Open dag bij Beeldenpark Anningahof

Zwolle – Langs de A28 van Zwolle naar Staphorst ligt, ingeklemd tussen bedrijvenpark Hessenpoort en de N340 richting Dalfsen, Beeldenpark Landgoed Anningahof. Tien jaar geleden verbouwde Hib Anninga de boerderij van zijn ouders en legde een bijzonder beeldenpark met expositiegebouwen aan dat onder fijnproevers landelijk en internationaal wordt gewaardeerd. Inmiddels is aan het park de status van landgoed toegekend.

Het tweede lustrumjaar wordt afgesloten met het kunstproject ‘Duo Denken’ van Wim van der Beek, stadscurator hedendaagse beeldende kunst van Zwolle. ‘Duo Denken’ is het vijfde en tevens laatste project dat hij binnen het kader van het BKV-fonds (onderdeel van Kunst & Zo) organiseert. Het jubileumjaar is tegelijk het laatste jaar waarin het beeldenpark in oude staat te zien is. Vanaf volgend jaar wordt de N340 gereconstrueerd en de Anningahof is daar slachtoffer van. Voor het zover is, wordt eerst het jubileum nog groots afgesloten. Zondag 13 oktober is er een open dag voor iedereen die het unieke park nog één keer (gratis) in oude luister wil zien. Speciaal ter gelegenheid van ‘Duo Denken’ is het beeldenpark drie weken langer open. Het park sluit dus niet op 27 oktober (zoals eerder is vermeld) maar op 16 november. Bij de expositie verschijnt een gratis catalogus. 

Er zullen twee documentaires te zien zijn die Wim van der Beek samen met de Belgische filmmaker Jan Vromman en de wereldberoemde choreograaf Hans van Manen maakte over de N340. Hoofdmoot van het project is de expositie van zes gerenommeerde kunstenaarsduo’s. 

De titel ‘Duo Denken’ refereert aan een essay dat Van der Beek eerder over dit onderwerp schreef. Aan de hand van beelden, installaties, films en videowerken presenteert hij samenwerkingsverbanden van twaalf kunstenaars die hun eigen identiteit ondergeschikt maken aan het denken en werken als twee-eenheid met hun artistieke partner. Het gaat dus niet om incidentele maar om structurele samenwerking. Aan het geëxposeerde werk is niet te zien wat de individuele inbreng van de kunstenaars is geweest. Persoonlijke ideeën en individuele opvattingen gaan op in een unieke symbiose openbaart wat ‘twee zielen, één gedachte’ letterlijk inhoudt.

Deelnemende duo’s zijn: Gerard Groenewoud en Tilly Buij, Chaja Hertog en Nir Nadler, Albert Dedden en Paul Keizer (Space Cowboys), Martin en Inge Riebeek, Elsa Stansfield en Madelon Hooijkaas, Liet Heringa en Maarten van Kalsbeek. ‘Duo Denken’ is te zien in de Aaltje Snijder Hal van Beeldenpark Anningahof. 

Zaterdag 12 oktober opent burgemeester Henk Jan Meijer het project om 15.00 uur. Daarna is de expositie te zien t/m 16 november.

 

Meer informatie over Duo Denken is te vinden op www.kunstenzo.nl (onder het item BKV-fonds) enwww.anningahof.nl .

Artikel delen:

Reageer