Dag wordt Week van de Mantelzorg

Zwolle – De traditionele Dag van de Mantelzorg wordt dit jaar een complete ‘Week van de Mantelzorg’. Van maandag 4 tot en met zondag 10 november worden allerlei activiteiten voor Zwolse mantelzorgers aangeboden. Inschrijven kan vanaf 8 oktober, tot en met zondag 20 oktober.

 

Mantelzorgen kan soms best pittig zijn. In de huidige maatschappij wordt steeds vaker een beroep gedaan op de naasten van mensen met een ziekte, beperking of psychische klachten. Al snel wordt verwacht dat zij de verzorging op zich nemen of een helpende hand bieden. Daarom organiseert Mantelzorg van Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! jaarlijks op of rond 10 november, de officiële landelijke Dag van de Mantelzorg, activiteiten voor mantelzorgers. Zo wordt hen een moment voor zichzelf gegeven. ‘Yes we care!’ Dat is het thema van de Dag van de Mantelzorg in 2013. Vrij vertaald: ‘Ja, wij bekommeren ons’.

Maar, niet alleen mantelzorgers bekommeren zich om hun naasten, ook anderen bekommeren zich om mantelzorgers, want diverse organisaties boden Mantelzorg van Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! dit jaar aan om iets te organiseren voor de mantelzorgers. “Het aanbod van Deltion en Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio én de geste van BewustZwolle sprongen eruit: tientallen docenten en professionals hebben workshops en activiteiten voorbereid voor Zwolse mantelzorgers”, zegt Nieske Huisman van Mantelzorg van Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet! enthousiast. 

 

 

Doen, leren, kijken en bewegen bij Deltion

Het programma dat door Deltion en Stichting Openbaar Onderwijs Zwolle en Regio wordt aangeboden bij Deltion (4 t/m 7 november) varieert van je eigen steigerhouten meubel maken tot koken à la Jonnie Boer van De Librije. Alle activiteiten bij Deltion zijn gratis.

 

Ontspanning, balans en bewustwording op de Belevingsdag

De Belevingsdag die wordt aangeboden door BewustZwolle in Praktijk Morrighan aan de Dr. Stolteweg 84-92 (zondag 10 november) bestaat uit activiteiten voor ontspanning, balans en bewustwording. Bijvoorbeeld voetreflexologie, voedingscoaching, massage en mandala tekenen. De Belevingsdag is grotendeels gratis; hier en daar wordt een vergoeding gevraagd. Mantelzorgers kunnen naast onbeperkte deelname aan de gratis activiteiten ook kosteloos aan één betaalde activiteit deelnemen.

 

Geen dag, maar een week!

“Het aanbod is met ruim 40 activiteiten zo divers en omvangrijk, dat is besloten om een hele ‘Week van de Mantelzorg’ te organiseren. Een prachtig en groot evenement dus. Zeker als je bedenkt dat het normaliter één enkele dag beslaat”, aldus Huisman.

 

Aanmelden

Zwolse mantelzorgers kunnen zich inschrijven van dinsdag 8 tot en met zondag 20 oktober via www.mantelzorgzwolle.nl/weekvandemantelzorg. Hier wordt vanaf 8 oktober ook het programma gepresenteerd. Je bent mantelzorger als je langdurig en onbetaald voor een chronisch zieke, lichamelijk, psychisch of verstandelijk beperkte of hulpbehoevende partner, ouder, kind of ander familielid, vriend, kennis of buur zorgt. 

 

Samenwerkende partijen

Bij de organisatie van de Week van de Mantelzorg zijn de volgende organisaties betrokken: Gemeente Zwolle, Mantelzorg van Vrijwilligerscentrale ZwolleDoet!, Mantelzorgadviesraad, MEE IJsseloevers, Mindfit, Driezorg, Zorgspectrum ’t Zand, Woonzorgconcern IJsselheem, Protestantse Gemeente Zwolle, Interakt Contour en De Vogellanden, centrum voor revalidatie.

Artikel delen:
Reacties 3
  1. Leuk initiatief, maar …… hebben mantelzorgers niet meer behoefte aan verlichting van hun zorgtaken op permanente basis. Vele mantelzorgers zullen deze gelegenheid niet benutten, want wie gaat er dan naar degene die hun zorg en aandacht nodig heeft (in praktijk komt het toch op een gering aantal mensen neer)? Ik hoop dat iemand ook heeft bedacht om de mantelzorgers zelf te vragen waar ze behoefte aan hebben.


    Maak melding

  2. En dat is nou zo leuk van deze week: dat als er zorg nodig is Zwolledoet! gaat kijken naar opvang voor de persoon waar de zorg nodig is, zodat de mantelzorger naar één van de activiteiten in deze week kan gaan.

    En inderdaad hebben mantelzorgers het hele jaar zorg, maar deze week is erop gericht om hen in het zonnetje te zetten, ontspanning te bieden, elkaar te ontmoeten, kortom voor ieder wat wils.    Maak melding

Reageer