SP wil Zwolle als ontslagvrije zone voor thuiszorg

Zwolle – De SP vindt dat Zwolle geen preventieve ontslagen in de thuiszorg mag accepteren. Hiervoor dient de lokale fractie morgen een voorstel in. ´Dat er zorginstellingen zijn die hun personeel met collectief ontslag sturen terwijl het werk er is en het geld voor de thuiszorg gewoon beschikbaar is, is volgens de partij niet te verkopen.
 
Nadat Sensire in de Achterhoek aankondigde 1150 mensen te willen ontslaan, bleek al snel een zorginstelling in de regio Rotterdam te volgen. SP-raadslid Tjitske Siderius wil geen preventieve ontslagen in Zwolle. Zij vraagt wethouder Dannenberg om Zwolle uit te roepen tot ontslaggolfvrije gemeente voor de thuiszorg. Siderius: ‘De gemeente is de opdrachtgever voor de huishoudelijke verzorging en kan als opdrachtgever laten weten dat preventieve ontslagen onacceptabel zijn. Met het voorstel in de gemeenteraad wil de SP de thuiszorginstellingen in Zwolle laten weten dat preventieve ontslagen niet geaccepteerd zullen worden.’

Het kabinet is van plan om per 2015 40 procent op het budget van de huishoudelijke verzorging te bezuinigen. Deze bezuinigingen zijn echter politiek omstreden en of hiervoor een meerderheid bestaat in de Eerste Kamer is zeer de vraag. Siderius: ´De bezuinigingen op de thuiszorg zullen leiden tot vereenzaming, verwaarlozing en vervuiling van mensen die thuis wonen en zorg nodig hebben. Onze gemeente moet zich niet neerleggen tegen deze koude sanering van de thuiszorg. Het stadsbestuur moet de regering proberen op andere gedachten te brengen´.

Artikel delen:

Reageer