Nieuwe creatie op sokkel beeld Titus Leeser

Alweer enige tijd geleden werd aan de Kerkstraat het beeld “Dynamiek” van Titus Leeser van een sokkel gestolen. Nadat er enige tijd een donker mannelijk torso op de sokkel pronkte staat er momenteel een maquette-vorm op de sokkel. De kunstenaar, die graag anoniem wil blijven, is van plan regelmatig andere kunstwerken te tonen op deze plaats.

“Het idee begon een tijd terug toen ik een klassiek beeld plaatste in het gras van de serviceflat. Daar heeft een klassiek vrouwenfiguur een kleine vijf weken haar plek gehad, omdat ik vind dat “kunst” kosteloos bezichtigd moet kunnen worden, zonder de hoge drempel van het museum. Het duurt namelijk in Zwolle even voordat men erover heen is. Met een aanloopje misschien, maar het duurt even…” Op een gegeven moment werd het figuur door de gemeente verwijderd, wat de kunstenaar jammer vond.


Eerder: de zwarte torso…

 De buurt was er, volgens zeggen, erg te spreken over het beeld. Een niet al te lange tijd erna is het beeld van Titus Leeser ontvreemd. “Moet zeggen dat het er wel aan zat te komen, want het werd erg slecht onderhouden. Het zat los van de sokkel en juist in deze bronstijd is het verstandig om dit soort objecten beter te verankeren. De kunstenaar vond dat het tijdstip om een torso te plaatsen. 


“Dynamiek” van Titus Leeser

“Zo’n leeg blok stoort me namelijk. Het was een robuuste mannenvorm, die goed bleek te passen op de kale plek. Het is de ironie dat dit soort torso’s in groten getale in een fabriek worden gegoten, wat haaks staat op de klassieke torso’s die met veel ambacht zijn vervaardigd. Een kleine lijn naar onze maatschappelijke consumptie waar we in verwikkeld zitten.”

De reden dat de kunstenaar zich zo ontfermt over deze sokkel, is omdat hij zich interesseert voor vormstudies.  “Ik werk vanuit leegte/orde/chaos en zoek dit in een vormstudie uit. Zo’n vormstudie heb ik er nu geplaatst. Het is slechts een schets, maar past wat vorm betreft bij de sokkel. Vinex locaties en bouwputten is een grote bron van inspiratie. Een wijk als Stadshagen is een goed voorbeeld dat je wel degelijk leegte met leegte vullen kan. Ik vind daar duidelijke structuren terug. Lijnen en chaos. Ondanks de hoeveelheid, zo veel leger.”
 
De kunstenaar: “Ik probeer de leegte in balans te zetten door het samen te laten gaan met licht, beeld en beleving; met vinex en de bouw als basis. Ik maak vormen van geëxpandeerd polystyreen en dek deze semi-strakke vormen af met een witte laag gips en tracht binnen deze miniaturen een eenheid te zoeken. Graag zou ik de maquettes uit willen bouwen van gasbeton tot menselijke maten, om de leegte te benadrukken.” 

“Het bracht wel nieuwe perspectieven om een plek te maken binnen Zwolle, waar kustenaars hun werk kunnen presenteren. Ik heb het idee dat Zwolle soms wat vastroest in z’n eigen regelgeving. Er zou ruimte moeten zijn voor een grote experimentele kunst beweging binnen Zwolle.” De schroeven mogen losser naar mijn idee”, zegt de kunstenaar.

Artikel delen:
Reactie 1
  1. Ieder zijn ding hoor, maar ik moet zeggen dat ik de hele verklaring van het kunstwerk er zelf niet in had kunnen vinden… Staat de uitleg er ook op een bordje bij?

    Is het met kunst niet net als met een grap? Als je moet uitleggen hoe die in elkaar zit, is het geen grap meer…


    ⚠️ Meld

Reageer