Gemeente Zwolle biedt 13 Stolpersteine aan

Zwolle – De Stichting Zwolse Stolpersteine heeft zich op 3 oktober gepresenteerd tijdens een drukbezochte bijeenkomst in het HCO. De Stichting wil voor elke tijdens de Tweede Wereldoorlog omgebrachte joodse Zwollenaar een kleine steen leggen voor het laatste woonhuis in de stad. In de publieke ruimte herinneren deze kleine monumentjes van 10×10 cm zo aan de genocide tussen 1940 en 1945.

foto_1.jpg 

Eigen foto

Voorzitter Jaap Hagedoorn: “Doordat de Stolpersteine liggen voor hun laatste vrijwillige woonplaats, wordt indringend duidelijk dat het ging om onze buren, onze klasgenoten, onze collega’s, onze stadgenoten. Het confronteert ons met de onomkeerbare leegte die zij hebben achtergelaten.” Hierna sprak Tswi Herschel, eind 1942 nog in Zwolle geboren. Toen hij vier maanden oud was, lieten zijn ouders hem onderduiken. Voor hen zelf was geen plaats beschikbaar en samen werden zij naar Sobibor gedeporteerd en daar bij aankomst in de zomer van 1943 vermoord. Op indringende en persoonlijke wijze vertelde Herschel zijn “Levensverhaal van een joodse jongen”, waarbij hij als uitgangspunt koos de Levenskalender die zijn vader kort na zijn geboorte had gemaakt. Hij vergeleek de visie van zijn vader met zijn werkelijke leven om te eindigen met het feit dat in Israel nu de achterkleinkinderen van zijn ouders leven. Het publiek was zeer onder de indruk van zijn verhaal, bleek tijdens de gespreksronde daarna.

Burgemeester Henk Jan Meijer gaf aan blij te zijn met het initiatief voor de Stolpersteine. Hij onderstreepte dat een dergelijk initiatief gedragen moet worden door de inwoners van de gemeente. Hij kondigde verder aan dat de gemeente Zwolle graag 13 stenen wil laten leggen in de onmiddellijke nabijheid van het stadhuis, in de Praubstraat en de Sassenstraat. De eerste Stolpersteine worden naar verwachting in april volgend jaar gelegd. Belangstellenden kunnen nadere informatie vinden op www.stolpersteine-zwolle.nl.

Artikel delen:
Reactie 1
 1. Tswi Herschel herdenkt op 29 December dat hij in Zwolle werd geboren.
  Als oude buurman gedenk ik de familie extra.

  Ik blijf graag op de hoogte van plaatsing stolpersteine.

  J.C.Rahm
  Pallietergaarde 315
  7329 HD Apeldoorn
  eventueel op mijn nieuwe E-mail adres: johannrahm@gmail.com  Maak melding

Reageer