Zwemles voor anderstaligen in Zwolse Hanzebad

Een jaar geleden zag je ze het nog niet doen: zomaar van de kant af in het diepe springen. Maar inmiddels zijn Pei Shan Yang (20) uit China, en Marina Ayub (17) uit Afghanistan ervaren waterratten. Want ‘als je in het waterrijke Nederland woont, moet je kunnen zwemmen’, vindt Marina.


Foto: Landstede

Rugzwemmen, schoolslag, watertrappen en onder water zwemmen, het is inmiddels gesneden koek voor Pei Shan en Marina. ‘In het begin moest ik erg wennen, maar nu vind ik het heel leuk’, zegt Pei Shan. ‘Ik ben eigenlijk een beetje verslaafd geworden aan zwemmen’, zegt Marina. Pei Shan woont in Heerde en Marina woont in Hardenberg. Beiden zijn ongeveer twee jaar geleden naar Nederland gekomen. Ze doen de Internationale Schakelklas van Landstede. Deze klas is bedoeld voor jongeren die nog onvoldoende beheersing van de Nederlandse taal hebben om deel te nemen aan het reguliere onderwijs. De leerlingen krijgen de gelegenheid om zwemmen te leren in het Zwolse Hanzebad. Elke dinsdag begeleidt docente Nona Hully van de Internationale Schakelklas ongeveer acht meisjes bij de zwemles.

‘Ze beginnen in het ondiepe’, vertelt ze, terwijl Pei Shan op haar rug voorbij zwemt. ‘En als ze dan een beetje aan het water gewend zijn en de basisvaardigheden onder de knie hebben, mogen ze met kurken in het diepe.’ De meeste meisjes zijn in het begin angstig en zenuwachtig. ‘Dat komt niet alleen doordat ze onbekend zijn met zwemmen, maar ook omdat ze over het algemeen gespannen zijn door al het nieuwe en onbekende in een voor hun vreemd land. Het leren zwemmen maakt ze losser. Lichamelijk en ook geestelijk.’ Van gespannenheid is bij Pei Shan en Marina niets meer te merken. ‘Rugzwemmen vind ik het leukst’, zegt Marina. Pei Shan geniet ook zichtbaar. ‘Ik ga nu zelf ook vaak in Wapenveld zwemmen’, zegt ze trots.

Bel voor meer informatie over de Internationale Schakelklas en de cursus zwemmen voor anderstaligen of voor andere cursussen of opleidingen naar het gratis infonummer van Landstede, 0800-0245666 of kijk op www.landstede.nl .

Artikel delen:
Reacties 2

Reacties zijn gesloten.