SWZ gebruikt boom voor kunstwerk

Voor het realiseren van appartementen of woningen moeten soms bomen wijken. Het appartementengebouw Curans aan de Hobbemastraat overkwam hetzelfde. SWZ bood de boom aan aan Edward Otten. Het gaat hier om een zogenoemde Honingboom. Het hout van deze boom is bijzonder en uitermate geschikt om iets moois van te maken.

Na transport, zagerij en drogerij heeft Edward Otten een eerste object gemaakt. Het beeld is gemaakt in samenwerking met iemand die één dag per week hielp in het kader van dagbesteding.Het beeld krijgt straks een mooie plek in het appartementengebouw van Curans. Op dit moment staat het beeld geëxposeerd bij galerie ‘de Langenhof’ aan de Brinkhoekweg te Zwolle.

Het appartementengebouw Curans bestaat uit 75 appartementen. Daarvan zijn er 24 voor starters, 15 voor senioren uit de buurt en 36 voor senioren met een zorgindicatie. Verder huurt Mickey’s Kinderdagopvang op de begane grond. De verwachting is dat in het voorjaar van 2008 de eerste bewoners hun intrek in Curans nemen. De naam Curans komt uit het Latijn en staat voor zorgdragend. Een naam die past bij de zorg voor senioren, starters en kinderen die er verblijven en de oudere omwonenden die evenals de senior bewoners gebruik kunnen maken van de zorg- en welzijnfunctie van Isala Ouderenzorg.

De honingboom is afkomstig uit China en Korea en in Japan gebruikt als tempelboom en heilige boom op begraafplaatsen. In 1747 werden de eerste zaden door een Franse jezuïeten missionaris naar de Botanische Tuin in Parijs gestuurd. In Nederland wordt de boom gebruikt in brede straten en parken en groeit het beste in de volle zon op een warme plaats. De honingboom kan 15 tot 20 meter hoog worden. De boom bloeit in augustus/september met roomgele tot roomwitte bloemen. De bloemen bevatten veel nectar en worden dan ook veel bezocht door bijen. De vrucht is een 5 tot 8 centimeter lange peul met ingesnoerde zaden en wordt daarom soms ook wel snoerboom genoemd.

Artikel delen:

Reageer