Coming Out Dag 2013

Zwolle – Wat is ’t toch fijn dat er homo’s zijn! (als ze maar normaal doen). De nationale Coming Out dag op vrijdag 11 oktober gaat dit jaar over ‘mannelijke’ vrouwen en ‘vrouwelijke’ mannen. Nederland heeft moeite met ‘mietjes’ en ‘manwijven’. En dat is waarom iedereen op Coming Out Dag kan laten zien dat acceptatie van lesbiennes, homo’s, bi’s en transgenders de normaalste zaak van de wereld zou moeten zijn, of ze nu mannelijk, vrouwelijk of iets er tussenin zijn. Wethouder Nelleke Vedelaar opent Coming Out Dag in onze regio bij de Peperbus in Zwolle en vervolgens zal op de Peperbus de regenboogvlag worden gehesen.

Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) beschouwt stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid als wortel van de afwijzing van homoseksualiteit in Nederland. Jongeren lijden daar het meest onder: mannelijke lesbomeiden en vrouwelijke homojongens worden vaker gepest en voelen zich vaker ongelukkig. Mannelijke lesbomeiden hebben zelfs drie maal vaker depressieve klachten dan meisjesachtige meisjes. Ook transgenders krijgen vaak te maken met stereotype beelden over mannelijkheid en vrouwelijkheid; meer dan de helft krijgt negatieve reacties. Met een speciale actieposter vraagt COC Zwolle op vrijdag 11 oktober aandacht voor dit thema. Voorzitter Ilja de Jong: “Wanneer iemand niet in het standaardplaatje past, is een flauwe opmerking snel gemaakt. Het lijkt wel of je in Nederland wel homo mag zijn, maar niet homo mag doen.” Wethouder Nelleke Vedelaar zal de Coming Out Dag om 12.00 uur openen met een korte toespraak bij de Peperbus. Daarna wordt op de Peperbus de regenboogvlag gehesen. Vervolgens bieden voorzitter Ilja de Jong en wethouder Nelleke Vedelaar gezamenlijk de actieposter aan aan vertegenwoordigers van Politie (Roze in Blauw) en horeca. Belangstellenden zijn van harte welkom.

Coming Outdag
Coming Outdag wordt jaarlijks internationaal gevierd op 11 oktober. In Nederland organiseert COC Nederland de dag in samenwerking met de GayKrant en Expreszo. In het gratis dagblad Metro staat vrijdag 11 oktober de actieposter afgedrukt. Iedereen wordt uitgedaagd om deze op te hangen om duidelijk te maken dat acceptatie van lhbt’ers de normaalste zaak van de wereld hoort te zijn. De poster is ook te downloaden via www.coczwolle.nl.

COC Zwolle werkt met een café, voorlichting, discussie en hulp aan een samenleving waarin iedereen zichzelf kan zijn. Het werkgebied omvat 23 gemeenten in Overijssel, Flevoland, Gelderland en Drenthe. COC Zwolle is lid van de landelijke organisatie COC Nederland.

Artikel delen:

Reageer