Bijzonder muziekproject ‘Muziek en Ik’

Zwolle – ‘Muziek en Ik’, kortweg MIK,  is een bijzonder muziekproject dat door kunstencentrum Muzerie wordt uitgevoerd op vier basisscholen in Zwolle, Dalfsen en Oud Avereest (gemeente Hardenberg). Filmmaker Camille Verbunt heeft een jaarlang op drie MIK-scholen gefilmd. Het resultaat is een artistieke en filmische documentaire van 60 minuten. De film Muziek en ik!gaat op dinsdag 15 oktober a.s. om 17.00 uur in filmtheater Fraterhuis in Zwolle in première.

 

De film vertelt het verhaal van een aantal MIK-muziekdocenten die kinderen in aanraking brengen met het zelf spelen van een muziekinstrument. Dat doen ze op drie uiteenlopende scholen in het centrum en aan de rand van Zwolle en in het dorpje Oud Avereest. Net zo verschillend als de scholen zijn de achtergronden van de kinderen, die door de discipline van hun nieuwe muziekinstrument ook nog eens met elkaar leren spelen. De film Muziek en ik! toont de werking van het (muziek)instrumentonderwijs op de basisschool. Anders dan bij de reguliere muziekschool, gaan deze muziekdocenten naar de kinderen toe en geven instrumentlessen aan een héle klas. Wat betekent dit voor de kinderen én voor de muziekdocenten?

Blog

Camille Verbunt heeft in het afgelopen jaar een weblog bijgehouden, waarin hij zijn ervaringen beschrijft:www.mikdocu.nl/MIKDOCU/FILMBLOG/FILMBLOG.html.

 

Muziek en ik! is goed inzetbaar als aanleiding voor verschillende discussies.  De film kan dienen om geïnteresseerde scholen en docenten voor te bereiden op dit soort onderwijs. Maar de film kan ook beslissers en buitenstaanders die niet zo snel zelf in de klas zelf aanwezig zijn, een goed en afgewogen beeld geven van de werking van dit soort muzieklessen. Tenslotte maakt de film op humanistische wijze de vaak sterke invloed van persoonlijkheidsverschillen in het onderwijs zichtbaar. 

 

De film wordt op een later tijdstip op DVD gedistribueerd. Zodra hierover meer informatie bekend is, wordt dit op de website vermeld: www.muziekenik.nl.

Artikel delen:

Reageer