Zwolle zakt op ranglijst Meest Gastvrije Stad

Zwolle – De Gemeente Zwolle is gezakt in de ranglijst van de Meest Gastvrije Stad van Nederland. Zwolle zakte van positie 7 naar 9. Nog altijd wel in de Top 10, maar het is voor de gemeente ook een teleurstelling omdat het op verschillend vlak inzet op een hoge klassering in de ranking.

‘s-Hertogenbosch is voor de vierde keer op rij uitgeroepen tot Meest Gastvrije Stad. Net als de afgelopen drie jaar kreeg de Brabantse hoofdstad dit jaar de hoogste waarderingscijfers van haar bezoekers. Zwolle scoorde relatief laag op de onderwerpen bereikbaarheid en werkzaamheden in de stad. Met de vriendelijkheid van de Zwollenaren is het goed gesteld. Op basis van uitgebreid onderzoek, uitgevoerd door VVV Nederland en Van Spronsen & Partners horeca – advies, is de gastvrijheidsbeleving van ruim 8000 bezoekers van de 21 grootste steden van ons land voor de vijfde maal in kaart gebracht.

Veiliger gevoel
Hans van Spronsen, algemeen directeur Van Spronsen & Partners horeca-advies over de resultaten van dit jaar: “Over het algemeen kan worden geconcludeerd dat de vriendelijkheid van de bewoners, het winkelpersoneel en de horecamedewerkers door de bezoeker dit jaar gemiddeld hoger wordt gewaardeerd. Daarnaast geeft de bezoeker ook een hogere waardering aan het veiligheidsgevoel”.

Prestatie
Opmerkelijk is de sterke opmars van Groningen. De afgelopen jaren scoorde de noordelijke stad steeds hoger met een verdiende tweede plaats dit jaar als absoluut hoogtepunt. Ook Leiden heeft een flinke slag geslagen door maar liefst 12 plaatsen te stijgen in de ranglijst (van 17 in 2012 naar plaats 5 dit jaar). “Twee geweldige prestaties die aantonen dat een gastvrijheid niet enkel is voorbehouden aan de van oudsher meer bourgondische steden in het Zuiden, maar veel meer een resultaat is van een gezamenlijke inspanning van overheden, ondernemers én inwoners”, aldus Kees van Wijk, algemeen directeur VVV Nederland.

Sleutel voor florerende gastvrijheidseconomie
“De uitverkiezing tot Meest Gastvrije Stad van Nederland is vooral de uitdrukking van de waardering door de bezoekers. Daarmee is het een echte publieksprijs en dat maakt deze titel zo waardevol. Gastheerschap en gastvrijheid zijn een belangrijke sleutel voor een gezonde en florerende gastvrijheidseconomie. Een sleutel die ondernemers, bewoners en overheid samen in handen hebben. Als VVV-sector houden wij ons dagelijks bezig met gastheerschap en het belang daarvan als integraal onderdeel van citymarketing. Dit onderzoek is daarin een belangrijke bouwsteen”, aldus Van Wijk.

Jaarlijks onderzoek
Het jaarlijkse onderzoek van Van Spronsen & Partners horeca – advies en VVV Nederland vindt plaats in de 21 grootste steden van Nederland. Op basis van 8.000 enquêtes onder Nederlandse bezoekers, zijn deze steden op 27 aspecten in de categorieën ‘Vriendelijkheid & Veiligheid’, ‘Horeca & Vrije tijd’, ‘Stad & Architectuur’ en ‘Bereikbaarheid & Informatie’ onderzocht. Per stad zijn 381 enquêtes afgenomen om een objectieve meting te doen.

Artikel delen:
Reacties 5
 1. “Werkzaamheden in de stad” oké, dat was het afgelopen jaar wel erg. Maar uiteindelijk wordt het daar beter van. Dat gaan we dan volgend jaar zien.

  En als het volgende seizoen de stadswachten geen wethouders van naburige gemeenten meer van de Melkmarkt afschoppen komt het wel goed.


  Maak melding

 2. Jammer voor de stad maar het is voor buitenstaanders ook niet vriendelijk binnenkomen hier met de auto.Om in het centrum te komen moet men de auto er veel te ver vanaf parkeren.


  Maak melding

 3. Zwolle is al jaren niet echt gastvrij voor buitenstaanders, duur parkeren, fiets onvriendelijke binnenstad, veel dezelfde winkels in de binnenstad, ook voor de zwollenaar is het niet aantrekkelijk om de stad in te gaan:(:(:(


  Maak melding

Reageer