Studenten Deltion kruipen zelf achter het stuur

Zwolle – In het kader van een nieuw ROC Verkeersveiligheidsprogramma, kruipen ruim 230 studenten van de opleidingen Transport & Logistiek en Motorvoertuigentechniek van het Deltion College van 7 tot en met 11 oktober zelf achter het stuur. Doel van het programma is om jongeren meer bewust te maken van de risico’s die zij lopen in het verkeer.

 

Het programma is door het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Overijssel (ROVO) samen met het Deltion College, Team Alert, Trials en de Mercedes-Benz DrivingAcademy ontwikkeld. Het praktijkdeel bestaat uit twee onderdelen. Het programmaonderdeel ‘Trials’ is een ultieme rijtest en wordt aangeboden aan de studenten die in het bezit zijn van een rijbewijs. Zij gaan gedurende een dag praktijkritten maken in personenauto’s en vrachtwagens. Door praktijkoefeningen zoals bermrijden, remmen en uitwijken op glad en op stroef wegdek, worden ze zich bewust van de risico’s van het autorijden. De studenten gaan ook met elkaar in discussie over hun verkeersgedrag en de invloed van alcohol en drugs in het verkeer.

Het onderdeel ‘RoadSense’, een verkeerseducatieprogramma van de Mercedes-Benz DrivingAcademy, wordt aangeboden aan de studenten zonder rijbewijs. Het programma is gericht op de rol van autopassagier en voetganger en is direct toepasbaar in het dagelijks verkeer. In het preventieve en interactieve programma wordt met scholieren gesproken over beslissingen die ze anders zonder nadenken zouden nemen. Het programma richt zich op de ontwikkeling van het zelfinzicht en eigen verantwoordelijkheid. Voor deze programma’s zetten Trials en Mercedes-Benz professionele, speciaal getrainde rijinstructeurs in.

Tegen de landelijke trend in steeg in 2012 het aantal verkeersdoden in Overijssel naar 65. Daar wil het ROVO wat aan doen. De ambitie van het ROVO is helder: nul verkeersslachtoffers in Overijssel. En in het kielzog daarvan ook minder gewonden en schade. Kortom, meer veiligheid in het verkeer voor alle weggebruikers en voor jongeren in het bijzonder. Het Deltion College ontvangt de risicogroep dagelijks binnen zijn school. Onder het motto ‘Maak van de nul een punt’ werken het Deltion College en het ROVO samen om het bewust zijn over verkeersveiligheid onder jongeren te vergroten en zo verkeerslachtoffers te voorkomen. Ook zet het Deltion College zich, als ambassadeur van Maak van de Nul een Punt, in haar eigen netwerk in voor de verkeersveiligheid onder jongeren.

De praktijkonderdelen, die deze week plaatsvinden, zijn onderdeel van een breder lesprogramma verkeerseducatie voor ROC’s, welke is ontwikkeld door het ROVO in samenwerking met Stichting TeamAlert, dé verkeersveiligheidsorganisatie door en voor jongeren, Trials en de Mercedes-Benz DrivingAcademy.

Artikel delen:

Reageer