Al 100.000 bezoekers voor Museum de Fundatie

Zwolle – Het vernieuwde Museum de Fundatie in Zwolle, op 31 mei door prinses Beatrix geopend, heeft zijn  100.000ste bezoeker verwelkomd. Het was mevrouw Ank de Jong. Zij werd vergezeld door haar man Jelte. Zij zijn woonachtig in Alphen a/d Rijn en kwamen naar het museum vanaf hun vakantieadres in Sneek. De mijlpaal is binnen vier maanden bereikt. In 2011, het laatste jaar voor de verbouwing had het museum in Zwolle 90.000 bezoekers.

24-09-2013_fundatie_honderdduizenste_bezoeker_02.jpg 

De uitbreiding was noodzakelijk geworden door de vraag naar extra ruimte voor de zo succesvolle sandwich van laagdrempelige en specialistische tentoonstellingen waarmee Museum de Fundatie zich de afgelopen jaren wist te onderscheiden. Van de drie openingstentoonstellingen zijn die met werk van fotograaf Pieter Henket en schilder Jeroen Krabbé nog tot en met 17 november te zien. Nieuw is vanaf 29 september de tentoonstelling ‘Marino Marini – Schilder, tekenaar, beeldhouwer’, die naast de wereldberoemde beeldhouwwerken van de Italiaanse kunstenaar meer dan honderd schilderijen en tekeningen omvat en daarmee een kant van zijn oeuvre belicht, die tot dusver voor het grote publiek verborgen bleef.

24-09-2013_fundatie_honderdduizenste_bezoeker_01.jpg 

Ook vanaf 29 september te zien is de unieke zeventiende-eeuwse portretreeks van de familie Craeyvanger, tussen 1651 en 1658 geschilderd door de in Zwolle geboren Gerard Terborch, diens leerling Caspar Netscher en de Haagse portrettist Paulus Lesire. De schilderijen zijn een bruikleen van The Leiden Collection in New York en worden geflankeerd door bruiklenen uit The Kremer Collection en het Rijksmuseum.

Ter gelegenheid van de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden opent op 29 november de tentoonstelling ‘Tropisch Koninkrijk’ – Hedendaagse kunst uit de Caraïbische landsdelen.’

fundatie-45.jpg  

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

17 gedachten over “Al 100.000 bezoekers voor Museum de Fundatie”

  1. Investeringen doe je normaal gesproken ook alleen maar als je redelijkerwijs mag verwachten dat dat geld weer terug komt. In dit geval was dat niet zo heel moeilijk aangezien de Fundatie gewoon “hot” is.

    Dus, ondanks alle kritiek, een absolute aanwinst voor Zwolle!!!

  2. iedere dag rijd ik voor mijn werk 2x langs dat gebouw.
    Ik kan er niet aan wennen dat dat mooie historiche gebouw onder handen is genomen door vandaalen.
    In het verleden heb ik het museum bezocht maar door de arogantie van de directeur zullen ze mij daar niet meer zien!
    ik vind het nog steeds op een drol lijken en erg jammer voor het aangezicht van onze mooie stad

  3. Publiciteit doet wonderen. Gewoon een e-mailtje naar alle pers, dat er in Zwolle een bijzondere blauwe pukkel is, en ze vliegen erop af.
    Makkelijk zaken doen met het geld van een ander. Vanuit dat opzicht ben ik stikjaloers.

  4. Dat denk ik wel, marco102. In het bericht staat nergens “betalende” bezoeker. Volgens WLZ van 1 juni zijn er op de open dag na de opening ruim 8.000 bezoekers geweest. Open monumentendag is elk jaar. Het aantal bezoekers van andere jaren is dus in dat opzicht vergelijkbaar. In amper 4 maanden tijd 100.000 bezoekers is een geweldig aantal. Een groot deel daarvan besteedt geld in Zwolle, waar de middenstand dus van profiteert. Dat is heel mooi. De investering (die ook voor werkgelegenheid heeft gezorgd) lijkt dus zeker te lonen.

  5. Wat een hoop zurigheid weer zeg, door de Fundatie en Waanders in de Broeren is Zwolle eindelijk de trekpleister die de stad hoort te zijn, de middenstand en horeca spinnen er dik garen bij, de directeur is een man met visie en met passie waar respect voor op zijn plaats is.

    De oude rechtbank was zelf al een neoclassicistisch anachronisme, waarom dan niet iets bijzonders er mee doen in plaats van een lelijke aanbouw, maar wat de boer niet kent…

  6. Ik viel laatst tijdens het zappen in een kunstprogramma en daar kwam de Fundatie en het ontwerp ook voorbij, dat is gratis reclame voor Zwolle. En 100.000 bezoekers die blijven plakken is goed voor de middenstand 😀

  7. Ik blijf het een uitdagend en spraakmakend ontwerp vinden. Jammer dat het de architect niet gelukt is om de vorm van de koepel op de bovenste verdieping aan de binnenzijde vast te houden. Nu doorbreekt het lelijke plafond de illusie van oneindigheid dat een koepelvorm kan bieden. Ook de liftombouw op de hoogste verdieping detoneert naar mijn idee, waarom niet gekozen voor een hydraulisch systeem?

  8. “Het Fundatie-akkoord”? Slob opperde die naam voor het verse akkoord over aanpassing van de begroting voor volgend jaar. Slob, Pechtold en Van Staay hadden elkaar van de zomer in Zwolle gesproken.
    Onderandere in “De Guldenzaal”.

  9. Nou vdberg, daar zou ik maar niet zo zeker van zijn. De begroting was toen weliswaar nog niet bekend, maar duidelijk was wel dat het niet eenvoudig zou zijn een goede begroting te presenteren. En wat zeker bekend was, was dat dit kabinet geen meerderheid in de Eerste Kamer heeft. Regren is vooruitzien, maar oppositie voeren ook. Slim van Slob (lijkt mij de initiatiefnemer) om met een paar collega’s een dagje uit in Zwolle te plannen, waarbij ze tevens konden filosoferen over een mogelijke kans om wat van hun eigen ideeën gerealiseerd te krijgen.

  10. Ik vind die wolk op dat oude mooie gebouw heel erg lelijk! Ik vind het ook bestwel schokkend dat men het kennelijk goedkeurde; dat dit mocht! Is er dan geen gemeenteraad die zei: ho ho , dit is een historisch gebouw en dat mag je niet zo veranderen! Hoe komt het dat Zwolle dit liet gebeuren? Want het is niet zomaar voor 2 jaar , nee, het is voor altijd…! Voor altijd kijken jullie in zwolle op dit gekke gedrocht uit ! dat is toch onacceptabel!! (dat vind ik in ieder geval)

Reacties zijn gesloten.