Wie wil er mee naar viering 200 jaar Koninkrijk?

Zwolle – Vanaf november 2013 is het tweehonderd jaar geleden dat Nederland na inlijving bij Frankrijk zijn onafhankelijkheid herkreeg. Nederland is dus jarig en daar staan we bij stil. Het Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk, dat de viering voorbereidt, nodigt hierbij 49 inwoners van Overijssel uit voor de startmanifestatie op 30 november a.s.

De feestelijkheden beginnen met het op spectaculaire naspelen van de landing van Prins Willem Frederik op het strand van Scheveningen. Die avond is er een feestelijk muzikaal-cultureel programma in het Scheveningse Circustheater, dat live op de nationale televisie zal worden uitgezonden. Overijssels Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten nodigt 50 inwoners van Overijssel uit die het leuk vinden deze bijzondere en historische avond op Scheveningen bij te wonen. Overijssel zoekt hiervoor een goede dwarsdoorsnede van de Overijsselse bevolking. Dus een goede verdeling tussen mannen en vrouwen, jong (vanaf 16 jaar) en oud, allerlei beroepen of achtergronden, alles door elkaar.

Mensen kunnen zich via www.jijenoverijssel.nl/200jaarkoninkrijk tot en met woensdag 3 oktober met een leuke motivatie opgeven. Om 24.00 uur sluit de inschrijving en maakt de provincie de selectie.

De achtergrond van dit feest: twee eeuwen Nederland

Nederland maakte na de tijd van Napoleon in 1813 een nieuwe start als eenheidsstaat. De terugkeer van de Prins van Oranje in november 1813 leidde uiteindelijk op basis van een nieuwe Grondwet tot zijn inhuldiging als Koning Willem I te Brussel in september 1815. Reden genoeg om een aantal bijzondere landelijke bijeenkomsten te organiseren waarbij de verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en van onze democratie (politiek en maatschappelijk) centraal staan.

Nationaal Comité 200 jaar Koninkrijk
Een Nationaal Comité onder leiding van Overijssels Commissaris van de Koning Ank Bijleveld-Schouten organiseert en coördineert tussen november 2013 en oktober 2015 de viering van 200 jaar Koninkrijk der Nederlanden. In de viering staan de verworvenheden van 200 jaar onafhankelijkheid en van ons democratisch bestel centraal:

·         Persoonlijke rechten en vrijheden

·         Bestuurlijke stabiliteit in een moderne rechtsstaat

·         Internationale oriëntatie

·         Ruimte voor actief burgerschap

Artikel delen:
Reacties 10
 1. misschien kunnen we ons in Nederland beter met de toekomst bezig houden?

  Overigens een koninkrijk is geen voorwaarde voor

  · Persoonlijke rechten en vrijheden
  · Bestuurlijke stabiliteit in een moderne rechtsstaat
  · Internationale oriëntatie
  · Ruimte voor actief burgerschap

  Voor deze zaken hebben we echt geen koning nodig.  Maak melding

 2. Moeilijke toestanden van tweehonderd jaar geleden,
  tsja. ’t is misschien goed om even bij stil te staan.
  Napoleon, de Prins Van Oranje, etcetera.
  Beter nog om niet stil te staan, en verder te gaan.
  Kortom, WAT EEN ONZIN.


  Maak melding

 3. GRAAG WIL IK ALS VERTEGENWOORDIGER DE VIERING VAN HET 200-JARIGE KONINGSRIJK MEEVIEREN.MIJN MOTIVATIE IS,DAT IK EEN GROOT GEDEELTE BELEEFD HEB.MIJN EERSTE KONINGIN WAS KONINGIN WILHELMINA,WAARBIJ WE OP HAAR VERJAARDAG MET DE HELE SCHOOL NOG HET VROEGERE VOLKSLIED ZONGEN.ZO HEB IK DE INHULDIGING VAN KONINGIN JULIANA,BEATRIX EN NU WILLEM-ALEXANDER BELEEFD.
  MISSCHIE HOOR IK VAN U.
  VR.GR H.RIEKHOFF


  Maak melding

 4. Niemand zal tegen een feestje zijn. Altijd gezellig. Maar gaan onze “royals” dit uit eigen zak betalen? Vast niet. Dat heurt niet veur ons seurt mensen. Geeft het plebs wat plezier. LEVE DE REPUBLIEK!


  Maak melding

Reageer