Viering 50-jarig stedenband Zwolle-Lünen

Zwolle – Op zaterdag 19 oktober 2013 wordt het 50-jarig jubileum van de stedenband tussen Zwolle en Lünen gevierd. GroenLinks Zwolle en Die Grünen uit onze Duitse partnerstad organiseren workshops over duurzaamheid en een minisymposium met Europarlementariër Bas Eickhout van de European Green Party.

zwolle-lunen.jpeg  

Het programma is van 11.00-16.30 in de Statenzaal van de Openbare Bibliotheek aan de Diezerstraat. Daarna volgt een muzikale optocht naar het ter Pelkwijkpark waar een herinneringsboom wordt geplant om de stedenband te bekrachtigen. Iedereen die geïnteresseerd is om het programma geheel of gedeeltelijk bij te wonen is welkom. Meer informatie: http://www.luenenzwolle50.eu/

Artikel delen:
Reacties 9
 1. Stedenband L?nen-Zwolle??? bestaat dat nog?
  Ik merk er nooit wat van, ik heb de indruk dat deze stedenrelatie kunstmatig in leven wordt gehouden.


  Maak melding

 2. GroenLinks Zwolle en PEC Zwolle zijn de enigen die nog banden met dit onbeduidende stadje onderhouden. Het zijn meer persoonlijke vriendschappen geworden dat dat er sprake is van een stedenband.


  Maak melding

 3. Kan iemand mij een doorslaggevende reden geven voor deze vriendschap? wie heeft de kreet partnerstad verzonnen? Is er iemand die dit nuttig vindt?


  Maak melding

 4. @Viper,
  Zo’n 30 jaar geleden was het in heel Nederland “in” om met een stad naar keuze in het buitenland een soort partnerschap aan te gaan, met de bedoeling om bijvoorbeeld over en weer culturele en sportieve manifestaties te organiseren en kennis uit te wisselen.
  Je ziet dan ook vaak op de invalswegen van een stad op het plaatsnaambord vermeld staan met welke partnerstad deze stad bevriend is.
  Uit zo’n stedenband zijn soms grote vriendschappen en zelfs huwelijken ontstaan.
  Sommige van die partnerschappen zijn door de jaren heel stevig en vitaal gebleven, zoals in onze buurstad Kampen en de Duitse stad Soest, (uit te spreken als Soost)
  Op het grote Hanzespektakel in Kampen op 14 september jl was een grote historische groep “middeleeuwers” uit Soest te gast.
  De band echter tussen Zwolle en L?nen heeft echter nooit veel voorgesteld. Ik denk dan ook dat dit meer een groen politiek onderonsje is dan iets wat nog echt leeft onder de bevolking van zowel Zwolle als L?nen.



  Maak melding

 5. Correctie, het fenomeen bestaat dus niet, zoals ik schreef ongeveer 30 jaar maar zoals het artikel ook aangeeft eerder 50 jaar, waarvoor mijn excuus. 🙂


  Maak melding

 6. Ik denk dat toen het ontstond, misschien wel nut heeft gehad. Maar op dit moment, hoewel Duitsland wel een van de belangrijkste exportlanden van Nederland is. Ben zelf ooit 1x mee geweest, met een uitwisseling, denk al wel 25 jr geleden. Moet zeggen dat ik daar leuke herinneringen aan bewaar.

  En zo zullen er vast meer mensen zijn, die er goed herinneringen aan bewaren.


  Maak melding

 7. Dank voor de uitleg observer. Ik krijg niet dit indruk dat dit mijn dagelijks leven heeft of gaat beinvloeden. futiliteiten noemen ze dit ook wel.


  Maak melding

Reageer