Eerste Zwolse Culturele Veteranendag

Zwolle – Op zondagmiddag 6 oktober wordt aan de Blijmarkt de eerste Zwolse Culturele Veteranendag gehouden. Er zijn niet alleen activiteiten op het plein, maar ook in Theater Odeon, Filmtheater Fraterhuis en op de Potgietersingel. Een ‘Cultureel Meetingpoint’ waar men kennis kan maken met en informatie kan krijgen over de Nederlandse veteranen.

Een speciale dag van ontmoeting met veteranen die actief zijn geweest in talrijke vredesmissies. Een eerbetoon; vanwege de moeilijke, complexe omstandigheden waarin de missies plaatsvonden én een eerbetoon aan de gezinnen ”achter de veteranen”. "Bij de term veteranen denken we vaak aan de Tweede Wereldoorlog, Nederlands-Indië, Korea of Nieuw Guinea, maar er is een grote groep jongere veteranen. Zij hebben gediend in Libanon, Eritrea, Bosnië of recent in Afghanistan." Ted Hielckert (Stichting Oud Veteranen Zwolle). Om 10.30 uur verzorgt Muziekvereniging Westenholte Excelsior de opening op de Blijmarkt, waarna Hubble OrkeStar, Jilles & All Stars Big Band, De Corona’s en The British Pop Invasion hun kunsten vertonen.

Op de Potgietersingel kunt u een kijkje nemen in diverse voertuigen, is er een klimwand voor de jeugd en zijn er filmpjes in de Bandritzer. In het Stadhuis is gedurende de week een tentoonstelling van Vredesmissies te zien. 

Filmtheater Fraterhuis programmeert gedurende de dag diverse films, die voor het publiek vrij toegankelijk zijn. In Theater Odeon is onder andere De Fanfare van het Korps Nationale Reserve onder leiding van Harrie Wijenberg te zien, een theatersolo met Cees Geel, de familievoorstelling Woeste Willem en lezingen door specialisten. Om het bezoek aan het theater extra leuk te maken, is er voor de kinderen ‘Kidsfoyer’ met een heuse circusworkshop!

Artikel delen:

Reageer