Maand van de geschiedenis in Het Vrouwenhuis

Zwolle – Oktober is de maand van de geschiedenis. Dit jaar is het thema ‘Vorst & volk.’ In museum Het Vrouwenhuis aan de Melkmarkt 53 te Zwolle worden deze maand maar liefst zeventien verschillende rondleidingen gegeven.  

 

bezoek_koningin_wilhelmina_27_mei_1921_vrouwenhuis_zwolle.jpg 

Bezoek van Koningin Wilhelmina op 27 mei 1921 aan het Vrouwenhuis in Zwolle. Eigen foto.

 

De eerste rondleiding is op donderdag 3 oktober om 15.00 uur. Daarbij wordt speciaal aandacht besteedt aan de koninklijke bezoeken aan het Vrouwenhuis. Het bijzondere 17de-eeuwse huis was in het verleden vaak een aanleiding voor vorstelijke personen om dit hofje van liefdadigheid te bezoeken. Zo bracht in 1905 de koningin-moeder van Italië, Margaretha van Savoye, naamgeefster van de pizza Margharita, het Vrouwenhuis en sprak met Italiaanse schoorsteenvegers op de Melkmarkt.

Aleida Greve (1670-1742) bepaalde dat na haar dood haar prachtige huis aan de Grote Aa tot een hofje voor bejaarde dames bestemd moest worden. Van 1742 tot 1984 werd het huis op deze wijze bewoond. Tegenwoordig is het benedendeel een museum waar bezoekers door interieurs uit drie eeuwen, van 1680 tot 1980, worden rondgeleid. De verzameling 17de-eeuwse schilderijen gemaakt door de stichteres en haar schildervriendinnen is uniek in Nederland. 

 

Door de historische bouw en kwetsbaarheid kunnen maar een beperkt aantal personen aan een rondleiding deelnemen. Men kan daarom het beste vooraf reserveren. Voor meer informatie kijkt men op de website www.vrouwenhuiszwolle.nl of www.maandvandegeschiedenis.nl. De ingang is aan de Voorstraat 46.

Artikel delen:

Reageer