Toonkunstkoor Caecilia 140 jaar jong

Zwolle – Op dinsdag 5 november viert Toonkunstkoor Caecilia haar 140e verjaardag met een jubileumconcert. Dit concert wordt onder leiding van dirigent Dick Dijk uitgevoerd in de Dominicanenkerk te Zwolle.

De Missa Cellensis werd door Haydn rond 1769 gecomponeerd ter ere van de maagd Maria. Pas in de 19e eeuw is het werk ook wel bekend geworden onder de naam Caeciliamis, genoemd naar de beschermheilige voor de muziek. Haydn legt in dit stuk een groot accent op het Kyrie. Hij componeert zelfs voor elk van de drie regels van het Kyrie een apart stuk. Het stuk voor de eerste regel begint met een langzame inleiding, waarna het koor bijna jubelend verder om ontferming vraagt . De tweede regel  is een tenor solo, met begeleiding van koor en orkest. Voor de derde regel componeert Haydn zelfs een complete fuga. Alweer dartel en vermetel zoals het eerste deel.

Mozart componeerde de Krönungsmesse in 1779 in opdracht van de aartsbisschop van Salzburg. Na de opvoering van het werk in 1791 bij de kroning van de koning van Bohemen staat het bekend als de Krönungsmesse. In tegenstelling tot Haydn schrijft Mozart een kort Kyrie als inleiding tot de rest van het stuk. Het is een ouverture, waarin de zangers en de musici aan de luisteraar worden voorgesteld. 

 

Caecilia wordt bij het concert begeleid door het Nederlands Symfonie Orkest. De solopartijen zullen worden verzorgd door Heleen Koele (sopraan),  Sara Klein Horsman (alt), Leon van Liere (tenor) en Pieter Hendriks (bas). Theo Jellema bespeelt het orgel.

De aanvang van het concert is om 20:00 uur. 

 

De kaarten kosten €25. Kaarten kunnen gekocht worden bij de boekhandels  Westerhof  (Jufferenwal 2 en Wade 106) en Goedhart Boeken, Assendorperstraat 79 of via de website www.caeciliazwolle.nl.
Kaarten kunnen ook telefonisch worden besteld: van 09.00 tot 12.00 uur op 038-4540939 en  van 19.00 tot 20.00 uur op 038-4544127.

Artikel delen:

Reageer