Plan voor Stolpersteine in Zwolle

Zwolle – Bijna vijfhonderd Joodse Zwollenaren kwamen om in de Holocaust. Op 3 oktober aanstaande presenteert de Stichting Zwolse Stolpersteine het plan hen individueel te gedenken door het leggen van struikelstenen. 

 

Stolpersteine zijn een initiatief van de Duitse kunstenaar Gunter Demnig (Berlijn, 1947). Hij plaatst deze gedenktekens vóór de huizen van mensen, die door de nazi’s werden vermoord of tot zelfmoord gedreven. Het zijn messing plaatjes op een steen van 10 bij 10 centimeter met de tekst ‘Hier woonde … naam, geboortedatum, eventueel datum en plaats van deportatie, datum en plaats van overlijden’. Ze steken niet boven het trottoirniveau uit. Demnig noemt ze Stolpersteine, omdat je er als het ware over struikelt met je hoofd en je hart. Je moet buigen om de tekst te kunnen lezen. Het is de bedoeling in april 2014 de eerste stenen in Zwolle te leggen. Ze komen te liggen voor het laatste vrijwillig bewoonde adres van de gedeporteerden. Uiteraard nadat eventuele nabestaanden en de huidige bewoners zijn gehoord.

De Stichting komt graag in contact met nabestaanden. De totale kosten voor het project bedragen € 75.000 ofwel € 150 per steen. Iedereen die zich op enigerlei wijze betrokken of geraakt voelt, kan het project steunen. 

 

Belangstellenden zijn op 3 oktober aanstaande van harte welkom in het Historisch Centrum Overijssel, ingang Van Wevelinkhovenstraat te Zwolle. Graag aanmelden via info@stolpersteine-zwolle.nl

 

Programma: 19.30 uur Inloop met koffie-thee; 20.00 Welkomstwoord door Bert de Vries, directeur HCO; 20.05  Presentatie van de Stichting Zwolse Stolpersteine door Jaap Hagedoorn, voorzitter; 20.20 ‘Levenskalender van een Zwolse joodse Jongen’, door Tswi Herschel; 21.00 Pauze; 21.20 Gedachtenwisseling over de Zwolse Stolpersteine; 21.50 Slotwoord door Henk Jan Meijer, burgemeester van Zwolle; 22.00 Einde bijeenkomst. 

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Goed initiatief. Heb paar jaar geleden al me afgevraagd of het iets voor Zwolle is. Ik heb ze voor het eerst gezien in Steinfurt, Duitsland. Heeft veel indruk op me gemaakt. Houdt ook de geschiedenis levend.


    Maak melding

  2. Zou graag stolpersteen sponseren Voor hertenstraat 5 Zwolle fam.Weijl heb die als kind op brancard uit zien halen dit staat altijd nog in mijn geheugen gegrift.
    Tot horens Gerrit Salet Vrouwenlaan 96 Zwolle


    Maak melding

Reageer