Brandweer scant winkels in de binnenstad

Afgelopen maandag heeft Citycentrum Zwolle voor haar leden namens de werkgroep KVO (keurmerk veilig ondernemen) een ‘Crimineel Ontbijtje’ voor ondernemers georganiseerd in Waanders in de Broeren. Het thema zou doen vermoeden dat het crimineel sober met water en brood zou zijn maar de 35 aanwezigen genoten zichtbaar van het voortreffelijke ontbijt!

 

p1030723.jpg 

 

Voorzitter Peter Pels opende de bijeenkomst en gaf een korte uitleg over de pilot mobiel cameratoezicht die binnenkort bij Scapa aan de Sassenstraat wordt geïnstalleerd. Daarna volgde een presentatie van Marijn Wildeboer van het CCV met een confronterende kennisquiz over (winkel) criminaliteit. Zo kwam onder andere aan de orde dat de derving van winkeldiefstal voor de Nederlandse Detailhandel € 340 miljoen per jaar bedraagt. Ook de schade-cijfers van interne criminaliteit liegen er niet om: € 180 miljoen per jaar! Besproken werd hoe dit voor de individuele bedrijven voorkomen kan worden. Jan Overweg van de Brandweer kondigde aan vanaf deze week winkels in de binnenstad te bezoeken voor een scan van winkels die met name gericht is op het brandveilig gebruik van winkels. Hij wil met name in gesprek  over de situatie, aandachtspunten benoemen en vragen beantwoorden.

Namens de politie voerde Henk Deiman het woord en hij gaf een aantal voorbeelden van criminaliteit in de binnenstad en  hoe meldingen bij de politie worden verwerkt. Bijzonder opvallend is dat het aantal misdrijven/overvallen in de binnenstad ver onder het landelijk gemiddelde liggen.

 

In de donkere wintermaanden stijgt het aantal misdrijven, met name het overvalgeweld. De bijeenkomst in Waanders in de Broeren op 7 oktober 2013 stond daarom vooral in het teken van bewustwording, preventie en kennismaking om (winkel)criminaliteit te bestrijden. 

 

Week van de Veiligheid 

De nationale Week van de Veiligheid wordt ieder jaar in week 41 georganiseerd. Deze heeft als doel om het thema veiligheid extra onder de aandacht te brengen. Ondernemers krijgen informatie en tips om bewustwording te creëren en zelf stappen te ondernemen op het gebied van preventie. Branche- en koepelorganisaties, gemeenten, politie en openbaar ministerie organiseren daarvoor diverse activiteiten. 

De Week van de Veiligheid wordt ondersteund door het ministerie van Veiligheid en Justitie. 

Meer informatie over de Week van de Veiligheid vindt u op: www.deweekvandeveiligheid.nl. 

Artikel delen:

Reageer