinds de aanvang van de proef is er in een half jaar tijd totaal 218 ton aan oud papier opgehaald via de papiercontainers. In vergelijking met de reguliere inzameling in de eerste helft van vorig jaar was dit slechts 129 ton. Uit de inzamelcijfers blijkt dat de hoeveelheden papier elke maand nog stijgen. Uit de laatste gegevens blijkt zelfs dat er in de maand juli van dit jaar met de papiercontainers zelfs al bijna de dubbele hoeveelheid papier is ingezameld vergeleken met de 19 ton papier in juli 2006.

Met de proef wil de gemeente Zwolle onderzoeken of een efficiëntere scheiding van oud papier en karton uit het restafval mogelijk is. Momenteel wordt gemeentebreed namelijk zo’n 60% van het oud papier gescheiden aangeleverd, terwijl de landelijke doelstelling 85% is. Na één jaar wordt de proef geëvalueerd en wordt besloten wat de toekomstige inzamelmethode van oud papier gaat worden.

Meer informatie over de afvalinzameling staat in de afvalwijzer, of op de websites van ROVA www.rova.nl en gemeente Zwolle www.afvalzwolle.nl.

Artikel delen:
Reacties 15
 1. Nou ik bedank toch echt voor nog zo’n bak in de achtertuin. Ik zet het een keer in de maand in een doos op de stoep en dan is het ook weg. Nog even en ik kan mijn stoel niet meer kwijt in de tuin.


  ⚠️ Meld

 2. Weet nu al dat dit en succes zal worden. Ook 1x per maand op een vaste dag ophalen zou al veel schelen. Ik zie weinig mensen op zaterdagmorgen op de fiets springen om hun oud papier weg te brengen. Laten ze dit maar gauw overal invoeren.


  ⚠️ Meld

 3. Ben er erg blij mee. Eindelijk die dozen uit de schuur en dus meer ruimte daar. In de tuin een hekkie erom heen en je ziet de container niet meer. ENNNNN!!!! het is ook nog eens goed voor het milieu 😉 🙂


  ⚠️ Meld

 4. Ik vind de huidige oudpapier-ophaling (leuk woord) in Stadshagen wel prima. Gewoon ?©?©n keer per maand je zooi aan de straat zetten. Irritanter zijn die folders in plastic.


  ⚠️ Meld

 5. Ik vind het jammer dat Stadshagen nog niet mee doet. Ik zou het heerlijk vinden om in huis en ook in de garage minder ruimte te hoeven hebben voor de bakken oud papier die je in een maand (en in de vakantie helemaal!) verzamelt.Dan liever een bak in de tuin, we hebben nog zat ruimte 😉


  ⚠️ Meld

 6. Ik hoop dat ze het in Zuid ook gauw doen. Je bewaart het voor de scholen maar die komen niet zo vaak. Het is toch wel een zooitje in de schuur al dat oud papier.


  ⚠️ Meld

 7. Daar hebben ze die ja/nee stickers voor uitgevonden. Dan krijg je helemaal geen folders in plastic.

  I know. Maar soms lees je wel eens wat folders niet…


  ⚠️ Meld

 8. Mag van mij ook wel een gezamenlijke container bijv bij het WKC- want wat Henk zegt vind ik ook: een dikke stapel papier iedere keer totdat de school langs komt…..
  MAkkelijker is het om met de boodschappen gelijk de flessen, oud papier en evt kleding weg te brengen naar de container.
  Oh ja, dan natuurlijk wel dagelijks legen ivm fikkie.


  ⚠️ Meld

 9. Zo’n blauwe container is alleen maar terreinvervuiling.
  Behalve dat zo’n ding weer het nodige aan gemeenschapsgeld kost , hoewel , de rekening zal wel
  door worden berekend ,is het milieu er ook niet mee
  gediend bij het afvoeren ervan.  ⚠️ Meld

 10. Marten: Het milieu is zeker gebaat bij het inzamelen van oud papier. Dit bestaat voor een groot gedeelte uit cellulose, dat anders alleen uit hout gewonnen moet worden. Het scheelt dus heel veel bomen.
  En laat ik bij deze maar eens duidelijk een hartekreet plaatsen, misschien helpt het:
  Laat de gemeente in godsnaam ook in de Kamperpoort beginnen met inzamelen van oud papier, de manier kan mij niet schelen, maar elke zaterdagmorgen met een fietstas vol naar een andere wijk fietsen is niet meer van deze tijd.

  Bernard  ⚠️ Meld

 11. Bernard : Dat het milieu gebaat is met het inzamelen van oud papier ben ik helemaal met je eens , dit heb ik ook niet tegengesproken.
  Ook zonder een blauwe container is dit mogelijk , oke het kost een beetje moeite, maar in mijn beleving weegt dit zeker op tegen de eerder genoemde punten.
  Hoewel mijn oud papier naar en goed doel gaat ,vind ik het wel erg vreemd dat de gemeente geen papier inzamelt in de Kamperpoort.  ⚠️ Meld

 12. Bernard, in de Kamperpoort wordt het oud papier iedere 1e vrijdag van de maand opgehaald door de Rova. Ik heb net even gebeld met de Gemeente voor de zekerheid, en daar zeiden ze dat het tussen 8 uur en 16 uur wordt opgehaald (dus wel voor 8 uur aan de weg zetten).


  ⚠️ Meld

Reageer