SWZ bouwt meer sociale huurwoningen

Zwolle – SWZ heeft besloten om op een aantal plekken in de stad haar nieuwbouwplannen aan te passen. Onlangs werd de Zwolse Woonagenda vastgesteld, waarbij zorgen werden uitgesproken over de onverminderd hoge wachttijden om voor een sociale huurwoning in Zwolle in aanmerking te komen. Eén van de prioriteiten voor SWZ is het versneld afronden van de wijk- en buurtvernieuwing in diverse wijken. Op een aantal plekken was het de bedoeling om sociale huurwoningen te vervangen door duurdere huurwoningen en koopwoningen. Deze plannen heeft SWZ teruggedraaid en aangepast.

 

De locaties die het betreft zijn de Geert Grootestraat in Dieze-Oost, het laatste gedeelte van de Muziekwijk en de Bachlaan in Holtenbroek. Aan de Geert Grootestraat worden gefaseerd (vanaf 2015) vier blokken woningen gesloopt en vervangen. Het was de bedoeling om de laatste twee blokken te vervangen door duurdere woningen. Dit is teruggedraaid; er wordt volledig ingezet op sociale huur (ongeveer 40 nieuwe appartementen onder de huurtoeslaggrens). In het laatste gedeelte van de Muziekwijk (op de hoek van de Klooienberglaan en Händellaan) start SWZ in het voorjaar van 2014 met de bouw van 22 sociale huurappartementen en 21 sociale koopwoningen. Het was de bedoeling om dit gedeelte aan een belegger te verkopen. De sloop aan de Bachlaan in Holtenbroek wordt dit jaar afgerond. De nieuwbouw van 100 tot 150 sociale huurwoningen start vervolgens zo spoedig mogelijk.

Gezien de lange wachttijden en de verwachtingen voor de Zwolse woningmarkt op middellange termijn, geeft SWZ nu de voorkeur aan het toevoegen van sociale huurwoningen boven het principe van gedifferentieerde wijkopbouw (het toevoegen van duurdere woningen in wijken waar veel sociale huurwoningen zijn). In wijken als de Muziekwijk en Dieze-Oost worden of zijn op andere plekken al koopwoningen toegevoegd. Genoemde planaanpassingen leveren ruim 100 extra sociale huurwoningen in Zwolle op de komende jaren.

Artikel delen:

Reageer