BOA voor nieuwe Drank- en Horecawet

Zwolle – Op 1 januari 2013 is de aangepaste Drank- en Horecawet ingegaan. De regels voor de verkoop van alcohol aan jongeren onder de 16 zijn strenger geworden. De gemeenten houden toezicht op de naleving van deze nieuwe wet. De gemeente Zwolle heeft een Buitengewoon Opsporings Ambtenaar (BOA) die hiervoor speciaal is opgeleid. Deze BOA heeft de bevoegdheid om personen of ondernemers die drank verstrekken aan jongeren onder de 16 te beboeten.

Ook mag deze BOA jongeren te beboeten die jonger zijn dan 16 jaar en alcohol bij zich hebben op straat of op andere plekken in de openbare ruimte. Jongeren beboeten mogen overigens ook andere BOA’s en de politie. Met de openbare ruimte wordt niet alleen bedoeld buiten op straat of in een park. Ook kroegen en supermarkten vallen onder de openbare ruimte. Het maakt overigens niet uit of je zwak alcoholische of sterke drank bij je hebt. In beide gevallen ben je strafbaar en riskeer je een boete van € 45,-.

Niet alleen jongeren onder de 16 die alcohol bij zich hebben zijn strafbaar, maar ook de persoon of personen die de alcohol aan de jongere verstrekt. Dit kan een ondernemer zijn die alcohol aan een jongere verkoopt, maar ook een oudere die zijn/haar vriend(in) van onder de 16 een biertje geeft. 

Onaangekondigd
De afgelopen maanden heeft de BOA nog geen boetes opgelegd. Jongeren die in overtreding waren, kregen een waarschuwing. Vanaf nu riskeren jongeren onder de 16 die alcohol bij zich hebben echter wel een boete. De BOA gaat namelijk onaangekondigd en op verschillende tijdstippen in de stad controleren. Hij controleert hierbij niet alleen jongeren, maar ook ondernemers. Hierbij bezoekt hij ook plekken waar alcoholhoudende dranken aan jongeren verstrekt en verkocht kunnen worden. Ondernemers die betrapt worden op het verkopen van alcohol aan jongeren onder de 16, riskeren een hoge dwangsom. 

Bij de controle op de nieuwe drank- en horecawet wordt regionaal, via de Regionale Uitvoeringsdienst IJsselland, samengewerkt. Bovendien werkt de BOA nauw samen met de politie. Met ingang van 1 januari 2014 verhoogt het Rijk overigens de minimumleeftijd voor de verkoop van alcohol aan jongeren van 16 naar 18 jaar.

Artikel delen:
Reacties 4
  1. Jongere blijft drinken

    Alleen in Eindhoven en Zwolle werden begin dit jaar iets minder kinderen opgenomen. “In regio’s waar actief wordt samengewerkt zie je dat dit echt effect heeft.    Maak melding

Reageer