Politiek Log 56

Dit is een Politiek Log. Wil je iets kwijt wat niet van toepassing is op een van de vele nieuwsberichten, dan kan dat hier. 

Iedere bezoeker kan op deze plaats zijn politieke pennenstreken, quotes en opmerkingen kwijt. De redactie probeert na ongeveer 500 reacties dit log van een vervolg ( Politiek Log 57 ) te voorzien. Ga gerust je gang!

 

Artikel delen:
Reacties 502
 1. Bericht door dick, op 29 september 2013 om 14:35
  ***Wat jank je nou over files provocerende ex VVD’er, op 28 september 2013 om 20:46. Die hebben we hier in het Oosten/Noorden nauwelijks. Ga me niet wijs maken dat je je druk maakt over Medelanders elders in ons mooie land***

  Ach kijk, ons grijs ambtenaartje probeert te provoceren. Luister droppie, zakelijk verkeer bestaat niet alleen uit jouw dagelijks woon/werk verkeer Zwolle/Meppel vv, (om daarna de ⤽zware⤝ werkdag op jou geijkte manier door te brengen ;)) maar er leven buiten jou beperkte Oosten/Noorden gezichtsveld ook nog mensen die werktaken verrichten in de rest van Nederland. Of ik mij druk maak over mijn Medelanders v.w.b. fileleed? Ach, als we elkaar aankijken in de file, denken we samen: ⤽gedeelde smart is halve smart⤝ 🙂  Maak melding

 2. Het project SLIK(sanitaire lozing isala klinieken) is een waterzuiveringsinstallatie bij Waterschap Groot Salland. Deze waterzuiveringsinstallatie is in het leven geroepen om medicijnresten te verwerken.Het project SLIK heeft een tijd lang stilgestaan.
  Dankzij inspreken bij provinciale staten draait het weer op subsidie.
  De vervuiler betaald! Maar Isala klinieken betaald niet mee.
  Zwolse politiek doe er wat aan!


  Maak melding

 3. @ provocerende ex-VVD-er. Ga hier niet reageren op schelden…. Probeer dat maar in de 2e Kamer daar reageren ze wel op deze zeer primitieve communicatievorm, die je peuters nog verbiedt.


  Maak melding

 4. SP blijft aan de zijlijn

  Update: Roemer wil ook niet… SP-senator Tiny Kox: niet praten met Dijsselbloem… Onderhandelingen zinloos kabinet vasthoudt aan bezuinigingen…  Maak melding

 5. Zwollenaar Ed van Huym treed NU zo’n beetje het verblijf van Dijsselbloem binnen. Als CDA vertegenwoordiger met een paar oppositiematen. Maar (zie boven) zonder SP en PVV. Laat niemand ooit nog eens laten weten dat die “partijen” (PVV is niet eens een democratische partij), constructief willen meedenken.


  Maak melding

 6. Mooie dame! D’66 is een goed alternatief voor ex-VVDers lijkt me. Onze ex-VVD-er heeft echter al besloten om Europees op de PVV te stemmen.

  Over Europa, echter, denken VVD en D’66 ook niet helemaal gelijk.


  Maak melding

 7. NOS: Samsom hoopt op vlot akkoord

  dinsdag 1 okt 2013, 18:07 (Update: 01-10-13, 18:18)
  PvdA-leider Samsom hoopt dat er voor de Algemene Financiële Beschouwingen van volgende week een belastingplan ligt, waarvoor voldoende steun is bij de oppositie.

  Sinds maandag praat minister Dijsselbloem met VVD, PvdA en de oppositiepartijen CDA, D66, GroenLinks, ChristenUnie, SGP en 50Plus over aanpassing van de kabinetsplannen voor volgend jaar.

  Samsom zegt dat er geen harde deadlines zijn. “Maar we voelen met z’n allen de urgentie om er snel uit te komen”, zegt hij. Dat is volgens hem in het belang van het land en het begrotingsproces. “Als er tot 31 december wordt gewacht, wordt het heel ingewikkeld”.

  Tegemoetkomen

  De PvdA-leider benadrukte nog eens dat vastligt dat er 6 miljard extra moet worden bezuinigd, maar volgens hem liggen er ook wensen waarbij het kabinet de oppositie wel tegemoet kan komen.

  “Er zijn bijvoorbeeld meerdere partijen die willen dat het lastenbeeld voor gezinnen verbetert en er zijn er een aantal die een vergroening van het belastingstelsel willen. Ik denk dat er bij dat soort onderwerpen nog mogelijkheden zijn.”

  Vanavond schuiven de financieel woordvoerders opnieuw bij Dijsselbloem aan. “Ik begrijp dat Dijsselbloem dan iets op tafel legt waarover gesproken kan worden”, zegt Samsom. “Ik ben heel benieuwd hoe dat eruit ziet.”
  —–
  NU.nl

  Dijsselbloem ziet geen financiële ruimte

  Het kabinet heeft geen financiële ruimte om te voldoen aan de eisen van de oppositiepartijen. Minister Jeroen Dijsselbloem van Financiën zei dat dinsdag bij RTL Z.


  Maak melding

 8. Forse daling aantal files
  DEN HAAG –
  Het aantal files blijft dalen. In het derde kwartaal is het aantal gehalveerd ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen 7 jaar. De filezwaarte (lengte maal duur) is nog nooit zo laag geweest, meldde de ANWB dinsdag. Zowel in de zomermaanden als in september stonden er op de wegen veel minder files.

  Dat zal toch niet komen door die verschrikkelijke 130 km/u, dat bedacht is tijdens Rutte1? Het zal toch niet, nee toch??..? :o……:)  Maak melding

 9. Nee, natuurlijk niet. Iedereen weet dat verhoging van de snelheid eerder leidt tot meer files dan minder. Niet voor niets is destijds op filegevoelige delen in de Randstad de snelheid in de piekuren verlaagd naar 80 km/u.
  Dit effect valt eerder toe te schrijven aan de maatregel om op diverse plekken de vluchtstrook in te richten als 3e (of 4e) baan. En misschien wel de crisis (minder auto’s op de weg).
  Verkeerskundigen wijzen dan vaak op de tijdelijkheid van het effect. Als het beter doorrijdt, nemen weer meer mensen de auto en loopt het verkeer opnieuw vast.


  Maak melding

 10. PVV-leider Wilders heeft opnieuw uitgehaald naar PvdA-Kamerlid Arib. Hij twittert: “Het zal nooit wennen. Een Marokkaanse (Arib) vanmiddag als Kamervoorzitter met de Koran voor haar neus in de Nederlandse Tweede Kamer”.

  Arib is eerste ondervoorzitter van de Tweede Kamer en verving vandaag Kamervoorzitter Van Miltenburg. De Koran en de Bijbel liggen standaard op de tafel van de Tweede Kamervoorzitter.

  Van Miltenburg wilde die boeken weghalen, omdat voor haar alleen het Reglement van orde van de Kamer belangrijk is.

  Maar andere partijen steunden dat voorstel niet, omdat het koren op de molen zou zijn van de PVV. Die vindt dat de Koran een gewelddadig, vrouwonvriendelijk boek is dat aanzet tot homohaat.

  Moorddadig boek

  Wilders zegt in een toelichting op zijn twitterbericht: “We zullen het nooit laten rusten, tot dat moorddadige boek uit de Kamer verdwenen is. En we zullen zeker nog verschillende acties daartoe ondernemen”.

  Arib wil niet reageren. Maar PvdA-voorzitter Samsom twittert: “Arib op voorzittersstoel bewijst dat de haat van PVV nooit zal winnen van de kracht van dit prachtige land, waarin afkomst er niet toe doet.”

  Tweede Kamervoorzitter Van Miltenburg wil ook geen reactie geven.  Maak melding

 11. Dat begrijp ik ook wel Dame. Flexwerken, werkloosheid, (crisis?) meer rijstroken, spitsstroken, 130km/u enz, enz??..zijn allemaal stappen (stapjes) die zorgen voor een beter humeur en een betere doorstroming op de wegen, al met al een win/win situatie.

  Maar zoals je mij inmiddels wel kent, kon ik het niet laten de 130km/u nog even te benoemen. 😉  Maak melding

 12. Belangrijkste nieuws uit HET journaal: Alle stagaires zijn dit keer (na de ‘government shutdown’ ) wel (na stagaire Lewinsky) naar huis gestuurd.

  AD: Clinton kwam Lewinsky tijdens laatste shutdown wel erg vaak tegen


  Maak melding

 13. Interessant Dick.

  Dichter bij huis: Na analyse van de beelden van SWEN WOP lijkt er toch ernstig op dat Ellen Lucht denkt dat de Joint Strike Fighter verboden moet worden op basis van de opiumwet.

  Frits van Buel, de gehaaide jurist van LWL, gaat onderzoeken of dit ook daadwerkelijk het geval is.


  Maak melding

 14. Een stagiaire bij LWL ? Dit zal zich niet beperken tot een shutdown maar zelfs uitmonden in een volledige meltdown van LWL.

  (LWL ->LeWinsky-Lucht)

  Door op de horen te blazen heeft Monica destijds haar politieke ambities in duigen zien vallen. Zal ze haar politieke carriere via ons Zwolle nieuw leven in willen blazen ?

  Ellen, een gewaarschuwd mens telt voor twee.  Maak melding

 15. @ provocerende ex-VVD-er. Dit kun je ook nog stemmen:

  hom of kuit

  CDA-leider Sybrand Buma zet het kabinet verder onder druk. Hij wil nu van minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) hom of kuit over de alternatieven die het CDA heeft gepresenteerd voor de begroting van het kabinet.

  Buma maakte dat duidelijk voor een gesprek woensdagmiddag met Dijsselbloem.

  “Het kabinet wil alle ballen in de lucht houden, maar de basis van hun aanbod is niet voldoende. Ik wil niet dat de accijnzen omlaag gaan, maar de mensen dat vervolgens moeten betalen met meer belasting op een nieuwe auto. We moeten kiezen voor belastingverlagingen, geen nivellering en een kleinere overheid. Zo kom je uit de crisis. Niet knippen en plakken.”  Maak melding

 16. :D:D:D Hoor net precies op radio 1 dat Rutte zo uitgesproken was.

  VVD is tegen proefverlof (al eens in 2007 gebeurd) Teeven (al ernstig politiek beschadigd en de MP zijn VVD-ers die misschien toch proefverlof moeten toekennen.


  Maak melding

 17. Gedwongen huizenverkoop met een derde gestegen (bron: WEL.nl)

  woensdag 2 oktober 2013
  Door : Maroesja Perizonius
  Categorie: Economie

  De Stichting Waarborgfonds Eigen Woning (WEW) heeft dat vandaag bekend gemaakt. 3427 huiseigenaren moesten hun huis met een restschuld verkopen, vergeleken met 2560 in dezelfde periode vorig jaar. Verwacht wordt dat dit nog oploopt tot 4500 gedwongen verkopen.

  Het gaat hierbij om mensen die hun huis kochten met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij ongeveer 65% komt de gedwongen verkoop door echtscheiding en bij 15% door werkloosheid. Het gemiddelde bedrag dat het waarborgfonds bij verlies op de verkoopprijs moest uitkeren is 39.000, tegen 34.500 vorig jaar.

  Toch zouden er ook lichtpuntjes zijn op de woningmarkt. Het aantal verkochte woningen met een NHG steeg met 22% vergeleken met het vorige kwartaal. ⤽De prijs van woningen is een stuk sneller gedaald dan de leencapaciteit van veel mensen. Je kunt nu dus een kwalitatief hoogwaardigere woning kopen dan 2, 3 jaar geleden en je kunt kiezen uit heel veel woningen⤝, aldus directeur van de WEW, Karel Schiffer. ⤽Als mijn zoon nu aan mij vraagt of hij een huis zal kopen, zou ik zeggen: moet je doen. Een jaar geleden zou ik hem dat hebben afgeraden.⤝  Maak melding

 18. Broer Fortuyn: “Als het klopt dat V. al op proefverlof is geweest, vind ik dit zéér laakbaar. Zeker voor de minister van Justitie. Het is immers altijd ontkent!”


  Maak melding

 19. Toen het bericht vandaag nog niet zo politiek gekleurd was, is er ook wat over op het CL geschreven. Om alles centraal te houden, volgt hier die tekst:

  Bericht door Vrije vogel, op 2 oktober 2013 om 10:03
  Folkert v/d G mag met proefverlof.

  Bericht door Vrije vogel, op 2 oktober 2013 om 10:09
  Betr Volkert ipv Folkert

  Staatssecretaris Teeven van Justitie zei eerder nog dat Van der Graaf niet met proefverlof mag, omdat dat onrust in de maatschappij zou veroorzaken. Ook zou meespelen dat de veiligheid van Van der Graaf niet gegarandeerd kan worden omdat hij meermalen is bedreigd.

  Bericht door Vrije vogel, op 2 oktober 2013 om 11:03
  @ 10:09 aan (de niet blije) Teeven te horen is hij het er nog niet zo mee eens. Teeven heeft tot maandagochtend 10 uur om anders te beslissen.

  Bericht door Vrije vogel, op 2 oktober 2013 om 11:07
  Er zijn al beroepen op Teeven van

  VVD
  PVV
  familie Fortuyn

  om Volkert niet vervroegd vrij te laten. Wat zou er gebeuren?  Maak melding

 20. Van de Stijllozen:

  PVV-gekkie Paul ter Linden verlaat de PVV in de Haagse gemeenteraad en klapt traditiegetrouw uit de school over de ‘sekte van Wilders’. Dat hoort zo, als je de PVV verlaat. Ter Linden, in 2010 nog voorstander van het fysiek brandmerken van HIV-patiënten, haalt hard uit naar De Klup van Greet omdat hij op persoonlijke titel in het pluche wil blijven plakken en dus ieder greintje media-aandacht hard nodig heeft. Ter Linden, die de PVV woordwolk bijvult met bekende termen als ruzie, intrige, achterdocht, vazallen, sekte, ondemocratisch, graaien, hypocrisie, achterdeur, zakkenvullen en valse beloftes. Waaruit eens te meer blijkt dat goh, de PVV is net een echte politieke partij. Benieuwd wat Paul ‘is dat nou een Voorpostkapsel of gewoon hipsterhaar?’ ter Linden hier als eenmansfractie tegenover kan zetten. Succes, Paul ter Linden!

  P.S. Weet je wie er óók Paul heet en een hekel aan Greet heeft? …..= Paul Wilders  Maak melding

 21. Tweet van de dag

  wo 02 oktober 2013

  Grappig dat de mensen die de doodstraf voor Volkert willen, ook bang zijn dat de moslims de sharia invoeren #proefverlof

  Jeroen Weghs  Maak melding

 22. De tweet die Geert Wilders dinsdag de wereld instuurde is ronduit racistisch en daarmee is een nieuwe grens overschreden. Dat stelde Francisco van Jole, eindredacteur van Joop, in DeGids.FM op Radio 1. Andere politieke partijen zouden daar hun conclusie uit moeten trekken en de PVV niet langer moeten steunen bij moties of het aanvragen van debatten.

  “Hij zegt dat hij nooit zal wennen aan de Marokkaanse afkomst van de plaatsvervangend Kamervoorzitter. Aan afkomst kun je niets veranderen. Het is hetzelfde zeggen dat iemands huidskleur je niet bevalt. Als een werkgever dat zegt over een sollicitant wordt hij, terecht, veroordeeld,” aldus Van Jole.

  Peter Kee zegt dat het vreemd is dat iemand dat Wilders zo persoonlijk wordt. Hij sprak kort na het incident met Khadija Arib over wie de PVV-leider de opmerking plaatste. Ze was aangedaan maar wil er verder niet op reageren.
  ——-
  Je MAG natuurlijk gewoon op deze club stemmen (zie o.a. ook 14:55 en volgende: Paul ter Linden 4e Haagse PVV-raadslid dat opstapt[/url])


  Maak melding

 23. Straks in Nieuwsuur (uitzending al begonnen) o.a.:

  Zorginstellingen die hun patiënten op papier zieker maken dan ze zijn, omdat dat meer geld oplevert. Dat fenomeen heet ‘upcoding’. Het Centrum indicatiestelling zorg heeft het onderzocht en de cijfers liegen er niet om. Staatssecretaris Van Rijn neemt per direct maatregelen. In de studio reageert econoom Marcel Canoy.

  Gestegen kosten

  Bij upcoding gaat het niet om patiënten die mogelijk frauderen, maar om zorginstellingen voor langdurige zorg. Het Centrum indicatiestelling zorg (CIZ) toetst voor iedereen die in Nederland zorg nodig heeft, hoeveel dat is en in welke vorm.

  Sinds de instellingen de zorg zelf mogen aanvragen en hun cliënten mogen indiceren, zijn de kosten met meer dan 3 miljard euro gestegen. Opvallend genoeg is de lichte zorg aanzienlijk afgenomen en de zwaardere zorg fors gestegen.

  Brandpunt

  Uit onderzoek van KRO Brandpunt bleek in mei dat er mogelijk op grote schaal gesjoemeld wordt met de hoeveelheid zorg die patiënten nodig hebben. Dat is voor zorginstellingen zo gepiept: even online een paar vragen invullen, een druk op de knop en het extra geld is binnen.

  Te zware indicatie

  Op verzoek van de staatssecretaris onderzocht het CIZ de afgelopen maanden 202 indicatiebesluiten, in centra voor langdurige zorg. Het bekeek bijvoorbeeld het besluit dat een demente bejaarde zwaardere zorg nodig had. In 45 van de 202 onderzochte gevallen bleek dat er een te zware zorgindicatie was afgegeven. Dat is dus in 23 procent van de gevallen. De patiënt werd op papier zieker gemaakt dan hij was, want hoe zieker hoe meer geld de instelling krijgt.

  Ernstige zaak

  Staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid vindt het een ernstige zaak. “Ik zie per direct aanleiding voor maatregelen om upcoding zo nodig de kop in te drukken. We moeten zeker stellen dat geld voor de zorg in alle gevallen goed besteed wordt.”

  Maatregelen

  Van Rijn schrijft aan de Tweede Kamer dat hij voldoende aanleiding ziet voor maatregelen, zoals het toetsen van indicaties bij de instellingen en bij cliënten. Instellingen mogen na vaststelling van upcoding ook niet meer zelf indiceren.

  Toekomstplannen

  Volgens Van Rijn zou upcoding in zijn toekomstplannen ook al moeilijker worden. Per 1 januari 2015 zal iedere indicatie door het CIZ gebeuren na een persoonlijk contact. Gemandateerde indicatiestelling komt dan niet meer voor. “Maar ik wil daar niet op wachten en onderneem nu actie”, aldus Van Rijn.

  Bekijk hiernaast ook de reacties van verschillende partijen.

  Vragen en/of opmerkingen? Mail: Judith.Pennarts@Nieuwsuur.nl en/of Jan.van.Loenen@Nieuwsuur.nl

  Meer over dit onderwerp lezen:
  Van Rijn neemt maatregelen tegen upcoding (Rijksoverheid)
  Kamerbrief Van Rijn over ‘upcoding’
  CIZ-rapportage over omvang ‘upcoding’
  Brandpunt over gesjoemel in de zorg (12 mei 2013)
  PvdA: geschrokken van de omvang
  SP: al eerder voor gewaarschuwd
  Actiz wil vervolgonderzoek
  Gehandicapten: eerst meer onderzoek  Maak melding

 24. ‘Nederlandse banken betrokken bij landroof’

  Update: Ploumen wil uitleg… Oxfam Novib: banken en pensioenfondsen investeren in suikerproducent die in Brazilie land rooft van indianen…  Maak melding

 25. Dit is ook een verhaal![/url]

  Gister ook op minstens 2 tv-zenders[/url]

  GroenLinks dient daarom donderdag een motie in om de pardonregeling te verruimen. … De partij wil donderdag meteen uitsluitsel, mede met het oog op zijn zaak.  Maak melding

 26. DEN HAAG – Staatssecretaris Fred Teeven (Asiel, VVD) ligt niet wakker van asielzaken zoals die van Wime Dumingos uit Angola. Dat zei Teeven gisteren nadat hij had besloten dat de 22-jarige Angolees in Nederland de uitkomst van zijn procedure mag afwachten

  Teeven beslist snel over lot Wime Dumingos
  Angolese asielzoeker Wime vrijgelaten Die procedure kan maanden duren. Dumingos wordt vrijgelaten, maar krijgt wel een meldplicht.

  De laatste dagen werd de druk rond de zaak opgevoerd, onder meer met een protest. Teeven: “Dat doet niet zo veel met me. Ik slaap er echt niet slechter van. Ik maak een afweging op basis van regels en het gezond verstand.”

  ——————

  Attentie

  Staatssecretaris Fred Teeven (Asiel, VVD) ligt niet wakker van asielzaken zoals die van Wime Dumingos uit Angola.

  Teeven: “Dat doet niet zo veel met me. Ik slaap er echt niet slechter van.

  ….gelukkig maar; als onze blunderende Fredje T. maar rustig kan slapen.


  Maak melding

 27. Bericht door Gezellig, op 4 oktober 2013 om 07:54
  Morgen .
  Henk Krol met vervroegd pensioen !!!!

  Bericht door dick, op 4 oktober 2013 om 08:21
  En hij laat een pensioengat achter voor zijn gewezen (Gaykrant)personeel.

  Bericht door dick, op 4 oktober 2013 om 09:07
  Zal de Krol-postings ff op t pollog zetten en aanvullen:

  Henk Krol blijkt ordinaire pensioenontduiker

  Oud-werknemers bang voor Krol

  Voormalige werknemers van de Gay Krant moesten van Henk Krol kiezen tussen ontslag of veel minder pensioen. Dat zegt een oud-medewerkster van de gevallen politicus.

  “Ik was een beetje bang van hem”, vertelt de 64-jarige vrouw aan de Volkskrant. “Henk kan nogal dreigend overkomen. Hij kan schelden, hard uitvallen, daar lusten de honden geen brood van.”

  De vrouw werkte twaalf jaar bij de Gay Krant, maar met pensioen kan ze nog lang niet. Uit haar laatste pensioenoverzicht blijkt dat ze aan haar tijd bij de krant tussen de 26 en 60 euro per maand overhoudt. “Dat wordt dus gedwongen doorwerken.”

  Ironisch genoeg maakte Krol zich altijd hard voor de pensioenen.  Maak melding

 28. Premier Rutte heeft geen spijt van zijn uitspraken over Volkert van der Graaf tijdens de laatste verkiezingscampagne. Hij zei toen dat hij de minister van Justitie zou ontslaan als die de moordenaar van Pim Fortuyn op proefverlof zou sturen. Op de vraag of hij die uitspraak betreurt, antwoordde Rutte: “Nee”. Veel meer wilde Rutte niet kwijt. “Die uitspraak heb ik gedaan, die ligt er, u kent mijn opvatting. Maar het is nu aan de staatssecretaris om een besluit te nemen.”


  Maak melding

 29. Doe het dan maar samen met Drama, Bernard. Een gouden koppel. Wel van tevoren even jullie antecedenten nagaan om zo’n echec als met Krol te voorkomen.;)


  Maak melding

 30. Ivm dooie link (12:38) dan maar een kopiëren-plakken:

  Miljardenbezuiniging glipt door vingers kabinet

  Geen meerderheid Eerste kamer voor megabezuiniging … Verlagen pensioenopbouw moest 3 miljard opleveren … CDA en D66 laatste hoop

  Dinsdag behandelt de Eerste Kamer een wetsvoorstel waarmee de pensioenopbouw vanaf 2015 verlaagd wordt van 2,25 naar 1,75 procent van het inkomen. Het wetsvoorstel lijkt gedoemd te mislukken, omdat het kabinet in de Senaat slechts 30 van de 75 zetels in handen heeft. Voor een meerderheid is dus oppositiesteun nodig, maar vooralsnog is die ver te zoeken.

  Het kabinet heeft haar hoop gevestigd op ‘constructieve partijen’ als CDA en D66, maar de kans dat deze partijen op het elfde uur nog inbinden lijkt erg klein. Volgens D66-senator Joris Backer zijn er:

  “geen recente contacten meer geweest en geen openingen geboden”

  Ook CDA-senator Wopke Hoekstra verwacht niet dat er voor dinsdag nog een oplossing komt voor de ontstane impasse, dat meldt de Volkskrant.

  Het enige wat de oppositie mogelijk voor het plan zou kunnen doen stemmen is een fikse daling van de pensioenpremies. Het kabinet is echter niet bij machte daarover garanties te verlenen, omdat de op zwart zaad zittende pensioenfondsen die premies zelf bepalen. Als de Senaat het plan inderdaad afwijst, zal het kabinet met een nieuw, afgezwakt voorstel moeten komen. Dit plan moet dan eerst opnieuw door de Tweede Kamer worden goedgekeurd.  Maak melding

 31. U kent ze wel, de marketingsnuffelaars, reclamejongens enz. die samen met wat politieke cowboys er voor moeten zorgen dat een politiek product juist gepositioneerd in de markt gezet moet worden. Zo ook Jan Nagel en Henk Krol, geflankeerd door gladde productmanagers, die elkaar regelmatig tegenkwamen op rijk gefêteerde ⤽praatsessies⤝ en onder het genot van wat overvloedige vloeibare versnaperingen altijd weer aan het (politieke) brainstormen geraakten om te zien of er via een bepaalde doelgroep hun eigen portemonnee (+ego) gespekt kon worden.

  Daar hadden deze politieke opportunisten niet lang voor nodig, want er was namelijk veel ongenoegen onder een bepaald deel van de bevolking, de z.g. grijze plaag ook wel de ⤽silver age⤝ genoemd. Dus konden deze twee politieke zwabberaars met een vergenoegde grijns het glas heffen, op het idee om deze doelgroep voor hun dubieuze plannetjes te spannen.

  Politieke ⤽ervaring⤝ hebben Jan Nagel en Henk Krol in hun loopbaan genoeg opgedaan. Zo was Jan Nagel partijbestuurslid van de PvdA, en behoorde hij in die tijd tot de meest extreme linkerzijde van die partij. In 1975 bracht de inmiddels 77 jarige, na een bezoek aan Oost- Berlijn van Honecker, Nederland in rep en roer door te verkondigen dat de Berlijnse Muur historisch juist was. Dat ging zelfs Ome Joop den Uyl te ver. Vindingrijkheid kan deze politieke cowboy ook niet ontzegd worden, want hij goochelde in vlot tempo het ene politieke experiment na het andere uit zijn hoge hoed. Zoals de Liberale Partij, Leefbaar Hilversum, Leefbaar Nederland, de Partij van Rechtvaardigheid, Ook U, waarna enige tijd in meer of mindere mate ⤽R.I.P.⤝ geplaatst kon worden. En dus nu, als het zoveelste experiment dat op instorten staat, 50 Plus.

  Henk Krol is getooid met minder politieke ⤽palmares⤝ als zij illustere voorzitter Jan Nagel, maar Henk snuffelde tijdens zijn ⤽zoektocht⤝ ook aan diverse politieke richtingen. Hij was een tijdje actief als voorlichter van de VVD, richtte daarna zijn avances op D66, om na zijn dubieuze commerciële activiteiten terecht te komen bij 50Plus.

  Stemmen op het 50Plus van deze politieke cowboys levert de z.g. ⤽silver age⤝ niets op, behalve dat Henk en Jan `savonds gierend van het lachen het zoveelste glas heffen, over zoveel naïviteit.  Maak melding

 32. Hoewel ik geen waarde aan peilingen hecht, anders dan op de dag van de verkiezingen. Ff een vreemde uitslag (zoals verwacht arresteert de andere grijze partij CDA de meeste stemmers van 50+).

  Het CDA is voor het eerst in jaren weer groter dan de VVD. In de wekelijkse peiling van Maurice de Hond (.pdf) staat het CDA op 19 zetels, de VVD op 18 zetels.

  Het CDA doet het de laatste weken goed in de peilingen van De Hond. Vergeleken bij vorige week hebben de christen-democraten er twee zetels bij gekregen.

  De PvdA staat in de peiling op 11 zetels, de PVV op 34 en de SP op 25. In vergelijking met vorige week winnen deze partijen allemaal een zetel.

  Grote verliezer in de peilingen is 50Plus. Vorig week stond de ouderenpartij nog op 10 zetels, maar vandaag nog maar op 5.  Maak melding

 33. Raar dat de aanhang van de ouderenpartij gehalveerd lijkt te zijn. In wezen blijft het toch dezelfde partij? Stemmen de mensen dan echt alleen op hoofden?

  Buma maakt inderdaad goede sier met zijn dwarsliggerij bij de begrotingsonderhandelingen.


  Maak melding

 34. @Bernard, denk je nu werkelijk dat het merendeel van de ⤽aanhang⤝ van 50plus, ook maar even de moeite heeft genomen om het programma van deze partij te lezen? Zoals ik in een eerdere reactie al zijdelinks heb aangegeven, het is voor deze mensen een ⤽goed⤝ product, gladjes gepositioneerd op deze doelgroep door een charismatische voorzanger. Nu deze voorzanger doormiddel van financiële manipulaties door het ijs is gezakt, zijn ze hun ijkpunt kwijt. Hetzelfde zie je terug bij andere partijen binnen ons politieke bestel, als voorbeeld Rutte en Samsom. In aanloop naar de laatste verkiezingen gepositioneerd als de redders des vaderlands, die doormiddel van allerhande voorgekookte soundbytes (daarin vlotjes bijgestaan door de media) en een bepaalde vorm van charisma hele volksstammen kiezers als een magneet naar zich toetrokken, (politieke doelgroepmarketing) maar op dit moment door die zelfde doelgroep als een baksteen kelderen in de peilingen.

  Dat Buma van de uitglijders van 50plus profiteert is niet zo vreemd, daar het bij 50plus in hoofdzaak gaat om ⤽boze ouderen⤝ die een signaal hebben willen geven aan de partijen waar ze hun hele leven op gestemd hebben, en nu teleurgesteld terug keren naar het oude nest.  Maak melding

 35. Met andere woorden: Dit land blijft onbestuurbaar. Langzamerhand glijden we af naar Italiaanse toestanden.

  Het is dan ook de hoogste tijd dat er een kiesdrempel van 5 zetels ingevoerd wordt.

  Groen Links, PVDD, 50 plus en mijn grote vrienden van de SGP zijn hier vast niet blij mee. Maar deze onzinnigheid moet nu maar eens stoppen.  Maak melding

 36. Onbestuurbaar is een wat groot woord, gezellig. Tot nu toe hebben we nog steeds een bestuur. Wel lastig door de positie die de Eerste Kamer zich aanmeet (op zich niet nieuw) en die noodzaakt te onderhandelen met andere partijen. Ik begin ook steeds meer te voelen voor een kiesdrempel. Vroeger vond ik de kleine partijen een waardevolle aanvulling. Tegenwoordig is het politieke landschap echter zo versnipperd dat een coalitie van 2 of 3 partijen bijna niet meer mogelijk is. Voor de stabiliteit zou het goed zijn als de grote blokken ook echt kunnen regeren.
  Systeemaanpassingen duren lang en ik zie het ook niet echt gebeuren. Misschien ben ik murw, maar ik merk wel dat ik dit kabinet niet echt slecht vind, ondanks de vele impopulaire maatregelen.
  Wat me het meest verbaast is dat ze zich nog bezig houden met allerlei veranderingen op terreinen die in mijn ogen niet echte prioriteit hebben (bv verbod verkoop dieren aan kinderen onder de 16).  Maak melding

 37. Dat dit land zo langzamerhand onbestuurbaar is geworden, is inderdaad te danken aan het feit dat we geen kiesdrempel ingesteld hebben. In tegenstelling tot Duitsland, Polen en onze zuiderburen die wel een kiesdrempel hanteren van 5 procent. (in andere landen nog hoger) Niet dat daar formaties altijd gladjes verlopen, maar er is wel een overzichtelijk rechts blok van liberalen en conservatieven en links blok van sociaaldemocraten en socialisten.

  In 1989 is er een herziene Kieswet ingevoerd om het nieuwe partijen moeilijker te maken om deel te nemen aan de TK verkiezingen, door de waarborgsom drastisch te verhogen. Het uitgangspunt was, om zodoende Loesje achtige splinterpartijtjes te weren, die alleen maar uit zijn op wat hilariteit en buitenpolitieke doeleneinden.

  Wanneer we in Nederland een kiesdrempel van 5 procent zouden hanteren, komen we ongeveer op het zelfde aantal partijen uit als in Duitsland, de links-rechts verhouding blijft aanwezig, maar het formeren en regeren zal een stuk eenvoudiger worden zonder dwars liggende (drammerig) splinterpartijen. En wie weet, krijgen we dan eindelijk een kabinet die niet met de pet in de hand moet wheelen en dealen, maar de rit uitzit.  Maak melding

 38. Het lijkt dat veel, heel veel mensen de kiesdrempel al jaren willen verhogen. Ook ik heb er hier al een paar keer voor gepleit. Waarom is er in Den Haag nog niet eens de intentie tot verhoging van de kiesdrempel?


  Maak melding

 39. Er is sprake van een aanzienlijke politieke fragmentatie.

  Volgens de peilingen zijn PVV en de SP de grootste partijen op dit moment. Op het immigranten vraagstuk (Islamieten in het bijzonder) staan deze partijen lijnrecht tegenover elkaar. Meerdere standpunten hebben wel raakvlakken met elkaar. Samenwerking tussen beide extremistische partijen lijkt mij echter uitgesloten op basis van het immigranten standpunt.

  De VVD en het CDA zullen zich niet nogmaals willen branden aan de nukken van de PVV. Mochten er nu verkiezingen worden gehouden dan mag Geert Wilders dus proberen een coalitie te vormen. Maar met wie ?

  Nummer twee SP zal veel water bij de wijn moeten doen indien ze wenst te regeren met CDA, D66 en VVD. Dit lijkt me dus ook een onwaarschijnlijk huwelijk.

  Wat gaat dan wel werken ? Zoals de vlag er nu bij hangt hebben we voorlopig nog geen verkiezingen. Tussentijds kan er dus nog van alles veranderen.  Maak melding

 40. Daar zeg je wat, exVVDer “een overzichtelijk rechts blok van liberalen en conservatieven en links blok van sociaaldemocaten en socialisten”. Ik denk dat we hier avonden kunnen steggelen over welke partijen in welk blok horen. VVD, SGP en PvdA en SP zijn redelijk duidelijk. Maar CDA? Ik zou zeggen conservatief, maar er zitten ook elementen in het gedachtengoed dat meer in een links blok past. D66, idem dito. GroenLinks, omgekeerd. PVV? Ik zeg rechts blok, maar Wilders flirt openlijk met SP-standpunten.
  50+, PvdD, CU??


  Maak melding

 41. En wie weet, krijgen we dan eindelijk een kabinet die niet met de pet in de hand moet wheelen en dealen, maar de rit uitzit.

  Bij Rutte I vond het dat wheelen en dealen evenals Rutte zelf toch juist zo slim: wisselende coalities?
  Mijn inschatting is toch steeds dat dit kabinet de rit grotendeels zal uitzitten. Als het valt dan vlak voor de verkiezingen zodat PvdA en VVD elkaar in de campagne kunnen bestrijden om de verschillen van inzicht voor het kiezersvolk uit te vergroten.


  Maak melding

 42. Vind het geen probleem dat er meerderheden worden gezocht. Vond het onder Rutte I wel beschamend met die gedeputeerde. Dit vond ik wel slim al stond mij de uitslag maar matig aan

  Op 26 april 2012 bereikten de fractievoorzitters van de demissionaire regeringspartijen VVD en CDA en die van de oppositiepartijen D66, GroenLinks en de ChristenUnie (de zogenaamde Kunduzcoalitie) een akkoord over het bezuinigingspakket voor 2013. Nederland kon dit zogeheten Lenteakkoord nog voor de deadline van eind april naar de Europese Commissie in Brussel sturen.

  Tuurlijk is het CDA rechts. CDA en D’66 zijn VVD-light. Waarom moeten alle partijen overigens in een links/rechts hokje? Nee, die kiesdrempel verhogen is de oplossing. Denk ook eens aan de stemmentellers op het stembureau 😉


  Maak melding

 43. Een splijtzwam tussen VVD en PvdA:

  Topman Shell: spijt van schaliegas

  (zondag 6 okt 2013, 19:20 (Update: 06-10-13, 19:38)

  Vertrekkend Shell-topman Peter Voser heeft grote spijt van het zoeken en boren naar schaliegas in de VS. Dat zegt hij in een interview met de Financial Times, waarin hij terugblikt op zijn tijd als CEO. De Zwitser staat sinds 2009 aan het hoofd van het olie- en gasconcern en vertrekt begin volgend jaar.

  Shell heeft zeker 17 miljard euro geïnvesteerd in “onconventionele olie- en gaswinning” in Noord-Amerika. Maar dat heeft tot nu toe weinig opgeleverd. “Het liep niet zoals we hadden gepland”, zegt Voser. Hij noemt de investering een grote gok.

  ‘Negatieve verrassingen’

  In augustus kondigde Shell aan dat het de werkwijze in Noord-Amerika gaat veranderen. Dat moet volgens Voser de komende jaren gebeuren. Sommige activiteiten worden afgestoten en Shell wil zich gaan richten op een kleiner aantal schaliegebieden waar meer valt te halen.

  In het interview tempert Voser de hoge verwachtingen voor het boren naar schaliegas in de rest van de wereld. Hij waarschuwt ervoor dat landen voor “negatieve verrassingen” kunnen komen te staan.

  Tegenslagen

  Over de proefboringen naar schaliegas in Nederland wordt over ongeveer anderhalf jaar een besluit genomen door het kabinet. In gemeenten die worden genoemd als locatie voor proefboringen is veel weerstand, omdat het onduidelijk is wat de gevolgen zijn.

  Ook noemt Voser de technische tegenslagen die Shell heeft gehad in de zoektocht naar olie en gas voor de kust van Alaska een grote teleurstelling. Begin dit jaar staakte het bedrijf de boringen in Alaska, nadat een boorschip was vastgelopen.  Maak melding

 44. @Gezellig, het is geen wet dat de grootste partij ook formeert, het is al vaker voorgekomen dat de grootste partij na de verkiezingen de 2e viool speelt. U schiet wat door om het woord ⤽extremistisch⤝ op de SP en de PVV te plakken, (is u keus… misschien politieke richting?) maar het wordt toch echt door een groot deel van de bevolking gezien als nationaal populistisch. Inderdaad hebben beide partijen zeer veel raakvlakken, buiten het immigranten standpunt. Maar zoals u ook zal weten, is de geur van het pluche onweerstaanbaar voor politici, dus kan er maar zo doormiddel van veel water bij de wijn een compromis uitrollen. (zie de huidige coalitie)

  U onderschat het flexibele vermogen van de huidige partijen als het om politieke macht gaat.  Maak melding

 45. @Dame 20:08 Je vergeet in je reactie de aangekaarte kiesdrempel van 5 procent. Wanneer deze ingevoerd zou worden, zijn we verlost van de marginale partijtjes als PvdD, GroenLinks, CU, 50Plus en SGP. Deze partijen zullen dan onvermijdelijk gaan zoeken naar een eventuele vorm van fuseren om alsnog de kiesdrempel te halen, maar het reduceert in belangrijke mate de onoverzichtelijkheid/versnippering. Inderdaad is het CDA de dissonant in het plaatje, maar deze partij zal na ophoging van de kiesdrempel toch duidelijker positie in moeten nemen, om niet volledig buiten de boot te vallen.


  Maak melding

 46. Vreemd dat negatieve berichten over schaliegas met hoorngeschal worden verwelkomt, maar negatieve berichten over windenergie worden weggehoond. 🙂  Maak melding

 47. Ik begrijp die negatieve berichten over windenergie niet zo, exVVDer. Het gaat om het geluid van de molens en vogels die er tegenaan vliegen. Ga eens een kleine 100 kilometer oostwaarts en je ziet overal windmolens. De Duitsers zijn als een gek aan het investeren in wind- en zonne-energie. Ze hebben een overproductie die bij ons op de markt wordt gezet. Waarom kan het daar wel en hier niet? Er zijn hier ook voldoende plekken te vinden waar ze kunnen staan.
  De voordelen van deze vormen van energie zijn enorm. Investeren in verdere ontwikkeling van de technologie om het rendement te vergroten juich ik erg toe.


  Maak melding

 48. Dame

  Zo maar een stukje uit NU zakelijk.
  Opslag van windenergie is niet mogelijk, hoe moet het dan als het niet waait?
  Kolencentrales weer volop laten draaien?

  Nieuw overschot windenergie in Duitsland’
  Duitsland dreigt een nieuw overschot aan windenergie te krijgen in de komende winter. Buurlanden vrezen de dupe te worden.
  Duitsland dumpt regelmatig opgewekte windenergie bij landen als Polen en Tsjechië op dagen waar de wind hard waait, om het elektriciteitsnet niet te overbelasten. De Oost-Europese landen echter kunnen hun net daardoor ook maar met moeite overeind houden.
  In februari dit jaar was het Duitse net dichtbij een blackout. Tsjechië en Polen dreigden zich toen van het net los te koppelen, omdat in die landen hetzelfde dreigde te gebeuren.
  Om de komende winter overbelasting te voorkomen, is Tsjechië van plan schakelaars bij de grenzen te plaatsen om de toevoer van elektriciteit te stoppen.

  Afhankelijk
  Duitsland kan in de winter weer in de problemen komen, zegt de Duitse minister van economische zaken Philipp Roesler. Het vernieuwen van het elektriciteitsnet kost naar verluidt ook nog eens 32 miljard euro. Ondertussen moeten in 2022 alle kerncentrales in het land gesloten zijn, waardoor Duitsland sterk afhankelijk wordt van windenergie.
  Het land heeft sinds 2007 bijna 9 gigawatt aan windturbines gebouwd. In 2020 wil Duitsland 10 gigawatt geplaatst hebben.  Maak melding

 49. Dat is inderdaad een probleem, exVVDer. Maar is het een onoplosbaar probleem, zoals het radio-actief afval, de uitputting van de grondstoffen voor kernenergie, kolencentrales, schaliegas, de kans op een meltdown of aardbevingen etcetc.? De Belgen zijn bezig met een ‘energie-eiland’ voor de opslag van overtollige windenergie, in Nederland iets vergelijkbaars met waterbekkens in de Noordzee, de Duitsers met het omzetten ervan in waterstof, een Britse uitvinder met omzetten in vloeibare zuurstof en stikstof. Overal in de wereld in beweging op dit terrein. Het gebruik van windenergie is erg oud, maar het grootschalig gebruik in een geïndustrialiseerde samenleving zoals de onze, betrekkelijk nieuw. Het is dus nodig om verder te investeren in deze technologie. Ik betreur het dat wij als Nederland er zo weinig op inzetten. Andere landen lopen weg met hier ontwikkelde technieken.


  Maak melding

 50. Voorspellling voor vandaag in de Eerste Kamer (bron: http://www.wel.nl)
  —-
  Kabinet valt vandaag al een beetje in de Eerste Kamer

  dinsdag 8 oktober 2013
  Door : Gerard Driehuis
  Categorie: Politiek

  Als de voortekenen niet bedriegen gaat de Eerste Kamer vandaag een stokje steken voor het grootste bezuinigingsplan van de regering: de hervorming van de pensioenen. Van alle plannen die het kabinet heeft bedacht om te bezuinigen is dit de grootste. Het plan moet 3 miljard opleveren aan bezuinigingen. Maar de Eerste Kamer gaat, zo lijkt het, in meerderheid tegen het plan stemmen.

  In de Tweede Kamer stemde de voltallige oppositie in juni tegen het plan, vooral vanwege het ontbreken van garanties dat de premie omlaag gaat. Het kabinet komt in de senaat acht zetels tekort en heeft dus steun nodig van partijen als CDA (elf zetels), D66 (vijf zetels), ChristenUnie (twee zetels) en SGP (één zetel). PVV en SP zijn sowieso tegen.

  Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers (VVD) en staatssecretaris van Sociale Zaken Jetta Klijnsma (PvdA) hebben de laatste tijd geprobeerd de oppositie tegemoet te komen, maar hun concessies werden door CDA en D66 verworpen als te klein, te vaag en te vrijblijvend. Een uitweg voor het kabinet is dat het debat dinsdag tussentijds wordt afgebroken. Daarmee zou het kabinet tijd kopen om het eens te worden met de oppositie.  Maak melding

 51. PvdA-raadslid besteelt daklozenkrant
  ‘Bert is geen klootzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt’
  Het Utrechtse PvdA-gemeenteraadslid Bert van der Roest is opgestapt. Hij heeft zo’n 40.000 euro verduisterd van daklozenkrant het Utrechtse Straatnieuws, zo meldt de NOS. Van der Roest was daar penningmeester.

  Hij moet alles terugbetalen en is opgestapt.


  Maak melding

 52. Waarom moet dit naar de admin?

  PvdA-raadslid besteelt daklozenkrant
  ‘Bert is geen klootzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt’
  Het Utrechtse PvdA-gemeenteraadslid Bert van der Roest is opgestapt. Hij heeft zo’n 40.000 euro verduisterd van daklozenkrant het Utrechtse Straatnieuws, zo meldt de NOS. Van der Roest was daar penningmeester.

  Hij moet alles terugbetalen en is opgestapt.


  Maak melding

 53. Waarom moet dit naar de admin?

  PvdA-raadslid besteelt daklozenkrant
  ‘Bert is geen klo*tzak, hij is geen dief. Het is een man met het hart op de juiste plaats, die de weg even helemaal kwijt is geraakt’
  Het Utrechtse PvdA-gemeenteraadslid Bert van der Roest is opgestapt. Hij heeft zo’n 40.000 euro verduisterd van daklozenkrant het Utrechtse Straatnieuws, zo meldt de NOS. Van der Roest was daar penningmeester.

  Hij moet alles terugbetalen en is opgestapt.


  Maak melding

 54. Het lijkt wel of er meer gevallen van zelfmoord in NL zijn.
  En bijvoorbeeld of er meer gezinsdrama’s plaatsvinden.
  Nog een voorbeeld: volgens Roel Berghuis, bestuurder FNV Spoor, wordt het geweld tegen NS-personeel steeds harder. “De hoofdoorzaak van het geweld is zwartrijden, maar ook zijn er regelmatig confrontaties met zwervers en verwarde mensen.

  dan voor dit item.
  onder Rutte-I maar met dezelfde minister Zie ook de video’s rechts “bekijk en luister ook…”.


  Maak melding

 55. @Dick, wel up-to-date blijven, eigen bijdrage GGZ vanaf 01-01-2013 teruggedraaid.

  Misschien komen de gevallen die jij benoemt wel voort uit het uitwringbeleid, van deze (progressieve) coalitie.  Maak melding

 56. @ ex-VVDer. De maatregel was een voorbeeld van (wan)beleid van Rutte-I. Geloof dat de gevolgen nog lang merkbaar zijn geweest. Het is immers nog nog maar 3 kwart jaar geleden teruggedraaid onder diezelfde Schippers. We hebben er hier destijds ook tegen geprotesteerd. Met de beste wil van de wereld kun je de VVD toch niet progressief noemen.


  Maak melding

 57. @Dick, als we hier een boom op willen zetten over (wan) beleid, dan is Rutte-2 spekkoper. Er staat al geruime tijd ex voor mijn Nickname, maar ik heb bij jou het idee dat je Rutte-2 alleen maar associeert met de VVD. Maar er zitten toch echt evenveel nitwits van de PvdA in deze coalitie.;D

  Ha, ha??.je wil toch niet wijs maken dat de huidige VVD een liberaal beleid voert? Zie het maar al progressief-liberaal, met een afdronk van sociaaldemocratisch. 🙂  Maak melding

 58. 🙂 progressief-liberaal, met een afdronk van sociaaldemocratisch. Je laat je toch niet teveel beïnvloeden door onze vrienden van de TeleTroepToeTerT?
  Klopt Rutte-2 is een gezamenlijke strijd. Maar wel een strijd die de enige optie was in zware crisistijd. Blij dat we van die bizarre gedoogconstructie af zijn.


  Maak melding

 59. @Dick, liberaal staat niet voor r?cksichtslos belasting verhogen, en tekorten afwentelen op burgers en bedrijfsleven. Het liberaal gedachtegoed van de huidige VVD, is een niet te zuipen mix van klef liberalisme aangelengd met een overdosis sociaaldemocratie.

  Neem maar van mij aan, dat de door jou genoemde gezamenlijke strijd een achterhoede gevecht is, die theoretisch al verloren is. (bizarre gedoogconstructie) deze woordspeling ligt mij nog steeds smakelijker op de tong, dan het kleffe aangelengde bocht dat we nu moeten drinken. De afdronk, Dick??..de afdronk??.;)  Maak melding

 60. Idd volgens wiki ook

  liberalisme is een van de dominante ideologieën. Het liberalisme is een brede ideologie met meerdere substromingen; de invulling van het begrip verschilt sterk per land en cultuur.

  . Aan de afdronk zijn we nog niet toe, we hebben slechts één of twee slokjes gehad en ik heb er nog wel vertrouwen in. Al zal de 1e Kamer nu al, met de pensioenplannen, een lastige horde blijken.


  Maak melding

 61. @Dick, dus volgens jou sociaaldemocratisch handboek, is liberalisme een dominante ⤽ideologie⤝? Je wilt mij wel vergeven, dat ik om deze stelling wat moet grinniken?

  Ik hoef wiki niet te raadplegen om te weten dat zowel het liberalisme als de sociaaldemocratie in divers landen op een verschillende manier wordt toegepast. Maar om liberalisme aan te merken als dominant lijkt mij toch een gotspe, daar het vrijheid van het individu voorstaat. (niet de huidige VVD, hoor) dan lijkt mij toch meer het sociaaldemocratische gedachtegoed dominant, daar deze ideologie juist het individu inkapselt in een woud van regeltjes en opgelegde staatsdwang.

  Prettig voor jou dat je pas een of twee slokjes van het bocht geproefd hebt, maar het merendeel van de bevolking heeft onder dwang van deze coalitie de hele fles al leeg moeten drinken. En als men zo de reacties peilt, is hen dat niet goed bekomen.
  V.w.b. de pensioenplannen, de afwijzende gezichten en de reacties van de senatoren onder de loep, 98% afwijzend. Dus, daaaaag????..sociaal akkoord.  Maak melding

 62. Hoppa, daar gaan we weer, de groene smurfen eisen meer subsidie. Ze hebben zich even losgerukt van het knuffelen van een boom, en een dolfijn die van blijdschap een salto maakt omdat hij even verlost is van zo`n opdringerige milieu knurft. En wat hebben ze weer bedacht?

  De Nederlandse economie loopt achter op het gebied van groene innovatie en is daardoor weinig toekomstbestendig. Dat staat in een advies van het Planbureau voor de Leefomgeving, waaruit de Volkskrant al heeft geciteerd. Volgens de onderzoekers is Nederland minder goed in staat om de omslag te maken naar schonere en efficiëntere producten dan andere sterke economieën. Kleine, vernieuwende bedrijven moeten daarom meer steun krijgen.

  Natuurlijk. Economie is al een tijdje door zijn hoeven gezakt, we hebben inmiddels 7 a 800.000 werklozen, de staat fileert werkende burgers tot op het bot??. en wat willen idiote groene gekkies? Hoppa, nog maar een sloot subsidie voor het groene theater, het kost koffers met geld, maar dan heb je ook niks  Maak melding

 63. @ex-VVD-er

  U heeft groot gelijk aan het bekritiseren van het duurzaamheidsideaal van Groen Links in de praktijk verdwijnt dit namelijk in de zakken van enkele gewiekste individuen en vormt dit het alibi voor ambtenaren voor het maken van buitenlandse pretreisjes en zo helpt de een de ander…


  Maak melding

 64. Rutte ging niet akkoord met de tekst van de Kersttoespraak 2010 van koningin Beatrix. Volgens Huub Oosterhuis:

  “Ze heeft haar tekst drie keer naar Rutte moeten sturen en moeten bijstellen. Het was natuurlijk Wilders die meelas. Of Rutte was bang voor een nummer van Wilders.”

  Volgens Oosterhuis was Beatrix zo boos over de “betutteling”, dat ze de opname van de kersttoespraak een uur heeft onderbroken om met de hond in de tuin te wandelen.

  Oosterhuis zei al eerder dat de kersttoespraak in 2010 moest worden aangepast, maar moest die opmerking intrekken omdat er ophef over was ontstaan. Deze keer staan de uitspraken in een biografie van Oosterhuis die binnenkort uitkomt. De dichter heeft de uitspraken geautoriseerd, schrijft Trouw.

  Ondanks de aanpassingen kon de speech Wilders niet bekoren. Hij reageerde smalend op de uitspraak van de koningin dat de kracht van de samenleving ligt in dat wat verbindt, in plaats van in het vergroten van tegenstellingen.  Maak melding

 65. @ Ex-VVD-er, vond deze omschrijving op wiki ook te mooi om niet mee te kopiëren

  liberalisme is een van de dominante ideologieën.

  . En een Groen-Links-fan ben ik nooit geweest.


  Maak melding

 66. Ook het idiote verhaal gelezen van een zekere Knot(s)? Je kent hem vast wel dat is de man die net als de stripfiguur Dagobert Duck dagelijks zwemt in het geld, maar dan als president van De Nederlandse Bank. Na zijn dagelijkse verfrissende duik had deze kwakende eend ineens een déjà vu ervaring, en oreerde hij: ⤽De recessie is voorbij!⤝

  Niet dat hij met harde cijfers kwam, maar het was een soort van ⤽gevoel⤝, hij voelde het aan zijn zwemvliezen. Dagobert (sorry, Knot):

  *** ⤽ Ik ben redelijk optimistisch over de Nederlandse economie⤝ Ik denk dat we uit de recessie zijn. Medio november komen de cijfers over het derde kwartaal naar buiten en het kan bijna niet anders dan dat die positief zullen zijn. De landen om ons heen zijn al uit de recessie gekropen en dankzij de buitenlandse opleving krabbelt nu ook de Nederlandse economie op.***

  Joepie!… De Nederlandse economie gaat dus weer groeien volgens het orakel van De Nederlandse Bank? Nog even de het politiek kippenhok in Den Haag hier van doordringen, en het is weer helemaal toppie. Of is het de meest onnozele uitspraak van onze hoogste centrale bankier?

  Met 700.000 werklozen, 50 bedrijfssluitingen per dag en 400.000 mensen in de bijstand, ga me toch afvragen of zijn déjà vu ervaring te wijten is aan een niet verklaren black out.

  Ik zie in Nederland maar één groeimarkt, dat zijn de voedselbanken, zal hij dat bedoelen? 😉  Maak melding

 67. Worden jullie ook zo onpasselijk van die vreselijke taalverruwing, zoiets is ons toch niet aangeleerd. Kijk en luister nu eens naar de ruige omgangsvormen van die Wilders, die lepelt er toch wat uit, zo ook zijn uitspraak ⤽miezerig mannetje⤝ daar krijg ik altijd een regressief gevoel van schaamte bij. Nu weer zo`n zwaar beladen uitspraak dat grievend blijft hangen:

  ⤽Het kabinet heeft zijn hand uitgestoken naar het CDA en krijgt daar een middelvinger voor terug⤝

  Euh??wat? Niet gezegd door Wilders? TIMMERMANS?!…De eminentie van de Nederlandse diplomatie laat zich uit in schunnige, beledigende, schoftige, platvloerse ⤽tokkie⤝ taal over een andere partij, tjonge??tjonge??het moet toch niet erger worden. Zeggen dat het CDA doormiddel van Buma de middelvinger opsteekt naar het kabinet,.. schokkend! Is er al door Slob met een stichtelijke gezicht geïnterrumpeerd, en heeft Pechtold al misprijzend zijn afkeer laten blijken? Oh?? nog steeds in overleg met de bond tegen vloeken, over de juiste strategie.

  En maar klagen over ⤽miezerig mannetje⤝ ;D  Maak melding

 68. Is dat zo, Bernard?…. Natuurlijk zijn er uitspraken en terechtwijzingen die qua woordgebruik ver over de schreef gaan. Maar ik kan mij niet aan de indruk onttrekken, dat er te vaak wel erg selectief mee omgegaan wordt. Wat de één als ⤽schokkend⤝ ervaart, is voor een ander ⤽acceptabel⤝. Uitlatingen van de ene persoon worden op een goudschaaltje gewogen, (selectieve verontwaardiging) daar in tegen komt een ander met alles weg. Als voorbeeld, de zuigende vragen van Pechtold aan Wilders tijdens de beschouwingen, en recente uitlating van Timmermans naar het CDA.

  Dat er daarna geprikkeld op gereageerd wordt met het woord ⤽miezerig mannetje⤝, daar kan ik mij wel iets bij voorstellen. En wat stelt het woord ⤽miezerig mannetje⤝ nu eigenlijk voor: ⤽wat weinig indruk maakt en klein is⤝. Echt het woordgebruik waar je vreselijk ⤽geschokt⤝ over moet zijn, en zoals het behoort in de politiek, ontzettend veel stampij over moet maken.
  Altijd goed voor de beeldvorming, nietwaar? ;D  Maak melding

 69. Ja, dat is zo.

  Wat mij betreft worden ministers weer aangesproken met excellentie. En zegt men weer dat iets bezijden de waarheid ligt. Waarom draagt men in de kamer wel nette pakken? Om dezelfde reden moet je ook nette taal gebruiken. Anders is het pak een vlag op een modderschuit. Door de mensen die in de kamer straattaal gebruiken daalt de achting van de burger voor het politieke bedrijf. En zie daar Nederland zit dieper in de crisis dan de omringende landen.
  Overigens ligt de verantwoordelijkheid hiervoor bij de kamervoorzitter.


  Maak melding

 70. Die Klaas Knot ging zijn boekje iets te buiten door politiek te gaan bedrijven. dat ondermijnt zijn positie. Het viel me wel op hoe blij Rutte was met zijn uitspraken. Ik vroeg me af of ze niet onder een hoedje speelden. Knot doet de voorzet zodat Rutte hem kan inkoppen. Zijn benoeming was al omstreden, maar dit soort acties helpt niet om gezag op te bouwen, hoe hoopvol zijn uitspraak dan ook maar was.


  Maak melding

 71. @Bernard, de aanspreektitel ⤽Excellentie⤝ weer in ere herstellen, ben ik niet op tegen, maar dan wel voor ministers die beleidsmatig respect afdwingen. Niet voor het zooitje ongeregeld, dat nu vak K veranderd heeft in vak N (ivelleer). Met je eens, dat qua representativiteit de verplichting moet gelden in de 2e kamer (strak in het pak) zonder losse boord, maar ook voor de ⤽geachte⤝ afgevaardigden geldt blijkbaar: ⤽als je voor een duppie geboren bent, word je nooit een kwartje⤝.

  Waarmee ik wil aangeven, dat meerdere figuren in de 2e Kamer er in het verleden en nu inderdaad een potje van maken qua kleding ( o.a. Spekman), taalgebruik ( o.a. Wilders). Maar zoals jij ongetwijfeld nog zal weten, vond men in de wilde progressieve jaren 70 (meeste linkse kabinet ooit, Den Uyl) de aanspreektitel ⤽Excellentie⤝ maar overbodige ballast, en werd dat met meerdere traditionele zaken over boord gezet.

  Dat Nederland, met minder parlementaire taal (zoals jij het benoemd straattaal) daalt in de achting van de burger, en daardoor ook steeds dieper in de crisis zakt, kan ik niet goed plaatsen. Dan zou Engeland inmiddels een derde wereldland moeten zijn, als je dat afzet tegen de ⤽parlementaire taal⤝ die o.a. in het Lagerhuis in dat land gebezigd wordt. Of zal het zijn: ⤽ieder vogeltje zingt zoals het gebekt is?⤝ 😉  Maak melding

 72. O ja, “geachte afgevaardigde” was ik even vergeten. De relatie met de crisis is misschien iets te ver gezocht, maar ik denk dat men makkelijker oplossingen kan vinden als men meer gerespecteerd wordt.

  Het andere taalgebruik begon inderdaad in de jaren 70. Hier ging het al fout: In een nachtelijk Kamerdebat op 26 november 1970 met veel verwarrende moties en tegenmoties waarbij Christine Wttewaall van Stoetwegen per ongeluk verkeerd had gestemd, stelde zij voor de zitting te beëindigen, waarbij zij de woorden “…dit is gekkenwerk!!” uitsprak. Deze uitspraak maakte haar een tijdlang populair bij vriend en vijand.

  Farce Majeure had er toen ook nog een liedje over. Kan het helaas niet vinden.


  Maak melding

 73. @Dame 19⤝01, natuurlijk is het een opzetje, tussen Knot en Rutte.

  Dat ging op de volgende manier:

  ⤢Knot??.
  ⤢Ha Knot, met Rut
  ⤢Hee Rut, hoe gaat met je gat van 6 miljard
  ⤢Slecht, net zo beroerd als met Henk Krol zijn gat. Wat moet ik doen? Het CDA is ons voorbij in de peiling. Gezien?
  ⤢Peilingen zijn dagkoersen Rut
  ⤢Verkiezingen tegenwoordig ook, Knot. Wil je me helpen?
  ⤢Ik sta niet te springen Rut, maar dat sta ik nooit. Zeg het maar?
  ⤢Kun je even roepen dat we uit de recessie zijn, Knot?
  ⤢Ik dacht wel dat je dat zou vragen, Rut. Eh, ja, dat kan. Even denken, wereld handel trekt aan , zoiets? Dat Nederland het daarvan moet hebben, van de wereldhandel?
  ⤢Jaaa, heel goed. En doe dan ook iets over de huizenmarkt.
  ⤢De huizenmarkt klimt langzaam uit het dal. Jaap kan weer lachen.
  ⤢Jaap!?
  ⤢Dat is een site, daar staan 220.000 huizen op, die kan je gratis downloaden en uitprinten, handig als je dakloos bent.
  ⤢Geen grapjes, Knot

  Het bovenstaande is een uittreksel uit een column van een zekere Vincent@AD, maar zeer toepasselijk. ;D  Maak melding

 74. Nee Dame, meneer Bernard hoeft niet. Ik hoef per slot geen land te besturen. Hmm, zet me aan het denken. Ik zou natuurlijk wel een pak aan moeten trekken als ik ergens wedstrijdleider ben.


  Maak melding

 75. Ministerie van Financiën het ⤽Holland Casino⤝ van de Nederlandse politiek.

  Het is weer zover, we mogen ons weer dagelijks laven aan het politieke gokhuis van loven en bieden, waar hijgerige journalisten als waakhonden voor deuren bivakkeren, wat ze af te toe onderbreken door jankend achter één of andere zich god wanende ⤽gokker⤝ aan te rennen die genegen is tot een nietszeggend inkijkje in zijn kaarten. Het politieke gokhuis waar de kaarten worden gedeeld, en waar de door u en mij opgehoeste miljarden als warme broodjes over de tafel worden geschoven door het uitruilkabinet, (de bank). Deze keer zijn aangeschoven een gok verlaafde gesjeesde ⤽afmijner⤝, die met een pokerface als een openboek probeert te bluffen, geflankeerd door twee mannenbroeders die voor deze ene keer toestemming hebben gekregen van het opperwezen om zich te uit te leven in het duivelse kaartspel. De tafel wordt gecompleteerd met twee ⤽delers⤝ van het uitruilkabinet (de bank) dat speelt met uw geld.

  Een (bank) met incapabele delers die peentjes zwetend proberen doormiddel van trucage ⤽steken⤝ het failliete politieke Holland Casino te redden, maar gelukkig zijn er deze keer opponenten uitgenodigd die weinig begrijpen van het kaartspel, en al snel tevreden zijn als ze thuis met gepaste ⤽trots⤝ kunnen vertellen dat ze enige potjes hebben gewonnen.

  Kunnen we deze vorm van gokken, niet verbieden?  Maak melding

 76. Hier ging het al fout: In een nachtelijk Kamerdebat op 26 november 1970 met veel verwarrende moties en tegenmoties waarbij Christine Wttewaall van Stoetwegen per ongeluk verkeerd had gestemd, stelde zij voor de zitting te beëindigen, waarbij zij de woorden “…dit is gekkenwerk!!” uitsprak

  Bernard! “Christine”. Wat amicaal.:o Voor mij is/was zij nog steeds “Freule”.


  Maak melding

 77. Even een oogje op teletekst, en je ziet dat het op een haar na gefikst is, we krijgen een kakelbont gekleurde coalitie. De drie oppositiepartijtjes (11 zeteltjes in de 1e Kamer) stellen geen extra eisen meer, dus kan iedereen er gevoeglijk van uit gaan dat Rutte zijn gedroomde coalitie juichend over de eindstreep trekt. Met de PvdA voor het sociaal-liberale masker, de twee mannenbroeders voor het gezin en niet te vergeten de gratis schoolboeken, met D66 voor de vormingsagenda (sorry hervormingsagenda) en de VVD voor ⤽orde⤝ en ⤽hard vreemdelingenbeleid”. Hoe noemen ze dat bij justitie: ⤽bigamie?⤝, veelwijverij?, dat is toch verboden in Nederland? 😮


  Maak melding

 78. Dat is nog eens goed nieuws! Stoppen met dat oeverloos gekakel in en Haag, Rutte en de rest van de praatgroep een draai om hun oren geven, en Dijsselbloem als nog op het vliegtuig zetten met een bos tulpen om de ⤽denkers⤝ van het IMF te bedanken. We zijn in één klap uit de financiële zorgen.

  ****Als het aan het IMF ligt betaalt iedereen eenmalig 10 procent belasting op spaargeld. Dat hebben economen van het instituut in een voorstel geopperd, zo blijkt uit een rapport.
  Volgens de economen die het voorstel ter tafel brengen gaat het om een theoretisch voorstel, dat als alternatief voor belastingverhogingen en bezuinigingen kan worden gezien.
  De heffing zou voor vijftien met financiële problemen kampende eurolanden de staatsschuld terugbrengen tot een verantwoord niveau. De IMF-economen denken niet dat het belasten van spaargeld het vertrouwen van spaarders zal schaden. ⤽Als het echt eenmalig is zal dat het spaargedrag niet verstoren. Het zou door sommigen zelfs als eerlijk worden aangemerkt ***

  Natuurlijk wordt ons vertrouwen niet geschaad, het is toch voor een nobel doel, en zoals gezegd maar eenmalig. ;D Nu betalen we al belasting over ons spaargeld, maar een muggenzifter die daar over mekkert, nietwaar?
  Eenmalig??.eenmalig??.waar heb ik dat woord wel eens eerder door Nederlandse politici horen zeggen??..Kok??…euh??..ach, dat zal het mij wel verbeelden.  Maak melding

 79. Grappig dat je over Kok begint, exVVDer. Als de coalities daarna hadden gedaan wat ze beloofden dan was iedereen dat kwartje allang vergeten.;D


  Maak melding

 80. Ja Dame, het is altijd weer ⤽grappig⤝ dat bij eenmalige/structurele roofpartijen altijd als eerste het ⤽kwartje van Kok⤝ opborrelt bij de/mense. ;D . Blijkbaar een soort ⤽mythisch geheugensteuntje⤝ als men praat over politieke roofridders.


  Maak melding

 81. Het Fundatie-akkoord? Slob opperde die naam voor het verse akkoord over aanpassing van de begroting voor volgend jaar. Slob, Pechtold en Van Staay hadden elkaar van de zomer in Zwolle gesproken.
  Onderandere in “De Guldenzaal”.


  Maak melding

 82. Klopt exVVDer, maar het bijzondere is dat de naam van Kok eraan is blijven hangen en dat vergeten wordt dat de felste opponent van dat kwartje (de partij die jij tot voor kort steunde:P) zodra zij regeringsmacht had, haar belofte om dat kwartje terug te geven aan de autombilist, heel snel vergeten was.


  Maak melding

 83. @ ex-vvd’er. Toen Slob gevraagd werd wat een mooie naam was van het akkoord kwam hij hiermee. Omdat de 3 oppositieleiders elkaar dus oriënterend spraken in De Guldenzaal (zal jou wel aanspreken) van de Fundatie. Verder heeft het er nixxx mee te maken. Ben P&W aan het kijken, de financiële woordvoerders zijn nogal verguld met het akkoord.


  Maak melding

 84. Ik vraag me af of het Fundatie-akkoord hetzelfde effect heeft als dat het Lente-akkoord in eerste instantie had: opluchting in het land omdat de politiek deed waarvoor ze besteld is, namelijk beslissingen nemen. De euforie van toen verdween snel toen de impact van de maatregelen duidelijk werd. Dat kan nu weer gebeuren, hoewel ik denk dat de meeste mensen al rekening houden met verdergaande maatregelen die hun in de portemonnee treffen. Ik ben heel benieuwd hoe het akkoord er in het geheel uitziet. In ieder geval weer gratis schoolboeken.8)


  Maak melding

 85. Snap `et, Dick??.. Zal buiten Zwolle niemand begrijpen,maar toch. Toen het ging over gammele bruggen bouwen, begreep het merendeel de niet waar gemaakte intentie, maar zoals we weten zijn politici onnavolgbaar. Je hebt raak geschoten, van het woord ⤽gulden⤝ krijg ik nog altijd een warm gevoel, proef de woorden maar eens op de tong. Gulden, alsof er een engeltje over????..Euro alsof je zoutzuur proeft.
  Die financiële ⤽roofridders⤝ interesseren me weinig, lees ik morgen wel, zit voetbal te kijken: Engeland-Montenegro  Maak melding

 86. ⤽Pizzo⤝ noemen ze in het zuiden van Italië beschermingsgeld dat betaald wordt aan de Maffia. Een systeem wat sterk lijkt op wat de drie in de marge opererende oppositie partijtjes nu hebben toegepast op de naar adem happende regeringspartijen. Je geld of je leven. Anders gezegd: ⤽betalen, of we halen je van de zuurstof⤝

  Dat zegt alles over ⤽ het beste kabinet ooit⤝. Een op drijfzand gebouwde coalitie, die angstig doormiddel van het betalen van ⤽pizzo⤝ aan de drie oppositiepartijtjes zijn bestaan voorlopig heeft kunnen rekken.  Maak melding

 87. Vertel eens, exVVDer, zou jij willen dat het kabinet viel en dan liever vandaag dan morgen? Zo ja, denk je dat verkiezingen en een ander kabinet beter voor ons land zou zijn? Zo ja, welke coalitie zou het dan beter gaan doen en waar zitten dan de verschillen?


  Maak melding

 88. Dame, mag ik de bal even terugkaatsen, bij Rutte1 was je één van de felste voorvechters van het opdoeken van dat kabinet. (twee roeptoeters uitgezondigd) Ik ben er nog altijd van overtuigd dat het kabinet Rutte1 een eerlijker/verstandiger regeerakkoord presenteerde dan het huidige. Tijdens Rutte1 werd er ook echt BEZUINIGD en werden niet alleen de lasten verzwaard. Bezuinigingen die niet in het straatje pasten van jou en geloofsgenoten (zoals cultuur, fauna, ontwikkelingssamenwerking enz. enz.) maar wel bezuinigingen die niet direct op de burger en het bedrijfsleven toepasbaar waren. (lastenverzwaring/belastingverhoging) Ik mis dit in het huidige kabinet, waar de VVD en draai van 180 graden heeft gemaakt ten gunste van de PvdA. Zolang als de overheid voor eigen consumptie nog ruim de helft van BBP voor zijn rekening neemt, is deze overheid voor mij een onbetrouwbare partner als het gaat om het stimuleren van de economie. Het is volledig één richting verkeer als het gaat om de financiën op orde te brengen.

  Een ander kabinet in elkaar prutsen, is gezien de huidige versnippering a hell of a job, maar niet onmogelijk. Ik heb informatief (geen hobby) de afgelopen tijd de verkiezingsprogramma`s van de daarvoor in aanmerking komende partijen eens naast elkaar gelegd. En het zal voor jou een gruwel zijn, maar het programma van de PVV (ook volgens het CPB) komt er hier als beste uit. Geen programma die gebaseerd op dertig jarig beleid, maar wel een programma die ons op een niet te lange termijn redelijk uit de sores kan halen.
  En als ik dan toch moet kiezen voor korte of lange termijn, dan liever het eerste. Daarna is er altijd nog de mogelijkheid om aan te passen. Maar ja, hoe zeggen ze dat: ⤽over je schaduw heen stappen?⤝ Mooie woorden, zonder inhoud.

  Maar zeer waarschijnlijk een utopie, daar de ⤽gevestigde⤝ partijen hun traditionele uitgaven patroon zeker niet gaan aanpassen, want dat zou maar zo een aantasting kunnen zijn van het verstrengelde baantjes/stichtingen carrousel binnen hun politieke netwerk.  Maak melding

 89. Ben het eens met de meerderheid van de panelleden van éénvandaag die stelde, dat dit de minst slechte oplossing is. Dit was de snelste manier om de boel weer vlot te trekken.

  De oorzaak van de problemen was mijns inziens de Eerste Kamer die zich politieker is gaan opstellen. Die heeft daardoor zijn waarde verloren en kan wat mij betreft afgeschaft worden. In een eerste kamer horen eigenheimers als Wiegel te zitten die zich niet laten sturen door hun eigen partij. Dan heeft het waarde.


  Maak melding

 90. @Bernard, de waan van de dag, hetzelfde patroon was zichtbaar na het Kunduzakkoord. Toen de werkelijke cijfers van dat akkoord bekend werden, liep iedereen te gillen dat we financieel nog verder in de prut waren gedreven. Dat bleek wel na de formatie, toen op een haar na het hele akkoord in de prullenbak verdween. Om daarna weer opgezadeld te worden met een nog slechter regeerakkoord. Met dank aan de onrendabele.  Maak melding

 91. Dat is een bekende discussietechniek van je, exVVDer. Je antwoordt niet op mijn vragen maar gooit er een stelling in over mij zonder die te onderbouwen. Ik heb in dit soort situaties al vaker gevraagd om met voorbeelden van de je stelling te komen, maar tot nu toe lauw loene.
  Wat dit voorbeeld betreft, ben ik zelf maar weer eens in oude pollogs gedoken. Mijn kritiek op Rutte 1, richtte zich op (a) de gedoogconstructie, (b) het gebrek aan een eenduidige visie, (c) de kennelijke machteloosheid om tot oplossingen te komen, (d) de bangmakerij en (e) het anti-Europageluid. Dit kabinet heeft ons land daarmee beschadigd (in ieder geval de relatie met en binnen de EU op het spel gezet).
  Dit huidige kabinet is niet mijn droomkabinet, laat dat duidelijk zijn. Het is een gelegenheidscoalitie, noodzakelijk omdat er geen andere optie was. Ook dat was bij Rutte 1 anders, toen is er bewust gekozen voor de PVV, die uiteindelijk afhaakte. Ook dit kabinet is gestart zonder eenduidige visie en op onderdelen zie je de verschillende invalshoek goed. Wat ze wel doen – hoe onaangenaam ook – is proberen om te komen tot een hervorming en bezuiniging. Zou dit kabinet ook vallen, dan zijn we zo weer een jaar verder voor er iets gebeurt. In mijn ogen kunnen we ons dat niet permitteren. Jij denkt kennelijk van wel? En dan nog, wat krijgen we ervoor terug. Heb jij zoveel vertrouwen in PVV of SP dat die ons land uit de recessie zullen halen?  Maak melding

 92. Uhum, ex-VVDer, ik weet niet of je het bent vergeten, maar een groot deel van de Kunduz-afspraken zijn gewoon uitgevoerd door dit kabinet.


  Maak melding

 93. Bernard, even een aanvulling op het bovenstaande, i.v.m.⤝de waan van de dag⤝
  Zonder dat de panelleden, van eenvandaag ook maar over enig cijfermatig aanvulling beschikken wordt de (positieve) conclusie getrokken, een beetje wishful thinking, nietwaar?
  Het akkoord wordt in opdracht van de overige oppositie partijen nog doorgerekend door het CPB, dan kijken we verder.  Maak melding

 94. Wat mankeert er aan mijn discussietechniek, nu ga ik wat verder op je vragen in, is het weer niet goed. Maar zo kan het ook. Jij komt met drie zinnen, in de vragende vorm, nou hier is mijn antwoordt: vraag 1: Ja. / vraag 2: Ja. / vraag 3: weet ik niet / met de huidige middenpartijen geen verschil.  Maak melding

 95. Uhum, Dame, ik weet niet of je vergeten bent maar de grootste akkoorden van het Kunduzakkoord zijn geschrapt,op wat enkele “onbeduidende” akkoorden na.

  VVD en PvdA hebben een deelakkoord gesloten over de begroting van volgend jaar. De gehate forensentaks wordt teruggedraaid, maar de AOW-leeftijd gaat sneller omhoog.Rutte en Samsom hebben een aantal omstreden maatregelen van de Kunduz-coalitie teruggedraaid:

  “Wij kunnen melden dat er een deelakkoord is gesloten voor de begroting 2013. Een paar grote elementen zijn dat we terugdraaien de maatregelen die het kabinet voornemens was te nemen op het terrein van het reiskostenforfait, dus de fiscale behandeling van het woon-werk-verkeer”, zei VVD-leider Mark Rutte tijdens een gezamenlijke toelichting op de afspraken tussen VVD en PvdA.

  “Wat we ook zullen doen is het terugdraaien van de langstudeerboete” voegde Rutte daaraan toe. Hij zei erbij dat we nu niet moeten denken dat er over één of twee weken al een compleet regeerakkoord ligt.
  Kunduz-akkoord
  De forensentaks werd dit voorjaar door VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie geïntroduceerd in het Kunduz-akkoord, maar vrijwel alle partijen namen er al snel afstand van. De langstudeerboete die per 1 september was ingegaan wordt met terugwerkende kracht geschrapt.  Maak melding

 96. Ook hierover verschillen we van mening:
  Van http://www.parlement.com

  Het Lenteakkoord bevatte een pakket aan bezuinigingen van 12 miljard euro. Maatregelen die werden voorgesteld, waren onder andere verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent, afschaffing van de onbelaste reiskostenvergoeding, beperking van de ontslagvergoeding, hogere eigen bijdragen in de zorg en twee jaar een nullijn voor ambtenaren. Verder besloten de partijen dat er geen aanpassing van de aftrekregeling voor bestaande hypotheken zou komen, maar wel een verplichte aflossing voor nieuwe hypotheken, en werden maatregelen aangekondigd om verduurzaming van de economie te stimuleren.

  In de loop van de zomer, en met name tijdens de verkiezingsstrijd, bleek een aantal van die afspraken niet houdbaar te zijn. Niettemin was het akkoord wel de basis voor de begroting van 2013 en werd een belangrijk deel van de maatregelen overgenomen door het kabinet-Rutte II.  Maak melding

 97. Zolang als de overheid voor eigen consumptie nog ruim de helft van BBP voor zijn rekening neemt, is deze overheid voor mij een onbetrouwbare partner als het gaat om het stimuleren van de economie.

  Hierover moeten we het uiteindelijk wel eens kunnen worden, lijkt mij. Het aandeel van het bbp dat huishoudens ontvangen is substantieel afgenomen in 20 jaar. De oorzaak ligt aan de pensioenpremies en zorguitgaven. De overheid neemt een kleiner deel dan jij zegt. Een van de opgaven voor dit kabinet is om de zorguitgaven (eenderde van de overheidsuitgaven) te beteugelen.
  Van http://www.dnb.nl

  De overheid heeft eveneens een groter inkomensaandeel dan twintig jaar terug. Dit grotere aandeel is voornamelijk uitgegeven aan hogere individuele overheidsconsumptie. Daarbij gaat het om collectief gefinancierde goederen en diensten die individuele huishoudens ten goede komen, zoals onderwijs en zorg. Maakte de individuele overheidsconsumptie in 1992 circa 12,5% van het bbp uit, twintig jaar later was dit opgelopen tot 17,5% van het bbp. Dit komt vooral door de sterke stijging van de collectieve zorguitgaven na de eeuwwisseling.  Maak melding

 98. Waar ik wel nieuwsgierig naar ben is hoe jij denkt dat de PVV ons op korte termijn uit de sores haalt. De partij zegt pal voor de verzorgingsstaat te staan, wil uit de EU en terug naar de gulden en zal ons vervreemden van landen die we nodig hebben voor onze export (denk maar eens aan de rel met Rusland nu; een dilemma tussen moraal en koopmansgeest).
  De PVV aan de macht zou een ramp zijn voor ons land, niet alleen omdat de partij bevolkingsgroepen tegen elkaar opzet, maar ook ecnomisch.


  Maak melding

 99. Uhum, eens even kijken of ik zonder mijn bekende discussietechniek een voor Dame acceptabel antwoord kan formuleren. Stellingen hoef ik hierbij niet te onderbouwen, daar dit volgens Dame van mijn kant toch lauw loene is????????Zucht..tja, Dame is van een zodanige superieure status dat het eigenlijk onzinnig is om verder te gaan. Dame, ik ken mijn plaats, en ik zal u niet verder ontrieven met de door u aangehaalde niet onderbouwde discussietechnieken.  Maak melding

 100. Oeps, ik heb je beledigd? Ik erger me idd aan stellingen van jou over wat ik hier ooit zou hebben beweerd, die niet worden onderbouwd en die ik vaak niet als zodanig herken. Ik zie dat als “framing”.


  Maak melding

 101. Inderdaad ex-VVD’er. Er is inderdaad een overeenkomst met het Kunduz-akkoord. Maar het verschil is dat deze deal makkelijker te verdedigen is ook als straks de minder plezierige maatregelen duidelijk worden omdat er nu geen verkiezingen aan de horizon te zien zijn.
  Maar alles is tijdelijk. Dit is geen gedoogcontract.


  Maak melding

 102. Hmm, ik hoor dus nu bij de meerderheid van de Nederlanders die blij is dat er een akkoord is. Van alle opties is nietsdoen de slechtste.

  De meeste kiezers (55%) vinden dat het goed is voor Nederland dat er gisteren een akkoord is gesloten tussen coalitie en oppositie. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag. Drie op de tien (28%) staan niet achter het akkoord.

  De achterbannen van alle betrokken partijen zijn in meerderheid blij met het akkoord (VVD 76%, PvdA 61%, D66 93%). Ook de kiezers van het CDA (74%) en van GroenLinks (59%) vinden het goed dat er een akkoord is gesloten. Die partijen stapten eerder vrijwillig uit de onderhandelingen.

  Minst slechte optie
  Met het akkoord houdt het kabinet vast aan de eerder aangekondigde 6 miljard aan extra bezuinigingen. Een meerderheid van de deelnemers (54%) is eigenlijk wel tegenstander van die bezuinigingen, maar, zo geeft een panellid aan, ⤽Hoe langer dit nog duurt hoe verder we van huis zijn. Dit is de minst slechte optie⤝.

  Vertrouwen in kabinet stijgt
  Met het sluiten van het akkoord is het vertrouwen in het kabinet gestegen ten opzichte van Prinsjesdag. Een kwart (24%) heeft vertrouwen in het kabinet van VVD en PvdA. Op Prinsjesdag was dat nog 14 procent.  Maak melding

 103. Dame, mag ik de bal even terugkaatsen, bij Rutte1 was je één van de felste voorvechters van het opdoeken van dat kabinet. (twee roeptoeters uitgezondigd)

  Waar ik gisteravond geen zin in had, heb ik vanochtend toch maar even gedaan: terugzoeken in oude pollogs. Vooraf om misverstanden te voorkomen: mijn opmerking over niet onderbouwde stellingen ging niet over inhoudelijke stellingen maar over de stellingen gericht op de persoon. Grappig is dat datzelfde in maart 2012 ook al gebeurde en we daar ook over heen-en-weer hebben gepost.

  Bericht door Dame, op 2 maart 2012 om 00:22
  Ha, VVDer, valt wel mee met die slaap. Vertel eens hoe de oppositie een stevig in het zadel zittend kabinet kan laten struikelen om nieuwe verkiezingen af te dwingen? Eerlijk gezegd denk ik dat weinig partijen nu verkiezingen willen, ook de coalitiepartijen niet. Dat zou ze weleens lelijk kunnen opbreken namelijk, omdat dan blijkt dat ze de stoere praat niet in constructief beleid hebben kunnen omzetten.

  Bericht door Dame, op 18 maart 2012 om 21:59
  @Dick 21.14 In wezen hebben ze elkaar gegijzeld: met elkaar komen ze waarschijnlijk niet tot een hervormingsagenda, maar voor geen van drieën is verkiezingen wenselijk. Doormodderen levert echter wel een diepere crisis op, maar ook geen electoraal gewin. Nederland doet het economisch slechter dan vergelijkbare andere landen: geen industrie van betekenis, te hoge lonen in vergelijking met bv Duitsland, een hoge schuldenlast door de hypotheekschuld, continu afnemend consumentenvertrouwen, verslechterende relatie met partners.

  Bericht door Dame, op 29 maart 2012 om 18:58
  Het gaat nu niet om nieuwe verkiezingen, maar om daadkrachtige consistente besluiten van een – tot nu toe – krachteloos en bloedeloos kabinet dat enkel wat ‘dingetjes’ heeft bereikt. Maak daarover maar eens ketelmuziek, VVDer. Veeg eerst het liberale straatje schoon voor je moppert over dat van een ander.

  Bericht door Dame, op 29 maart 2012 om 20:08
  Ik herken mijzelf niet in het door jou geschetste beeld, VVDer. Ik ben gewend mijn eigen opvatting te geven, en niet die van Samsom of anderen. Ík vind nieuwe verkiezingen niet gewenst om veel redenen, waarvan de verwachting dat dit kabinet met een goed verhaal komt er geen is.

  Ik heb je niet willen beledigen gisteren, exVVDer, maar ik kon mijn ergernis over je geciteerde opmerking niet bedwingen. Ik vind dat als je iets beweert over een ander je dat met een citaat moet onderbouwen ipv uit de losse pols iets roepen. Vertrouwen op het geheugen blijkt misleidend; dat wordt (en niet alleen bij jou) blijkbaar meer bepaald wordt door de eigen opvattingen dan door de werkelijkheid.


  Maak melding

 104. Bij gebrek aan politieke visie heeft dit kabinet weer een nieuw akkoord na wat politieke koehandel tussen progressieven en fundamentalisten.

  Nou maar eens kijken hoeveel maanden dit akkoord weer meegaat en er opnieuw een gelegenheidscoalitie gevormd moet worden.


  Maak melding

 105. PVV wilde ‘principes’ overboord gooien om kabinet te dwarsbomen
  Eerste Kamerfractie PVV zou tégen strafbaarstelling van illegaliteit stemmen om crisis in kabinet te veroorzaken
  * vanmorgen werd getweet dat de PVV nu wel voor strafbaarstelling stemt

  Wel roeptoeteren, maar geen daden.

  natuurlijk


  Maak melding

 106. Mark Rutte is geen minister-president. Rutte regeert niet, hij is de permanente informateur en dat al 3 jaar lang.

  Aan regeren komt Rutte niet toe, omdat hij voortdurend aan het informeren is.

  Het begon in de zomer van 2010 met Job Cohen, Femke Halsema en Alexander Pechtold en vervolgens met Geert Wilders en Maxime Verhagen. Begin 2011 kwam Kees van der Staaij van de SGP erbij.

  In het voorjaar van 2012 zat Rutte, weer als een soort informateur, in het Catshuis, tot Wilders afhaakte. Vervolgens delegeerde Rutte het informeren aan CDA-minister Jan Kees de Jager, die een akkoord over de begroting voor dit jaar in elkaar husselde met Pechtold, Jolande Sap, Van der Staaij en Arie Slob.

  Intussen begon Rutte gesprekken met Diederik Samsom van de PvdA, om na de verkiezingen van 12 september 2012 samen te gaan regeren. De twee sloten in hoog tempo een deal, maar dat akkoord was eerder het begin van heronderhandelingen.

  Eerst over de zorgpremie, met de PvdA. Vervolgens met sociale partners en actiegroepen, die het Regeerakkoord mochten aanvullen en doen verwateren.

  Rutte stort zich steeds weer met enthousiasme en optimisme op een akkoord in kleine kring, waarbij hij zijn onderhandelingspartners veel gunt, hij jaagt het resultaat door de Tweede Kamerfracties van de regeringspartijen en negeert de Eerste Kamer.

  De pensioendeal van Rutte en Samsom met de sociale partners is vorige week onderuitgegaan in de Eerste Kamer. Wat verbreding van het politiek draagvlak in de Eerste Kamer des te urgenter maakte.

  Dus zat Rutte opnieuw nachtelijke conferenties met te veel politici en ambtenaren voor, waarbij hij weer iedereen van alles gunt, als de onsamenhangende brij die dat oplevert de coalitie maar weer even op de been houdt.

  België trof veel hoon omdat daar met 541 dagen een wereldrecord formeren werd gevestigd. Op de keper beschouwd heeft Nederland onder Rutte dat record al lang verbeterd.

  Over de reikwijdte van het nieuwe akkoord moeten niet teveel illusies worden gekoesterd. Uiterlijk volgend voorjaar beginnen de besprekingen voor de volgende begroting. De kans is niet bijster groot dat het kabinet dan al gered wordt door een aantrekkende economie.

  Bovendien zijn er volgend voorjaar twee verkiezingen, voor de gemeenteraden en het Europees parlement, wat de onderlinge verhoudingen binnen de coalitie en die met de steungroep van D66, ChristenUnie en SGP zal verscherpen.

  Met het Herfstakkoord haalt het kabinet waarschijnlijk de Kerst. Met Pasen of Pinksteren kan het weer heel anders liggen.

  Groot obstakel richting de toekomst is dat over de verlaging van de pensioenrechten nog steeds niets afgesproken. Dat kabinetsplan, dat de overheid in 2017 een bezuiniging van een kleine 3 miljard moet opleveren, is immers in dezelfde week dat het herfstakkoord werd bereikt door de senaat teruggestuurd. Om uitvoerbaar te kunnen zijn zou ook dat plan de komende maanden rond moeten komen.

  Kortom een nieuwe zware infomatieronde volgt en of deze gang van zaken nou de minst slechte oplossing is, betwijfel ik??  Maak melding

 107. ??6 Marokkanen tuigen vrouw af?? wordt: ??vrouw doet valse aangifte??

  De 20-jarige vrouw uit IJmuiden die onlangs aangifte deed van mishandeling in Haarlem heeft bekend dat zij het verhaal verzonnen heeft. Telegraaf in topvorm, PVV stelde kamervragen en het beeld van de rol-Marokkanen was weer bevestigd.

  (bron: http://www.welingelichtekringen.nl)


  Maak melding

 108. Mijn ⤽welgemeende⤝ felicitaties aan alle meelopers/blinde vinken/meezingers/navelstaarders die zo reuze blij zijn dat Nederland weer ⤽geregeerd⤝ wordt. Na enkele daagjes van drukken, kreunen en zuchten is het de Haagse cabaretiers dan toch gelukt, ze hebben gezamenlijk hun hoopje achtergelaten in de door Mark en Diederik klaargezette potjes.

  Maar goed, eindelijk hebben de drie aan obstipatie lijdende oppositie kereltjes onder het goedkeurende oog van Mark hun keuteltje gelegd, werd liefdevol hun derri?re afgeveegd, en mag hij (voorlopig) blijven zitten. Het heeft Mark/Diederik wel wat moeite gekost, maar doormiddel van een knuffel hier, en wat knedende/masserende handjes daar, is het uiteindelijk toch weer gelukt. Niet dat de nieuwe keuteltjes als een soort katalysator gaan werken tegen de bedorven geur (lastenverzwaring) die er het afgelopen jaar opsteeg vanuit Den Haag, maar het is van groot belang dat papa (Mark) en mama (Diederik) aan hun naaste familie laten zien, hoe de stoelgang van de familie is verbeterd, na het binnen halen van deze drie pleegkinderen.  Maak melding

 109. DAT ⤽KERELTJE⤝ TOCH, PARMANTIG RONDSTAPPEND AL DE RESERVE MINISTER PRESIDENT, EN ALTIJD IN VOOR EEN PRACTICAL JOKE, ALS EEN ANDER DAAR MAAR DE DUPE VAN WORDT.

  50.000 BANEN EXTRA PAS IN 2040
  Pechtold maakte tijdens de onderhandelingen in de media een groot nummer van zijn eis om voorrang te geven aan het scheppen van banen. Maar nadat hij vorige week maandag en dinsdag instemde met enkele veranderingen in het sociaal akkoord, bleek uit berekeningen van Financiën dat het netto resultaat uitkwam op een winst van 50.000 banen over 27 jaar, in 2040. De financieel woordvoerders kwamen daarop met Dijsselbloem overeen dat zij dit jaartal in de akkoordtekst zouden vervangen voor 50.000 banen “op termijn”.

  Dat was even schrikken voor ons ⤽kereltje⤝. Zijn achterbakse geneuzel is te vroeg aan het licht gekomen, en zoals we de D66`er, ⤽één maal ander maal⤝ kennen, snel even flexibel de tekst veranderen.  Maak melding

 110. Wat waren ze trots op het resultaat dat ze hadden bereikt, het komische trio Pechtold, Slob en vd Staaij, dat hadden de twee mannenbroeders en het ⤽kereltje⤝ toch maar mooi voor elkaar gebokst. Met gepaste vrolijkheid (en dedain) werd er verkondigt, dat er een klein beetje minder werd genivelleerd, meer geld ging naar het onderwijs en over de ⤽gratis⤝ nieuwe schoolboeken. En natuurlijk de ⤽uitsmijter⤝ van Pechtold: 50.000 nieuwe banen! (maar hoe jammer nou, pas in 2040) Premier Rutte en zijn PvdA secondanten stonden er maar wat bedremmeld bij, want dit was natuurlijk het jubilee hours van de drie musketiers. Met het beroemde motto: ⤽Eén voor allen, allen voor één!⤝. Of moet het zijn: Alles voor mij, en niets voor een ander?⤝

  Zo leek het er op dat de drie ⤽constructieve⤝ oppositiepartijtjes heel wat hadden bereikt tijdens de onderhandelingen. Maar niets is minder waar. Natuurlijk, er wordt wat minder afgesnoept bij Defensie en AIVD, het lage BTW tarief voor onderhoud en renovatie mag nog een jaartje doorgaan, maar dat was het dan wel. Een klein lichtpuntje vergeten, het werken voor GELD wordt iets minder bestraft. Daartegenover worden echte bezuinigingen op de publieke omroep gehalveerd, en zijn de nog steeds werkende zzp`ers het haasje,onder het mom van ⤽schijnconstructies⤝ en wordt de belasting op kraanwater verdubbeld. Pechtold zei in zijn laatste ⤽practical joke⤝: de vervuiler betaalt⤝ (alsof de grootste vervuilers niet in Den Haag zitten)

  Om verder te schrijven over de rest, heeft weinig zin, dat komt wel aan de oppervlakte na de doorberekeningen, maar om één alarmbelletje te laten rinkelen??.. Dijsselbloem komt nu 650 miljoen tekort, mag u raden waar dat gevonden wordt.  Maak melding

 111. En zo worden we gemanipuleerd.

  Twee interessante headlines over dezelfde materie, in twee verschillende media.

  De Telegraaf: “Kiezers licht positief over begrotingsakkoord.”
  RTL Nieuws: “Kiezer niet bepaald positief over inhoud akkoord.”

  Twee verschillende interpretaties van de peiling van De Hond; twee verschillende manieren om statistieken te benaderen.
  Wie er gelijk heeft? Mijn inziens is de headline van RTL Nieuws beter:

  ****Van de kiezers beoordeelt 56 procent het als positief dat een begrotingsakkoord is gesloten. Over de inhoud zelf is slechst een derde positief en een derde negatief. De rest heeft geen mening. Drie van de vier kiezers (75 procent) vindt dat er in feite sprake is van een gedoogconstructie door de drie oppositiepartijen****.
  De tweede vraag is van belang, niet de eerste. En dan blijkt dat mensen gewoon niet positief zijn over de inhoud van het akkoord. En dat terwijl de judascoalitie alleen maar positieve reacties heeft gekregen van de mainstream media.

  Mensen zijn niet zo dom als de media en Haagse kaasstolpers denken. Die zien wel door de ‘lastenverlichtingen!’ retoriek heen. Nu al – en dat zal alleen maar sterker het geval zijn in de komende dagen en weken.  Maak melding

 112. Volgens mij zijn beide vragen niet van belang. Deze peilingen hebben de zelfde waarde als de nabetrachting van een voetbalwedstrijd. Leuk, maar als kijker heb je er niks aan.
  Als ik het zo snel lees denkt ik ook “licht positief” vraag 1 zat immers in de plus en vraag twee lijkt remise. Dus per saldo positief.
  Maar vraag twee is inderdaad interessant. 30% is positief. Dat is geen meerderheid, dus heb je gelijk als je stelt dat peilingen betreffende vraag 2 niet positief zijn en dat klinkt negatief.
  Maar een derde is negatief. Dus kun je ook stellen dat een een grote meerderheid (70%) niet negatief over de inhoud is. En dat klinkt weer positief.
  Laten we eerst maar eens twee weken wachten, dan weet men wat het akkoord inhoud.


  Maak melding

 113. @ex-VVD??er

  Al die tussentijdse akkoorden en informatierondes met een ??zo is gebleken- beperkte houdbaarheid en eenzijdige opzegopties vertroebelen velen het zicht op de werkelijkheid en de toekomst.

  Graag vul ik je aan op het punt van de lastenverzwaringen en het toekomstperspectief voor Nederlandse huishoudens en bedrijven in de periode tot 2017.

  Tussen juni van dit jaar en juni vorig jaar zakten de bestedingen van huishoudens bijvoorbeeld met 2,4 procent. Dat komt overeen met het ingezakte besteedbare inkomen. Terwijl de netto-inkomens nauwelijks stegen, steeg de inflatie ?? onder meer door de hogere btw.

  De zakkende bestedingen zijn de belangrijkste oorzaak van het achterblijven van de Nederlandse economie. En de afname van de bestedingen is in belangrijke mate het gevolg van opeenvolgende lastenverzwaringen.

  Zo legde de overheid burgers en bedrijven dit jaar voor 14 miljard euro aan nieuwe lasten op. Daar komt volgend jaar weer 2 miljard euro bij, als onderdeel van een extra pakket van 6 miljard om aan Brusselse wensen te voldoen.

  Zelfs als er de volgende jaren nu eens niet tot hogere lasten wordt besloten, zullen de lastenverzwaringen oplopend naar 2017 zo’n 21 miljard euro per jaar bedragen, bijna 40% van de zogenaamde ‘bezuinigingen’ in die periode.

  Bezuinigingen/Lastenverzwaringen in miljard euro:
  2011: 8/1
  2012: 10/2
  2013: 13/14
  2014: 22/16
  2015: 27/19
  2016: 31/20
  2017: 34/21

  En waartoe leveren we onze koopkracht en investeringsvermogen (en dus welvaart) in? Om te voldoen aan Brussel? Om te nivelleren? Om de switch te maken van verzorgingsstaat naar participatiesamenleving?


  Maak melding

 114. Interessant artikel dat van binnenuit een beeld schetst van die grote, geheimzinnige bancaire wereld. Een wereld die medeschuldig is aan de Amerikaanse kredietcrisis van 2008, waarvan we in Europa en Nederland nog dagelijks last (bezuinigingen en lastenverzwaringen) hebben. Plus vooruitblikt op de gevolgen voor het economische en politieke systeem zoals we dat nu kennen:

  http://volzin.nu/index.php/redactie/44-redactie/387-dit-gaat-helemaal-fout


  Maak melding

 115. @ElRey

  Laten we het onderwijs ⤽extraatje⤝ van 0.6 miljard euro eens nader bekijken, het bedrag wat Pechtold met veel lawaai heeft los gepeuterd, en waarmee hij goede sier maakte na de onderhandelingen, doormiddel van de kreet: ⤽investeren in onderwijs betekent dat mensen meer kansen krijgen, het is een motor voor economische groei!⤝ Eens even kijken of deze economie motor niet teveel benzine zuipt of misschien zorgt voor een pruttelende motor.

  We beginnen al met bijna 0.2 miljard euro we te geven zonder dat hierop ook maar enige controle is, met dat bedrag mag namelijk het onderwijs doen wat het wil. Zoals we weten is dat wel toevertrouwd aan de bestuurders in het onderwijs, dat gaat leiden tot nog meer bureaucratie,hogere salarissen voor de managers, en prestigebenoemingen. Waar was het geld ook al weer voor bedoeld? O ja, economische groei. ??.Not.

  Dan gaat er 0.1 miljard naar een potje om betere leraren en bestuurders op te leiden. Laten we het simpel houden, en alleen de leraren van basisonderwijs nemen, (de bestuurders stellen we kalt) pak hem beet zo`n ongeveer 122.000 leraren. Met veel plussen en minnen, komen we dan ongeveer uit op 820 euro per jaar voor een minicursusje ⤽hoe wordt ik een betere leraar⤝. Daar kan hooguit één bijscholingsdag p.p. van worden betaald, met misschien nog een foldertje met dezelfde naam. Dan 0.05 miljard voor extra conciërges en klassenassistenten, goede zaak, het verlicht de werklast van de leraren. Maar zie we economische groei?….. Not.

  De koek is nog niet op, dus plukken we nog 0.1 miljard euro van budget voor ⤽onderzoek en innovatie⤝. Dat geven we aan NWO en wordt besteed aan wetenschappelijk onderzoek. Leuk voor jonge onderzoekers die niet aan de slag gaan in het bedrijfsleven, maar die een onderzoekbeurs krijgen. Al economische groei gezien?….. Not.

  Opgeteld zijn we dit moment al meer dan 0.4 miljard kwijt aan extra investeringen in het onderwijs, op zich natuurlijk een goede zaak, maar ik heb de economische motor nog niet horen starten. Voor de rest van het bedrag (aangevuld met de 0.2 miljard euro van die managers) heb ik nog wel een goede suggestie, dat misschien op (korte) termijn de motor laat lopen als een zonnetje. Een betere technische praktijkopleiding in het MBO, het bedrijfsleven loopt te gillen om vakmensen.

  Samengevat: het strooiwerk wordt door Pechtold met grote woorden gebracht, (zoals we van hem gewend zijn) maar zet geen economische zoden aan de dijk.  Maak melding

 116. Nu weet ik het nog niet. Ze zijn allebei steengoed. Inhoudelijk hebben ze hetzelfde verhaal. Had trouwens ook niet anders verwacht. Ze vinden allebei dat je helder en duidelijk in de publiciteit je standpunten moet geven, zonder ondertoon.
  Sophie is scherper van tong. Marietje is volgens mij meer de middenstander die stukjes bij beetjes haar medestanders naar zich toetrekt.
  Op de vraag om te zeggen waarom de ander een goede kandidaat was gaf Marietje een antwoord zoals de vraag bedoeld was. Voor Sophie was dat teveel gevraagd en maakte reclame voor zichzelf.
  Het is ervaring (Sophie) tegen vernieuwing (Marietje). Wat maakt iemand een goeie lijsttrekker?


  Maak melding

 117. Gaan voor Sophie, Bernard. Je hebt haar de afgelopen jaren zo vaak met instemming geciteerd, dat ze nu wel op jouw steun mag rekenen, vind ik. En daarnaast zou ik gaan voor ervaring. Laat Marietje eerst maar eens vier jaar het handwerk doen.:)


  Maak melding

 118. ik heb nog nooit van haar gehoord, Bernard. zo te horen ben jij wel gecharmeerd van haar. In ieder geval dusdanig dat je twijfelt, terwijl je Sophie in ’t Veld altijd heel hoog had. Welke spreekt het kiezerspubliek het meest aan denk je?


  Maak melding

 119. Europarlementariërs hebben niet echt de aandacht van de pers. Het voordeel is dat ze vrijer kunnen handelen, maar het nadeel is dat ze niet echt bekend raken.
  Maar omdat beide dames zeer regelmatig hun werk delen via Twitter meen ik toch wel een aardige indruk te hebben van wat ze afgelopen 4 jaar gedaan hebben. En dan denk ik dat het er eigenlijk helemaal niet veel toe doet wie de lijsttrekker is. De afgelopen jaren hadden ze alle drie gewoon hun eigen bezigheden. Ja, misschien tijdens de verkiezingscampagne is de lijsttrekker van belang. Ik denk dat Sophie beter is in campagne voeren.  Maak melding

 120. Klopt Bernard. De pers pubiceert relatief weinig over de EU. Daar hebben we hier nog eens een hele discussie over gevoerd. Ik vind dat slecht, want de kiezer moet toch weten wat daar allemaal gebeurt en wat de inbreng is van de europarlementariërs. Nu blijven dat bijna allemaal onbekenden voor ons.
  Ik zou dan toch voor Sophie in ’t Veld gaan als ik jou was, want aansprekendheid is een belangrijke eigenschap voor een lijsttrekker.


  Maak melding

 121. Belangrijk wapenfeit van Schaake is bijvoorbeeld haar rapporteurschap van het ACTA-verdrag dat mede door haar inspanningen in de prullenbak verdween. Verder geeft deze blog een aardig beeld van waar ze voor staat. Op die site staan ook steunbetuigingen van Boris Ham en Alexander Rinnooy Kan. Niet de minsten. Maar ik denk inderdaad dat ik toch Sophie ga steunen omdat ik denk dat die beter is in het campagne voeren.

  En nu maar hopen dat geen van beiden beschadigd uit de tweestrijd tevoorschijn zal komen.


  Maak melding

 122. O, en Sophie wordt gesteund door Els Borst. Ik denk dat die meer jou type is. 😉

  Maar ik vind het jammer deze verkiezingen. Hoe kan degene die dit verliest nog volledig gemotiveerd haar werk doen. Sophie heeft al gezegd dat zij dan uit de politiek stapt en voor Marietje lijkt het me ook moeilijk om in zo’n geval gewoon door te gaan of er niks gebeurt is.


  Maak melding

 123. Nou, neuh, ook niet echt; ik vond haar destijds geen goede minister van volksgezondheid. Maar ik ben dan ook geen D66-er. Wie mij wel aanspreekt is Roger van Boxtel, tenminste in de tijd dat hij minister was.


  Maak melding

 124. Uit een geweldige column van Hanne Bervoets in de VK over hypocrisie: “inconsequentie is de voorwaarde voor vooruitgang, wereldvrede en nuance”. Laten we dus blij zijn dat vele van onze politici consequent gedrag niet hoog in hun vaandel hebben staan.:)


  Maak melding

 125. pensioencentjes…….. nieuws onder de zon?

  “Stel je voor dat kabinetsleden bonussen zouden opstrijken naarmate ons bruto binnenlands product groeit of de AEX-index stijgt. Ons land zou te klein zijn. Maar heel wat pensioenfondsen ??toch ook niet-commerciële belangenbehartigers- delen wél prestatiebonussen uit. Vorig jaar ging het om een dikke miljard euro, toont onderzoek van actuarieel adviesbureau Lane, Clark & Peacock (LCP). Dat was bijna een kwart van de totale 4,5 miljard euro aan pensioenbeheerkosten.”

  bron:NRC


  Maak melding

 126. Dame, het zou verboden moeten worden>:(
  Zo worden we aan alle kanten bedonderd.
  Pensioenuitkeringen moeten omlaag, want te weinig dekking. Tja..


  Maak melding

 127. Ik vind prestatiebeloningen ook niks, Drama. Op mij werkt het niet motiverend en daar is het toch voor bedoeld. Ik vraag me wel af of dat loon buiten of binnen de totale loonsom valt. M.a.w., of het een sigaar uit eigen doos is of dat de loonkosten gestegen zijn met de prestatiebeloningen.


  Maak melding

 128. Simpel sommetje, Dame:

  “De pensioenbeheerkosten werden vorig jaar begroot op 3 miljard euro. Het blijkt nu veel meer te zijn, vooral door bonussen. Die 4,5 miljard euro beheerkosten zijn niet de enige kosten. Fondsen betalen daarnaast 0,9 miljard euro transactiekosten plus 1 miljard euro uitvoeringskosten. Het totaal van 6,4 miljard euro is meer dan de hele bezuinigingsronde van dit kabinet”

  Volkomen knots.  Maak melding

 129. Ik had het even verkeerd begrepen, Drama, ik dacht dat het over prestatiebeloning of bonussen ging. Ik begrijp nu dat de pensioenfondsen met de vermogensbeheerders hebben afgesproken dat die een bepaald percentage ontvangen van het rendement op de door hen belegde pensioengelden. Hoe hoger het rendement, hoe meer de pensioenfondsen moeten betalen. Die LCP had ook nog een andere verklaring voor de sterk gestegen kosten van vermogensbeheer:

  Te laag ingeschat

  Jeroen Koopmans van LCP heeft daarnaast nog een andere verklaring voor de sterke stijging van de kosten. Pensioenfondsen hebben mogelijk de kosten te laag ingeschat voor 2011. Die kunnen hoger liggen dan de gerapporteerde 3 miljard.

  4,5 miljard euro is 0,53 procent van het beheerde vermogen.

  Andere kosten zoals administratiekosten en controle- en advieskosten, daalden juist in 2012. De fondsen waren daaraan gemiddeld 125 euro per deelnemer kwijt. Een jaar eerder was dat nog 134 euro. In totaal bedroegen deze kosten 1 miljard euro.

  Eigenlijk is het dus nog onduidelijk waar het grote verschil vandaan komt tussen 2011 en 2012. Wat wel mooi aan jouw eerste verklaring is, is dat dat betekent dat de rendementen op de gelden dus aanmerkelijk hoger waren dan in 2011.


  Maak melding

 130. “LCP acht een jaarlijkse beheerkostenreductie van 1 miljard euro haalbaar”.

  Eerst zien, dan geloven. Het blijft een onduidelijk, en difuus verhaal, bij de fondsen.
  We weten iig wie de toezichthouders/besturen zijn……


  Maak melding

 131. Een reactie is geactiveerd en admin leest nu met rode oortjes het artikel dat ik voor jou heb opgesnord, Drama.
  Wel goed dat er iig kritisch naar wordt gekeken.


  Maak melding

 132. Tweet van de dag
  ma 21 oktober 2013
  Een witte man omringd door domme knechten. Tja. Ach. Die jarenlange traditie verander je niet ineens. De PVV zit nu eenmaal zo in elkaar.

  Jan Paul Schutten  Maak melding

 133. Vandaag op de radio en hoogleraar energie gehoord. Hij gaf aan dat het grootste probleem van de grote maatschappijen is dat ze zelf teveel centrales hebben neergezet en geen rekening hadden gehouden met de snelle komt van duurzame energievormen. Een tweede probleem dat ze hebben is dat ze maar 7% van de duurzame energie-opwekking in eigendom hebben. Het zijn vooral particulieren en coöperaties die deze bezitten. Ze hebben de boot gemist, zogezegd.


  Maak melding

 134. Mark Rutte toen: “Laten we wél die auto kopen, laten we wél dat huis kopen!”

  Vandaag op NOS.nl “Huishoudens geven weer minder uit”

  Huishoudens hebben in augustus 2 procent minder uitgeven dan in dezelfde periode vorig jaar. Al ruim twee jaar op rij geven huishoudens minder uit.
  Vooral aan duurzame goederen, zoals meubels en huishoudelijke apparaten, is weer fors minder uitgegeven. Aan eten en drinken is ook minder uitgegeven.
  De terugvallende consumentenbestedingen zijn een belangrijke oorzaak van de kwakkelende economie. Wat mensen uitgeven hangt uiteraard nauw samen met wat mensen verdienen, het al dan niet werkloos zijn en met het vertrouwen van consumenten in de economie.  Maak melding

 135. Duitse Mark

  ??Hoe bedoel je: ik weet wat je gaat zeggen!?⤝, lacht Mark verlegen tegen Barack. ⤸Omdat je je hele verhaal al tegen Angela hebt afgestoken⤝, zucht Obama, ⤸dus bespaar jezelf de moeite. Maar ik begrijp dat je tegen mij wilt gaan zeggen dat het niet kan dat wij jullie afluisteren? Dat is spierballentaal zeg. Daar schrik ik echt van. Mark Rutte, de minister-president van het alom gevreesde Nederland, leest de president van de Verenigde Staten de les! Ik voel nu al een zwaar weekend aankomen. Vrees dat ik twee dagen knarsetandend door de tuin van het Witte Huis loop te ijsberen om een antwoord te verzinnen op jouw keiharde kritiek.

  ⤸Laat me niet lachen Mark. Denk eens na. Je weet toch zelf dat je niet meer dan een muisje bent. Laatst mocht je even piepen tegen Poetin over die dronken diplomaat. Toen dacht je dat je Vladimir echt aan de lijn had. De Russen hebben gewoon een helpdesk voor klagende bondgenootjes en daar zitten een stuk of wat mannen die de president vlekkeloos na kunnen doen. En daar mogen jullie, briesende dwergstaatshoofdjes, eventjes stoom afblazen. Wie denk je dat je nu aan de lijn hebt? Trouwens, ik zie dat je helemaal geen officieel staatshoofd bent. Jullie hebben nog een of andere halve Duitser als koning. Een koningshuis met erfopvolging. Wat lief! En dat in 2013.

  ⤸We hebben afgelopen week hier ook erg gelachen om jullie Rabobankje. Hun top ziet voortaan af van bonussen en maakte daarna bekend dat ze een boete van bijna een miljard aan hun broek hebben hangen. Dat heet humor! Dat zijn toch die bankbobo??s die als enigen in de wereld niet wisten dat hun wielerploeg apestoned van de epo door Frankrijk koerste? Aandoenlijk. En was er geen controle vanuit De Nederlandse Bank? Of zitten die nog steeds, net als in de tijd van Dickie Scheringa, als een stelletje ambtenaren lekker te tukken?

  ⤸Of wil je het over die zielige zeurpietendiscussie van jullie hebben? Dat gedoe met Zwarte Piet. Wij volgen dat hier een beetje en lachen ons helemaal het schompes. Vooral om het feit dat onlangs bij Lampedusa een van de vele pietenboten werkelijk omsloeg en jullie media daar minder aandacht aan besteedden dan aan de hulpjes van die ouwe roomse sprookjespedo, die zogenaamd met zijn paard over de daken rijdt. Geloven jullie kinderen dat trouwens? Die lusten dus ook wel een jointje!

  ⤸Luister Mark, die Zwarte Piet van jullie lijkt op heel veel, maar niet op een neger. En ik kan het weten want ik ben zelf een neger! En je moet tegen die Prem zeggen dat Zwarte Piet eerder in Nederland was dan hij. En als je Piet geel schminkt krijg je binnen de kortste keren de afhaalchinees achter je aan. Maar babbel lekker politiek correct verder in jullie praatprogrammaatjes. Misschien is een groene Piet een idee en laat hem in plaats van pepernoten stukjes bleekselderij strooien. Dit in het kader van de strijd tegen de obesitas. Wel goed dat iemand de Verenigde Naties op de zaak heeft gezet. Daar vinden ze het hartstikke gezellig om tussen alle afgehakte handen en voeten van de verminkte oorlogsslachtoffers even heel hard te proesten van het lachen. Zo grappig dat een landje zich hier serieus druk om maakt.

  ⤸Maar goed, je belde me om mij de les te lezen omdat ik je buurvrouw Angela heb afgeluisterd. Was nog een hele klus. Die Duitse heks kakelt namelijk in een krakende Nokia, de tamtam onder de mobieltjes. Dat ding werkt nog op kolen. Wat een armoe. En dan die gesprekken van die saaie muts. Zit geen geile lettergreep tussen. Daarom zijn we ook gestopt met jou af te luisteren, Mark. De dienstdoende luistervink viel steeds in slaap. Die gesprekken tussen jou en je moeder over je wasgoed. Snurk! Berlusconi en Strauss Kahn! Dat waren gesprekken! Om die telefoontjes werd hier gevochten.

  ⤸Maar goed, ik ga hangen want ik heb geen zin in je depressieve geleuter. Ik wil optimisme! Weet je aan wie je wat dat betreft een goed voorbeeld kunt nemen? Frank de Boer. Steeds verliezen en toch dik tevreden. Zo kom je uiteindelijk het verst. Oké man, groeten, ook aan je moeder!⤝  Maak melding

 136. Le Thomas:

  ‘Winnaar in competities is de club die het meeste geld op tafel legt’

  Dat AZ een tijdje nationaal koploper was, was te danken aan de kapitalen van Dirk Scheringa, Vitesse komt in handen van een rijke Rus en de sjeik van Qatar heeft het WK van 2022 gekocht. ‘Wat blijft er nog over van het fameuze clubgevoel?’, vraagt Thomas von der Dunk zich af. .

  Wat is Nederland toch een ongelooflijk braaf en goedgelovig land! Premier Rutte zegt geen aanwijzingen te hebben dat hij ook door de NSA afgeluisterd wordt. In Den Haag wordt nu voorzichtig overwogen om naast usb-sticks met plaatjes van tulpen, koeien en molens ook stropdassen en manchet­knopen in te zetten in de campagne voor een zetel in de Veilig­heidsraad. En dan is er ook nog de wolf van Luttelgeest die nooit in deze contreien blijkt te zijn geweest.

  Om met die wolf te beginnen: nu pas blijkt men opgemerkt te hebben dat er in zijn vel kogelgaten zaten – het geheel was dus een goede Poolse grap. Als onze AIVD dezelfde alertheid aan de dag legt, zou het mij niet verwon­deren als in Ruttes mobieltje zelf een hele batterij aan afluisterappara­tuur is geplaatst. Gaat straks vast ook voor de JSF gelden – dat krijg je, als je al je spulletjes coûte que coûte van de Amerikanen wilt betrekken.

  Overigens zou Rutte zich vooral zorgen moeten maken als blijkt dat hij níet wordt afgeluisterd: dan doet hij er kennelijk niet toe. Dan blijkt hij voor Washington nog minder belangrijk dan al die miljoenen gewone burgers die de NSA wereldwijd wél heeft afgetapt. Dat doet het ergste voor onze kansen op die Veiligheidsraadzetel vrezen. Of overijverig meedoen in het hoogste geweldspectrum in Mali die dan nog straks vergroot?

  Zilveren horloge
  Vermoedelijk niet, zolang de regering niet meedoet in het hoogste corruptiespectrum, zich tot het uitdelen van usb-sticks beperkt en in de laatste fase van de strijd hooguit tot de inzet van manchetkno­pen overgaat. ‘Is dit uw gift?’, zo citeerde De Volkskrant 24 oktober de beteuterde reactie van de minister van Buitenlandse Zaken van de Marshall-eilanden, nadat hij van de Nederlandse topdiplomaat Herman Schaper die Nederland­se usb-tick had gekregen. ‘Kijk hier, een zilveren horloge van India’… .

  Als trouw suppor­ter zou ik me redelijk bekocht voelen, als een eigen sterspeler na een jaar bij de tegenpartij opduikt, omdat hij daar het dubbele krijgt uitbetaald.

  Zo wordt het natuurlijk niks, en blijkt straks de voornaamste winst van ons mondiale geleur met stropdassen en manchetknopen dat onze topografi­sche kennis behoorlijk is vergroot. Schapers ontdekkings­reis van archipel naar archipel in de Stille Oceaan vormt zo een nuttige compensatie voor de reductie van het aantal diplomatieke posten in het verre buiten­land. Krijgen ze zo in Den Haag toch nog een beetje een VOC-gevoel.

  Als iedereen zo inkeurig zou zijn, dan zat het met de integriteit in Neder­land wel snor. Maar intussen is er natuurlijk één sector van onze samenle­ving wél volledig doorge­rot: die van de topsport. Daar kunnen wij ons toch minder dan op andere vlakken onttrekken aan de mondiale mores, willen wij hier in het hoogste geweldspectrum mee kunnen doen.

  Bij het wielrennen weten we intussen wel dat we met onze RABO-ploeg niet zozeer fietsers met elkaar om de eerste plaats hebben laten strijden, als wel injectiemiddelen. Of bij de laatste Tour de France het goud nu uiteinde­lijk naar amfetamine of naar efedrine ging, ben ik alleen vergeten.

  Geld is allesbepalend
  Maar hoe staat het met het voetbal? Ook daar is – want dat was natuurlijk eveneens de achtergrond bij het dopingschandaal in de wielersport – geld allesbepalend geworden. Dat AZ een tijdje nationaal koploper was, was te danken aan de kapitalen van Dirk Scheringa – waarna veel gewone burgers nu dus tot op de dag van vandaag voor zijn DSB-avonturen bloeden.

  Nog dubieuzer dan de gang van zaken in Alkmaar is die in Arnhem. ‘Vitesse komt in handen van rijke Rus’, aldus De Volkskrant afgelopen woensdag. De voetbalclub is nu door de ene Georgische maffia­baas aan de volgende Russische doorverkocht. Alleen met hun kapitalen vallen internati­onaal voldoende dure spelers bij andere clubs weg te kopen.

  Wat blijft er als gevolg van die transfermarkt, en dus de tot nul geredu­ceer­de loyaliteit van de spelers zelf, over van het fameuze clubgevoel? Win­naar in competities is zo steeds meer de club geworden die het meeste geld op tafel leggen kan. Als trouw suppor­ter zou ik me redelijk bekocht voelen, als een eigen sterspeler na een jaar bij de tegenpartij opduikt, omdat hij daar het dubbele krijgt uitbetaald.

  Bovendien zet bezitten door de gegroeide economische belangen van de eigena­ren, die soms meerdere clubs bezitten, het belang van de club zélf niet meer op de eerste plaats. De krant citeerde in dit verband sport­marketingexpert Frank van de Wall Bake: ‘Vitesse heeft zich nadrukkelijk geprofileerd als satellietclub van Chelsea, een handelshuis waar spelers worden geparachu­teerd om ze na een jaar met winst te verkopen’. .

  Dat er straks een paar spelers in de hitte bezwijken, is van later zorg. En dat er nu al bij de bouw van de stadia dagelijks echte slaven bezwijken, is ook geen reden tot bezinning. Het grote geld gaat voor.

  Overtollige oliecenten
  Wie sprak hier van Zwarte Piet als vorm van hedendaagse slavernij? In dit licht kan het niet verbazen dat de FIFA, als de Internationale van deze voetbalmaffia, het WK voetbal 2022 aan Qatar heeft verkocht. Niet dat men in dat land ooit serieus aan voetbal heeft gedaan, daarvoor is het met vijftig graden in de schaduw in juli ook een beetje aan de warme kant. Maar de plaatselijke sjeik wist niet waar hij met z’n overtollige oliecenten, heen moest en de FIFA-top kon die oliecenten maar al te goed gebrui­ken, dus een deal lag voor de hand.

  Dat er straks een paar spelers in de hitte bezwijken, is van later zorg. En dat er nu al bij de bouw van de stadia dagelijks echte slaven bezwijken, is ook geen reden tot bezinning. Het grote geld gaat voor. Evenmin als de Winterspelen, waar de Olympische sportmaffia zich door de Russische staatsmaffia heeft laten omkopen, afgelast zullen worden, ook al is men ook in Sotsji bij de bouwwerkzaamheden zeer hardhan­dig te werk gegaan.

  Het Olympische Comité is niet minder corrupt dan de FIFA, en doet graag zaken met dictaturen – die zijn bereid meer te betalen en minder over speciale voorrechten voor sportbobo’s te zeuren dan het brave Neder­land dat straks opnieuw overwéégt manchetknopen in te zetten. Vergeet het dus maar, de Spelen in Amsterdam in 2028. Die gifbeker gaat aan ons voor­bij.

  Thomas von der Dunk is cultuurhistoricus en columnist voor Volkskrant.nl.  Maak melding

 137. Nog een (één???) keer de Zwarte Piet-discussie:

  Lezen hier toevallig mensen mee die 1) dol zijn op de muziek van Anouk en 2) zich pisboos maken om het eventuele verdwijnen van Zwarte Piet?
  U zal helaas een keuze moeten gaan maken. Het blondje zangvogeltje zit namelijk niet te wachten op fans die tegelijkertijd ook actie voeren om de Sint zijn gekleurde hulpje te laten behouden. Sterker nog: ze schaamt zich dood voor haar landgenoten. ‘Wat staan wij Nederlanders voor lul!! En niet 1 gemeente in Nederland die het eens anders wil gaan aanpakken. Ga je schamen!’, riep ze gisterenavond op haar Facebook. Om duidelijk te maken dat het haar menens was en de internationale gemeenschap te laten weten waar ze staat in de kwestie, herhaalde ze die boodschap vervolgens ook nog maar even in het Engels. ‘WE DUTCH PEOPLE ARE MAKING FOOLS OF OURSELVES! And not even one township wants to make a change. Shame on you!!’ Geinig gebruik van het woord “township” in een lopende zin, maar niet iedereen kon Noukie’s mening kennelijk waarderen en dus verschenen er fluks allerlei boze mensen om verhaal te halen. Niet dat ze daar zelf van wakker leek te liggen, integendeel: of de haters misschien gewoon allemaal konden opdonderen van haar FB-pagina.

  ‘Au, daar gaan je fans”! hahaha, nee hoor, totaal niet. Ik ben blij dat ik daar vanaf ben. Ik wil nog geen Cent aan jullie ugly Haters (en een paar racisten) verdienen. ff de bezem er doorheen. Soms moet dat gewoon ff. Jullie mogen ook mij “bannen” hoor, scheelt mij weer. Fijne avond allemaal.’ Ondertussen werd gisteren op het Malieveld een mevrouw die demonstreerde voor de Papoea’s bijkans in elkaar gebeukt door de woedende pietenmenigte, ging de PVV er tot verbazing van het Pietitie-comitee met de handtekeningen vandoor en lijkt de gapende kloof tussen de pro en anti’s inmiddels lastiger te dichten dan het gat in de hand van Sylvie. Kunnen we het al bijna over vuurwerk gaan hebben?  Maak melding

 138. Een overzichtje:

  De kwestie-Bontes heeft overeenkomsten met die rond oud-Kamerlid Hero Brinkman. Net zoals Bontes kritiek uitte op Wilders, omdat die volgens hem te veel macht heeft, wilde ook Brinkman meer openheid en democratie binnen de PVV. In tegenstelling tot Bontes koos Brinkman ervoor zelf op te stappen; op 20 maart 2012 stapte hij uit de partij.

  Twee dagen later traden in navolging van Brinkman ook drie leden van de Noord-Hollandse PVV-Statenfractie terug.

  In juli 2012 verloor de PVV opnieuw twee fractieleden. Na de presentatie van het nieuwe verkiezingsprogramma gooiden Marcial Hernandez en Wim Kortenoeven de handdoek in de ring. Ook zij vonden dat er geen democratie binnen de partij heerste en dat Wilders geen rekening hield met de wensen van anderen.

  Behalve door onvrede met het beleid van Wilders verloor de PVV ook een aantal Statenleden door schandalen. Zo moest het Utrechtse statenlid Jos van Hal Scheffer in 2012 opstappen omdat zijn partner werd verdacht van een miljoenenfraude bij woningcorporaties.

  Een maand later werd zijn lichaam aangetroffen in een bos. Hij had zelfmoord gepleegd.

  Ook in Limburg moest een PVV-Statenlid de fractie voortijdig verlaten. Cor Bosman had zijn PvdA-collega in een mail aan zijn partijgenoten “een uitgekotst stuk halalvlees, gemaakt van Turks varken” genoemd. Hij werd uit de PVV-fractie gezet.
  In mei 2012 vertrok het Drentse Statenlid Frans van Rhee. Hij zei zich steeds meer te schamen voor de uitspraken en het beleid van de landelijke PVV.

  Sinds november 2010 waren al diverse fractieleden van de PVV voortijdig opgestapt nadat zaken uit hun verleden aan het licht waren gekomen, onder wie James Sharpe en Europarlementariër Daniel van der Stoep.  Maak melding

 139. VVD en PvdA bereid tot versoepelen watertaks

  De regeringspartijen VVD en PvdA zijn bereid de waterbelasting uit het begrotingsakkoord te versoepelen als die zou leiden tot het omvallen of vertrek uit Nederland van bedrijven die veel water verbruiken. Dat bleek maandag in de Tweede Kamer bij de behandeling van het Belastingplan.  Maak melding

 140. besluitvorming?
  Morgen: kabinet stuurt 350 man/vrouw naar Mali in VN-verband. Beide kamers ontvangen vervolgens hierover een brief, maar van (hoofdelijke) stemming is geen sprake. Basta.

  Wat heeft dit voor zin?
  Hoeveel % van de Nederlandse bevolking zou hier vóór zijn?


  Maak melding

 141. 350???

  Voor de uitzending van Nederlandse militairen naar Mali zijn drie keer zo veel militairen nodig als de 370 die tot nu toe zijn genoemd. Dat zei voorzitter Anne-Marie Snels van de militaire vakbond AFMP in het Radio 1 Journaal.

  Als er een eenheid weg is, betekent dit dat er twee eenheden in Nederland klaar moeten staan, zei Snels. Dat geldt voor de commando’s en opleiders, maar ook voor het ondersteunend personeel. Alles bij elkaar moeten er voor de operatie in Mali dan meer dan duizend militairen beschikbaar zijn. Snels gaat ervan uit dat het kabinet bij de personeelsplanning daar rekening mee houdt.  Maak melding

 142. 2872 Van de 4696 stemmen. Dat is duidelijk.

  Een meerderheid van de D66-leden heeft Sophie In ??t Veld wederom verkozen tot lijsttrekker voor de Europese verkiezingen in 2014. In ??t Veld (50) is sinds 2004 fractievoorzitter van de Europese fractie van D66. Ruim 20 procent (4696) van de leden heeft een stem uitgebracht, In ??t Veld kreeg 2872 stemmen.

  Sophie In ??t Veld Europees lijsttrekker D66[/url]


  Maak melding

 143. Het mede-ondetrtekenen van het akkoord heeft D66 geen windeieren gelegd. Ze zullen Asscher wel dankbaar zijn dat hij ze heeft weerhouden om weg te lopen. En tot nu toe, hoor ik bijzonder weinig commotie over het akkoord of ben ik doof?


  Maak melding

 144. Het zijn peilingen Dame. Het is het noodlot van D66 dat het bij de echte peiling altijd een stuk minder is. Vaak om strategische redenen.

  Inderdaad, als het analoog aan het Kunduz-accoord zou zijn, zou het gemopper al goed hoorbaar moeten zijn.


  Maak melding

 145. @Bernard, dat is inderdaad het ⤽noodlot⤝ van jouw partij, een tijdelijke hoge vlucht in de virtuele peilingen,om daarna ontnuchterend terug te komen op aarde.
  Ik vraag mij af, of het wel zo verstandig is geweest om het akkoord met de coalitie te ondertekenen, al de te nemen financiële maatregelen die ten koste gaan van de bevolking stralen nu ook af op de drie gedoog partijen.

  Dat er tot nog toe weinig commotie is over het akkoord bevreemd mij niet, daar is het nog te pril voor. Het is nog niet voldoende door gedrongen tot de murw geslagen bevolking, maar dat veranderd wel als het voelbaar wordt in de portemonnee (zie Kunduzakkoord)

  Als voorbeeld van het luchtbelakkoord wil ik je het onderstaande lachwekkende ⤽belastingplan⤝ niet onthouden. Zoals je weet is elke denkbare belasting al omhoog gegaan, om de staatskas te spekken, maar van jouw D66 en mijn ex partij krijgen we er wat voor terug. Zij hebben namelijk samen besloten een voorstel in te dienen om het toptarief van 52% te verlagen met 2,5 procentpunt. Maar zoals je weet zijn het ⤽lange termijn denkers⤝, want het toptarief gaat pas in 2018 omlaag in wel zeer kleine stapjes, om onder de 50% te komen. De verlaging wordt dus over 20 jaar uitgesmeerd, per jaar dus met slechts 0,05%. Ook wil de gelegenheid ⤽gedoog⤝ coalitie de tweede en derde schijf verlagen van 42% naar 38%. Klinkt als muziek in onze oren, nietwaar? Maar ze nemen voor deze aanpassing wel 24 jaar de tijd. Voor jou zal dat dan zeker omstreeks die tijd een nieuwe (2ehands) rollator opleveren.

  Volgens de vijf ⤽gedogers⤝ kan het sneller gaan ⤽als de economie aantrekt⤝. Een waarheid als een koe! Maar zo werkt het niet, want deze coalitie (plus de liefdevolle gedogers) maakt de economie volledig kapot door de lasten continu te verzwaren.
  We blijven inleveren, maar krijgen er niets voor terug. Ja, zoals het altijd zo mooi klinkt ⤽ooit!⤝. Net als de verhoging van de BTW van 19 naar 21% slechts tijdelijk zou zijn en in de toekomst teruggedraaid zal worden. Wanneer dan? Men zwijgt als het graf.  Maak melding

 146. Figuurlijk opknopen, die fraudeurs, dieven, graaiers, en hoe ze verder ook allemaal genoemd worden. En natuurlijk is het WLZ Pol.log bij uitstek een medium waar politieke malversaties door iedereen, dus ook door Dick, ten toon gesteld kunnen/mogen worden.

  Het is prima dat politieke figuren van welke partij dan ook, die en scheve schaats rijden, hierop worden aangesproken. Maar dan wel op een eerlijke manier, zonder (bewust?) selectief je eigen partijtje (PvdA) buiten de frauduleuze, stelende, graaiende berichtgeving te houden.  Maak melding

 147. ‘Hans Spekman sluisde kleedgeld door naar partijkas’

  Als Tweede Kamerlid ontving Spekman maandelijks 2000 euro aan kleedgeld. De regeling kwam in 2007 tot stand na een motie van toenmalig SGP-leider Bas van der Vlies. Hij wilde daarmee ‘een betere representatie van het politieke ambt in het algemeen en van de heer Spekman in het bijzonder’ bewerkstelligen.

  Naar nu blijkt, heeft Spekman het geld al die jaren niet voor kleding gebruikt. In plaats daarvan stortte hij het op de rekening van de PvdA. Spekman is niet de eerste PvdA’er die in opspraak raakt door oneigenlijk gebruik van de kleedgeldregeling. In 2008 werd fractievoorzitter Mariëtte Hamer erop aangesproken dat zij nieuwe gordijnen had gekocht van het geld. Het partijbestuur dwong toen af dat de gordijnen alsnog als kleding gebruikt werden.

  Geen stropdas
  Onderzoeksjournalist Mieke Derksen laat weten dat ook voormalig partijleider Wouter Bos zijn kleedgeld mogelijk verkeerd heeft gebruikt. Ze denkt dat hij het heeft ingezet voor de redding van ING: ‘Bos droeg jarenlang geen stropdas en moet dus geld hebben overgehouden. Een andere optie is dat hij de stropdassen wél gekocht heeft, maar gedoneerd heeft aan Roemenië. Wij zijn dat momenteel aan het onderzoeken.’

  PvdA-leider Diederik Samsom zegt niet te weten of de aantijgingen kloppen: ‘Ik houd mij bezig met het hier en nu en kan u verzekeren dat het kleedgeld door de huidige fractie integer wordt gebruikt. Ik heb er zelf in de zomer van 2012 twee stropdassen van gekocht: een rode en een blauwe. Daardoor hoef ik geen Oilily-sjaaltjes meer te lenen van Lutz Jacobi. Dat is een belangrijke investering in een eerlijker Nederland.’ 🙂

  Hans Spekman zelf wil nog geen commentaar geven: ‘Ik hoor de term ‘kleding’ vandaag voor het eerst. Ik wil mij graag verdiepen in de materie voor ik inhoudelijk reageer.’

  De Speld  Maak melding

 148. Wat een infame aantijging: Spekman koopt zijn spulletjes bij de 3e wereldwinkel en kringloopwinkels, da??s toch duidelijk te zien!

  En dat moet die Van der Vlies zeggen: jaren karrevrachten zwarte kousen en malle kerkhoedjes voor zijn vrouw en de familie gekocht van dat geld, schande.  Maak melding

 149. Verheijen van de VVD vindt Verhoffstad gevaarlijker dan Le Pen.
  http://www.jovd.nl/nieuws/812/??Inconsistente-VVD-is-grotere-bedreiging-voor-vertrouwen-in-Europa??.html
  Vraag ik me af wat de VVD dan bij de ALDE te zoeken heeft.
  Marietje Schaake tweet al:

  Zitten VVD en Turkse AKP voor je t weet samen in de Europese conservatieve fractie… #asjemenou

  Lijkt me inderdaad beter.


  Maak melding

 150. Vreemde tweet van mevrouwtje Schaake, vind je ook niet Bernard? D66 is namelijk een vurig voorstander tot toetreding van Turkije (plus APK) tot het Groot Europese Rijk, onder de noemer: ⤽Europ?er sind alle Br?der⤝ Nu maar even wachten op het moment dat mevrouwtje Schaake voor deze tweet haar excuus aan moet bieden aan Erdogan. ;D


  Maak melding

 151. We zien de PvdA steeds verder krimpen tot een politiek partijtje in de marge, maar daar heeft het ⤽groot licht⤝ Spekman wat op gevonden. ⤽Primaries!⤝, oftewel voorverkiezingen.
  Even het enthousiasme over het PvdA beleid peilen voor de komende gemeenteraad verkiezingen. Zoetermeer, Utrecht en Groningen, dat waren de steden die de PvdA weer op de politieke kaart moesten zetten, volgens het genie Spekman.

  Alle leden van de PvdA, en als toetje ook de andere inwoners van deze drie steden mogen hun stem uitbrengen.. ??..Wat een afgang! In Zoetermeer was het drie weken geleden al duidelijk dat het experiment een flop zou worden, want slechts 0.25% (318 personen) van alle Zoetermeerders gaf gehoor aan de debiele oproep van Spekman.

  Dus werd er gisteren uitgekeken naar de toestroom van stemmers, in de toch wel (linkse) stad Utrecht. Nou, dat hebben ze geweten, solidair tot op het bot aan Spekman! 700 personen (0.22%) zong te Internationale, percentsgewijs nog slechter dan in Zoetermeer. Want zoals we weten is Utrecht qua inwoners ongeveer drie maal zo groot als Zoetermeer. Volgens mij heeft Spekman aan een waterpijp zitten lurken voordat hij onderstaande verklaring naar buiten bracht:

  ***Partijvoorzitter Hans Spekman is enthousiast over de opkomst en is blij dat het doel, meer mensen betrekken bij de politiek, bereikt is***

  Nu nog met klamme handjes wachten op het percentage in Groningen, om daarna de flop, (nederlaag) zoals altijd bij de PvdA, om te spinnen tot een euforie (overwinning)

  Maar daar trapt alleen nog een rood doordrenkte PvdA`er in. ;D  Maak melding

 152. En dat terwijl jij beter weet, of niet exVVDer? Welke landen behoren niet tot het “broederverbond”?
  In ieder geval hoef je niet bang te zijn dat de extreemrechtse coalitie waaraan jij overweegt je stem te geven, de toetreding van Turkije aan de EU zal bespoedigen. Dat zal een gerust gevoel geven.


  Maak melding

 153. Het woord ⤽extreemrechts⤝ is een links geïndoctrineerde vorm van communiceren, die gebruikt wordt door (extreme?) meelopers in Nederland, aangezwengeld door het autocratische Brussel. Dus is deze vorm van communiceren, het niet waard om verder op in te gaan.


  Maak melding

 154. Ex-VVD-er, ik heb het altijd al vreemd gevonden dat de VVD-er in de ALDE-fractie wil zitten. De denkbeelden verschillen enorm van die van de VVD als ik tenminste moet geloven wat de VVD in verkiezingstijd zegt. De VVD heeft zijn liberale veren al lang afgeschud en zou veel beter bij de conservatieven passen.
  Bovendien als je je eigen fractievoorzitter zo verkettert dan verlies je toch je geloofwaardigheid.


  Maak melding

 155. En wat is het door jou regelmatig gebezigde “extreemlinks”? Maar goed, wel weer handig om je er met een Jantje-van-Leiden vanaf te maken.;D


  Maak melding

 156. Sommige ⤽mensen⤝ die nu ten pas en ten onpas laatdunkend ⤽extreem⤝ roepen, zijn vaak vergeten hoe extreem ze waren, toen ze in het verleden lid/sympathisant waren van een extreemlinks partijtje als de PSP en andere extreem linkse partijen. Vooral de PSP, die als enige pleitte voor afschaffing van de monarchie, het leger, de Binnenlandse Veiligheidsdienst en de mobiele eenheid. Om het extreme nog verder door te voeren, waren ze tegen strafbaarheidstelling van pedofilie en pleitte deze partij bij monde van lijsttrekker Bram van der Lek voor legaliseren van kinderporno.

  Maar zoals altijd, is het vrij gemakkelijk om ongezien een ander kleur jasje aan te trekken, om daarna een het liedje ⤽extreem⤝ op een ander projecteren, nietwaar? Maar de koe die toen op het verkiezingspamflet stond, typeert nog steeds het niveau.  Maak melding

 157. @Bernard, de tegenwoordige nep-liberalen van de VVD zijn bezig met een doorzichtige move om ⤽rechtse⤝ kiezers terug te winnen. ⤽Rechtse⤝ kiezers die in meerderheid een gezonde afkeer hebben van het verpolitiekte Brussel. En gezien de huidige Nederlandse koers van de VVD hoort het zeker niet thuis binnen een conservatieve fractie, maar is perfect op zijn plaats naast de PvdA in de S&D fractie.

  De ⤽uitglijder⤝ van VVD Kamerlid Verheijen, is inmiddels met een excuus (op commando) alweer met de mantel der liefde bedekt, dus waarom Pechtold er zo`n theater van maakt, is mij onduidelijk. Of het moet zijn dat Pechtold zijn innige aanbidding naar Verhofstadt toe nog eens extra wil onderstrepen, om daarmee zijn (toekomstige?) baantje binnen Brussel veilig wil stellen. Het begint te lijken op een ⤽extreme :o⤝ vorm van narcisme, zoals hij altijd maar weer wijst met zijn vingertje naar andere personen. Het begint eng te worden, zoals hij overtuigd is, van zijn eigen onfeilbaarheid.  Maak melding

 158. 😀 “ongezien een andere kleur jasje” aantrekken is een contracdictio in terminus in dit verband. Ik begrijp wel dat extreemrechts niet als compliment klinkt, maar ik zou niet weten hoe ik Front national en Vlaams Belang anders moet duiden dan met ‘extreemrechts’.


  Maak melding

 159. Het woord ⤽extreemrechts⤝ zie ik als een subjectief waardeoordeel, die gebruikt wordt door een bepaalde categorie mensen, als ze hun argumentatie te wensen overlaat.
  Geen echte persoonlijke gevoelens, maar een door de jaren heen geïndoctrineerde ⤽voorgekauwde⤝ hersenspoeling.  Maak melding

 160. Hoe zou jij Front National dan duiden, exVVDer? Conservatief dekt de lading misschien bij Vlaams Blok nog wel voor een groot deel, maar bij die club niet. Gewoon rechts geeft onvoldoende onderscheid met liberale en conservatieve partijen.
  Dus als extreemrechts niet mag, wat dan wel?
  Dat waarde-oordeel zit wat mij betreft niet alleen in de duiding ‘extreemrechts’. De achtergrond, ideeën en aanhangers van die club verfoei ik ook zonder de partij zo te benoemen. Jij niet?
  Ik benme trouwens niet van enige hersenspoeling bewust.:)


  Maak melding

 161. @ex-VVD’er:
  Rechts is voor mij synoniem aan conservatief. Dus dat klopt dan al weer helemaal.
  Je hebt het over een verpolitiekt Brussel. Was het maar zo. Brussel is een instituut van bureaucraten geworden. En is het niet juist D66 die daar wat aan wil doen? De PVV zegt: Brussel deugt niet dus moeten we eruit.
  Dat snap ik. Ze zien hetzelfde als D66, maar kiezen een andere richting. De VVD zegt Brussel deugt niet dus we houden even pas op de plaats. Dat snap ik dus niet. Als iets niet deugd moet je in actie komen lijkt me. D66 zegt Brussel deugd niet dus moeten we het veranderen. Bij zo’n keuze kan ik mij aansluiten. “Brussel” moet een enorm stuk democratischer worden. En weg met de volksmenners. Geef het volk eerlijke informatie.

  Ik had niet meegekregen dat Verheien teruggefloten was en dat Pechtold zich er ook mee bemoeid had, Pechtold zit in de tweede kamer en laat hij daar alsjeblieft blijven. (Bij D66 is er een discussie gaande dat het politiek leiderschap eigenlijk in het Europees Parlement zou moeten zitten. Vind ik ook logischer.)

  Wat Verhofstadt betreft moet je mij ook als verloren beschouwen na deze speech welke ik indertijd live heb mogen aanhoren.  Maak melding

 162. Het zou je sieren om je eens los te komen, van je vooroordelen, of ben je bang dat je geen schouderklopjes meer krijgt van je linkse ⤽medestrijders?⤝ Het Front National is al een tig aantal jaren bezig om los te komen van de vulgaire ideeën van haar oprichter. Maar dat is niet in het straatje van de links draaiende politiek, omdat zij hen zien als een bedreiging van hun status. Daarom wordt het patriottisme van Front National steevast door de ⤽tegenpartij⤝ als ⤽extreemrechts⤝ aangemerkt. Hangen zogenaamde vulgaire ideeën van oud communisten/PSP`er en ander links volk nog steeds aan de SP/PvdA/GroenLinks? Nee, binnen deze partijen zijn de Stalin/Honecker/Mao/PolPot lovers liefdevol opgenomen, en opgeklommen tot topfuncties. Patriottisme, (vaderlandsliefde) zit in de genen van de Fransen, zodoende de ongekende aanwas van deze partij, of zijn net als in Nederland, al deze miljoenen mensen ⤽extreemrechts⤝. Maak je niet belachelijk!  Maak melding

 163. @Bernard, het ⤽oude⤝ VVD is/was een liberale partij met conservatief-liberale ideeën, dus niet zoals jij aangeeft synoniem aan conservatief. En natuurlijk, heb ik het over een verpolitiekt Brussel, hoe wou je die politieke bureaucraten in hun ivoren torens dan anders noemen?

  Wat wil D66 daar dan aan doen, het is de meest eurofiele partij in Nederland. Af en toe een pufje voor de Buhne als zijnde eurosceptisch, maar een eigen mening ventileren, ho,maar. Dat blijkt toch wel uit je (logische?) mededeling dat het politiek leiderschap eigenlijk in Brussel moet zitten. Dus nog meer soevereiniteit naar de bureaucraten in Brussel, jij bakt je eurofiele broodje wel heel erg bruin.

  Dat het duidelijk is dat D66 en de PVV een volledige andere koers varen v.w.b. Europa is een waarheid als een koe, maar geloof mij maar op mijn blauwe ogen, de VVD is net zo eurofiel als de D66. Alleen zitten ze met het dilemma dat de PVV virtueel teveel kiezers wegsnoept, zodoende dat ze nu af en toe wat euroscepsis zijn, niets meer en minder, dan een bloas kapel voor de b?hne.  Maak melding

 164. TSssssss????wat waren de correcte medemensen op dit log verontwaardigd toen een of andere debiel een Papoea vrouwtje ⤽bedreigde⤝ enige tijd geleden tijdens een demonstratie VOOR zwarte piet.

  Maar wat is het muisstil, nu er met ⤽bloed en wanorde⤝ gedreigd wordt door de discriminatie roepers na de uitspraak van de rechter, dat het Sinterklaas feest normaal mag doorgaan. Leiden al deze Boeh??.roepers op het Log aan selectieve verontwaardiging, of zit het hun genen.  Maak melding

 165. Uit “welingelichtekringen.nl”

  PVV-leider Geert Wilders blijkt deze zomer een gerenommeerd Brits bureau opdracht te hebben gegeven voor een nieuwe studie naar de kosten van een Nederlandse uittreding uit de EU. Vorig jaar liet Wilders al soortgelijk onderzoek verrichten naar de terugkeer van de gulden. Dat schrijft NRC vandaag
  Uit vertrouwelijke correspondentie van de partij met het bureau, Capital Economics, blijkt dat het bureau voorafgaande aan de studie al aangaf ⤽vrijwel overtuigd⤝ te zijn dat de studie ⤽zal laten zien dat uittreding [uit de EU] voordelig voor Nederland zal zijn⤝, aldus een e-mail die het bureau 13 mei aan Wilders stuurde en die NRC blijkbaar in bezit heeft. Na onderhandelingen over de prijs gaf Wilders 5 juni het groene licht voor de studie.

  Wilders heeft aan de Kamer gevraagd of hij de studie mag betalen uit de subsidie die de partij ontvangt om de kamrfractie beter te laten functioneren. Die toestemming heeft hij gekregen,

  Het bureau en de PVV willen tegen NRC niet reageren.  Maak melding

 166. Rijk in een participatiesamenleving

  Rijkste NL’ers werden 7 miljard rijker

  Toegevoegd: dinsdag 12 nov 2013, 20:47

  De 500 rijkste Nederlanders zijn het afgelopen jaar samen 7 miljard euro rijker geworden dan het jaar ervoor.

  De nieuwste ranglijst van het tijdschrift Quote schat het totale vermogen van de top 500 op 113,1 miljard euro. Dat is ongeveer een kwart van de Nederlandse staatsschuld. De rijkste Nederlanders hebben vooral geprofiteerd van de stijging van de beurskoersen het afgelopen jaar.

  Om een plekje op de lijst te bemachtigen is dit jaar een vermogen van 54 miljoen euro nodig. Met dat bedrag was DJ Tiësto dit jaar de hekkensluiter.

  De erfgename van het Heinekenimperium, Charlene de Carvalho-Heineken, mag zichzelf opnieuw de rijkste Nederlander noemen. Haar vermogen steeg met meer dan 30 procent naar 7,2 miljard euro.

  Ook de nummer 2 Frits Goldschmeding, oprichter van Randstad, zag zijn vermogen groeien, met 42 procent naar 3 miljard euro.

  en

  Kritiek PvdA-voorzitter op Rutte

  Toegevoegd: dinsdag 12 nov 2013, 20:40

  PvdA-partijvoorzitter Spekman is kritisch over de invulling die het kabinet aan het begrip participatiesamenleving geeft. In het NCRV-programma Altijd Wat zegt Spekman vanavond dat hij de definitie die premier Rutte aan het begrip heeft gegeven “onzinnig” vindt.

  In de Troonrede liet het kabinet van VVD en PvdA koning Willem-Alexander zeggen dat de klassieke verzorgingsstaat langzaam verandert in een participatiesamenleving. “Van iedereen die dat kan, wordt gevraagd verantwoordelijkheid te nemen voor zijn of haar eigen leven.”

  Spekman zegt dat de definitie die premier Rutte heeft gegeven “te veel is van ieder zijn eigen verantwoordelijkheid en je zoekt het maar uit”. Hij zegt die definitie onzinnig te vinden. “Ik ben meer van de verzorgingsstaat, maar wel met vernieuwing”, aldus de PvdA-voorzitter.

  Volgens Spekman staat Rutte meer “voor de samenleving van meer verantwoordelijkheid, want pech bestaat bijna niet in het leven. Je hebt het in eigen hand.”

  Zelf wil hij een samenleving “met een sterke overheid waarin je altijd oog hebt voor mensen die pech hebben in het leven, maar waar je iets meer ruimte geeft voor betrokkenheid voor mensen met elkaar”.

  Oud-partijleider Wouter Bos van de PvdA schreef in de Volkskrant eerder ook al kritisch over de participatiesamenleving.  Maak melding

 167. Even de eurofielen onder ons wakker schudden, die zo hoog opgeven over het transparante/democratische Brussel, waar we zo verschrikkelijk dankbaar voor moeten zijn.

  Iemand misschien de toespraak gehoord/gelezen die ⤽baas⤝ Van Rompuy in Berlijn ten gehore bracht? Nou, ⤽dictator⤝ Van Rompuy had de OPLOSSING, hij zei het in klare taal: ⤽kritiek op de EU verbieden!⤝ Zie de toespraak maar als een verkapte waarschuwing aan het adres van Eurosceptische partijen met uiteraard hun aanhang.

  Ach, voor het merendeel van de bevolking lijkt het allemaal niet zo serieus, wat het ietwat seniel en sukkelig uitziend mannetje daar roeptoetert over populisme en dat gevaarlijk is enz.
  Maar vergeet niet dat deze (ongekozen) trekpop een marionet is van de echte machthebbers die wij niet kennen. Dus de woorden van deze marionet, zijn niet zijn woorden, maar de woorden van de ECHTE machthebbers.

  De eurofiele leden van politbureau in Brussel hebben een uitgesproken hekel aan critici. Hoe kan het anders, de EU is geen democratisch orgaan, maar een blauwdruk van een UNIE die we in het verleden kenden in het oosten van Europa met al zijn vazalstaten. Het toenemende euroscepsis baart de dictatoriale Eurocraten grote zorgen, want ze zijn verslaafd aan de (schijn) macht, maar nog meer aan hun privileges en gigantische salarissen.

  Het zingt al langer rond binnen Brussel, om kritiek op de EU te verbieden. Door in zijn toespraak eurosceptici/eurocritici te bestempelen al ⤽gevaarlijke populisten⤝ is de eerste stap.
  Dus allereerst de label: eurocritici zijn gevaarlijke populisten. Vervolgens beargumenteren waarom ze gevaarlijk zijn, en als de bevolking genoeg gebrainwhashed is door mensen als bijvoorbeeld Alexander Pechtold, Samsom, Rutte en de trekpoppen in ander EU landen over gaan tot strafbaarheidstelling. (Rotturmerplaat?)  Maak melding

 168. Ja Dick, vergeleken met deze mensen zijn wij maar ⤽krabbelaars⤝ , maar zolang al ze die miljoenen/miljarden op een legale manier verdienen heb ik daar geen moeite mee. 8)


  Maak melding

 169. Ik heb het al eerder geschreven. Het wordt billenknijpen voor zowel de PvdA als de VVD de komende gemeenteraadverkiezingen. En wat gebeurt er, Spekman gaat rommelen, hij zoekt een beetje ruzie met Rutte. Een troonrede waarbij de PvdA als coalitiepartner zeker meegelezen heeft, is een paar maanden na dato door het woord ⤽participatiesamenleving⤝ onzinnig. Nu heb ik in theorie niets tegen deze term, als het in de praktijk dan maar zodanig uitgewerkt wordt dat de belastingen/regelgeving worden verlaagd en we financieel meer armslag krijgen.

  Want hoe je het ook invult, Nederland is verslaafd aan de overheid, dus mag van mij de verzorgingsstaat ingeblikt per schip naar Antarctica. Dus dat wordt afkicken. Maar met deze coalitie van belastingverhogingen moeten we dat maar zien als het sprookjesbos in de Efteling.

  Maar het ⤽dwaallicht⤝ Spekman snapt niet dat we een kleinere overheid moeten hebben. Ik ben bang dat hij helemaal niets snapt van economie. De VVD (als ze niet liegen) wil een kleinere overheid, de PvdA wil een groter overheid. Een kleinere overheid, dat vindt de PvdA maar niks, daar mag je niet over praten. Waarom zitten die twee klungel partijen dan nog samen in één kabinet?

  Ik geef het je op een (boter) briefje, als de gemeenteraadsverkiezingen een flop worden voor de PvdA en/of VVD dan begint de ellende. Dat wordt knallend ruzie om de kleinste dingetjes. (een soort Balkenende 4) Voor mij mag dan het hele zooitje dan gaan ijsvissen, en met zijn allen in een wak stappen.  Maak melding

 170. ⤽schrijnend⤝/ ⤽crisis⤝ Deze mensen verdienen op een legale manier hun geld, en jij en ik hebben geen flauw idee of ze misschien humanitair bezig zijn, dus zet alstublieft je jaloersheidmodus uit.


  Maak melding

 171. Dick: 14:41

  Prima toch. Bij de start van elk project hoort een kosten baten analyse (zou de coalitie ook moeten doen) gemaakt te worden. welke tussentijds geëvalueerd moet worden zodat het project gestopt kan worden. bij nieuwe inzichten. Gewoon op basis van feiten en cijfers.
  Waarschijnlijk zal de uitkomst zij dat veel landen er ernstig op achteruit zijn gegaan., nationalisme is toegenomen en het geld veel minder waard is geworden.

  Uitkomst: Op basis van deze harde feiten zal het megalomane EU project gestopt moeten worden. Hoe vervelend dat ook is voor de steeds kleiner wordende groep eurofielen en profiteurs.

  En waarom zo`n theater over dat PVV geld? 2e kamer heeft toch toestemming gegeven?  Maak melding

 172. Bericht door dick, op 12 november 2013 om 21:56
  Vind het wel schrijnend dat in de crisis de extreem rijken steeds rijker zijn geworden.

  Ook jij kunt in een crisis steeds rijker worden Dick. Je kunt een hele hoop geld uitsparen door bijvoorbeeld niet op vakantie te gaan. Het bijkomende voordeel is ook nog dat als je een eigen bijdrage moet leveren aan de eventuele zorg/verpleegkosten van jou en/of je partner dat dan uit eigen zak kunt betalen. Deze vorm van solidariteit moet je toch ongetwijfeld aanspreken?8)


  Maak melding

 173. Iedereen die genoeg genoeg vindt en het niet passend vindt dat “enorm veel” nog veel en veel meer krijgt, in de crisis nogwel, zou de jaloersheidmodus uit moeten schakelen. Schattige ex-VVD-er ik heb persoonlijk geen last van jaloersheid. Nee, je hoeft het met je verzuurde wereldbeeld niet nog eens te proberen 😉


  Maak melding

 174. @exVVDer 12 november 21.32 uur Ik heb zijn toespraak niet gelezen, maar ik maak me heel sterk dat hij dat zo heeft gezegd. Waarom de precieze tekst of link niet even gekopieerd en ons laten oordelen?


  Maak melding

 175. Wat ik al dacht, de tekst van Van Rompuy wordt volstrekt uit het verband gerukt en er wordt een eigen draai aan gegeven. Misschien dat die journalist van die obscure site die als bron voor ex-VVDer dient, het Engels onvoldoende beheerst, misschien is het een bewuste actie om Van Rompuy als anti-democraat neer te zetten. Wat hij grosso modo over dit onderwerp zegt, is dat hij de Europese leiders oproept om duidelijk te zijn over de koers van Europa en deze te meer en beter te motiveren. Dit omdat populisten met goedkope sentimenten mensen een rad voor de ogen draaien en de inwoners van Europa recht hebben op de visie van de Europese leiders en de feiten waarop die zijn gebaseerd. Een andere opvatting zou eigenlijk ook wel heel vreemd zijn voor de voorzitter van de Europese Raad.
  Ik kan de toespraak zelf niet linken, maar via deze link is die te vinden (bij Latest news, “post wall Europe”)
  http://www.european-council.europa.eu/the-president.aspx?lang=nl


  Maak melding

 176. Tjonge..tjonge..toch, dat is schrikken! Val ik je idooltje aan? Gelijk maar smijten met obscuur, onvoldoende Engels, anti-democraat in het strijdperk werpen enz.

  Och, uit onderstaand uittreksel van de verheerlijkende EU toespraak van je EU leider in Berlijn, kan een goede verstaander toch wel een beetje/een tikje/heel veel! antidemocraat uit distilleren. Vechten tegen het gevaar van Euro sceptici, moet vanaf heden door alle landen van de EU prioriteit worden, want als ze denken dat zij het alleen kunnen, is dat een leugen!
  Heil! Ik zal er maar geen Sieg voorzetten.
  Lekker democratisch, niet waar? Iedereen mag een liedje zingen, als het maar het zelfde liedje is als dat Van Rompuy zingt.

  Daarom, in het vorige schrijfseltje, het labeltje VERBOTEN!

  We have together to fight the danger of a new Euro-scepticism.
  This is no longer the monopoly of a few countries.
  In every Member State, there are people who believe their country can survive alone in the
  globalised world.
  It is more than an illusion: it is a lie!

  Franklin Roosevelt said: ‘The only thing we have to fear is fear itself.’
  The biggest enemy of Europe today is fear.
  Fear leads to egoism, egoism leads to nationalism, and nationalism leads to war (⤽le nationalisme,
  c??est la guerre⤝ (F. Mitterrand)). Today??s nationalism is often not a positive feeling of pride of one??s
  own identity, but a negative feeling of apprehension of the others.
  Fear of ??enemies?? within our borders and beyond our borders. It is a feeling all over Europe, not of a
  majority, but everywhere present.
  Our Union is born out of a will to cooperate, to reconcile and to act in solidarity.
  Fear is the source of immobility, of a lack of ambition, or worse, of protectionism, in Europe and
  globally.
  Those who are afraid of the loss of jobs and prosperity will thus create precisely what they wanted
  to avoid.  Maak melding

 177. Mooi toch? Of mag de voorzitter van de Europese Raad niet achter de Europese gedachte staan? Mag hij de leiders niet oproepen om de Europese inwoners beter te informeren, feiten te overleggen, keuzes te motiveren. En mag hij geen standpunt innemen tegen de eurosceptici. Is democratie en vrijheid van meningsuiting alleen voor hen die “tegen” zijn?


  Maak melding

 178. Nu ik hier toch ben. Gelezen? Staatssecretaris Klijnsma heeft in opdracht Spekman een dress-code ingesteld voor werkzoekende. Nu maar hopen dat Spekman niet werkloos wordt.;D 🙂


  Maak melding

 179. Nou laten we het zo zeggen: ik hou nog wel van een beetje beschaving in de discussie. Ik kan teksten van die site waar jij vrijelijk uit citeert hier neerplempen, maar ik laat mensen het zelf maar lezen via die link. Ik vind het stuitend.
  Ik kan op eenzelfde toonhoogte als jij gaan discussiëren, maar dat wil ik niet.


  Maak melding

 180. @Bernard, het is nog niet geheel duidelijk, maar het eerste en laatste criteria zal bij Spekman wel eens een rol kunnen spelen ;D

  “Dit is bijvoorbeeld het geval bij onverzorgde of gelaatsbedekkende kleding of het vertonen van sociaal onaangepast gedrag.”  Maak melding

 181. Zat op et verkeerde log; daarom hier in de herkansing. 😉
  De opkomst bij de gemeenteraadsverkiezingen in Friesland en Alphen aan de Rijn lijkt historisch laag te worden. Ernstig. De basis voor de volksvertegenwoordiging daar wordt wel erg smal.


  Maak melding

 182. Natuurlijk Dame, u bent zeer beschaafd, en uiteraard overtuigd van u eigen gelijk. Er zal geen onvertogen woord door u het scherm gezet worden. ⤽Niveau⤝, en onderbouwde/diepzinnige argumentatie zijn uw stokpaardjes, toch? :-*


  Maak melding

 183. Je begint me te kennen, exVVDer.;D Het klopt dat ik niet hou om bijvoorbeeld met verkleinwoorden te gaan discussiëren. Het mag van mij best op het scherpst van de snede, mits het over de inhoud gaat. Het gebeurt heel regelmatig dat ik al neergetypte teksten verwijder, omdat ik me niet wil laten meevoeren in een bepaalde discussiestijl. Het kan me geen barst schelen wat jij daarvan vindt. Ik bepaal mijn eigen normen ten aanzien van mijn omgangsvormen.


  Maak melding

 184. Euroscepticisme kan uiteraard goed gepaard gaan met beschaving en inhoud. Daarom verbaast (en eerlijke gezegd schokt het me ook) het me dat jij je heil zoekt bij clubs die niet willen overtuigen met argumenten, met feiten, maar die vooral angsten voeden en die het voor een groot deel moeten hebben van hun discussiestijl.
  Ieder zijn keus, natuurlijk, maar dat is een dooddoener.


  Maak melding

 185. Uitslag Heerenveen (bron: Omrop Fryslân)

  De PvdA, CDA en D66 binne de grutte winners fan de gemeenteriedsferkiezings op It Hearrenfean. Nei it tellen fan de 28 stimburo’s bliuwt de PvdA fierwei de grutste partij mei 8 sitten yn de nije ried. De VVD giet wat achterút en komt út op 4 sitten. CDA en D66 krije beide ek 4 sitten.  Maak melding

 186. Is dat zo, Dame? Iedereen heeft zo zijn eigen stijl, nietwaar? De één slikt woorden in, de ander zet ze vrolijk op het scherm, als het geen schuttingwoorden, voila! En dat u zich niets aantrekt wat ik er van vind, het zou toch idioot als dat wel zo was. Maar hoe u spartelt, u blijft voor mij een notoir betwetertje. Maar ook dat is een stijl van argumenteren. Zo, nu ga ik me maar eens storten in het (obscure?) politiek correcte P&W en één Vandaag. Eens kijken of deze mij op andere gedachten kunnen brengen. Not! ;D


  Maak melding

 187. Dame, Ff je reactie van 23:18 gemist. Nu kan hierover wel weer een heel ⤽verhaal⤝ vertellen, maar daar wordt ik een beetje allergisch van, daar heb ik geen zin in. Dus verwijs ik je naar 10-11-23:45


  Maak melding

 188. Dat had ik destijds wel gelezen, maar vond het meer een afleiding van de hoofdzaak. In elke partij zitten mensen met een smet of smetje op hun verleden. Hoewel het primair gaat om het partijprogramma en de opstelling in de volksvertegenwoordiging, is dat voor mij wel een afweging. Gaat erom wat de smet is en welke positie de persoon in de partij speelt. Een SP met Remi Poppe valt voor mij bijvoorbeeld af.
  De PVV valt voor mij al af vanwege het partijprogramma en de wijze van profileren. Front National is weer andere koek. De oprichter is meer dan fout. Nu kan zijn dochter proberen naar buiten toe de koers te veranderen, maar papa Le Pen is nog altijd erevoorzitter én kandidaat (zelfs lijsttrekker meen ik) bij de Europese verkiezingen. De partij heeft niet voor niets een grote aantrekkingskracht op neonazi’s.


  Maak melding

 189. De oud-speechschrijver van Geert Wilders en voormalig PVV-Kamerlid Johan Driessen geeft zijn politieke carri?re een nieuwe impuls. Hij sluit zich aan bij de eenmansfractie-Bontes.

  De overstap bewijst volgens Louis Bontes, de gewezen relschopper van de PVV, dat hij niet de enige is, die zich niet kan vinden in de manier waarop Wilders de partij runt.

  ———-

  Tweet van de dag
  wo 13 november 2013
  pvv wil elfstedentocht op kunstijs en is voor windschermen op de filipijnen

  Freek de Jonge

  * Ook nogsteeds blijven beweren dat er nixxx met het klimaat aan de hand is.


  Maak melding

 190. Van sargasso.nl; ik wist het niet:

  mbt Geert en Marine’s streven:

  Dit lijkt een veel belovend begin van een extreem-rechtse fractie in het Europees Parlement. Er is alleen één probleem: de regels van het Europees Parlement vereisen dat een fractie bestaat uit ten ten minste vijfentwintig leden uit ten minste zeven deelstaten.  Maak melding

 191. Op het forum van de LWL wordt het Wilders/Le Pen verhaal ook besproken.

  Maar het is er nog altijd van het bedroevend lage niveau zoals ik ken van het gastenboek wat ze destijds hadden. Wat een kansloos gebeuren daar. Of het zijn echt regelrechte randdebielen, of het zijn schoften die Willem flink in de zeik nemen en proberen hem belachelijk te maken. Niet nodig trouwens want dat doet Willem zelf wel bij bijvoorbeeld PowNews 😀

  Lees en let op de tenen dat ze niet te krom worden klik


  Maak melding

 192. Discussieert Willem Lucht zelf niet mee, WFvN? Wonderlijk. Anderzijds gaat het nergens over als ik dat zo eens vluchtig doorlees. Ik heb vroeger dat gastenboek ook weleens gelezen na een tip van iemand dat mijn nickname hier daar mis/gebruikt werd, maar ik vind het allemaal te deprimerend om te volgen. Het komt inderdaad over alsof er mensen zijn die onder verschillende namen reageren met als doel Willem Lucht via vleierij op te draaien en dat lukt dan ook nog. Triest.


  Maak melding

 193. Dat is inderdaad ook zoiets. Welke Willem Lucht? En inhoud? Welke inhoud?
  Verder lijkt het ook niet echt te volgen als ik het zo even doorsnuffel. Behalve die vleierij, dat lijkt een vast gegeven te zijn. En inderdaad: triest. Willem kan ik al niet serieus nemen maar daar op het forum zit minimaal 1 rasechte low-, nee nolife.


  Maak melding

 194. Er is vaak in het verleden pittig gediscussieerd op dit log over het fenomeen ⤽dubbel paspoort⤝. Met name, de aanhangers van de ⤽linkse⤝ partijen op het log waren/zijn voorstanders van dit fenomeen, veelal door de ⤽ideologische⤝ sympathie voor de toenmalige staatssecretarissen Albarayk/Aboutaleb.

  Op dit moment speelt in Turkije een zaak die het ⤽dubbel paspoort⤝ volop in de schijnwerpers zet. ⤽De zaak Fus?n Erdogan⤝ (geen familie van)

  De Nederlands/Turkse journaliste is na zeven jaar voorarrest tot een levenslange gevangenisstraf veroordeeld, ze zou leiding hebben gegeven aan een verboden terroristische organisatie. Of de bewijzen juist zijn laat ik in het midden, zelf zegt ze dat het opgevoerde, flinterdunne bewijs door de politie is geconstrueerd.

  Maar nu naar het hoofdpunt van mijn relaas, de Nederlandse regering heeft deze kwestie nooit op de agenda gezet t.o.v. Turkije, anders dan bij Nederlanders met een dubbele nationaliteit in gevangenschap in Iran en andere landen.

  Minister Frans Timmermans (PvdA) van buitenlandse zaken komt met de doorzichtige verklaring ⤽dat het kabinet niet in de Turkse rechtsgang treedt⤝ Volgens Timmermans ministerie, geven ambassades geen hulp aan ⤽personen met een dubbele nationaliteit in het land van hun andere nationaliteit. Een erg doorzichtig ⤽smoesje⤝, daar hij wel kritiek heeft op Turkije, omdat dit land meer journalisten opsluit dan enige land dan ook.

  Laat deze kwestie geen ander licht schijnen op het toelaten van bewindslieden met een dubbele nationaliteit, zoals bovengenoemde Albayrak/Aboutaleb? Als beide (ex) bewindslieden om wat voor reden dan ook in hun geboorteland waren gearresteerd (veroordeeld), had Timmermans dan ook gezegd: wij treden niet in de Turkse?Marokkaanse rechtsgang⤝? Of is de Nederlandse nationaliteit voor wie ook een andere nationaliteit bezit toch een tweederangsstaatsburgerschap?  Maak melding

 195. Rutte waarschuwt China nog éénmaal

  Waar klein duimpje groot in is. En daar was terminator Rutte, niks geen babbeltje over handels betrekkingen met China, maar direct op de eerste dag met gestrekt been erin over de mensenrechtensituatie in dat land. ( misschien en leuk item in eigen land? ;)) Zijn Chinese ambtgenoot Li Keqiang stond aan de grond genageld, en kon niets anders dan buigend stamelen: 对??起??只??没?????? = (sorry, even niet aan gedacht);D

  Wat een stompzinnige gedachte dat het piepkleine landje Nederland, op dat gebied veranderingen kan afdwingen. China zal even vriendelijk glimlachen, zich nadien een breuk lachen, en dan weer overgaan tot de orde van de dag.

  Als Rutte zich nu eens exclusief zou richten op economisch gebied tussen ons en deze grootmacht, er is in Europa slechts één land dat nog meer handelt met China dan Nederland. misschien zijn er nog wat vrijhandelsverdragjes te sluiten, wellicht wat importrestricties weg te nemen. Focus je daar maar op.  Maak melding

 196. Laat deze kwestie geen ander licht schijnen op het toelaten van bewindslieden met een dubbele nationaliteit, zoals bovengenoemde Albayrak/Aboutaleb?

  Nee, Albayrak is al een keer zoiets overkomen een flink aantal jaren geleden toen ze nog in de Tweede Kamer zat. Na een bezoek aan Iran werd bij haar vertrek op het vliegveld zo moeilijk gedaan, dat ze vreesde niet weg te kunnen komen. Ze had nog wel de kans om een medereiziger te vertellen wie ze was en of hij in Nederland onmiddellijk alarm wilde slaan als zij niet in het vliegtuig zat. Of het nou daardoor was weet je niet, maar op het laatste moment kon ze toch alsnog vertrekken.


  Maak melding

 197. Het zou wel een zegen zijn wanneer de journalistiek beter op de hoogte was van het Europees beleid. Net op het NOS-journaal een item over het PvdA/CU-voorstel om de huurgrens voor 5 jaar te verhogen van 34.500 naar 43.000, zodat huren van sociale huurwoningen voor de middeninkomens mogelijk wordt. Wordt gezegd dat het de vraag is “of het van Europa mag”.
  Dit terwijl die inkomensgrens door de Nederlandse regering is aangegeven. De EU heeft ooit geëist dat Nederland het beleid tav sociale woningbouw zou expliciteren, omdat de subsidiëring niet als oneigenlijke concurrentie en staatssteun zou kunnen worden betiteld. Daarbij is de inkomensgrens niet voorgeschreven. Die is hier in Nederland bedacht. En idd belachelijk laag, waardoor er een groep tussen wal en schip valt: teveel verdienen voor een sociale huurwoning, te weinig voor een koop- of vrije-sectorwoning.
  Dat de EU smacht naar “eerlijke berichtgeving” is niet onbegrijpelijk.


  Maak melding

 198. Dank je, Bernard. Die andere link werkt ook niet. Nog een poging.2012.realissues.eu/?p=1617
  Ik vind het ook bijzonder kwaliijk. Het gebeurt meer. Ook politici maken zich er schuldig aan: veilig achter de brede rug van Europa eigen onsympathieke maatregelen nemen. We hebben hier eens een discussie gehad over ideeën van de EU om meer bekendheid te geven aan het werk en beleid van de EU. Ik vind dat zeer nodig. Mensen hebben het recht om te weten welke instantie een beslissing heeft genomen en ook waarom.


  Maak melding

 199. Een url moet altijd met “http:www.” Beginnen anders wordt de url binnen weblogzwolle gezocht.

  Ik heb het even nagevraagd:

  @bernardholtrop: @ronfresen De inkomensgrens vr sociale huurwoningen is niet door Europa opgelegd, maar door Den Haag. Waarom anders gezegd in #nosjournaal?

  Ik kreeg als antwoord:

  Omdat het zo is. Europa legt op en DH voert uit. Waarom zou er anders zo vaak in Brussel gepleit zijn voor verandering….  Maak melding

 200. Tja, wat moet je daarvan zeggen. Domheid?

  Het Europese Parlement roept lidstaten in een resolutie op om meer te investeren in sociale huisvesting en daarmee aan een socialer Europa te werken. Het parlement benadrukt in de resolutie verder dat lidstaten zelf mogen bepalen welke inkomensgrens ze stellen voor sociale huurwoningen.

  (bron: http://www.woningcorporaties.nl)
  De huidige grens is wel in een EU-beschikking opgenomen als onderdeel van een breder pakket. De TK heeft daar destijds in meerderheid mee ingestemd (gedoogcoalitie).


  Maak melding

 201. Interessant stuk. Niet door blijven modderen, maar kiezen!

  Volgens Sophie in ’t Veld een “Must read” en doortimmerd stuk.
  Welke eurofiel wil er eigenlijk een Superstaat? Kost wel een uurtje.

  In de reacties op het stuk zie je dat enkelen niet reageren op het artikel, maar weer gewoon hun eigen mantra’s opzeggen. Dat is kennelijk een tendens van deze tijd. Daarom is het zo moeilijk om iets goeds te bereiken.


  Maak melding

 202. Nou, ik ben benieuwd:

  Ed McMillan-Scott (European Parliament Vice-President for democracy & human rights and transatlantic relations, Yorkshire & Humber UK Liberal Democrat.
  Europe) tweeted

  EU Parliament today voted through report demanding right to end travelling circus – RE-TWEET for a #SingleSeat! http://t.co/4fPTfHpRk7  Maak melding

 203. Esther de Lange tweet: “Eén date met Marine Le Pen en de PVV stemt tegen afschaffen Straatsburg. Niet bestand tegen Franse vrouwelijke charme of hoe verklaren ze dit?”  Maak melding

 204. Bericht door bernard, op 20 november 2013 om 19:12

  Esther de Lange tweet als een kanarie. ??..Misschien eens de juiste berichtgeving opzoeken, Bernard? Niet kijken op Joop.nl, maar ThePostOnline en/of Elsevier voor de juiste insteek. Wil nog wel eens verhelderd werken. 😉  Maak melding

 205. Ik heb vandaag de site van Joop.nl er niet opgehad. Heb ThePostOnline ook gelezen. De PVV weet er een mooie draai aan te geven. Volgens mij hebben ze gewoon liggen te slapen. Wel weer tekenend dat er van zo’n schijnbaar simpel onderwerp weer zoveel onduidelijkheid gecreëerd kan worden. Ook al zal het zo zijn dat de plaatsnamen door een amendement uit het voorstel gehaald werden. Het besluit gaat wel over één locatie! Dat is toch precies wat wij willen? En ook de PVV als ik hun gemopper in het verleden mag geloven over die geldverspillende verhuizingen.


  Maak melding

 206. Ik snap eigenlijk niet waarom de PVV tegen meer macht voor het EP is. Volgens mij is juist het probleem van de EU dat het EP te weinig macht heeft. De critici die zeggen dat het democratisch gehalte van de EU te laag is geef ik gelijk omdat het EP te weinig macht heeft.


  Maak melding

 207. Misschien eens de juiste berichtgeving opzoeken, Bernard? Niet kijken op Joop.nl, maar ThePostOnline en/of Elsevier voor de juiste insteek. Wil nog wel eens verhelderd werken.

  Nog beter is de originele bron te raadplegen. Bernard geeft een link op 20 november 19.23 uur waar een verwijzing naar de motie staat. Die laat niets aan duidelijkheid te wensen over.
  Over draaien gesproken…


  Maak melding

 208. Dame toch, je verafgoding naar Brussel toe, vertroebelt je beeld. Het genoeglijke ja knikken van de geachte afgevaardigden naar aanleiding van deze resolutie, was niets meer en minder dan slechts een advies van de EP aan de Europese Raad. Niet dat de EP ook maar enige zeggenschap heeft over deze situatie, want daarover beslissen (gelukkig maar) nog altijd de lidstaten.

  Maar doormiddel van deze resolutie probeert de EP meer bevoegdheid naar zich toe trekken, om zelf te kunnen beslissen waar ze vergadert. Dat Frankrijk (+ 141 afgevaardigden) tegen stemde is typerend over de ⤽financiële samenwerking⤝ binnen de door jou bejubelende EU, schijnbaar is de lijfspreuk ⤽het hemd is nader dan de rok⤝ op vooral economisch gebied de gulden regel. De verhuizing geeft blijkbaar een economische boost aan de regio Straatsburg, dus zal Frankrijk als één van de grootste EU landen dit niet toestaan.

  Zoals je weet is het woord ⤽draaien⤝ en ook de uitvoering exclusief geclaimd door de PvdA, dus laten we dat ⤽eigendomsrecht⤝ bij de partij laten, die dit het beste kan. ;D

  Nu even terug naar het ⤽gedraai⤝ van de PVV. Deze eurosceptische partij is ook tegen de idiote volksverhuizing naar Straatsburg, maar nog meer tegen een uitbreiding van de bevoegdheden van het EP, daar ze dat zien als een ⤽aanslag⤝ op de soevereiniteit van de lidstaten. Het is/was (zonder plagiaat gedraai) dus kiezen tussen twee kwaden  Maak melding

 209. Tut..tut..tut, Benard. De kreet ⤽geldverslindend Europa⤝ houden we er terecht voor ⤽rupsje nooit genoeg⤝ natuurlijk in. Maar zoals ik al aangaf was het deze keer kiezen tussen twee kwaden.  Maak melding

 210. Een ongeloofwaardig verhaal dat alleen met het woord “draaien” te verklaren is. Het is meer dan belachelijk dat het EP niet zelf kan beslissen waar hij vergadert. Temeer daar de kritiek op het gereis (terecht) groot is. Duidelijk is nu wel dat het niet het EP is die graag dit maandelijkse circus instandhoudt.


  Maak melding

 211. Natuurlijk Dame, alles wat niet in je Eurofiele straatje past is ongeloofwaardig. Hou je lekker vast aan de ⤽eerlijke⤝ berichtgeving uit Brussel. Maar wat jammer nou, er zijn ook mensen die niet alles voor zoete koek slikken. ;D  Maak melding

 212. Als je het over jezelf hebt, exVVDer, dan lijt mij dat jouw reacties hier er sterk op wijzen dat jij alles wat je (nieuwe) grote roerganger meldt, slikt voor zoete koek.


  Maak melding

 213. Dame!, je tekst druipt van de originaliteit. In een vorige reactie het door de PvdA geclaimde woord ⤽draaien⤝, en nu de eyeopener ⤽grote roerganger⤝, knap hoor! Laat ik nu altijd gedacht hebben, dat het woord ⤽grote roerganger⤝ associatie oproept met een niet zo fris communistisch/socialistisch verleden uit de wereldgeschiedenis, maar geen links politiek correcte die daar om maalt, nietwaar? Maar wat ik mis in je reactie zijn de politiek correcte kreten zoals ⤽obscuur, fascistisch, extreem, populistisch enz.⤝, die met de regelmaat van de klok gehanteerd worden door jou en je achtergrondkoortje om Eurocritici in een bepaald hokje te plaatsen. Nog maar eens flink oefenen, en goed luisteren naar figuren als b.v. Verhofstadt/Schulz/Barrosso en kompanen , dan haal je het (bedenkelijke) niveau van je voorzangers vast wel.

  Ik moet grinniken ;D om je spastische pogingen om mij in een bepaald PVV hokje te duwen, dat lukt je niet Dame, in tegenstelling tot jou beperkte links politieke denkraam, beschik ik over politieke realiteitszin. Wat betekent, EVA Ja! EU Nee!  Maak melding

 214. Wie is Eva nu weer? Nou ja zag vanmiddag een mooi VVD-congres. De kreet “Europa waar nodig” stond daar centraal. Niemand die op het idee kwam van een ander Europa. Zolang men niet doordrongen is van de feiten dat de EU democratischer moet en dat je voor de Euro een politieke eenheid nodig hebt hebben we nog een lange weg te gaan.


  Maak melding

 215. Er komen weer mooie tijden mensen!

  VVD-leider en premier Mark Rutte voelt dat “Nederland weer op stoom komt”. Dat zei hij aan het slot van het VVD-congres in Den Bosch.

  “Ik voel dat we aan het begin staan van een nieuw begin”, aldus Rutte. Hij schreef de opleving deels toe aan succesvolle pogingen van kabinet om maatschappelijk draagvlak te krijgen voor de beleidsplannen, onder andere met het sociaal akkoord en het energieakkoord.

  Toen het CBS eerder deze maand bekendmaakte dat Nederland uit de recessie was gekomen, reageerde het kabinet nog voorzichtig. Zo zei PvdA-minister Dijsselbloem van Financiën: “Dit is nog te zwak. Er is geen reden om de vlag uit te steken.”

  Op het VVD-congres toonde Rutte zich minder terughoudend: “Eigenlijk kunnen we eindelijk weer vooruit. En dat is vreselijk goed nieuws.”  Maak melding

 216. Rutte: ‘Wilders slaat door’

  Minister-president hekelt Europa-standpunt PVV … Maar welk standpunt heeft de VVD eigenlijk?

  Geert Wilders slaat door als het gaat over Europa. Dat zei premier Rutte zaterdag voor aanvang van een VVD-congres in Den Bosch. Volgens Rutte zet de PVV-leider honderdduizendenden banen op de tocht, want als het aan Wilder ligt stapt Nederland uit de EU en blijft het geen lid van een Europese vrijhandelsassociatie.

  Op het VVD-congres wordt het Europese verkiezingsprogramma en de kandidatenlijst voor de Europese parlementsverkiezingen bepaald. Maar hoe staat de VVD eigenlijk tegenover Europa? Mark Verheijen, Europa-woordvoerder van de VVD noemde onlangs nog ‘geharnaste eurofielen’ als Martin Schulz en Guy Verhofstadt, leider van ALDE, de liberale fractie in het EP waar ook de VVD deel van uitmaakt, het grootste gevaar van Europa. Hoewel hij hier later zijn excuses voor aanbood, toont het wel de spagaat waar de VVD zich in bevindt wat betreft het Europa-standpunt.

  De titel van het programma is: ‘Europa waar nodig’. Andere leuzen die de VVD’ers hanteren zijn ‘Niet meer Europa, maar een beter Europa’ en ‘Niet meer Europa, maar een wérkend Europa’. Dagblad Trouw legt uit wat dat betekent:

  “De VVD van nu beschouwt de EU in de eerste plaats als een economisch samenwerkingsverband, gericht op groei en welvaart. De liberalen verzetten zich tegen ‘onnodige bemoeizucht’ met ons eigen zorgstelsel, de pensioenen, de woningmarkt, belastingen en sociale zekerheid. In die zin is de VVD tegen. Samengevat: niet voor, niet tegen, maar heel kritisch.”

  Premier Rutte ontkent vooralsnog dat er verdeeldheid is onder de VVD’ers wat betreft het Europa-standpunt. Ex-partijleider Frits Bolkestein en eurocommissaris Neelie Kroes lieten onlangs echter sterk tegengestelde geluiden horen. Bolkestein viel Verheijen bij toen laatstgenoemde Verhofstadt een groter gevaar dan Le Pen noemde. Kroes zei daarop in Buitenhof zich geërgerd te hebben aan de knieval van de VVD voor het populisme.

  van TROUW.nl


  Maak melding

 217. ***Wie is EVA nu weer?***

  Bernard, 🙂 niet het damesblad voor christenvrouwen, maar de Europese Vrijhandelsassociatie.
  Simpel gezegd, gewoon onderling handel drijven met elkaar zonder tussenkomst van de overbodige regelneven uit Brussel.  Maak melding

 218. Maar D’66 en de VVD zitten in Europa in 1 fractie

  In Europees verband wordt sinds 1984 net als de VVD het Europees verkiezingsprogramma gevolgd van de Partij van Europese Liberalen en Democraten (en Radicalen) (ELDR) en samengewerkt in één liberaal-democratische fractie in het Europees Parlement als D66-delegatie en VVD-delegatie. De fractie van Europees Liberalen en Democraten is vanaf 2004 omgedoopt in Alliantie van Liberalen en Democraten voor Europa (ALDE). Bij de verkiezingen voor het Europees Parlement in 2009 was er een lijstverbinding tussen D66 en VVD, wat resulteerde in 3 Parlementszetels voor de D66-delegatie (was 1) en 3 EP-zetels voor de VVD-delegatie (was 4). Sinds deze verkiezingen is ALDE, waarvan ook de Belgische partijen Vlaamse Liberalen en Democraten (VLD)/Vivant en de Mouvement Réformateur (MR) lid zijn, de derde fractie in het Europees Parlement, met 83 van de 736 zetels.  Maak melding

 219. @Dick

  ***Er komen weer mooie tijden mensen!***

  Dan zullen de VVD en de PvdA met de Europese verkiezingen in het verschiet wel de polonaise lopen, dacht je niet? Rutte voelt dat ⤽Nederland weer op stoom komt⤝ het is een echt gevoelsmens hij voelt zelfs ⤽dat we aan een nieuw begin staan⤝ Je zou er jeuk van krijgen, zeker in gefluisterd door theeblaadjes lezende economen. 

  Europese verkiezing retoriek, zoals altijd, een soort retoriek dat als verbale diaree uit de monden komt van alle politieke delinquenten ten tijde van aankomende verkiezingen. Maar na de verkiezingen doormiddel van enige diarreeremmers onmiddellijk gestopt wordt. Dan mag de burger alleen nog de bedorven geur opsnuiven.

  Het artikel in Trouw over het VVD congres, kunnen we ook onder noemer Bullshit plaatsen, evenals de nieuwe/ouderwetse leuzen waar ze nu weer de boer mee opgaan, als ze op papier gedrukt zijn is het alleen maar bruikbaar als de toiletrol leeg is.

  VOLGENS Rutte wil Wilders ook uit de EVA stappen, laten we dat ook maar met een korrel zout nemen, want sinds een jaar is Rutte de meest notoire leugenaar van Nederland.  Maak melding

 220. @ ex-vvder. Krijg ook wel een beetje jeuk van het overdreven positivisme van onze Mark. Diarreeremmers-verhaal wil ik niet beeldend krijgen, dus lees ik snel verder. Zou Wilders geen notoirerer leugenaar en verdraaier zijn 😉


  Maak melding

 221. Bericht door ex VVD’er, op 23 november 2013 om 19:57
  Bernard “mag het een guldentje meer zijn?”

  Dat snap ik. Maar voor die handel wil je toch niet steeds te maken hebben met wisselkoersen. Dan worden weer anderen rijk van die handel.


  Maak melding

 222. @Dick, misschien niet helemaal duidelijk voor jou, maar partijen met regeringsverantwoordelijkheid bedienen zich uit zelfbescherming doorlopend van leugens. Dus op dit moment zijn mijn ex (stem) partij en jou PvdA, tijdelijk behept met het pathologische leugenvirus.

  Het zal mij een worst zijn hoe Wilders zich opstelt, zoals ik aangegeven heb is het de enigste partij waar ik mijn Eurokritische stem kwijt kan, er is vanuit mijn visie geen alternatief.  Maak melding

 223. ***Dat snap ik. Maar voor die handel wil je toch niet steeds te maken hebben met wisselkoersen. Dan worden weer anderen rijk van die handel.***

  So what, @Bernard. Waren we tijdens door jou genoemde wisselkoersen armer? De euro kan niet opgewaardeerd/gedevalueerd worden, we zitten al jaren vast in een vicieuze cirkel, van gedwongen geldontwaarding. Baas over je eigen munteenheid, is voor elke economie de beste manier om zaken te doen. Dan hoeven we ook geen donor te spelen voor instortende andere economieën.  Maak melding

 224. Het “ieder voor zich en God voor ons allen” is in onze economie niet het beste uitgangspunt. Of je wilt of niet, de wereld modialiseert en instellingen raken steeds meer met elkaar verweven. Het echec met de banken laat dat goed zien.
  Terug naar een Europa van nationale staten levert geen welvaart.
  Bovendien ben je de speelbal van de dan vrij spel hebbende machtsblokken.


  Maak melding

 225. We waren niet armer, maar de handel binnen Europa koste wel meer geld door het steeds moeten omwisselen van geld. Daarom suggereerde ik ook om dan maar de Dollar te gebruiken als universele munt.

  De euro kan net zo goed als iedere andere munt devalueren en revalueren, maar het is dan wel handig dat er dan een politieke autoriteit is die dat kan doen. Je hebt inderdaad een baas over die munt nodig. En aangezien ze dat hebben laten liggen bij de introductie van de Euro zullen we dat nu nog moeten realiseren. Een andere keuze (niet de mijne) is inderdaad het afschaffen van die munt.

  Baas over je eigen munt is niet alleen voor elke economie de beste manier van zaken doen. Het is zelfs noodzaak. De euro kan niet zonder politieke unie.


  Maak melding

 226. Nou Bernard, we waren wel armer voor de interne markt van 1992. Het opheffen van de handelsbelemmeringen heeft ons land geen windeieren gelegd. De welvaartsgroei was ongekend. Je vergeet gemakkelijk hoe je leefde voor alle luxe waarmee we ons sindsdien zijn gaan omringen. Veel zaken ervaren als heel gewoon en dan lijkt het alsof het er altijd al was.
  De eenwording van Europa gaat sluipenderwijs door omdat de ene beslissing de andere uitlokt. Ik ben het helemaal met je eens dat het nu zaak is om ook op politiek terrein tot hervormingen te komen die het democratisch gat op Europees niveau vullen.


  Maak melding

 227. Klopt. Uit mijn hoofd weet ik dat bijvoorbeeld het internationaal mobiel bellen betaalbaar is geworden door de bemoeienis van Europarlementariërs. Dat is inmiddels bijna een basisbehoefte.


  Maak melding

 228. @Bernard 23-11-2013

  ⤽We waren niet armer⤝, een juiste conclusie, achteraf natuurlijk niet zo gemakkelijk te beoordelen, maar naar mijn idee ging het bij ons economisch beter. Of het omwisselen van geld zoveel geld koste is discutabel, er waren in 2002 ook al vaste wisselkoersen en het omrekenen van ene munt naar de andere was via de computer een peulenschilletje.
  De invoering van de Euro was meer soort van politieke prestige, de Euro versterkte namelijk het imago van de EU als een echte Unie. Maar voor de handel buiten de eurozone had men (zoals je al suggereerde) net zo gemakkelijk de dollar kunnen kiezen.

  Natuurlijk, kan de euro in theorie net als elke andere munt revalueren/devalueren, maar dat zou uitlopen op een ontzettende herrie binnen de lidstaten, als één van de lidstaten hiertoe overgaat, want met de overgang naar de euro hebben ze eenzijdig geen zeggenschap meer over hun monetaire politiek. Met een eigen munt (bijv. Griekenland) kon via de wisselkoersen de economie beïnvloed worden, en door middel van een tijdelijke devaluatie de concurrentie positie versterkt worden. Dat is nu onmogelijk, elke lidstraat moet zich aanpassen aan elkaar, terwijl de economische mogelijkheden een fractie is van de andere.

  Zodoende dat de euro de EU in een financiële chaos heeft gestort, de lidstaten kunnen monetair geen kant meer op. (revalueren/devalueren) De euro was duidelijk een politieke keuze, geen economische. Dus niemand voelt zich meer moreel verantwoordelijk voor zijn beleid, maar schuift dit af naar Brussel, in de hoop dat die het wel zal oplossen. Een situatie die voor de t.n.t economisch sterkere landen op termijn ook tot een economische crisis kan lijden. Deze landen, kunnen namelijk niet tot het einde der tijden al melkkoe fungeren.  Maak melding

 229. Ik stem bij de eerstvolgende verkiezingen voor het Europees Parlement PVV, al is het alleen maar omdat ik wel houd van een gezond tegenwicht tegen de eurofielen.


  Maak melding

 230. Maar ik heb het idee dat we hier met een FAKER te doen hebben, daar zijn nickname ElRey deze keer niet met de hoofdletter R geschreven wordt.


  Maak melding

 231. Maar voor de handel buiten de eurozone had men (zoals je al suggereerde) net zo gemakkelijk de dollar kunnen kiezen.

  Buiten de Eurozone kun je nu kiezen voor de Dollar, Euro of de Yen. Maar binnen de landen die nu tot de Eurozone behoorden gebruikte men de Dollar. En dat moet je niet willen. Daardoor hadden de Amerikanen hier te veel macht. O ja, we hadden ook nog de ECU. Als we de Euro gaan afschaffen, gaan we dan weer rekenen met ECU’s?

  Natuurlijk, kan de euro in theorie net als elke andere munt revalueren/devalueren, maar dat zou uitlopen op een ontzettende herrie binnen de lidstaten, als één van de lidstaten hiertoe overgaat, want met de overgang naar de euro hebben ze eenzijdig geen zeggenschap meer over hun monetaire politiek.

  De Euro is zo’n sterke munt, de noodzaak van een devalutatie is niet aan de orde. Er worden trouwens dagelijks indicatieve omrekeningskoersen vastgesteld. Dus elke dag de(re-)valueert elke munt een beetje.

  Wat Griekenland betreft zijn we belazerd door Goldman Sachs. Die heeft grof geld verdiend aan het binnenloodsen van Griekenland binnen de Eurozone, terwijl ze er helemaal niet klaar voor waren. http://925.nl/archief/2012/03/07/hoe-goldman-sachs-griekenland-leegzoog

  Een enkel land heeft inderdaad niets meer over de Euro te zeggen. Dat moet met z’n zestienen. En dat werkt uiteraard niet.

  Dus niemand voelt zich meer moreel verantwoordelijk voor zijn beleid, maar schuift dit af naar Brussel, in de hoop dat die het wel zal oplossen.

  Maar dan moet er in ‘Brussel’ ook een instantie zijn die de bevoegdheid daartoe heeft.

  We zijn het eigenlijk best eens over het huidige probleem. Alleen de oplossing is anders.


  Maak melding

 232. Kan iemand van de ⤽gelijkdenkers/eurofielen⤝ mij uitleggen, waarom Brussel zo hoog nodig onderzoek wil doen naar de Duitse economie (export), omdat deze te snel groeit? Brussel gaat namelijk een onderzoek instellen naar de te hoge Duitse export. De opperbazen in Brussel hebben namelijk besloten dat de export van een lidstaat niet hoger mag zijn dan 6% van het BNP, en Duitsland verkeert in de zalige hoedanigheid dat dit 7.2% is.

  Dan had ik het in het verleden toch juist, de EU is een blauwdruk (met wat kleine wijzigingen) van de USSR, namelijk PLANECONOMIE!

  Een van de voorstellen is, dat Duitsland de lonen moet verhogen,waardoor de export producten duurder worden, en zodoende de vraag naar Duitse producten af zal nemen. dat zou dan een boost geven aan andere landen v.w.b. hun export. Als bijkomend ⤽voordeel⤝ van het verhogen van de productiekosten in Duitsland, zal de import naar Duitsland goedkoper worden, en daar profiteren de andere landen dan van. Brussel wil ook dat Duitsland de binnenlandse investeringen aanzwengelt, om daarmee het handelsoverschot teug te dringen. De koers van de euro zal dan niet verder stijgen, en dat is gunstig voor de export van de Zuid-Europese landen naar de rest van de wereld.

  In het hele faal verhaal komt duidelijk de intentie van Brussel naar voren, dat we binnen afzienbare tijd b.v. nog alleen producten mogen produceren waar een land z.g. goed in is. Dit systeem werd ook gehanteerd door de communisten, en ene keer was er een overvloed van het ene product de andere keer weer een ander product, maar nooit op het moment dat je het nodig had.

  Wat Brussel wil is dat Duitsland bijdraagt aan een lagere koers van de euro. Maar de maatregel zal alleen leiden tot geïmporteerde inflatie en daarmee de koopkracht van de hele eurozone de nek omdraaien. Win-win situatie gillen ze in Brussel, maar het is een diepe buiging naar de zuidelijke lidstaten.  Maak melding

 233. Bernard 21:48

  Inderdaad worden er dagelijks omrekeningskoersen vastgesteld, maar in geringe mate.
  Maar de euro geeft geen mogelijkheid om over te gaan tot een dermate forse devaluatie om daarmee je economie (import/export) uit de slop te trekken.

  Dat houdt in dat nu de overige lidstaten, verplicht zijn om een instortende economie binnen de Unie financieel op de been te houden. Wat dan weer een aanslag is op de financiële plaatje van de overige lidstaten. Al met al een ongezonde situatie, dat op termijn (in mijn visie) niet haalbaar is.  Maak melding

 234. Waarom vraag je om uitleg, exVVDer, als je kennelijk toch wel weet dat deze actie van de EU voortkomt vanuit een communistisch gedachtengoed?;D
  Laat ik je een hint geven: de VS en IMF hebben beide aan de EU gevraagd om op te treden.


  Maak melding

 235. Wat je over devaluatie van de Euro zegt klopt in de huidige politiek constellatie. Om die reden wordt ook gepleit voor grotere bevoegdheden voor de Europese centrale bank en voor een democratischer poltieke unie.


  Maak melding

 236. Wel scherp van je om op te merken dat de laatste “elrey” zijn naam anders spelt. het zal wel aan ijn bevoordeeldheid liggen, maar ik kan me niet voorstellen dat hij tot deze keuze zou komen. Zeker niet nu Wilders een bondgenootschap met Front National is aangegaan. Om jou te plezieren zeg ik “er zijn grenzen”.;)


  Maak melding

 237. ⤽er zijn grenzen⤝ dat is nu juist het typerende deuntje dat opgezegd wordt, door personen met een flexibel geheugen. Personen die zich schijnbaar moeiteloos kunnen afsluiten van laakbaar gedachtegoed/grensoverschrijdende zaken uit het verleden. Men herkend hen aan het dedain van, ⤽ik ben politiek correct⤝  Maak melding

 238. Ik ben blij dat jij mij ook herkend als zijnde “politiek correct”. Voor het overige van wat je probeert te framen verwijs ik naar wat ik daar eerder over heb gezegd, maar wat blijkbaar niet door of langs die betonnen plaat van vooringenomenheid komt.:)


  Maak melding

 239. Als jij je in de reactie herken(d)t en de woorden ⤽personen/politiek correct⤝ daarna op jezelf projecteert, geeft dat misschien wel een zekere vorm van waarheid aan.
  En wat de ⤽betonnen plaat⤝ betreft, zie dat maar als een natuurlijke bescherming tegen politiek correct gezwets. ;D  Maak melding

 240. @ex VVD’er, op 24 november 2013 om 22:46

  Dat houdt in dat nu de overige lidstaten, verplicht zijn om een instortende economie binnen de Unie financieel op de been te houden. Wat dan weer een aanslag is op de financiële plaatje van de overige lidstaten. Al met al een ongezonde situatie, dat op termijn (in mijn visie) niet haalbaar is.

  Zo beschouwd zou de gulden ook niet voldoen. Ook in een landje als Nederland heb je nog steeds sterke en zwakke regio’s. Dan moet je naar een lokale ruileconomie. Deze symphatieke methode kan goed naast een grotere munt bestaan. In Zwolle heb je de Partij voor de Cultuur die dit soort kleinschaligheid hoog in het vaandel heeft.
  Ja, ik redeneer als Europeaan. Aparte kleine landjes kunnen nooit een blok vormen tegen de Chinesen, Amerikanen en India-nen.


  Maak melding

 241. @bernard, volgens mij heb je mijn reactie niet gelezen, het ging over niet ⤽fors⤝ kunnen devalueren per lidstaat. De onmogelijkheid om als ⤽zelfstandig⤝ land doormiddel van devaluatie van je munteenheid je economie een boost te even.

  Met jou vergelijking raak ik volledig de weg kwijt, wat wil je hiermee nu aangeven?

  ⤽Gulden zou ook niet voldoen⤝ / ⤽Nederland kent ook zwakke/sterke regio??s⤝ / ⤽ruileconomie⤝ / ⤽Partij van de Cultuur⤝ / ⤽Ja, ik redeneer als een Europeaan⤝

  Als ⤽Europeanen⤝ zo onsamenhangend gaan redeneren, vrees ik met nog grotere vreze.  Maak melding

 242. Sorry, ik moet niet te veel in een keer willen noemen. Ik zal me nu tot de hoofdzaak beperken: Natuurlijk kan een lidstaat niet in zijn eentje devalueren. Hoe zie je dat dan. Iedereen een eigen stukje Euro? En we noemen het Gulden. Dit gaat niet gebeuren. Een gepasseerd station.  Maak melding

 243. **Aparte kleine landjes kunnen nooit een blok vormen tegen de China, Amerika en India.**

  @Bernard, het ⤽economisch⤝ luchtfietsen, waarmee ze ons proberen wijs te maken dat we handel moeten drijven namens 500 miljoen Europeanen, en dat dit niet zou kunnen namens 17 miljoen Nederlanders is pure stemmingmakerij. We hebben helemaal geen EU in deze vorm nodig om namens 500 miljoen ⤽Europeanen⤝ te onderhandelen met China, Amerika en/of India. Dat kan prima in het kader van de vrijhandelsakkoorden die de aangesloten ONAFHANKELIJKE Europese natiestaten met elkaar gesloten hebben. En de ⤽bangmakerij⤝ dat er geen enkel alternatief is, weerleggen Zwitserland/Noorwegen. Landen waar de economie uitstekend floreert.

  Om de kromme financiële sponsoring naar Zuid Europa recht te praten, schermt men met de dooddoener ⤽dat Nederland meer exporteert naar Zuid Europa dan naar de BRIC landen.⤝ (Brazilië, Rusland, India, China) Op zich op dit moment nog juist, maar reken er maar op dat hier dit jaar een omslag in zal plaats vinden. Volgens de meest recente jaarcijfers van het CBS blijkt dat de groei van de export naar Azië (China, Taiwan, Singapore) Zuid Amerika en niet EU landen zal gaan stijgen. De export naar China is inmiddels voor de14 keer gestegen. In 2012 steeg de export zelfs met 14%. China is hiermee aangeland op plaats 9 van ons belangrijkste exportland.

  De top 5 bestaat uit Duitsland, België!, Frankrijk, VK en de VS. Dus geen enkel export ⤽wonderland⤝ uit Zuid Europa komt hierin voor. De uitvoer naar de Zuid Europese ⤽wonderlanden⤝ is ook maar zeer summier. Griekenland 0.5% / Portugal 0.6% / Spanje 2.6% / Cyprus en Malta elk 0.1% en Italië 4.6%. Dus het overdreven geblaat, dat Zuid Europa zo belangrijk is voor onze export, is met een schamele 8.7% ⤽luchtfietserij⤝. En de trend is (op Italië na) dalend.  Maak melding

 244. Hoe ik dat zie, Europeaan? 🙂

  Punt 1 (zijn we eens) Lidstaat kan niet in zijn eentje devalueren. (nadeel)
  Punt 2 (utopie) iedereen eigen stukje Euro? (irrelevant)
  Punt 3 (op dit moment niet terzake doende) Gulden (al moet je niet vreemd opkijken dat de Euro op termijn explodeert (verdwijnt)

  Het pijnpunt van de Euro als betaalmiddel binnen de lidstaten zit hem in het feit, dat niet één lidstaat zelfstandig doormiddel van devaluatie zijn economie op orde kan krijgen, wat in het verleden DE manier was.

  Deze situatie brengt met zich mee, een nog GROTER pijnpunt, namelijk gedwongen financiële ondersteuning van de overige (rijke noordelijke) lidstaten naar een lidstaat die zijn economie (doormiddel van, na ons de zonvloed) in de slop hebben doen geraken. Dit noemen we in socialistisch Bargoens ⤽nivelleren⤝, zoals je weet betekent dat, de ⤽armen⤝ rijker, en de ⤽rijken⤝ armer.

  Ik ben niet zo van: de vuist gebald en solidariteit gillen. Alleen als het ECHT nodig is.  Maak melding

 245. Dit ging over een antwoord van de Commissie betreffende de TDTP-overeenkomst. In de TFTP-overeenkomst worden er striktere eisen gesteld aan de Amerikanen in die zin dat ze moeten preciseren in welke gegevens ze zijn geïnteresseerd, zodat wij zo weinig mogelijk informatie leveren. De Amerikanen moeten aantonen dat de mensen over wie ze gegevens willen onder concrete verdenking van terrorisme staan.

  Snap niet eens dat zoiets in een overeenkomst moet staan. Is een normaal informatietechnisch uitgangspunt.


  Maak melding

 246. ex-VVDer moet maar snel naar Afrika om de leiders van Kenia, Rwanda, Uganda, Tanzania en Burundi van goed advies te voorzien. Kennelijk is het nieuws van de mislukte euro en EU die zijn oorsprong heeft in het Duitsland van 40-45 nog niet doorgedrongen.:o

  De vijf landen van de Oost-Afrikaanse Gemeenschap (OAG) werken aan een gezamenlijke munt, zoals de euro in Europa.

  De leiders van de landen hebben daartoe zaterdag een verklaring ondertekend. Dat heeft de huidige voorzitter van de OAG, de Keniase president Uhuru Kenyatta, na de vergadering gezegd.

  De gezamenlijke munt moet er over tien jaar zijn. Dat hebben Kenia, Rwanda, Tanzania, Uganda en Burundi afgesproken.

  Voor die tijd wordt er een centrale bank opgericht. Kenyatta verwacht dat de vorming van een monetaire unie zal leiden tot meer handel en investeringen.

  De vijf landen willen op termijn ook één federale staat vormen. Het gebied telt rond de 150 miljoen inwoners.  Maak melding

 247. Phoe, en met zulke onstabiele landen… Nou ja, ze kennen hun eigen regio het beste. Wel goed dat meteen het woord federale staat valt. Hoewel “op termijn” het al weer een stuk zwakker maakt. Maar misschien is dit ook makkelijker samen te voegen. Deze landen zijn in het verleden vooral bedacht door de kolonisten en horen naar oorsprong wellicht meer bij elkaar dan de Europese landen.


  Maak melding

 248. Wat lachwekkend/zielig is dat toch, dat er altijd weer een personen is die niet om kunnen gaan met haar/zijn frustratie. Naar buiten toe z.g. charmant, maar innerlijk opgevreten door rancune, omdat er mensen zijn met een andere mening. Personen die zich naar buiten toe met het air van een Europees/Wereld burger proberen te profileren, maar de facto in woord/geschrift hun rancune en klein burgerlijkheid uitstralen.

  Zo ook in bovenstaande reactie, waar rancuneus terug verwezen wordt naar een eerdere discussie van maanden geleden, die schijnbaar tot frustratie van deze persoon het niet door haar gewenste resultaat heeft opgeleverd.

  Natuurlijk is het niet zo moeilijk om de nadelen van/over deze Afrikaanse muntunie (en op termijn zelfs een federale staat) op het scherm te zetten, maar zoals gebleken is dat voor deze eurofiele persoon water naar de zee brengen. Daarentegen ben ik wel een meelevend reageerder, die uit compassie tot haar gefrustreerdheid de rancune niet wil voeden, daar dit misschien in het ergste geval kan leiden tot psychische/fysieke problemen. ;D  Maak melding

 249. Het spat er van af, de z.g. intelligente dedain van de eurofielen. Want de rest, de door hen verafschuwde nationalisten, de regionalisten zijn reactionair, fascistoïde en zijn vanuit oogpunt van hun intelligente verhevenheid, dom! Want uit hun verhevenheid kan het toch niet mogelijk zijn, dat er mensen bestaan die kritisch zijn op de EU, en niet willen accepteren dat ze gedenationaliseerd en gefederaliseerd worden tot een slaafse EU angehörige.

  Ik moet altijd een beetje grinniken, ;D om de magere inhoudelijke argumentatie van de eurofielen. ⤽Geen oorlog meer / we zijn er jaarlijks ??..euro op vooruitgegaan⤝ Het eerste is geen palmares van de EU, maar van de NAVO, en het tweede is een zwaar achterhaalde kreet, als je de situatie van de afgelopen jaren bekijkt. Het hele EU theater is verworden tot religieus politiek circus,waarin je verplicht moet geloven. Doe je dat niet, dan ben je in de ogen van de z.g. intelligentsia een ongelovige/afvallige, dus: Dom, dom, dom!

  Als uitsmijtertje: na het ene ⤽dom⤝ wijzende vingertje van de geachte eurofielen, zijn er altijd nog drie vingers die naar hen zelf wijzen. Daar hebben ze dicht bij huis (in Twente) een passend gezegde voor: ⤽Dom wean heendert nich ??t wördt pas slim a-j ‘ t zölf nich deur hebt⤝ 🙂  Maak melding

 250. Een aantal lachebekkies maskeert je ergernis niet, ex-VVDer.:) Maar serieus, vind je dit initiatief niet opmerkelijk? Ik vind het een hoopvolle actie en hoop eigenlijk dat ook Congo zich hierbij aansluit. Een aantal van die landen worden al jaren geteisterd door bloedige burgeroorlogen. Voor jou mag “vrede” een “mager inhoudelijk argument” zijn; voor mensen in oorlogsgebieden is het een heel wezenlijk argument. Als tweede juich ik het toe dat ook Afrika de krachten economisch bundelt. Dit argument is voor die landen nog belangrijker dan voor ons. Zij staan immers al zo lang aan de verkeerde kant van economische lijn. Voor de toekomst en welvaart van Europa is het van belang is om een machtsblok te vormen tegenover de economische grootmachten, en dat geldt in het kwadraat voor Afrika.
  Of je het wilt of niet, de wereld mondialiseert. Dat hou je als euroscepticus niet tegen. Je kunt er dus maar beter een antwoord op hebben.


  Maak melding

 251. Ben je tegen de EU, dan ben je vogelvrij. Er circuleert een filmpje op internet waarin de voorman van Alternative f?r Deutschland (AfD), met pepperspray en een mes bedreigd wordt tijdens een campagnetoespraak. De schuldigen: de Antifascistische Partij (gelinieerd aan internationale socialisten) in Duitsland met welwillende tentakels naar de sociaaldemocraten.

  Sociaaldemocraten, die net als in Nederland, tegenstanders onmiddellijk via hun extreme obscure linkse stoottroepen in de fascistische hoek manoeuvreren, om ze daarna met de meest gore leugens in diskrediet te brengen. Ver bezijden de waarheid, maar wel systematisch volgens de door hen z.g. aangevochten fascistische Goebbels doctrine: ⤽Herhaal een leugen honderd keer, en het wordt waarheid⤝

  Volgens de AfD zit Duitsland gevangen in een systeem van zinloze, eindeloze herstelbetalingen om de euro te redden en is een exit uit deze munt de oplossing. Volgens de verheven eurofielen populistische kretologie, maar dit geluid komt voort uit een partij vol academici en journalisten. De AfD wordt in de Duitse media de professorenpartij genoemd, en hun stellingen worden door veel economische analisten onderschreven.

  Maar zoals het eurofielen/politiek correcten betaamt, negeert de gevestigde orde deze (nieuwe) partij, en worden ze afgeschreven als extreem en populistisch.

  Wie zei ook alweer: ⤽Herhaal een leugen honderd keer, en het wordt waarheid?⤝

  Lachebekkies zijn bij mij serieus, in tegenstelling tot bepaalde personen ben ik niet zo in (politieke) leer, maar ventileer ik hier een EIGEN mening. 🙂  Maak melding

 252. Ik hoop niet dat het je verbaast, maar ik ben principieel tegen geweld. Dat lost in mijn ogen zelden iets op.
  Wat ik wel weer heel kwalijk nd, is dat je een zeer laakbaar incident (waarvan de reikwijdte niet helemaal duidelijk is: zie onderstaand citaat uit de Frankfurter Rundschau) met het grootste gemak koppelt aan fatsoenlijke partijen/ideologieen en daar etiketten uit een donkerbruin verleden opplakt.

  Doch die Pressemitteilung, die die AfD ?ber den Vorfall absetzte, war alles andere als lustig: ⤸Sechs bis sieben Vermummte, vermutlich dem linksautonomen Lager zuzurechnen, von denen wenigstens einer mit einem Messer bewaffnet war⤽, h?tten die B?hne gest?rmt und ⤸verspr?hten Reizgas, wodurch ein dutzend Personen Atemwegsverletzungen davontrug⤽. Von 20 bis 25 Autonomen ist die Rede; ein Helfer sei mit einem Messer verletzt worden.

  Die Bremer Polizei, die die Angaben zun?chst best?tigt und so f?r bundesweite Berichte gesorgt hatte, korrigierte diese Darstellung nun. Ihre Meldung habe auf AfD-Angaben beruht, erkl?rte sie diese Woche. ⤸Ein Messer war keineswegs im Spiel⤽, sagt Polizeichef Lutz M?ller, auf der B?hne waren nur ⤸drei bis vier Protestierer⤽. Doch die AfD bleibt bei ihrer Klage ?ber das ⤸Attentat⤽ und geh?ufte linke Angriffe. Lucke spricht von ⤸Schl?gertruppen wie in der Weimarer Republik⤽.  Maak melding

 253. Er wordt mij gevraagd om ⤽serieus⤝ op de vraag over een Afrikaanse munteenheid in te gaan, wat een treurigheid/zieligheid. Het voorbeeld hoe het niet moet, ondervinden we dagelijks. Wordt hiermee weer de achterlijke kretologie:⤝ Meer welvaart en rijkdom⤝ van stal gehaald? Samen met de herkenbare grote ⤽beloftes⤝ die werden gedaan aan het begin van ⤽ons⤝ grote Europese project? Zijn de ⤽beloftes⤝ die Kenyetta van zijn papiertje voorlas, heimelijk door Barroso ingefluisterd?

  Wat jammer nou, ik wacht nog steeds (geduldig?) op die toenemende handel en de aanwas van investeringen. Gouden bergen zijn ons beloofd, maar verder dan wat molshopen zijn we nog niet gekomen.

  De veel geroemde muntunie is inmiddels volledig de mist ingegaan, evenals de EU die op een niet geëvenaarde manier zijn vingers gebrand heeft aan Griekenland. Het Eurogebied is in elkaar gehutseld met in economisch opzicht heterogene landen, wat we dagelijks aan de lijve ondervinden. Ook daar in deze Afrikaanse landen bestaat een onoverbrugbaar economisch verschil, naar aanleiding van het BNP per hoofd van de bevolking, de welvaartverschillen zijn enorm.

  Laat deze landen leren van het fiasco van Europa, bij forse welvaartverschillen moet je niet willen, dat deze landen zich blind in een muntunie storten. Dat gaat onherroepelijk fout, omdat de munt te duur is voor de zwakke broeders. Met een klein zuchtje economische tegenwind zal zeker en land als Burundi tot stilstand komen, en smeken om bailouts bij z.g. ⤽rijke⤝ landen als Kenia en Rwanda.

  Maar droom jij maar lekker verder over het ⤽kwadraat⤝ voor deze Afrikaanse landen. ⤽koekje d??r bij?⤝ 🙂  Maak melding

 254. Wat laakbaar is, dat het weer wordt ontkent dat er sprake is/was van een mes. Dat wegkijken van laakbare incidenten, doet mij denken aan incidenten die ook in Nederland door een bepaald deel van de bevolking toegepast wordt. Dus moet de goegemeente er van overtuigd worden, dat de verwonde helper liegt, en er geen sprake is/was van een eventuele verwonding. Het incident werd eerder bevestigd door de Bremense politie, misschien is het zinnig om eens meerdere Duitse kranten dan alleen de Frankfurter Rundschau te raadplegen, die een andere versie van het incident hebben?

  Misschien voelde het wel niet zo goed, dat een links extreme actie groep met ⤽ misdadigers als in de Weimar Republiek⤝ vergeleken wordt. Maar zoals het in werkelijkheid rond zingt ⤽ de antifascisten, zijn de fascisten⤝ is misschien wel een waarheid als een koe.

  Zullen we het niet over etiketten plakken hebben, want dat wordt in jou geval komisch.  Maak melding

 255. Nou ex-VVDer, dat heb ik gedaan. Meerdere Duitse bronnen melden dat de politie van Bremen in het eerste bericht geheel was afgegaan op de informatie van de AfD zelf. Later bleek de aanval minder dramatisch dan eerst werd voorgesteld en was er bijvoorbeeld geen sprake van een mes. Niettemin is elke aanval scherp af te keuren, dat zal duidelijk zijn. Als je me niet gelooft, dan moet je deze zin maar eens googelen, dan vind je zelf die bronnen ook. “Unsere Meldung fuþte auf den Angaben der AfD⤝.
  Ik heb eerder aangegeven tegen geweld te zijn, of dat nu van rechtse of linkse mensen komt. Net als jij, zie ik daar niet veel verschil tussen. Ik heb in het verleden diverse malen “autonomen”, “radicalen” of zoals de Duitsers ze noemen “chaoten” mee mogen maken. Daar voel ik geen enkele verwantschap mee. Integendeel, t griezelige, afkeuringswaardige (en vaak laffe) figuren. Schokkend vond ik destijds ook de aanslag op de Centrumpartij van Janmaat waarbij zijn vriendin een been verloor. De noodzaak tot beveiliging van Wilders vind ik in en in triest. Dat geldt ook voor de kippestronttaart die Fortuyn in zijn snoet gedrukt kreeg.
  Daar zijn we het geheel over eens, dus.
  Het doet me niet veel wanneer je antifascisten vergelijkt met fascisten wanneer ze dezelfde methoden gebruiken. Daarin lijken beide groepen veel op elkaar. Wat ik laakbaar vind, is dat jij ook gematigde partijen als sociaal-democraten vergelijkt met iemand als Goebbels. Daarmee laat je zien weinig historisch besef te hebben en ook dat je in het politieke spectrum onvoldoende onderscheid weet te maken tussen de verschillende stromingen en hun onderlinge banden of tegenstellingen.
  Ik ben wel nieuwsgierig naar die “etiketten” die jij op mij plakt en die “komisch” zouden zijn. Is weer eens wat anders dan je gebruikelijke persoonlijke aanvallen. En “etiketten plakken” kun je als geen ander. 😛


  Maak melding

 256. Jouw “dromen”citaat was ik ook tegengekomen op de citatensite. Inderdaad ook een doordenkertje. Zelf floreer ik beter vanuit een optitimisch wereldbeeld; vandaar mijn voorkeur voor dat andere citaat.:)


  Maak melding

 257. ****Sociaaldemocraten, die net als in Nederland, tegenstanders onmiddellijk via hun extreme obscure linkse stoottroepen in de fascistische hoek manoeuvreren, om ze daarna met de meest gore leugens in diskrediet te brengen. Ver bezijden de waarheid, maar wel systematisch volgens de door hen z.g. aangevochten fascistische Goebbels doctrine: ⤽Herhaal een leugen honderd keer, en het wordt waarheid⤝****

  Als je uitgaat van bovenstaande alinea, en daaruit distilleert dat ik partijen vergelijk met Goebbels, moet je toch iets doen aan je leesvaardigheid. Ik geef hier aan de trend die er binnen ⤽linkse⤝ partijen (o.a. sociaaldemocraten) bestaat, om de PVV in een extreem/fascistische hoek te zetten, doormiddel van repeterende leugens aangaande extreem/fascisme enz. Dus zodoende mijn relaas (uitgevonden door Goebbels?) ⤽Herhaal een leugen honderd keer, en het wordt waarheid⤝. En zoals je zelf wel weet, zit ik hiermee niet naast de waarheid, wat dat betreft.  Maak melding

 258. Ach,ik heb het landelijk dagblad Die Welt er maar eens bij gehaald, misschien wat uitgebreider dan het regionaaltje de Frankfuter Rondschau?

  Vermummte sind in Bremen mit Waffen auf die Wahlkampfb?hne der Alternative f?r Deutschland gest?rmt: Drei Festnahmen, 16 Verletzte. Parteichef Lucke f?hlt sich an die Weimarer Republik erinnert.
  Der Parteichef der Alternative f?r Deutschland (AfD), Bernd Lucke, ist am Samstag bei einer Wahlkampfveranstaltung in Bremen angegriffen worden. Nach Angaben der Polizei blieb er unverletzt. Der Vorfall ereignete sich am Samstagnachmittag bei einer Veranstaltung der Euro-kritischen Partei auf der Waldb?hne im Bremer B?rgerpark.
  Acht vermummte und vermutlich dem linksextremen Lager zuzuordnende Angreifer h?tten w?hrend einer Rede Luckes die B?hne gest?rmt und diesen zu Boden gestoþen, sagte eine Polizeisprecherin in Hannover. Die Gr?nde f?r den Angriff seien noch unklar.
  Die Angreifer seien mit Reizgas, Pfefferspray und mindestens einem Messer bewaffnet gewesen. Sie h?tten sich vermutlich w?hrend der Rede Luckes unbemerkt in einem an die B?hne angrenzenden Waldst?ck gen?hert. Die Polizei geht davon aus, dass sich bis zu 20 Angreifer “in den B?schen versteckt” hatten.
  Unter massiven Polizeischutz fortgesetzt
  Beim Handgemenge auf der B?hne und bei der anschlieþenden Verfolgungsjagd wurden den Angaben zufolge 15 Personen durch Reizgas, ein AfD-Mitglied zudem durch einen Messerschnitt an der Hand verletzt. Drei Angreifer im Alter von 22, 25 und 27 Jahren wurden bei der Verfolgungsjagd, an der sich neben Polizisten auch Parteifreunde Luckes beteiligten, festgenommen. Gegen sie wird nun wegen schweren Landfriedensbruchs ermittelt.
  Erst nach l?ngerer Pause wurde die Veranstaltung unter massivem Polizeischutz fortgesetzt. Eine Sprecherin der Bremer Polizei erg?nzte, bei allen Verletzten habe es ausgereicht, sie vor Ort medizinisch zu versorgen. Drei der mutmaþlichen Angreifer h?tten festgenommen werden können. Unter Polizeischutz habe die Veranstaltung fortgesetzt werden können.

  Schl?gertruppen wie in der Weimarer Republik

  Die AfD erkl?rte, Parteichef Bernd Lucke habe zum Zeitpunkt des Angriffs der vermutlich Linksautonomen gerade eine Rede gehalten. Er sei zu Boden gestoþen worden. Lucke, der seine Rede nach dem Angriff fortsetzte, zeigte sich nach Angaben seiner Partei “schockiert und empört”: “Es ist eine unertr?gliche Störung des demokratischen Wettbewerbs, dass Schl?gertruppen wie seinerzeit in der Weimarer Republik friedliche Wahlkampfveranstaltungen der Alternative f?r Deutschland stören und dabei billigend in Kauf nehmen, Menschen zu verletzen.”

  Die Euro-kritische Partei hatte sich in den vergangenen Wochen mehrfach ?ber massive Behinderungen im Wahlkampf beklagt. Im gesamten Bundesgebiet w?rden immer wieder Wahlplakate zerstört und es komme zu ýbergriffen auf Wahlkampfhelfer, hieþ es  Maak melding

 259. Je`vergeet` de proloog

  De schuldigen: de Antifascistische Partij (gelinieerd aan internationale socialisten) in Duitsland met welwillende tentakels naar de sociaaldemocraten.

  Sociaaldemocraten, die net als in Nederland, tegenstanders onmiddellijk via hun extreme obscure linkse stoottroepen in de fascistische hoek manoeuvreren, om ze daarna met de meest gore leugens in diskrediet te brengen. Ver bezijden de waarheid, maar wel systematisch volgens de door hen z.g. aangevochten fascistische Goebbels doctrine: ⤽Herhaal een leugen honderd keer, en het wordt waarheid⤝

  ?
  Met mijn leesvaardigheid is minder mis als met jouw historisch bewustzijn. En om op de inhoud terug te komen: wie herhaalt er zaken die door de politie na onderzoek als onjuist zijn neergezet?


  Maak melding

 260. Chemische wapens zijn kennelijk prachtige handvaten voor de politiek. Maar in werkelijkheid is er niets opgelost. Het onleefbaar maken van het land gaat gewoon door.
  Kan Iran ook in Gen?ve II tot een deal worden verleid?[/url]

  Libanon nam bijna 760 duizend Syrische vluchtelingen op, Jordanië 525 duizend. De 28 EU-lidstaten ontvingen bij elkaar nog geen 2800 vluchtelingen.

  Laten we hopen dat Gen?ve II de vrede iets dichterbij kan brengen.


  Maak melding

 261. Hoor net in DWDDD dat er 28 december een documentaire komt Het geheim van Lubbers. Lijkt me machtig interessant, een mooie terugblik op de jaren tachtig. Lubbers is een de politici uit het verleden die ik erg bewonder. Een man die uit de losse pols een redevoering kon houden op hoog intellectueel niveau. Inspirerend.


  Maak melding

 262. Begin deze week in andere tijden was hij ook. Ging vooral over ‘Maastricht 1991’. De spelletjes die er gespeeld werden en bepaalde besluiten die niet genomen knden worden vanwege persoonlijke pesterijen.


  Maak melding

 263. Heb ff gemaild met acht (goocheme) Roemenen, of ze mij het voorbeeld van gratis EU geld voor een niet bestaande boerderij even wilde toesturen. Wat blijkt, deze inmiddels EU ingezetenen weten de geldpot in Brussel moeiteloos te vinden. Even in 2010 wat gewichtig uitziende papieren ingevuld, met daarin vermeld dat ze een boerderij runnen met 1860 koeien, en of Brussel maar even 100 tot 150 euro per koe aan subsidie wilde overmaken. Bij voorbaat vermoede ze al dat de subsidie verstrekkende ambtenaren in Brussel het IQ van een koe bij lange niet zouden halen, dus het proberen zeer zeker waard.

  En zoals het gaat bij de blinde (afstempelende) EU ambtenaren, het was onmiddellijk BINGO! Het EU geld begon te stromen, in een tijspanne van 3 jaar 500.000 euro, want zoals we weten is subsidie niet gecontroleerd STROOIGELD.

  Er is schijnbaar na 3 jaar iets of iemand wakker geschrokken uit een roes, want ze zijn er eindelijk achter dat de subsidie onterecht verstrekt is. Maar het is natuurlijk zoals altijd geen grove nalatigheid, maar bij dit soort prutsende ambtenaren meer een soort van ⤽inefficiënt⤝ werken. ;D  Maak melding

 264. Phone from Dafur, for Lilianne Ploumen.

  *Lilianne??..
  *Hello, met OMAR!??..
  *Omar?……
  * OMAR al-BASHIR!..Dafur!..Soedan!….
  * Hallo, OMAR!…..wat leuk dat je even belt!….wat kan voor je betekenen?….
  *Lilliane??.ik heb een probleem??de sub..pot is bijna leeg,.. je weet wel, de genocide pot
  *Tjonge OMAR,…je moet ook wat minder genocide plegen,??het geld is niet aan te slepen
  En zoals je weet wordt ook je nog eens gezocht (als misdadiger) door het Internationaal
  Gerechtshof in Den Haag.
  *Lilianne, jij en ik weten toch dat ik dit doe uit menslievendheid, dezelfde menslievendheid
  die jou zo kenmerkt??..
  *Je bent een vleier, OMAR??maar aan hoeveel geld had je zoal gedacht?……
  *Ik heb nog een schuld van ongeveer 150 miljoen uitstaan??.scheldt mij dat vrij??.
  *Wat een schelm ben je toch..OMAR??.maar dat is wel te ritselen??.onder voorwaarde dat je
  er geen wapens voor koopt,??want dan moet ik doen of ik echt boos wordt??
  *Lilianne,??.ik kan je wel knuffelen??
  *OMAR??gekkie toch??..giechel de giechel????.
  *Dat was het voor deze keer, Lilianne??..tot de volgende keer??.
  *Dag.. OMAR,??.ik hoop dat ik je met die 150 miljoen blij heb gemaakt??..

  In het paleis in Dafur,??Gna..gna??.wat een onnozele roodbonte koe??????..;D


  Maak melding

 265. Haha, daar gaan we weer. Het verhaal was eerst dat het om een virtuele boerderij zou gaan in het spel Farmville. Dat bleek een hoax. Nu gaat het om een papieren boerderij.
  Ik blijf ernstige twijfels houden over het waarheidsgehalte van het verhaal. En als het al wel klopt dat zijn het geen EU-ambtenaren die verzaakt hebben, maar de Roemeense overheid. De EU verstrekt namelijk helemaal geen subsidie aan particulieren. Buiten de lidstaten zijn het alleen NGO’s die rechtstreeks subsidie kunnen ontvangen. De landbouwsubsidies lopen via de lidstaten. De controle vanuit de EU is streng. Nederland heeft ook al diverse malen EU-subsidies moeten terugbetalen omdat deze niet voldoende kon worden verantwoord.
  Maar allee, is natuurlijk wel weer een lekker verhaal dat past binnen het eurosceptische straatje. 🙂

  Van Europa.nu

  de Europese Commissie delegeert de financiering aan de lidstaten. Het geld kan in beheer komen bij nationale of regionale autoriteiten. Dit geldt vooral voor het gemeenschappelijk landbouwbeleid en het regionaal beleid

  ad Europees landbouwgarantiefonds

  De Europese Commissie maakt het geld dat de lidstaten nodig hebben voor de ELGF-uitgaven, maandelijks aan hen over. Deze betalingen vinden plaats op basis van een uitgavendeclaratie en gegevens die door de lidstaten worden verstrekt. Als de Commissie er achter komt dat de lidstaten het geld niet volgens afspraak besteden, kan de Commissie besluiten de betalingen te verlagen of zelfs stop te zetten.  Maak melding

 266. Niet gelijk gaan steigeren, ik vond het wel een leuk stukje.:) Dat de lidstaten zelf verantwoordelijk zijn, is mij ook niet onbekend. Maar dat er gigantisch veel mis gaat is ook bekend.

  Rekenkamer: vijf procent van 140 miljard euro aan Europese subsidies onterecht
  Europese Rekenkamer ziet fouten besteding EU-subsidies jaarlijks toenemen

  Van het totale budget van 140 miljard euro aan Europese subsidies werd in 2012 4,8 procent onrechtmatig toegekend. Dat blijkt uit rapporten van de Europese Rekenkamer. Bovendien ziet men de fouten jaarlijks toenemen; in 2012 kenden lidstaten meer Europees subsidiegeld onterecht toe dan in 2011. Europarlementariërs maken zich inmiddels grote zorgen om het imago van de Europese Unie. ??Dit draagt natuurlijk niet bij aan een goed imago??, zegt VVD-europarlementariër Mulder. Sommigen stellen voor een speciale Europees Commissaris voor Begrotingscontrole te benoemen.

  Lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor de controle. Soms wordt het geld van projecten teruggevorderd maar meestal spannen landen zich nauwelijks in om het geld terug te krijgen.
  Volgens de Rekenkamer is een foutenmarge van 2 procent acceptabel. Daar zit de 4,8 procent dus ruim boven. Omdat het percentage fouten nooit onder de twee procent komt, weigert de Europese Rekenkamer de laatste negentien jaar de begroting goed te keuren, zonder enige consequenties.  Maak melding

 267. Nog ff wachten met de Bulgaren en Roemenen, Duitsland heeft haar veto uitgesproken, volgens Die Welt. Voor deze kwestie geldt het unanimiteit principe, zal het nu huilen van verdriet zijn in onze 2e kamer? Volgens de Hond voor 80% van de bevolking niet, maar de geachte afgevaardigden, heten dan ook VOLKSVERTEGENWOORDIGERS, niet waar? 😉


  Maak melding

 268. Misschien goed om iets preciezer te zijn over de Europese Rekenkamer, exVVDer. Deze keurt geen begrotingen goed, maar controleert de bestedingen. De Jaarrekeningen dus. En deze zijn al sinds 2007 door de rekenkamer goedgekeurd (brond: Europese Rekenkamer).

  Het Jaarverslag betreffende de EU-begroting over het begrotingsjaar 2012 werd vandaag door de Europese Rekenkamer (ERK) gepubliceerd. Als onafhankelijk controleur heeft de ERK de rekeningen over 2012 van de Europese Unie goedgekeurd, zoals zij elk jaar sinds het begrotingsjaar 2007 heeft gedaan. In het verslag wordt echter geconstateerd dat de geldende wetgeving op de meeste uitgaventerreinen van de EU-begroting niet wordt nageleefd.

  Daarbij wordt wel de vinger gelegd bij de gemaakte fouten (is niet gelijk aan fraude, maar natuurlijk wel ernstig):

  Het ging onder meer verkeerd bij een reeks projecten die niet voor Europese subsidie in aanmerking kwamen. De foutenschatting is geen graadmeter voor fraude of verspilling, benadrukt de Europese Rekenkamer. Volgens Europese cijfers ligt de fraude bij de Europese uitgaven op 0,25 procent.
  Het Nederlands lid van de rekenkamer, Gijs de Vries, vindt dat de unie moet streven naar 2 procent fouten of minder: ,,Maar de politieke druk op de landen en Brussel is niet groot genoeg. De meeste lidstaten kijken weg.”
  De meeste fouten (7,9 procent) vond de rekenkamer bij de uitgaven voor de ontwikkeling van plattelandsgebieden, milieu, visserij en gezondheidsbeleid. Bij het stimuleren van achtergebleven Europese regio’s, energie en vervoer ging het ook nog vaak mis (6,8 procent).

  De Rekenkamer noemt 3 grote zondaars, Spanje, Slowakije en Roemenie. Het zou goed zijn wanneer met name die landen, maar ook de rest, meer werk maken van een transparante verantwoording. Goed dat de Rekenkamer een onafhankelijk kritisch verslag maakt.


  Maak melding

 269. Dame, ik wil nog even terugkomen op je reactie van 24-11-23:19, waarin jij je niet kan voorstellen dat ElRey 24-11-20:43 voor de EU verkiezingen op de PVV zou gaan stemmen.

  Ik heb jullie gekissebis over de wedstrijd Go Ahead-PEC even gelezen, maar daarin wordt ook zijn nickname als Elrey geschreven. Dus bij deze, ElRey/Elrey, welkom bij de realisten! 🙂  Maak melding

 270. Toch zou ik dan wel graag zijn overwegingen lezen, exVVDer. Nav die schaal-discussie is een hardere aanpak van “crimineel” gedrag er misschien wel een van.:) Maar toch blijf ik het moeilijk voorstelbaar vinden dat iemand wiens stokpaardje de neoliberale ideologie is en die grote bewondering had voor de Occupy-beweging nu een draai gemaakt zou hebben naar de PVV. Maar tja, alles kan. Laat hem zelf maar opheldering geven.


  Maak melding

 271. Ik kon (en kan) het me van jou eigenlijk ook niet voorstellen (zeker niet nu hij de samenwerking zoekt met extreemrechtse partijen), maar dat zal ook wel aan mijn beperkte bevattingsvermogen liggen.


  Maak melding

 272. ***Ik stem bij de eerstvolgende verkiezingen voor het Europees Parlement PVV, al is het alleen maar omdat ik wel houd van een gezond tegenwicht tegen de eurofielen.***

  Zijn overwegingen kan ik natuurlijk ook niet inschatten, maar het einde van de zin geeft wel een indicatie. ;D  Maak melding

 273. Is dit (uit het AD en ook bij het NOS-journaal gehoord)

  Wilders: Volkert van der G. moet volledige straf uitzitten

  – gewoon dom
  – populistisch onderbuikgeneuzel
  – een aanklacht tegen de rechtstaat
  – typisch Greet
  – en/of zeg het maar…….


  Maak melding

 274. @Dick,

  Citaatje uit het azijnartikeltje van Jolo over het ⤽spotje⤝ ha..ha::) 🙂 ⤽De PvdA trok op 4 December 355.000 kijkers, en de PVV 176.000 kijkers⤝ Staat Jolo met azijn partijtje eindelijk even boven de PVV, ha..ha..ha??.:) 🙂 🙂  Maak melding

 275. Bericht door dick, 22:00

  Wilders: Volkert van der G. moet volledige straf uitzitten

  – en/of zeg het maar…….

  Wat Wilders er van denkt, zal mij een worst zijn. Maar mijn persoonlijke mening is: ⤽deze snuiter had levenslang moeten krijgen, voor deze (politieke) moord met voorbedachten rade⤝.

  Maar ⤽onze⤝ wetgeving zegt: ⤽Bij ⤽goed⤝ gedrag hoeft er maar 2/3 van de opgelegde straf uitgezeten te worden⤝ Dus deze idioot loopt na 12 jaar weer vrolijk rond.  Maak melding

 276. Bericht door dick, op 10 december 2013 om 21:54

  De PVV en soepsidie wel als het ze uitkomt natuurlijk

  Hier heb ik totaal geen moeite mee. Is objectief gezien best een goed spotje.


  Maak melding

 277. Bericht door dick, op 10 december 2013 om 22:00

  Wilders: Volkert van der G. moet volledige straf uitzitten

  Hier moeten de politiek en de media zich buiten houden. De rechter heeft gesproken en er is geen enkele reden om de reclassering nu niet zijn werk te laten doen. Als de regels niet goed zijn stel díé dan bij, maar niet op basis van zo’n incidenteel geval. Media kunnen meer kapot maken dan je lief is.


  Maak melding

 278. Interessant interview met Sophie in ’t Veld rapporteur van de onderzoekscommissie die het afluisterschandaal onderzoekt dat is ontstaan na de onthullingen van Snowdon. Het is te beluisteren in het tweede deel van http://www.radio1.nl/popup/terugluisteren-uren/2013-12-14/12:00 dat begint op 43:55.

  Ze motiveert in mijn ogen heel goed waarom het EP graag de bevoegdheid en macht had gehad om mensen onder ede te horen “…omdat deze commissie het enige podium binnen het Parlement is waar deze dingen door parlementariërs besproken worden en alle nationale parlementen en regeringen hier het zwijgen toe doen. Deze zaken zijn zo groot dat ze over heel Europa gaan. Die kan je niet meer in nationale parlementen behandelen. Dan moet je ook democratische controle op europees niveau kunnen uitvoeren. En daar hoort ook bij een parlementaire enquete met de bevoegdheid om mensen onder ede te verhoren.”

  Verder gaat ze in op de vraag van de interviewer: “Ik hoor de SP en de PVV al: O jee, nu wil ze dit ook al naar Brussel trekken..”  Maak melding

 279. Wat een weerzinwekkend stelletje flapdrollen (wat zeg ik: lafbekken) zijn de acht fractie voorzitters die ANONIEM via de Volkskrant het functioneren van Tweede Kamervoorzitter van Miltenburg aan de kaak stellen.

  Het is tekenend voor het soort politieke klimaat wat er heerst in Nederland, van achterklap en gekonkel.

  Het is niet zo moeilijk, om deze acht lafbekken te identificeren als je als je al afstrepend het lijstje afgaat. 12 partijen in de 2e Kamer, waarvan Roemer al aangegeven heeft dat hij hierover vreselijk de smoor in heeft. Wilders kan hier ook afgestreept worden (gezien de bron: Volkskrant), en natuurlijk haar eigen partij de VVD. Dan blijven er nog negen lafbekken over.
  Om van deze negen een acht te maken, streep ik met een gerust hart de SGP af, omdat dit hun stijl niet is.

  Dus blijven over de fractievoorzitters van: PvdA, D66, CDA, CU, GroenLinks, 50 Plus, PvdD en een één mans fractie. Dat zijn de lafbekken, die achter de rug van iemand stiekem staan te fulmineren, maar voor de b?hne al zijnde een ouderling iedereen de maat nemen.

  En maar klagen over een bepaald iemand in de 2e kamer, maar die ⤽beledigd⤝ in ieder geval recht in je gezicht.  Maak melding

 280. Eens wat betreft het oordeel over deze actie.

  Dat afstrepen gaat mij echter niet zo makkelijk af. Er worden te vaak mensen voorbarig beschuldigd. Dat enkelen zich in het openbaar vrij pleiten zegt mij niet zo veel. Dit gaat in ieder geval nergens over. Niemand kan er wat mee. Nou ja, je kunt je abonnement op die krant opzeggen als je al een abonnement hebt.


  Maak melding

 281. Nou bernard, het afstrepen gaat mij juist heel gemakkelijk af. De fractievoorzitter van haar eigen partij (VVD) zal zich hiervoor zeker niet lenen. Wilders heeft een zodanige slechte verhouding met de Volkskrant (journalist Jan Hoedeman) dat deze hem hierover niet durft te benaderen, en Roemer heeft schriftelijk afstand genomen. En hoe of wat iemand ook over de SGP mag/kan denken, vanuit hun ethische achtergrond zie ik ze hiertoe niet in staat.

  Natuurlijk kan niemand hier iets mee, maar het geeft wel overduidelijk aan, hoe het gesteld is met het bagger niveau van de desbetreffende acht fractievoorzitters.  Maak melding

 282. Eens dat anonieme reacties als achterklap zijn te bestempelen. Van Miltenburg doet het niet goed, daarover zijn de meesten het wel eens, maar het zou de facties sieren wanneer ze dat rechtstreeks tegen haar zouden zeggen. Dat kan ook in het presidium, waar een heel aantal fracties in vertegenwoordigd zijn.
  Riooljournalistiek van de Volkskrant.
  Dat afstrepen zou ik ook niet durven. Juist de Volkskrant heeft Wilders vaak podium gegeven en de stelling dat de SGP moreel hoogstaander is dan de andere partijen zou ik niet voro mijn rekenig durven nemen.


  Maak melding

 283. Zwollenaaar Ed probeert op Omroep Gelderland zijn fractievoorzitter ook vrij te pleiten

  CDA-Kamerlid Eddy van Hijum zei in dezelfde uitzending dat er kritiek op Van Miltenburg is, ‘maar het op deze manier brengen is laf’. Volgens Van Hijum valt er wel iets te bespreken tussen de fractievoorzitters en de Kamervoorzitter.
  Buma zou volgens mij absoluut niet bij die anonieme groep klagers horen.

  Begreep overigens dat De TeleTroepToeTerT ook een anonieme ventilatiekap tegen Asscher is publiceerde, een maandje geleden. Vind het ook meer iets voor de TTTTT.

  DEN HAAG – Vicepremier Lodewijk Asscher wijst anonieme kritiek van oppositiepartijen in de Tweede Kamer van de hand dat hij zijn privéleven soms laat voorgaan boven zijn werk als minister van Sociale Zaken en het vicepremierschap.  Maak melding

 284. Mooie discussie NU op Radio 1 met de eindredacteur van Elsevier over “moet v. Miltenburg blijven of moet ze de eer aan zichzelf houden”. Met reacties van luisteraars.

  CDA VVD SP en PvdA zeggen dat ze niet hebben meegedaan aan de kritiek. “Ze doet ut idd slecht”.


  Maak melding

 285. “VVD is veel te magalomaan geweest. Ze hadden al een voorzitter in de 1e Kamer en wilde persé een Tweede Kamervoorzitter” (inbeller).

  Ander: “Ze heeft niet het natuurlijke gezag”.

  Ander: “Misschien heb ik niet zoveel vertrouwen meer. Met zoveel tegenzin naar je werk gaan is niet meer te doen”.

  Ander: “Oneens met de stelling al vind ik mevr. v. Miltenburg ook nixxx”.

  Ander: “Ze moet oefenen met Weisglass bijvoorbeeld tijdens een brigdemiddag. Ze is een slecht voorbeeld voor de ganse bevolking”.

  etc.etc.


  Maak melding

 286. Ik snap de discussie over Miltenburg niet. Het is maar een krant die er over bericht. En kranten zitten niet in de tweede kamer. Als ze daar maar weer tevreden over haar zijn.


  Maak melding

 287. Zoals het “integere” politici betaamt, distantieert zich inmiddels het merendeel van de fractievoorzitters van het ANONIEM vuilspuiten t.o.v Van Miltenburg.

  In divers politiek gekleurde media wordt afwisselend door desbetreffende fractievoorzitters schande gesproken over dit voorval. Wel of niet geloofwaardig? Een journalist zal zijn ANONIEME bronnen niet bekend maken, dus een leugentje om bestwil heeft dan verder geen consequenties, toch?

  Bij nader inzien, heeft de naam Jan Hoedeman (“journalist” Volkskrant) die het ⤽verhaaltje⤝ de wereld in slingerde, een reputatie van leugen en bedrog. We herinneren ons allemaal nog wel het met tromgeroffel gebrachte “verhaal” van deze “journalist” in de Volkskrant, dat onze militairen zich te buiten gingen aan martelingen. De zogenaamde ⤽martelhoax⤝ dat achteraf doorgeprikt werd als een aangedikt, voor 85% uit de duim gezogen “verhaaltje”. Maar wel een verzonnen “verhaaltje” van deze “journalist” Hoedeman, dat meerdere mensen met een smet opzadelde.

  Juist ja, die Jan Hoedeman, de “journalist” van de Volkskrant die er niet voor terugdeinst om via zijn duim, “nieuws” te maken.  Maak melding

 288. Kon je vrogger niet van die Jan winnen met knikkeren of zo ex VVD’er? Heb Had nog nooit van die vogel gehoord. De Volkskrant staat overigens wel te boek als een serieuze krant, in tegenstelling tot de TTTTT.


  Maak melding

 289. Nee, die eikel (Jan) speelde toen al vals. >:( Of de Volkskrant bekend staat als een serieuze krant, is een subjectieve mening, hetzelfde geldt voor de door jou afgekorte TTTTT.

  Maar jij zou als zelfbenoemde fact checker, over zaken die er zoal over politiek enz. rondgezonden worden, zou toch ook bekend moeten zijn met het wat en hoe van de eventuele scribent achter de door jou veelvuldig gelinkte stukjes. Een minpuntje Dick, nog maar eens flink oefenen. ;D  Maak melding

 290. Eens ex VVD’er, zou best meer willen weten van

  het wat en hoe van de eventuele scribent achter de door jou veelvuldig gelinkte stukjes

  . Maar als je daar op gaat oefenen kom je al snel op het hellend vlak van meneer Verlinde’s foute clubje. Iedereen heeft recht op privacy. Wiki helpt nog wel eens, maar Jan Hoedeman levert slechts dit op: Bedoelde u: Jan Hoekema


  Maak melding

 291. Hoe komen we nu nog aan 8?

  PVV-leider Wilders vindt het “een beetje laf en niet netjes” dat hij en andere fractievoorzitters anoniem hun beklag in de Volkskrant hebben gedaan over het functioneren van Kamervoorzitter Van Miltenburg. In de krant van zaterdag uitten acht fractievoorzitters zware kritiek op haar functioneren, allen anoniem.

  Wilders zegt al eerder publiekelijk over de voorzitter te hebben geklaagd. “De voorzitter hoeft van mij niet morgen weg, maar ik vind wel dat als een voorzitter niet functioneert, dat je dat gewoon moet kunnen zeggen.” Wilders deed zijn uitlatingen in het televisieprogramma EenVandaag.
  —–da’s 1 dus….maar, geen van allen dus:

  CDA-leider Buma en
  SGP-leider Van der Staaij zeiden beiden niet met de krant gesproken te hebben. Eerder lieten
  Roemer van de SP en
  Van Ojik van GroenLinks dat ook al weten.

  Fractievoorzitter Slob van de ChristenUnie zei in EenVandaag wel met de krant gesproken te hebben, maar hij heeft naar eigen zeggen gezegd dat hij de voorzitter niet via de krant gaat beoordelen.  Maak melding

 292. Wilders je bent een lafbek! Wilders heeft toegegeven dat hij één van de fractievoorzitters is, die ANONIEM geklaagd heeft over van Miltenburg. Hij erkende het met: ⤽Dat hadden we niet anoniem moeten doen, dat was LAF!⤝ Zo!, één anonieme lafbek over de dam, wie volgt?

  SGP, SP, GrLinks, CDA, VVD hebben zich gedistantieerd van de anonieme uitspraken, en Slob (CU) heeft wel met de Volkskrant gesproken, maar volgens hem niet in negatieve bewoordingen. Deze ⤽integere⤝ politici toch maar even aan de leugendetector zetten?

  Dus zijn er nog zes kleine kleutertjes over, ik ben benieuwd wie zich als tweede (enz) lafbek aanmeldt.  Maak melding

 293. Dick 21:00u

  Ja Dick, de één heeft een korte termijn geheugen, en een ander een lange termijn geheugen, er zij zelfs mensen met beide.;)

  Jan Hoedeman, was de journalist die het fictieve ⤽verhaaltje⤝ de wereld in gooide van martelingen door onze militairen in Irak. Volledig gefaciliteerd door zijn Volkskrant.
  Hiermee bracht hij de op dat moment Min v Defensie zijnde, Henk Kamp en meerdere mensen in diskrediet.

  Google maar eens Jan Hoedeman ⤽martelhoax⤝, dan kom je niet uit bij Jan (oekie) Hoekema, want dat was volgens mij een voetballer. ;D  Maak melding

 294. Mag een selectief lange termijn geheugen ook? Vergeet de dag van de halve finale en de finale & de dag erna in 1988 nooit meer, bijvoorbeeld.

  Wist daarentegen niet dat het zo diep zat tussen Frits H. en Edje S. beiden van de VVD. Maar ik zag het bewijs net in een uiterst bezienswaardige miniserie…volgende week deel 2 en slot.

  Ach ja, die Henk Kamp ben ik ook al jaren zat. Mag best in diskrediet worden gebracht 😉 Oh ja, Oekie Hoekema was een voetballer…skerp ex VVD’er. Heb ook niet gezegd dat ik je niet geloof.

  Ff actueel, wat denk jij van “Het is een moeilijke week voor het kabinet. PvdA-senator Adri Duivesteijn heeft grote problemen met de verhuurdersheffing voor de woningcorporaties en zal er als enig PvdA-lid morgen wellicht tegen stemmen.” Geen pensioenakkoord zonder woonakkoord…zo meteen in Nieuwsuur.


  Maak melding

 295. Getverderrie, heeft weer het merendeel van de 35.000 tokkies bij één vandaag gestemd op Wilders, het wordt tijd dat er op dit blog eens een ⤽echte⤝ pol wordt gehouden. 😉

  Het EenVandaag-panel heeft Geert Wilders uitgeroepen tot politicus van het jaar. De PVV-leider liet Jeroen Dijsselbloem (PvdA), Alexander Pechtold (D66), Emile Roemer (SP) en Frans Timmermans (PvdA) achter zich.  Maak melding

 296. Ik mag niet meer gokken van mijn psychiater, maar het is eventjes wat publiciteit generen (ego kietelen) voor Adri Duivesteijn, om daarna gewillig achter het standpunt van de PvdA aan te hobbelen. 🙂


  Maak melding

 297. Dick, dat is het probleem met scannen, dan mis je nog wel eens wat.:)

  ⤽Onze⤝ Adri, (van het woonakkoord) heeft zijn ??finest hour?? ook weer gehad, dus kunnen we weer overgaan tot de orde van de dag.  Maak melding

 298. Wat een slappe zak hooi.

  ⤽Adri Duivesteijn toont zich in een interview met de NOS niet helemaal tevreden met het woonakkoord zoals het er nu ligt. Zijn stem voor kwam er na de afweging wat hij zou veroorzaken als hij met de oppositie was meegegaan.”Die bestaat voor een groot deel uit mensen waar ik niets mee heb:de PVV.”

  Niet op inhoudelijke zaken meegestemd, maar uit rancune.  Maak melding

 299. Dinsdag 17 december 2013

  IK, PvdA SENATOR ADRI DUIVESTEIJN wil met mijn naam iets nalaten aan het nageslacht, als hommage aan mijn illustere voorgangers Wiegel/Van Thijn met hun ⤽nacht van????…..⤝

  Woensdag 18 december 2013

  Ik, pvda senatortje adri Duivesteijn heb mij mateloos belachelijk gemaakt, om mij te spiegelen aan mijn illustere voorgangers. Mijn ⤽nacht van??…….⤝ ging als een nachtkaars uit.  Maak melding

 300. Mooi he dat Geert is uitgeroepen tot politicus van het jaar,het is alleen jammer dat al die kiezers voor tokkies en tuig worden uitgemaakt,maar ja dat kan ook niet anders op dit Pvda weblog.
  Vvd-er wat versta jij onder tokkies leg eens uit?


  Maak melding

 301. @Rogiert, wel eens gehoord van het woord ⤽cynisme?⤝ Cynisch spotten is de juiste toon om de onmacht van mensen aan te tonen, die te pas en onpas het woord ⤽tokkies⤝ gebruiken. Noem het maar het ⤽boemerang effect⤝ 😉


  Maak melding

 302. Nederland is in de ban van de ⤽stickermanie⤝. Iedereen heeft het over de sticker!! Werkelijk briljant! Ik breek mijn nek over de stickers, Nederland is een compleet stickerland. In het verleden, stickers tegen kernwapens, stickers voor het milieu, stickers met gebroken geweertjes, leuke stickers met een glimlachend zonnetje, stickers tegen reclamefolders, stickers voor reclamefolders, maar tegen ongeadresseerde post, stickers dat je voor dieren remt, allemaal stickers, stickers??.stickers!!

  Wie komt er nu met een sticker…Wilders, en iedereen is van de leg. Zeker een week gratis reclame voor de PVV. Plagiaat D66 komt met en tegensticker, sociale media staat roodgloeiend, en de PR machine van de PVV maakt overuren.

  Terecht, dat Wilders is uitgeroepen tot politicus van het jaar, hij verandert zelfs stickers in goud. 🙂  Maak melding

 303. Hmm, die nieuwe naam moet ik nog even aan wennen. Toch hopelijk wel een andere arend dan die in Deventer?

  Met het bericht over die sticker ben je een beetje laat. Iedereen heeft zijn ei al gelegd. Mijn lijfblad “De Speld” is zijn tijd alweer vooruit. Die wist op 20 december al te melden dat er een grote overheidscampagne komt om de sticker van Wilders te negeren[/url]. Daar wordt overigens nog flink op gereageerd.

  Op Twitter is het geen item meer. Daar gaat het op dit moment bijna alleen maar over #SR13 (Serious Request, één of andere disco in Leeuwarden).  Maak melding

 304. Nee bernard, dezelfde als in Deventer, maar dat is een kwestie van wennen, nietwaar? 😉

  Omdat er op dit slaaplog niet was gereageerd op de sticker, dacht ik, laat ik d.m.v. het ⤽stickertje⤝ eens wat rimpeltjes laten ontstaan.  Maak melding

 305. Het bericht op ⤽De Speld⤝ is briljant gevonden. Het geeft op een meer dan duidelijke manier aan, hoe de sukkels in Den Haag doormiddel van teveel tromgeroffel Wilders juist een podium geven.  Maak melding

 306. De tekst van de toespraak:

  In de gejaagdheid van het dagelijks leven vaak gericht op het hier en nu, is Kerstmis een rustpunt. Een moment voor bezinning op ons bestaan. En op onze relatie met anderen, dichtbij en verder weg.

  Juist met Kerst, toch het feest van het licht worden we herinnerd aan persoonlijk verlies en verdriet. Wie een dierbare heeft verloren voelt in deze dagen de pijn extra scherp. Het besef opgenomen te zijn in een groter verband van familie en vrienden kan troost en kracht geven.Hun steun, vaak in stilte en op de achtergrond, stemt tot dankbaarheid.

  Zo ook stonden prinses Margriet en mr. Pieter van Vollenhoven mijn moeder gedurende 33 jaar bij.Mijn oom en tante hebben zich naast hun eigen werkzaamheden met verve ingezet ten dienste van haar koningschap.

  In lichte en donkere perioden.Zij verdienen een bijzonder woord van dank.
  In het jaar dat achter ons ligt, is een sterk beroep gedaan op de veerkracht en het doorzettingsvermogen van grote groepen Nederlanders. Veel mensen maken zich zorgen over hun werk en hun inkomen. Zij voelen zich afhankelijk van maatschappelijke krachten waarop zij geen greep hebben. Wie zijn baan of bedrijf verliest geen baan kan vinden of niet meer kan werken raakt meer kwijt dan alleen financiële zekerheid. Ons werk maakt ook deel uit van wie we zijn. Het bepaalt mede het beeld dat mensen van zichzelf en van hun plaats in de samenleving en de wereld hebben. Werk hebben heeft invloed op de sociale contacten en het gevoel te worden gewaardeerd.

  De behoefte aan erkenning en begrip verbindt ons mensen niet alleen met Kerst, maar het hele jaar door. Wezenlijk in ons leven zijn onze relaties met anderen.

  In de eerste plaats de mensen dichtbij: De leden van het gezin, de familie, vrienden en collega’s op het werk.’Mensen zijn mensen door andere mensen’, luidt een Afrikaans spreekwoord. Vanuit die beleving zoeken velen met Kerst het gezelschap van degenen die hun lief zijn. Maar die mogelijkheid is er niet voor iedereen. Honderdduizenden Nederlanders zijn vandaag niet thuis om het feest mee te vieren. Zij dienen de publieke zaak.In ziekenhuizen, in instellingen, bij nutsbedrijven in vervoer en transport, bij de politie of verder weg, op zee of in verre landen, werkend aan vrede en veiligheid. Zij allen verdienen onze steun.

  Honderdduizenden Nederlanders brengen Kerstmis alleen door Dat kan heel goed een positieve, eigen keuze zijn. Alleen is immers niet hetzelfde als eenzaam.Voor velen is de afzondering echter niet vrijwillig. Hetzij omdat ze geen directe verwanten meer hebben.
  Hetzij omdat contacten zijn weggevallen. Zij zijn op zichzelf teruggeworpen en wachten vaak op een uitgestoken hand of een luisterend oor. Hoezeer mensen ook in een isolement kunnen leven diep van binnen blijft de hoop op waardering en contact levend. Die hoop dooft nooit.

  Kerstmis is het feest van de verwachting van ‘vrede op aarde in de mensen een welbehagen’. Het zingen van die regels als uiting van een persoonlijk geloof kan tegelijkertijd een gevoel van ongemak geven. De wereld is zo groot. De problemen zijn zo wijdvertakt. Belangen zijn zo tegengesteld. En het leed dat mensen treft is vaak huiveringwekkend.

  Natuurgeweld slaat gemeenschappen uiteen. We zien beelden van mensen in geïmproviseerde opvangkampen, op de vlucht voor honger en terreur. We horen woorden van haat die van generatie op generatie worden doorgegeven waardoor verzoenende geluiden van goedwillenden geen kans lijken te krijgen. Het grote geheel lijkt zich aan onze invloed te onttrekken. Dat kan een gevoel van machteloosheid oproepen. En toch is ‘vrede op aarde’ meer dan een onbereikbaar ideaal. Meer dan een ster aan de hemel. Vrede op aarde begint heel dichtbij. Thuis. In de straat. In de buurt. Op de club. In eigen dorp of stad. Ieder kan, op zijn of haar eigen manieraan die vrede bijdragen door verbindingen te zoeken.Dat vraagt soms een beetje moed en zelfoverwinning.

  Soms moet weerstand worden overwonnen. Maar het overwinnen van weerstanden geeft meer voldoening dan willoos en doelloos meedrijven met de stroom. Het afgelopen jaar, maar ook in de jaren daarvoor hebben mijn vrouw en ik het voorrecht gehad veel mensen te ontmoeten die daadwerkelijk de verbinding zoeken met anderen. Mantelzorgers en vrijwilligers. Gastouders die hun huis openstellen voor kinderen die in de knel zitten. Buddy’s die zich bekommeren om mensen met een ernstige ziekte. Innovatieve ondernemers die een sterke maatschappelijke verantwoordelijkheid voelen en daarnaar handelen. Buurtbewoners die niet afwachten maar samen naar oplossingen zoeken bij het verbeteren van hun woonomgeving. En ook: artsen, hulpverleners, ontwikkelingswerkers en militairen..die ver van huis, onder de zwaarste omstandigheden concreet trachten het leed van anderen enigszins te verzachten. Zij allen zoeken de verbinding, vanuit hun persoonlijke overtuiging dat een betere toekomst mogelijk is.

  En daarin ligt voor veel mensen de inspiratie vanuit het Kerstverhaal dat van generatie op generatie wordt doorverteld. Met het Kind in de kribbe herleeft de hoop op een nieuw begin. De tijding van Kerstmis is een boodschap van hoop en van licht in de donkerste dagen: Het leven doet ertoe, wij samen doen ertoe. Onafhankelijk van geloof of levensovertuiging voelen mensen zich door die boodschap aangesproken.

  Door verbindingen aan te gaan kunnen mensen samen een kracht ontwikkelen die bergen kan verzetten. Iets van die gezamenlijke kracht werd voelbaar op 30 april van dit jaar. Voor velen, en ook voor mij, was dat een onvergetelijke ervaring.

  In die geest mogen we het jaar dat voor ons ligt met vertrouwen tegemoet zien. Er is veel en mooi werk te doen.

  Ik wens u allen, waar u zich ook bevindt en hoe uw persoonlijke omstandigheden ook zijn een gezegend Kerstfeest.

  Het belang van verbindingen aan te gaan door Gebleekte Geert en zijn Franse vriendinnetje?


  Maak melding

 307. Dick hoe is het me de Pvda nog wat misstanden te melden over jou partij,of is het allemaal oke met de partij van de wachtgeldregeling en hoerelopers.


  Maak melding

 308. In de krant werd de toespraak positief beoordeeld: gewone mensentaal in een losse omgeving. Ik vond hem harkerig voorlezen en de tekst een en al cliché. Hij moet nog maar eens goed oefenen, onze Koning.


  Maak melding

 309. Hij zal toch niet ……………. nee, dat zal wel niet………………. onze schaal……………nee, dat zal ook hem wel te ver gaan……………..:o


  Maak melding

 310. Meestal doet dat soort “over the top”-figuren dat zelf; zonder dat ze het in de gaten hebben. Ik verdenk K.Willem er van dat hij het wel weet. Ik voorzie na het overlijden van z’n moeder een snelle abdicatie; dat duurt dus nog wel even.
  Volgende week ’s kijken wat de diverse sterrenwichelaars voor ons in petto hebben, pollogs-wijze gezien, voor 2014.


  Maak melding

 311. Ik zou de vergoeding die ze nu krijgen voor de “zware arbeid” die ze nu al verrichten, een comfortabele vorm van rentenieren noemen.

  Ik voorzie voor Maxima, Amalia c.s. geen belangrijke rol meer.
  En over hun aow-tje hoeven ze ook niet in te zitten.

  Die “arme” sloeber die 200 jaar geleden het strand werd opgesleurd, had op dat moment geen cent te makken. Bij zijn aftreden had hij ineens een vermogen van 30 meloen gulden (en de staat een vermogensvermindering van ongeveer hetzelfde bedrag).
  Dat centengedoe zit ze in de genen. Dus zullen ze voor hun voor te nemen abdicatie ook wel een riante vergoeding “overeenkomen”8)


  Maak melding

 312. Daar zijn meer idd voorbeelden van, zoals het handelen met voorkennis (Wilhelmina) en al die fiscale trucs van de afgelopen jaren. Ik ben er wel van overtuigd dat ze hard werken. Zou iig niet graag ruilen.


  Maak melding

 313. @Dame, @bernard, van afdrijven is geen sprake, van verhuizen ook niet, dus alles gaat zijn normale gangetje. Wel moet ik bij deze ⤽bekennen⤝ dat ik als ⤽oud⤝ Deventernaar de kleur rood/geel nog steeds in mijn hart gesloten heb. Zoals ze in Deventer zeggen; ⤽éénmaal een Eagle, altijd een Eagle⤝. 😉

  Aangezien ik al enige tijd, niet meer in enige mate met de club VVD geassocieerd wil worden, leek het mij tijd om een andere nickname te nemen. En wat is dan niet leuker om in het hol van de leeuw, hier samen met mijn tegendraadse ⤽rechtse⤝ ideeën ⤽real eagle⤝ van te maken.

  Dame, wij hebben enige dagen terug op het chatlog hier al eens geanimeerd over gekeuveld, dus om in jou terminologie te blijven, niet alleen politiek maar ook voetbal ⤽verbindt⤝ 🙂  Maak melding

 314. @realeagle Dat was gisteren het eerste wat ik deed: kijken bij het topic over PEC. Grappig dat jij dat was. Ik vind die rivaliteit tussen PEC en GAE wel leuk, zolang het niet “echt” wordt. Het moet een beetje speels blijven. Een goede nieuwe naam!


  Maak melding

 315. Nog iets gehoord van de tussen neus en lippen aangekondigde ⤽participatie samenleving⤝?
  Of zal het een ⤽veelbelovende⤝ kreet zijn geweest, waarvan de nagalm zachtjes wegsterft, zoiets als bij de oude echoput in de buurt van Apeldoorn?

  Ik kwam tot die gedachte, toen ik wat vermoeiende verslagen las over één of ander PvdA congres en wat andere politieke congres-jes. Daarbij kwamen er bij mij wat vrolijke gedachten naar boven, want ik realiseerde mij dat al deze ⤽leuke⤝ bijeenkomsten slechts kunnen bestaan doormiddel van subsidie die het rijk verschaft aan politieke partijen met leden. Het zou natuurlijk een leuke bijkomstigheid zijn, dat dit gaat veranderen met de op stapel staande participatie samenleving. Politieke partijen zouden dan op zoek moeten gaan naar eigen inkomsten, en niet meer door de overheid gefinancierd worden. Afgelopen daarmee, dus ordinaire private sponsoring!

  Dit gaat dan natuurlijk ook gelden voor ministers, staatssecretarissen, en het ambtenarencorps dat slechts kan bestaan doordat de ene helft regels en heffingen verzint, die door de andere helft geïncasseerd wordt.

  Wil je minister, staatsecretaris of ambtenaar worden dan ga je maar met de pet in de hand langs bij familie of vrienden die je daarvoor wat geld willen toestoppen. Als ik mij goed herinner had Jozef Stalin een orgel naar hem vernoemd (stalinorgel), dan kan Rutte de boer op met zijn Lachzak, en Samsom goud verdienen door reclame te maken voor een haargroeimiddel. Dat opent ongekende perspectieven, toch?
  Gelijke monniken, gelijke kappen. Immers wat geldt voor de straatveger, moet ook gelden voor bestuurlijk Nederland.

  Ik zou in mijn ⤽enthousiasme⤝ het mooiste vergeten. Bestuurlijk Nederland wil een participatiesamenleving, dan ook een totale participatiesamenleving. Dat houdt in; met een bindend referendum is de burger in staat om ook echt te participeren en kan het niet langer afgescheept worden met een vierjaarlijks verkiezing met mooie beloftes, die daarna bij het grofvuil gezet worden.

  Wat hoor ik daar? Een zacht afstervende nagalm??????? 😉  Maak melding

 316. @real eagle Je hebt je ideologische veren wel allemaal afgeschud. Straks kun je niet meer vliegen!;D Voor een liberaal moet het toch koren op de molen zijn dat burgers zelf zaakjes regelen zonder tussenkomst van de overheid? Participatiemaatschappij is op zich maar een woord. Een woord voor een verschijnsel dat al enige tijd aan de gang is. Burgers die zelf voor hun energie zorgen via een cooperatie. In Zwolle recent ook een opgericht, Blauwvingerenergie. Daarnaast doet de overheid inderdaad ook een beroep op burgers om taken op te pakken. Niks mis mee. Wat mensen zelf kunnen, moeten ze niet afwentelen op de samenleving.
  Waarom je voor een soort censusdemocratie pleit, ontgaat me. Of is dat je conservatieve inslag: het grootkapitaal kan het best regeren?


  Maak melding

Reageer