Hommage à Brel Symphonique

Zwolle – Zondag 3 november a.s. treedt de door velen bewonderde Jacques Brel vertolker, de Belg Filip Jordens, op in de Rabozaal van De Spiegel in Zwolle. Jordens wordt begeleid door het ensemble Martenot èn door de twee beste jeugdsymfonieorkesten van Nederland: het Twents Jeugd Symfonie Orkest uit Hengelo en Jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel uit Zwolle.

 

Het concert in de Rabozaal begint om 15.30 uur. Het Twents Jeugd Symfonie Orkest o.l.v. Carl Wittrock opent het optreden met een kort symfonisch werk en begeleidt vervolgens Filip Jordens en zijn combo in een aantal chansons van Jacques Brel. Na de pauze een soortgelijke invulling, maar dan met het Zwolse jeugdsymfonieorkest De Vuurvogel o.l.v. Albert Dam. In de grande finale treden de 150 musici van beide orkesten, het “Ensemble Martenot” en Filip Jordens gezamenlijk op.

Het Twents Jeugd Symfonie Orkest en De Vuurvogel werden begin dit jaar tijdens de finale van het Landelijke Concours voor Jeugdsymfonieorkesten in De Doelen in Rotterdam respectievelijk eerste en tweede. De Vuurvogel won bovendien de Publieksprijs. De hoge kwaliteit en het enthousiasme van beide orkesten was voor Brel-vertolker Jordens, recent nog te horen geweest in het Concertgebouw in Amsterdam in de Robeco-serie, aanleiding voor het samenwerkingsproject, dat naast het concert in Zwolle ook een optreden in het Muziekcentrum in Enschede op vrijdag 1 november a.s. omvat.

 

Niet eerder kon in Nederland geluisterd worden naar de Brel-chansons begeleid door symfonieorkest. Jacques Brel zelf heeft een aantal keren opgetreden met een kleine strijkersgroep, maar nooit met een volledig orkest. Filip Jordens (en velen met hem!) oordeelde dat de liederen van Brel zich uitstekend lenen te worden uitgevoerd in een Metropole-orkest-achtige setting. Hij benaderde de Italiaans-Belgische arrangeur Michel Bisceglia en zong de première van de gearrangeerde Brel-chansons vorig jaar, begeleid door het Gents Universitair Symfonie Orkest en het “Ensemble Martenot” in Genk. Het ensemble bestaat uit Alano Gruarin (piano), Christophe Delporte (accordeon) en Evelyn Groynne (ondes martenot). Het ensemble ontleent zijn naam aan die Ondes Martenot, een van de eerste elektronische muziekinstrumenten, ontworpen in 1928 en onder meer te horen in het beroemde Ne me quitte pas, welk Brel-lied uiteraard ook in Zwolle en Enschede gespeeld zal worden.

 

Kaarten voor het concert (€ 18,–) zijn verkrijgbaar aan de kassa van Odeon de Spiegel of via www.odeondespiegel.nl.

Artikel delen:

Reageer