Mode tijdens DuurSaam café XXL

Zwolle – In aanloop naar de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, gaat Frisgroen een aantal van de deelnemers in de spotlights zetten. Deze keer het thema mode.

Sinds de ramp in de kledingfabriek in Bangladesh staan veel modefirma’s onder vuur. Er wordt geëist dat ze volgens wettelijke voorschriften werken, en dat er een beter loon komt voor de arbeiders. Zodoende staan goede omstandigheden hoog op het lijstje van modeproducenten. Maar naast een eerlijk loon komt hier nog veel meer bij kijken: zo worden arbeiders veel blootgesteld aan chemicaliën, en werken ze vaak uren achtereen in een slechte, voorovergebogen houding.

Verschillende kledingmerken strijden voor de eerlijke behandeling van arbeiders. In tegenstelling tot een paar jaar geleden, zijn dit nu labels met hippe, jonge kleding, zoals Bo Weevil, Re-5, Shekila Eco Fashion en People Tree. Tijdens het DuurSaam Café XXL zullen deze merken worden getoond door Sari Dalfsen en Gaaf kleding, die deze merken ook in collectie hebben, en Shekila Eco Fashion is zelf aanwezig met haar prachtige jurken.

Een andere manier van duurzaam met mode omgaan is het kopen van tweedehands kleding. Door het hergebruiken van kleding bespaar je namelijk mens en milieu, en bovendien is het ook nog eens goed voor je portemonnee. Twice, Imagine en Focus op Kleding zijn Zwolse winkels die stuk voor stuk op hun eigen manier tweedehands kleding verkopen. Ook zij zijn aanwezig op het DuurSaam café XXL.

Als derde manier van duurzame modeproductie wordt kleinschalige, locaal geproduceerde mode uitgelicht. Bij kleinschalige locale productie is de impact op het milieu minimaal, en worden alle verantwoordelijkheden in eigen hand gehouden. In dit kader presenteert Bijzonder-Heden zich. Bijzonder-Heden is een atelierwinkel waar kunst en ambacht hand in hand gaan. Zo verkopen zij handgemaakte poefs van gerecycled materiaal, en handgemaakte vilten kleding. Twee andere bijzondere exposanten zijn Kunstzinnig Textiel en JasjurkTas.

Al deze leveranciers en producenten van duurzame mode zullen te zien zijn op donderdag 10 oktober, van 19.00 tot 22.00 uur in het Drostenhuis van het Stedelijk Museum Zwolle. Voor meer informatie: zie www.frisgroen.nu en www.groenkapje.nl.

Artikel delen:
Reactie 1

Reageer