Plaquette Willem Sluiter krijgt plek in Grote Kerk

Zwolle – Zaterdagmiddag is in de Grote Kerk te Zwolle een plaquette van Willem Sluiter onthuld. Beeldhouwer Anton ter Braak maakte de plaquette ter herinnering aan de Achterhoekse dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). Zijn kunstwerk werd in brons gegoten en hangt nu in de Grote of Sint-Michaëlskerk in Zwolle, waar Sluiter is begraven.

 

21-09-2013_onthulling_kunstwerk_in_de_grotekerk_03.jpg 

 

Het werk van Willem Sluiter is een paar eeuwen zeer populair geweest. Een herinnering aan zijn graf was er niet. Dit inspireerde enkele liefhebbers van zijn werk tot het initiatief voor een plaquette. Zij verwierven hiervoor steun van twee stichtingen. Niet alleen aan de vervaardiging van de plaquette is in de afgelopen maanden hard gewerkt, maar ook aan activiteiten er omheen en aan voorbereidingen voor de feestelijke onthulling. De plaquette van Sluiter hangt op een plek aan de noordwand van de kerk, tussen twee rijen hoge banken. Unaniem waren de initiatiefnemers, de vertegenwoordiger van de kerkrentmeesters, de locatiemanager, de betrokken medewerker van de gemeentelijke dienst voor de monumentenzorg en de kunstenaar van oordeel dat deze plek bij uitstek geschikt is. De keuze hing mede af van de plek voor de beeldengroep van het grafmonument voor de politicus Joan Derk van der Capellen tot den Pol (1741-1784), die vanuit Rome na ruim twee eeuwen alsnog verhuizen naar deze monumentale Zwolse kerk, waarvoor ze waren bestemd.

 

21-09-2013_onthulling_kunstwerk_in_de_grotekerk_01.jpg

 

21-09-2013_onthulling_kunstwerk_in_de_grotekerk_02.jpg

 

21-09-2013_onthulling_kunstwerk_in_de_grotekerk_04.jpg 

De herinnering aan Willem Sluiter wordt op eigentijdse wijze ondersteund. Een informatiebordje verwijst direct naar de internetsite www.willemsluiter.nl. Mede-iniatiefnemer Arend Heideman heeft deze site volledig laten ombouwen tot een blijvend informatiepunt, waar nieuwe ontwikkelingen rond Sluiter aandacht krijgen en waar ook filmpjes zijn te zien, zoals over het kiezen van de plek voor de plaquette in de kerk. Op de site staat ook al aan aankondiging van een Sluitertocht door de gemeente Berkelland, waarmee wordt geageerd op toegenomen belangstelling.

 

Dat Zwolle de laatste jaren bruist van culturele activiteiten kan volgens de initiatiefnemers helpen bij het opnieuw wekken van interesse voor Willem Sluiter. Directe aanleiding voor het verzoek om toestemming voor het plaatsen van een herinneringsplaquette waren recente exposities in Zwolle over de Moderne Devotie. In het werk van Willem Sluiter klinkt de geest van de Moderne Devotie door.

 

Willem Sluiter is bekend om zijn lofzang op het eenvoudige plattelandsleven, zijn poëzie van het wel-sterven en gerichtheid naar de hemel, waar ook zijn kleine leeuwerik jubelend naar opstijgt. Als eerste heeft hij de naam Achterhoek gebruikt: Waer iemand duisent vreugden soek / Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek. Hij werd geboren in Neede en was in de periode 1653-1673 voorganger in Eibergen. Aan het eind van zijn leven nam hij nog een beroep aan naar Rouveen. In Zwolle, waar hij een zwager bezocht die arts was, is hij overleden en begraven. De initiatiefnemers willen met een blijvende herinnering aan Sluiter de aandacht helpen vestigen op een belangrijke periode uit de kerkelijke en culturele geschiedenis en de geschiedenis van Oost-Nederland.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Plaquette Willem Sluiter krijgt plek in Grote Kerk”

  1. Toevallig wel, Ingrid. Gerard ter Borch is in 1617 geboren in Zwolle, in 1681 overleden in Deventer, maar begraven in de Grote Kerk in Zwolle.

  2. Maar blijkbaar is de interesse voor Willem Sluiter groter dan voor Gerard ter Borch, en zijn er mensen die de moeite hebben genomen om voor hem een herinnerings plaquette te laten maken.

    En is er (nog) niemand die het belangrijk vind om voor Gerard ter Borch een plaquette te laten maken. Kende beide mannen niet, lees hier nu een stuk over Willem Sluiter hier.

    Dus snap nog steeds niet wat er vreemd is aan het feit dat er voor de één wel een plaquette wordt neer gehangen (op iniatief van een groep mensen) hadden ze dit dan moeten weigeren?

  3. Van Sluiter had ik ook nog nooit gehoord, Ingrid. Wat ik van hem gelezen heb, is dat hij vrijwel niets had met Zwolle, maar hier toevallig op doorreis naar Rouveen en op bezoek bij een zwager, is overleden.
    Gerard ter Borch is een belangrijke schilder geweest. Hij was aanwezig bij de onderhandelingen over het einde van de 80-jarige oorlog (Vrede van M?nster) en de belangrijkste onderhandelaars van Nederland en Spanje geportretteerd in een schilderij. Binnenkort is er een tentoonstelling in de Fundatie over zijn werk. En Ter Borch is een geboren Zwollenaar. Mogen we trots op zijn.

  4. Tjonge, gaan we nu op iedere slak zout leggen hier? Ik vind het wel mooi dat deze dichter, die ik verder ook niet ken, op deze manier wordt geëerd in onze mooie stad. Maar vd Berg heeft nooit iets positiefs te melden, dus ook niet over dit onderwerp.

Reacties zijn gesloten.