Upgraders zoeken Zwolse Appeltjes

Zwolle – Waar groeien de lekkerste appels in Zwolle? In een fraaie boomgaard aan de IJssel, de tuin van je oma of gewoon langs de straat? Upgraders van ROC Landstede gaan het testen op de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) in Zwolle. Deze actie is een zogenaamde Upgrade. Upgrades zijn korte, krachtige acties waarmee jongeren (de Upgraders) een bijdrage leveren aan een betere wereld.

“We zijn heel nieuwsgierig naar de appels uit het openbaar groen”, zegt Lidewij Disbergen, projectmedewerker Upgraden van regiokantoor Jong in de Wereld. “Op de website: www.wildplukwijzer.nl staan al enkele appelbomen aangegeven, maar ik weet zeker dat er veel meer zijn. Bij deze willen we mensen oproepen de lijst zo compleet mogelijk maken, zodat je heel snel kan zien welk fruit er in je eigen buurt groeit. En je er bijvoorbeeld echt Zwolse appeltaart van kan maken.”

Je hoort steeds meer over stadslandbouw en eten uit eigen stad. Wat veel mensen niet weten: in Zwolle mag je voor eigen gebruik fruit en noten plukken uit het openbaar groen. Dit is naast leuk en lekker ook nog eens heel goed voor je portemonnee én het milieu. “Op dinsdagavond 8 oktober gaan we onder andere samen met Marjan van der Molen, initiatiefnemer van het Cultuurdiner Doas, Zwolse Appeltjes plukken”, vertelt Lidewij Disbergen. “We willen kleine aantallen van verschillende soorten verzamelen, die we op de Dag van de Duurzaamheid (10 oktober) kunnen laten proeven”. Mensen die het leuk vinden om mee te gaan op deze appel-struin-tocht kunnen zich aanmelden bij Lidewij Disbergen: info@jongindewereld.nl.

De appels en het sap ervan proeven kan op 10 oktober op verschillende tijden en locaties. Zo komen de Upgraders naar basisschool de Klokbeker om appelsap te maken voor de jongste groepen. Ook gaan ze tussen 11.00 en 12.30 naar de duurzaamheidsmarkt op Windesheim en tussen 15.00 en 17.00 naar de buurtactiviteit in Dieze Oost. Voor het complete programma kunt u terecht op www.duurzaamzwolle.nl. Wilt u via Social Media meedenken over de vindplekken of het plukken van Zwolse Appeltjes? Dat kan op twitter via #ZwolseAppeltjes en via Facebook op: www.facebook.com/zwolseappeltjes.

Artikel delen:

Reageer