Officiële opening Zorghuizen van IJsselheem

Zwolle – De nieuwe Zwolse Zorghuizen ‘Anna Heerkens’ aan de Hertenstraat 12 en ‘Wilhelmina van Sonsbeeck’ aan de Bagijneweide 3 worden op vrijdag 4 oktober officieel geopend. De Zorghuizen van Woonzorgconcern IJsselheem bieden sinds juni kleinschalig wonen voor mensen met dementie in hartje Zwolle. De bewoners, medewerkers en vrijwilligers hebben inmiddels hun draai gevonden. Tijd voor de officiële opening, waar de wethouders Dannenberg en Vedelaar van Zwolle hun medewerking aan verlenen. Samen met een bewoner zullen zij op creatieve wijze de panden openen.

De locaties hebben elk een eigen karakter en worden gekenmerkt door bijzondere architectuur. Anna Heerkens past in de gemoedelijkheid van de wijk Assendorp en kreeg als thema mee: vervoer. Met de ligging nabij het NS-station en op het terrein van de voormalige busremise, is dat thema passend. Tijdens de openingsceremonie zal dit thema op ludieke wijze terugkomen. Het statige ontwerp van Wilhelmina van Sonsbeeck past mooi tussen het monumentale karakter van de bouw rond de Bagijneweide. Het thema is hier Zwolle aan het water. Dit past goed met de ligging nabij het water, waar vroeger de Bentheimer kalksteen werd aangevoerd. Water zal hier bij de opening centraal staan. Zo zijn beide nieuwbouwpanden verweven met de historische bouw in Zwolle.

Ouderen met een zorgvraag blijven steeds langer thuis wonen, ook met dementie. Naar eigen keuze of als gevolg van de overheidsmaatregelen. Thuis is ook de plek waar de meeste mensen het liefste zijn. Toch kan er een moment komen dat het thuis niet meer lukt. Wanneer breekt het moment aan dat wonen in een kleinschalige zorghuis voor mensen met dementie nóg beter is dan thuis? In een mini symposium buigen professionals en burgers zich over die vraag.

Mensen met dementie, die woonden in verpleeg- en revalidatiecentrum Weezenlanden, verhuisden in juni naar de twee nieuwe Zorghuizen. Bewoners met fysieke beperkingen verhuisden van Weezenlanden naar Nieuwe Haven. In september zijn de laatste cliënten verhuisd naar het Revalidatie- en Behandelcentrum Geriatrie van IJsselheem in de nieuwbouw van Isala in vlinder 2 naar de 6e etage. Op 19 september sloten de deuren van verpleeg- en revalidatiecentrum Weezenlanden. Per 1 oktober is het gebouw weer van Isala.

In hartje Zwolle wonen veel ouderen. Met de sluiting van verpleeg- en revalidatiecentrum Weezenlanden is er voor ouderen geen specifieke accommodatie meer in de binnenstad. In 2008 is IJsselheem gestart met de ontwikkeling van Zorghuizen in en rondom het centrum van Zwolle. Zorghuis Theodora Vos de Wael aan de Lijnbaan 10 opende twee jaar geleden haar deuren en is een succes gebleken. Bewoners eten beter, zijn minder onrustig en het medicijngebruik is afgenomen. Bij kleinschalig wonen met dementie staat de wens van de bewoner en de regie op het eigen leven centraal. De zorg en begeleiding worden hierop afgestemd. Dit is mogelijk door het wonen en leven in kleine groepen met vast personeel en participatie van familie en naasten.

Artikel delen:

Reageer