Essent wekt meeste groene stroom op

Zwolle – De meeste duurzame elektriciteit in Nederland wordt opgewekt door energiebedrijf Essent. Dat blijkt uit een analyse van de jaar- en MVO-verslagen van de energieproducenten in ons land. In totaal was Essent in 2012 verantwoordelijk voor ruim eenvijfde van alle in Nederland gemaakte groene stroom.

 

Essent, dat ook een vestiging in Zwolle heeft,neemt in totaal 22% van alle groene stroom in Nederland voor haar rekening. Eneco volgt met naar schatting 17% en Nuon met 13%. Een ‘groene leverancier’ als Greenchoice haalt zo’n 6% van het totaal. Afvalverbranders, waaronder Attero, wekken samen 15% van alle duurzame stroom in Nederland op.

Erwin van Laethem, CEO van Essent, is er trots op dat ‘zijn’ bedrijf opnieuw de grootste producent van groene stroom in Nederland is: ‘Het laat zien dat wij een significante bijdrage leveren aan de nationale doelstelling om in 2020 14% van alle energie duurzaam op te wekken.’ Een deel van de groene stroom van Essent wordt opgewekt in windpark Westereems bij de Eemshaven.

 

In Nederland wordt meer dan de helft van alle duurzame energie opgewekt met behulp van biomassa (54,2%). 42,8% is voor rekening van windenergie. Energie uit zon en water is er veel minder (2,0% resp. 0,9%; bron: CBS).

 

Bij de analyse over groenestroomproductie-naar-energiebedrijf zijn de volgende bronnen gebruikt: jaarverslagen, MVO-verslagen, websites van de energiebedrijven en CBS-data. Afwijkingen op detailniveau zijn mogelijk vanwege verschillen in de wijze van rapportage. In het overzicht is bij de verschillende bedrijven zowel eigen productie als die van deelnemingen en via langlopende inkoopcontracten met derden weergegeven. Essent is met 16% van het totaal overigens ook zonder deze contracten mee te tellen de grootste producent van groene stroom. 

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Oeh… relatieve getallen die naar eigen believen worden ingezet. Dat vraagt altijd om wat extra aandacht.

    Ik vind de vraag welk percentage van hun eigen stroom groen geleverd wordt interessanter. Nu wordt Greenchoice neergezet als leverancier van 6% van de Nederlandse groene stroom. Dat lijkt dan ineens weinig en ik proef (maar misschien is dat mijn eigen interpretatie) met de aanhalingstekens om ‘groene leverancier’ dat ze niet zo serieus worden genomen met hun doelstellingen.

    Bekijk het echter eens anders. Greenchoice levert 100% (!) van de van hen afgenomen stroom groen, maar is alleen nog niet zo’n hele grote partij in Nederland en beslaat daardoor slechts 6% van de totale markt. En zo kunnen er nog wel meer partijen zijn die boven Essent staan, simpelweg omdat ze kleiner zijn. Daar ben ik nu wel benieuwd naar.

    Rara, welk bedrijf zou bovenstaand bericht de media ingestuurd hebben? 😉


    Maak melding

Reageer