“Meer ondersteuning voor vrijwilligers thuiszorg”

Zwolle – Linda Voortman, lid van de Tweede Kamer voor GroenLinks, vindt het erg belangrijk, dat er meer ondersteuning komt voor de mantelzorgers en vrijwilligers in de thuiszorg. “Zij doen heel goed werk en het zou goed zijn, wanneer de professionals in de zorg meer met hen samenwerken”.  De verbetering van de samenwerking in de zorg bleek trouwens een belangrijk onderwerp tijdens het werkbezoek, dat Linda Voortman op vrijdag 27 september aan Zwolle heeft gebracht.

 

“Ik zou het erg, heel erg vinden, wanneer nog meer bezuinigd zal worden op de zorg, want dan kan ik niet meer zelfstandig wonen. Maar het meest maak ik me zorgen om mijn 61-jarige zoon, die al dementerende is. Hoe moet het verder met hem, wanneer ik er niet meer ben “, aldus mevrouw X . “Er is op dit moment sprake van zo veel en voor mij onduidelijke veranderingen in de zorg, dat ik mij erg onzeker voel over de toekomst. Zonder de ondersteuning van de thuiszorg zou ik het echt niet weten, hoe ik het zou moeten redden.”

“Ik krijg 1x per 14 dagen huishoudelijke hulp om bijvoorbeeld de badkamer schoon te maken en andere zware dingen te doen. Ik heb een heupprothese en kan niet goed meer  bukken”,aldus de heer Y, die vertelde geen contact meer te hebben met zijn broer, maar gelukkig nog wel met enkele buren, die hem in zijn rolstoel begeleiden, wanneer hij naar buiten gaat.

 

Na het bezoek bij enkele mensen thuis heeft Linda Voortman gesproken met bijvoorbeeld Gerrit vd Brug, de voorzitter van het Cosbo, Birgit Michies van de mantelzorgersadviesraad en Bianca Talen en Bertine Kuperus van het Steunpunt Informele Zorg. Bij het gesprek waren ook vertegenwoordigers van Buurtzorg Nederland, Icare en TSN aanwezig en natuurlijk een wijkverpleegkundige, een mede- werkster thuiszorg ( HHV 2 ).  Edwin Wesselink namens de ABVAKABO betoogde met verve, dat het werk in de thuiszorg beslist niet onderschat moet worden en dat de zg. “alfahulpconstructies” uit den boze zijn.

 

 

Wethouder Erik Dannenberg vertelde op een duidelijke manier, wat het beleid van de gemeente Zwolle is, waarbij hij benadrukte, dat de schotten in de ondersteuning bij het huishouden en de persoonlijke verzorging afgebroken moeten worden en allerlei bureaucra-tische regels afgeschaft moeten worden.  “Hoe de sociale wijkteams er precies uit gaan zien, dat kan ik ook nog niet precies zeggen, maar er moet in elk geval een eind komen aan de situatie, dat in één huishouden allerlei hulpverleners komen, die van elkaar niet weten wat ze doen”.

 

Aan het eind van het gesprek conclueerde Bert Docter, gemeenteraadslid voor GroenLinks,  met een glimlach aan het eind van dit gesprek, dat nu de ingewikkelde problematiek  van bezuinigen en vernieuwen in de thuiszorg is opgelost. Dit is natuurlijk niet zo, maar het is volgens hem veelbelovend, dat op een bijzonder positieve manier wordt nagedacht over de toekomstige ontwikkelingen. Dit gesprek verdient een breder vervolg, aldus Docter.

Artikel delen:
Reacties 2
 1. Nog even en iedere betaalde kracht is vervangen door vrijwilligers!
  Daar worden we niet wijzer van..

  Zet er werkelozen voor in, dan komen die misschien nog aan een baantje ipv in de bijstand wat wij allemaal moeten opbrengen.

  Ook in Zwolle zijn ambtenaren en blijven ambtenaren en daar verandert niks aan.
  (ook niet al die dure cursussen die het gemeente personeel aldoor volgt…)  Maak melding

Reageer