Zwolle genomineerd voor Fietsstad 2014

Zwolle – In totaal nomineerden onderzoekers van het landelijk bureau van de Fietsersbond vijf gemeenten. De onderzoekers keken dit jaar speciaal naar het wegnemen van hindernissen voor fietsers. Marcel Span van de Fietsersbond-Zwolle: “De gemeente Zwolle is al heel lang bezig het fietsklimaat te verbeteren. Het is bemoedigend dat de gemeente hiervoor deze eervolle nominatie krijgt.”
Op de website www.fietsstad2014.nl kunnen fietsers hun mening geven over de nominaties. Op 8 mei 2014 maakt de Fietsersbond de winnaar bekend.

fietsstad_2014_genomineerd_pers.jpg

Slecht wegdek, verkeerd geplaatste paaltjes, lang op rood staande verkeerslichten, kruisingen waar je altijd moet wachten, onnodig afstappen bij werkzaamheden, onmogelijk bochtenwerk: fietsers komen elke dag heel wat hindernissen tegen. De gemeente Zwolle is zich hier gelukkig van bewust en doet er al wat aan, in ieder geval voldoende voor een nominatie voor de titel Fietsstad 2014.  Wel vindt de Fietsersbond dat er in Zwolle ook nog wel wat te verbeteren valt: “Dit is een mooie stap in de goede richting” zo vindt Marcel Span van Fietsersbond-Zwolle, “want er is nog genoeg te doen. Deze nominatie is vooral een duw in de rug, een stimulans om het nog beter te doen. Eerdere winnaars van de Fietsstad-verkiezing, zoals Houten en ’s-Hertogenbosch, blijven het fietsen stimuleren. Je ziet dat dit werkt om meer mensen op de fiets te krijgen. Van de gemeente Zwolle verwachten we eenzelfde inzet.”

Fietsersbond-Zwolle is positief over de samenwerking met de gemeente en hoopt dat mede daardoor verbeterplannen hoog op de agenda komen te staan. Marcel Span: “Het gaat bijvoorbeeld om snelle uitbreiding van de parkeermogelijkheden in het centrum. Verbetering van het onderhoud, verbreding van veel bereden paden, meer aandacht voor fietsers bij wegwerkzaamheden, verlichting van paden en verharden van in de praktijk ontstane paden (olifantspaden).” Elke gemeente die zich voor de verkiezing heeft aangemeld, dus ook Zwolle, ontvangt van de Fietsersbond een rapport met aanbevelingen voor verbeteringen. Fietsersbond-Zwolle is benieuwd naar dit rapport en vraagt de gemeente Zwolle met de aanbevelingen aan de slag te gaan en het rapport te bespreken met de gemeenteraad.

Naast Zwolle zijn ook Almere, Eindhoven, Enschede en Velsen genomineerd voor de titel Fietsstad 2014. In het voorjaar van 2014 bezoekt de onafhankelijke jury de genomineerde steden. De jury staat onder voorzitterschap van Jan Hendrik Dronkers, directeur generaal van Rijkswaterstaat. De andere juryleden zijn adviseur stads- en gebiedsontwikkeling Dorien de Wit, urban mobility consultant Marc van Woudenberg, projectmanager verkeer en vervoer bij CROW Hillie Talens en Koen van Waes, verkeersplanoloog bij Fietsstad ‘s-Hertogenbosch. Het is de vijfde keer dat de Fietsersbond de verkiezing organiseert. Eerder ontvingen de gemeenten Veenendaal (2000), Groningen (2002), Houten (2008) en ‘s-Hertogenbosch de eretitel Fietsstad.

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

8 gedachten over “Zwolle genomineerd voor Fietsstad 2014”

  1. En nu nog de veilige fietsstad zien te worden want dat is het nog niet.Er zijn veel fietspaden waar ook tegemoetkomende fietsers op rijden die erg smal zijn.Breder maken met een middenbermpje erin dat is veiliger

  2. Ook zijn er nog stoplichten waaronder kruising middelweg/zwartewaterallee en rijnlaan/zwartewaterallee die lang op rood staan en te kort op groen.

  3. het onderhoud van veel fietspaden laat te wensen >:(>:( over, ook veel verkeerslichten zijn onvrienelijk voor fietsers, veel te kort groen, als het regend is er niets zo vervelend als lang stil staan in de regen, terwijl ook daar techniek voor aanwezig is om dan de groenlicht momenten vaker te laten komen, soms is met een kleine aanpassing de veiligheid voor fietsers(en ook auto’s) te verhogen, denk aan lage bosjes die er voor zorgen dat het overzicht optimaal is, GEMEENTE doe hier iets aan a.u.b.

  4. Er zal best nog wel het een en ander te verbeteren zijn, dat ervaar ikzelf ook weleens, maar in grote lijnen is wel merkbaar dat de gemeente Zwolle behoorlijk fietsminded is. Op de doorgaande fietspaden wordt sneeuwgeruimd, we krijgen steeds meer fietspaden, we hebben een unieke fietsrotonde, gratis bewaakte fietsstallingen etc.
    Eigenlijk is het al een prijs wanneer je als gemeente door de fietsersbond genomineerd wordt. Die club is zeer kritisch.
    Ik hoop dat Zwolle wint.

  5. Als automobilist, fietser, voetganger en medebewoner van de buurt met de fietsrotonde blijf ik sceptisch aankijken tegen die te behalen ‘sticker’, want dat is het en niet meer. Als dat het doel is… alleen… en wat daarna?!

    Als fietser en als voetganger ben ik zeer teleurgesteld als het gaat om diverse zaken aangaande fietsen en lopen in Zwolle en speciaal als het gaat om die ‘hot items’;

    De ‘fietssnelweg’ langs het Engelse Werk is nog steeds een aanfluiting. De onderdoorgang bij de Hortensiabrug is nog steeds afgesloten voor (welke?) gebruikers en blijft voor mij een groot vraagteken. De stoepen rondom de fietsrotonde liggen vol met wit zand. De fietspaden richting de Marslanden liggen vol met hobbels vanwege wortelgroei eronder. De fietsdijk langs park de Wezenlanden en het Almelose Kanaal eindigt nog steeds in een vreemde situatie die nog steeds is voorzien van een ‘duikplank-situatie’.

    Als automobilist en als fietser heb ik absoluut geen hoge pet op van die mensen die op de fiets te maken krijgen met de auto als medeweggebruiker in het Zwolse stadsverkeer, dit zo gemiddeld genomen. Het gros is namelijk niet actief bezig met deelnemen aan het verkeer en wil gewoon zo snel mogelijk op de fiets door het verkeer.

    Zomaar wat persoonlijke constateringen/inbreng…;);)

Reacties zijn gesloten.