Doorstart Zwolse Balletjeshuis

Zwolle – Dinsdag werd bekend gemaakt dat het enige Zwolse Balletjeshuis aan het Grote kerkplein toch geopend blijft. Eerder werd bekend dat de winkel per oktober z’n deuren zou gaan sluiten. Vastgoedondernemer Gerrit Jansen trok zich het lot van deze winkel en het mooie pand aan, en heeft nu via de Stichting tot behoud van het Zwolse Balletjeshuis een doorstart weten te bereiken.

 zwolse_balletjeshuis-1.jpg

Het winkeltje op de hoek van het Grote Kerkplein en de Praubstraat begon stekenbakker van der Kolk in 1845 met het bakken van allerlei soorten steken die in de loop der tijd onder de naam Zwolse balletjes het Zwolse handelsmerk geworden zijn. In het fraaie historische winkelpand zat vanaf de 17e eeuw al een grutterswinkel en de knusse nostalgische winkelinrichting met koperen weegschalen en papieren zakjes getuigt daar nog van. Na het verlies, een tiental jaren geleden, van de oudste drogisterij van Nederland, “de Oude Gaper” met z’n historische winkelinrichting zou met het Zwolse balletjes huis alweer een nostalgisch stukje Zwolse winkelnering verloren gaan. Ook het typisch Zwolse balletje, gemaakt volgens geheim recept leek na oktober dan ook voorgoed tot het verleden te behoren. Dit wordt nu met de doorstart voorkomen. Het recept voor het balletje, de naam van het snoepje en het nostalgische interieur van de winkel worden voor Zwolle behouden.

p1030804.jpg 

Foto: Bert Dijkink 

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Goed zo

  Maar eigenlijk hadden ze mischien iets meer kunnen gaan verkopen door de vvv er bij te gaan doen inplaats van dat het bij die boekhandel inzit, toeristen komen juist voor zo iets moois!!!!


  Maak melding

 2. de vvv, wat nu toeristisch informatiepunt is geworden zit niet alleen in boekhandel Waanders in de Broeren, maar ook in het Stedelijk Museum Zwolle, aan de melkmarkt.

  dit even ter informatie.

  goed dat het balletjes huis blijft bestaan  Maak melding

Reageer