Jonnie Boer laat koks eten plukken

Zwolle – Jonnie en Thérèse Boer van driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle gaat een bijzondere kookwedstrijd organiseren. Boer wil volgend jaar op zijn eigen gastronomisch evenement Chefs Revolution koks het bos in sturen om zelf producten te plukken en te zoeken. Na de mise-en-place in De Librije moeten de koks hun menu in het bos afmaken zonder stroom en door zelf een vuurtje te maken.

‘Het idee is dat de koks zich vroeg in de ochtend melden bij De Librije. Ze krijgen vervolgens een landkaart mee waarop mijn plukplekken, mijn slagers, groetenboeren, kaas- en zuivelboeren staan. Eigenlijk alle leveranciers die ik in 28 jaar bij elkaar heb gescharreld, dus ook een palingvisser die rivierkreeften, snoek en snoekbaars heeft. Het is paddenstoelenseizoen is dan in volle gang en de eerste bessen zijn er ook’, aldus Boer, die aangeeft dat in het voorjaar van 2014 restaurants een uitnodiging krijgen om een kok aan te melden voor de wedstrijd.

Met de gevonden spullen en met twee zelf meegenomen producten uit eigen streek, melden de koks met hun commis zich vervolgens met hun mand in de keuken van De Librije. ‘Daar mogen ze werken aan de technische onderdelen van het koken. Vervolgens gaan ze naar een bos waar slechts open vuur en werkbanken staan. Daar bereiden ze twee gerechten. Er is geen stroom en er zijn geen hulpmachines, dus ze moeten zelf vuur maken en zo de menu’s afmaken. Nationale en internationale topchefs jureren de gerechten’, aldus Boer, die de wedstrijd omschrijft als een Hillbilly-cookingcompetition.

Het idee is om de kookwedstrijd te houden op een van de dagen van Chefs Revolution, het gastronomische evenement dat op 13, 14 en 15 september wordt gehouden in Zwolle. Tijdens Chefs Revolution wil Boer diverse internationale topkoks naar Zwolle halen om op een podium demonstraties en workshops te laten verzorgen. De ticketprijzen gaan omlaag, omdat Boer ook leerlingen en chef de parties de mogelijkheid wil bieden aanwezig te zijn op het evenement.

In juni 2012 vond de eerste editie van Chefs Revolution plaats. Het evenement werd goed bezocht en goed beoordeeld door bezoekers, deelnemende topkoks en standhouders.

Bron: misset.nl 

Artikel delen:
Reacties 10
 1. Leuk initiatief, lijkt me een uitdaging voor een beetje kok.

  Opmerking van vd Berg slaat natuurlijk nergens op. De afgunst druipt eraf!!


  Maak melding

 2. Nee klopt niet Mike, dit wordt alleen voor de wedstrijd gedaan (afgezien van de bospaddestoelen en bessen). Er wordt gekookt voor een jury en niet voor gasten. Jammer dat mensen die op hoog niveau presteren keer op keer afgezeken worden hier. Hetgeen wat je uit de natuur haalt is vers en zonder toevoegingen gegroeid. Je hebt daar wel een gedegen kennis voor nodig. Het plukken, op unieke wijze bereiden en serveren kost tijd en dus geld. Maar dat nemen jullie dan voor het gemak maar even niet mee in jullie mening. Dit zegt meer over jullie dan over de Librije!!!  Maak melding

 3. @Zwollenaarisback
  Je moet alles niet zo letterlijk nemen, relax. Ik vond het gewoon een grappige opmerking van vdBerg en als ik op de website lees dat je bijvoorbeeld 27,50 euro betaald voor jonge peulvruchten, geitenkaas, kerrie, watermunt en waterpeper, op welke unieke wijze dan ook bereid is het alleen maar prijzenswaardig dat het je lukt om je restaurant keer op keer in crisistijd vol te krijgen. Niets meer dan lof dus voor dit bedrijf.


  Maak melding

 4. @mike70 met dank voor de toelichting, die eigenlijk niet nodig was. Ik heb Jonnie wel eens zien plukken bij de IJsseldijk, vlak bij dat spoortunneltje van de Hanzeboog. Hij heeft me uitgelegd wat hij precies had geplukt en het laten zien. Respect dus!


  Maak melding

Reageer