Isala en Vogellanden openen sportloket

Zwolle – Afdeling revalidatiegeneeskunde van Isala opent in samenwerking met revalidatiecentrum De Vogellanden Zwolle een sportloket voor mensen met een lichamelijk beperking of chronische ziekte. Voor deze groep ontbreekt vaak kennis over welke sport en lichamelijke activiteit bij hun mogelijkheden past en waar zij daarvoor terecht kunnen. Vanaf augustus kunnen mensen bij het sportloket terecht voor sportadvies op maat.

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een handicap en chronische ziekte fysiek minder actief zijn dan mensen zonder handicap of chronische ziekte. Juist voor deze mensen kan sport en bewegen een grote bijdrage leveren aan met name herstel, het onderhouden van mogelijkheden om goed te blijven bewegen en aan fysiek en sociaal welbevinden. De kwaliteit van leven wordt hiermee bevorderd, zo blijkt uit onderzoek. Het sportloket biedt mensen met een beperking of een chronische ziekte daarom begeleiding bij het vinden van een sport of lichamelijke activiteit die bij ze past. Het sportloket richt zich tot een brede groep, zoals mensen met hersenletsel, amputatie, reuma, diabetes of hartproblemen. De sport & beweegconsulent van het sportloket geeft een sportadvies op maat, gericht op de voorkeuren en mogelijkheden van de patiënten. Tijdens het sportadvies krijgen zij informatie over sportmogelijkheden bij verenigingen voor aangepast sporten en bij reguliere sportverenigingen, zoals warmwater zwemmen, fitness met deskundige begeleiding of rolstoelsport. Ook wordt samen gekeken naar het creëren van voorwaarden die nodig zijn om sport en een actieve leefstijl mogelijk te maken. Dat kan bijvoorbeeld het aanvragen van sporthulpmiddelen zijn zoals een sportrolstoel, of het regelen van vervoer naar de sportaccommodatie.

Fit blijven kan echter niet alleen door sporten. De sport & beweegconsulent kijkt samen met de patiënt hoe hij of zij het dagelijks leven actiever in kan richten, bijvoorbeeld door vaker te fietsen in plaats van de auto te gebruiken. Ook daarbij wordt gekeken welke hulpmiddelen kunnen helpen, zoals een aangepaste fiets. Het sportloket is een initiatief van afdeling revalidatiegeneeskunde van Isala, revalidatiecentrum De Vogellanden Zwolle en Stichting Onbeperkt Sportief (voorheen Gehandicaptensport Nederland). Beide zijn voornemens afdeling Sportgeneeskunde van Isala ook te betrekken bij het sportloket om een nog breder sportadvies te kunnen bieden. Huisartsen en specialisten kunnen patiënten verwijzen naar het sportloket. Dit kan door contact op te nemen met het secretariaat van afdeling revalidatiegeneeskunde van Isala, telefoon (038) 424 5648. Meer informatie: www.vogellanden.nl of www.isala.nl/revalidatiegeneeskunde 

Artikel delen:
Reacties 3
 1. Het wiel wordt opnieuw uitgevonden. Jaren geleden was er het project sport en revalidatie. Vanuit de Strepas is er toen een loket geweest om mensen door te verwijzen na de revalidatie naar een sport.


  Maak melding

 2. Idd. sportservice Zwolle is allang bezig met individuele informatie en adviezen aan te bieden voor mensen met beperkingen.
  Kunnen we niet samenwerken in Zwolle of is dit weer weggegooid geld?


  Maak melding

 3. Wellicht goed om te melden dat het sportloket in het ziekenhuis zit en daarmee voor patienten makkelijk te vinden is, ook voor hen die van buiten Zwolle komen.
  Het is een uitbreiding van het loket dat in de Vogellanden zit.

  Verder is de samenwerking met het sportloket van Sportservice Zwolle er.
  En wordt er op een prima manier samengewerkt, juist om te voorkomen dat zaken dubbel worden gedaan.  Maak melding

Reageer