Scholen nemen deel aan Europees onderzoek

Zwolle – Op woensdag 2 oktober 2013 start op de Zwolse basisscholen de Werkschuit en de Campherbeek een gemeenschappelijk gezondheidsprogramma. Deze scholen nemen namens Nederland deel aan een groot Europees onderzoek met als doel het in kaart brengen en verkleinen van de gezondheidsverschillen van kinderen in Europa. Het programma komt onder meer voort uit het succesvol gebleken JOGG (Jongeren op Gezond Gewicht) dat Zwolle als eerste Nederlandse stad in 2010 implementeerde onder de naam ‘Zwolle Gezonde Stad’.

‘Meer groente, fruit en water, minder tijd achter de computer en op tijd naar bed. Dat zijn belangrijke elementen die de gezondheid van kinderen positief kunnen beïnvloeden’, zegt Ingrid Bakker van lectoraat De Gezonde Stad van Windesheim. ‘Het is een uitdaging om alle kinderen mee te laten doen. In samenwerking met de Vrije Universiteit wordt het effect van het Europese gezondheidsprogramma op de gezondheid van kinderen onderzocht. Wat is de winst en in hoeverre kunnen we het programma een blijvende plek in het onderwijs te geven?’ Voor de 200 Zwolse kinderen uit groep 4, 5 en 6 begint 2 oktober feestelijk en actief. Op een prachtige en sportieve locatie, het Theater van de Sport van het Landstede Sportcentrum in Zwolle, krijgen zij een feestelijk en actief programma voorgeschoteld. Hoogtepunt is een poging om met een activiteit in het Guinness Book of World Records te komen onder aansporing van twee spelers van PEC Zwolle: Maikel van de Werff en Bram van Polen. Tussen de bedrijven door krijgen de kinderen uitleg over het gezondheidsprogramma waar ze aan meedoen en een gezondheidspaspoort uitgereikt.

De start van het programma valt samen met de start van de Kinderboekenweek (2 t/m 13 oktober) dat dit jaar als toepasselijk thema heeft Sport en Spel: ‘Klaar voor de start!’ Daarop aansluitend ontvangen alle deelnemende kinderen een door de PEC Zwolle-spelers gesigneerd exemplaar van het kookboek ‘Ik lekker fit’. De scholen ontvangen twintig speciaal geselecteerde boeken over het thema, die kunnen worden voorgelezen en besproken in de klas. Het Europees gezondheidsprogramma bij de twee Zwolse basisscholen is het resultaat van een samenwerking tussen het lectoraat De Gezonde Stad van Windesheim, de GGD IJsselland, de gemeente en de basisscholen de Werkschuit (Aalanden) en de Campherbeek (Berkum). Naast het lectoraat De Gezonde Stad is het Onderzoekscentrum Preventie Overgewicht Zwolle (OPOZ) van Windesheim betrokken bij de projectleiding en het onderzoek.

Artikel delen:

Reageer