IJsselheem start afasiekoor in Zwolle

Zwolle – De afdeling logopedie en muziektherapie van Woonzorgconcern IJsselheem start met een afasiekoor in Zwolle. Vanaf 25 oktober zingt het afasiekoor op vrijdag van 15.00 tot 16.00 uur  in Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck. Het koor is voortgekomen uit Speech–Music Therapy for  Aphasia (SMTA), een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie. Uitgangspunt van SMTA is dat de gedachte dat muziek en dan vooral melodie en ritme, het spreken kan ondersteunen en stimuleren.

 

Afasie is een taalstoornis waardoor mensen door bijvoorbeeld een beroerte niet meer gewoon kunnen spreken, schrijven, lezen en begrijpen wat er door anderen wordt gezegd. Dat beperkt ze in de dagelijkse communicatie. Vaak kunnen mensen die vrijwel niet meer kunnen spreken, nog wel zingen. Deze ervaring doet mensen goed. Het hoofddoel van het afasiekoor is het beleven van plezier aan het zingen. Daarnaast het activeren van de taalvaardigheid en de communicatie door middel van muziek en zang. Mensen met afasie die het leuk vinden in een groep te zingen, zijn van harte welkom.

Het afasiekoor

De afdeling logopedie en muziektherapie startte in 2010 met een koor in Kampen. Het koor van Myosotis was in mei 2011 inde uitzending van het NCRV programma Altijd Wat. Wie  een idee wil krijgen van het afasiekoor kan op youtube een voorproefje nemen (www.youtube.com/watch?v=NtHT8ionYFs). 

Onderzoek

De Hersenstichting ondersteunt wetenschappelijk onderzoek onder andere met de jaarlijkse uitreiking van de kwaliteitsprijs. In 2011 ontving de afdeling logopedie de kwaliteitsprijs voor het project ‘effectstudie van zingen in afasiekoren’. De resultaten daarvan worden eind 2014 verwacht. 

 

Informatie

Meer informatie opvragen of aanmelden is mogelijk bij de afdeling logopedie/ muziektherapie. Dat kan via e-mail op logo.zwolle@ijsselheem.nl of muziektherapie@ijsselheem.nl en telefonisch op 038-4242663. Zorghuis Wilhelmina van Sonsbeeck is te vinden op Bagijneweide 3 in Zwolle.

Artikel delen:

Reageer