Tentoonstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien’

Zwolle – Op vrijdagmiddag opende het Historisch Centrum Overijssel haar film-tentoonstelling ‘Wie niet weg is wordt gezien.’ Dit is een document in de vorm van een tentoonstelling waarin zingeving met identiteit wordt verbonden. En immaterieel erfgoed met theatraliteit.

27-09-2013_expositie-wie_niet_weg_is-hco_03.jpg 

Persoonlijke herinneringen, toekomstbeelden en vormgegeven handelingen worden levend gehouden. Ze worden collectief gemaakt en tot kunst verheven. De compacte tentoonstelling bestaat uit 4 films. De films zijn onderdeel van een multimediaal project over taal, foto’s en film, met vrouwen in klederdracht uit Staphorst en vaders & zonen van de Vrije School uit Deventer. Deze inwoners van Overijssel zijn gefotografeerd, geïnterviewd en gefilmd door Het Wilde Oog.

27-09-2013_expositie-wie_niet_weg_is-hco_01.jpg

27-09-2013_expositie-wie_niet_weg_is-hco_02.jpg 

Het Wilde Oog
Een multimediaal project (taal, foto en film) met senioren, vrouwen in klederdrachten en vaders en zonen van de Vrije School. Zij die keerpunten en voortzettingen van de geschiedenis vertegenwoordigen. Dit is uitgemond in een expositie, vanaf september te zien in het HCO.

De deelnemers worden gefotografeerd, geïnterviewd en gefilmd. Het Wilde Oog zoekt naar persoonlijke situaties in een levensloop waarin een maatschappelijke- of mentaliteitsgeschiedenis doorklinkt. 

Zittend aan tafel worden eenvoudige opdrachten in stilte uitgevoerd. Essenties van handelingen komen in beeld. De kijker projecteert zijn gevoeligheid of betekenis op de handelende mens. In de regie worden twee krachtenvelden gestapeld: tradities en verbondenheid met speelsheid en vrijheid. 

Het Wilde Oog biedt in dit project de deelnemers een podium waarop ze een verrassende kwaliteit tonen. Een poëtische, een geestige, ontroerende of opwekkende kant. 

Wie niet weg is wordt gezien
Dit is een document in de vorm van een tentoonstelling waarin zingeving met identiteit wordt verbonden. En immaterieel erfgoed met theatraliteit. Persoonlijke herinneringen, toekomstbeelden en vormgegeven handelingen worden levend gehouden. Ze worden collectief gemaakt en tot kunst verheven.

Over Het Wilde Oog
Hans Lemmerman en Inge van Run zijn opgeleid tot theatermakers. Als motto voor hun projecten geldt: Kijk Wild & Denk Lenig. Zij doorbreken traditionele benaderwijzen en doelgroep-denken door de mensen met wie ze werken te verbinden met de kracht van kunst en vormgeving. 

Expositie
Het Wilde Oog is vanaf 27 september te zien in de Geschiedenishal van het HCO.

Artikel delen:

Reageer