Fietsroute Rondje Zwolle tijdelijk uitgebreid

Fiets- en natuurliefhebbers kunnen sinds kort door de polder Sekdoorn fietsen. Om fietsers hier op attent te maken is het Rondje Zwolle tijdelijk uitgebreid. Met borden worden fietsers richting de Sekdoornpolder geleid.


Foto: Bernard

Ten zuidenoosten van Zwolle, langs de Soestwetering ligt de polder Sekdoorn. Deze polder is onlangs van gedaante verwisseld en opnieuw in gebruik genomen. Hier is elf hectare ruimte voor natuurontwikkeling, water en recreatie gecreëerd. Het aanzien van deze polder is daardoor behoorlijk veranderd. De dijk langs de Soestwetering is verwijderd en verder de polder in is een nieuwe dijk van 900 meter aangelegd. Op deze nieuwe dijk is een breed betonnen fietspad aangelegd.

Door het verwijderen van de dijk kan het gebied bij hoog water weer overstromen. Hierdoor kan de kievitsbloem, ook wel de Zwolse tulp genoemd, weer groeien en is het een trekpleister voor vogels, amfibieën, libellen en juffers geworden. 

Op de dijk is aan de zuidwestkant van de polder een overdekt vogelkijkscherm geplaatst, die te bereiken is via het nieuwe fietspad. Vanuit de vogelkijkhut zijn ondermeer grutto´s, groenpootruiters, eenden, zwanen, kieviten, ganzen te bekijken. Op een aantal plaatsen in polder zijn bankjes en informatiepanelen geplaatst.

Het fietspad is tijdelijk opgenomen in de bekende fietsroute ´Rondje Zwolle´. De fietsroute is ongeveer 40 kilometer lang en voert langs alle bezienswaardige plekjes van Zwolle. De route is met (tijdelijke) bewegwijzering aangegeven.

De ontwikkeling van de Sekdoorn is ontstaan uit een samenwerking tussen Landinrichtingscommissie Salland-West, de Dienst Landelijk Gebied, Landschap Overijssel, het Waterschap Groot Salland, de gemeente Zwolle en DHL Ontwikkeling en de provincie Overijssel

Artikel delen:
Reacties 16
 1. De fietsroute is ongeveer 40 kilometer lang en voert langs alle bezienswaardige plekjes van Zwolle.

  Alle landelijke plekjes ja 😉 In de stad zelf kom je maar weinig…


  ⚠️ Meld

 2. Zou dat het zijn: alle woonwagenparken worden onderweg aangedaan zodat je die ook eens goed kan bekijken? In Frankhuis kom je er namelijk ook al langs en volgens mij in Westenholte kom je er net niet langs 😉


  ⚠️ Meld

 3. Meestal ga ik met de auto als ik naar de andere kant van Zwolle moet, maar met mooi weer wil ik wel eens Rondje Zwolle pakken. Het blijft leuk fietsen.


  ⚠️ Meld

 4. Ik vind die kleine rotbordjes soms wel wat ‘verstopt’ zitten. Bij de Agnietenberg in de buurt ben ik een keer volledig het ‘rondje’ kwijt geraakt.

  Op zich best een mooie route maar lekker doorrijden doet het niet. Maarja, daar is Rondje Zwolle geloof ik ook niet bedoeld.


  ⚠️ Meld

 5. Helemaal niks hoor jan, maar ik zou het wel grappig vinden als de route overal langs alle woonwagenparken zou gaan.
  Ik vraag me trouwens al tijden af of de woningen die in de wijk van de Goudplevierstraat staan ook woonwagens zijn. Weet iemand dat? Het gaat me dan om de woningen die je ziet als je langs die wijk rijdt (aan de overkant van het oude winkelcentrum dus).


  ⚠️ Meld

 6. Opruiend bericht over ROndje Zwolle

  In de Zwolse Courant vandaag zowat een hele voorpagina van het stadskatern gewijd aan Rondje Zwolle. Dit i.v.m. de uitbreiding van het rondje via Polder Sekdoorn.

  Een beetje tendentieus artikeltje met de oproep om vooral te reageren op hun website want de verslaggever vindt het maar niets de omlegging.


  ⚠️ Meld

 7. Ik ben vanmiddag maar even gaan kijken en ben het niet eens met het artikel in de Stentor.
  Hoewel die polder nu nog een beetje kaal is, kun je zien dat dit helemaal goed gaat komen. De moeite waard om er langs te fietsen.
  Ik heb twee foto’s hiervan opgestuurd. Ik hoop dat ze hier ergens worden geplaatst.


  ⚠️ Meld

 8. Dat ziet er inderdaad niet onaardig uit! Heb geen idee wat de Stentor/Zwolse Courant erover schreef, maar het lijkt me een aardige aanvulling op het Rondje Zwolle.


  ⚠️ Meld

 9. Je zou er voor kunnen kiezen om er een lange en korte route van te maken.
  Bovendien, over een aantal jaar is die hoeve geheel omsloten door nieuwbouw woningen. Geen fraai gezicht.


  ⚠️ Meld

 10. Kern van het artikel in de Stentor/Zwolse Courant is dat de “monumentale hoeve de Oude Mars” nu overgeslagen wordt. “Je fietst verder en je ziet minder”. Met het laatste was ik het niet eens.


  ⚠️ Meld

 11. Ik ben er vorige week donderdag langs gereden. Maar echt warm kon ik er niet van worden behalve van het fietsen zelf. Nu moet er natuurlijk nog flink wat groen komen en flink wat dieren (vogels) komen maar het stelde maar weinig voor. Een wat blubberige oever met wat sprietjes is wat mij nog bij staat. Totaal anders dan bijvoorbeeld het vogelgebied bij het Engelse Werk.

  Maar een toevoeging voor Rondje Zwolle kan ik het tot dusver niet noemen behalve dat het aantal kilomters een beetje meer geworden is.


  ⚠️ Meld

Reacties zijn gesloten.