Berkum over de knie in Staphorst

Zwolle – Berkum heeft bij Staphorst een forse 4-1 nederlaag om de oren gekregen. De Zwollenaren kwamen op achterstand door verdedigende missers, leken in de tweede helft terug te komen maar werden in de slotfase over de knie gelegd door een gedreven thuisploeg die de hele wedstrijd een echte eenheid vormde. “We maakten te veel persoonlijke fouten en dat heeft ons een aantal tegengoals gekost. Als je al na vijf minuten achter komt weet je dat je het tegen een ploeg als Staphorst moeilijk krijgt,” constateerde Berkum-trainer Roeland ten Berge. 

Berkum kreeg al na een minuut een vrije trap op een plek die mogelijkheden bood maar de inzet van Ruud Wellenberg verdween net naast het doel van keeper Alfred Knoll. Enkele minuten later kwam de thuisclub wél op voorsprong nadat een letterlijke ‘uitglijder’ in de Berkum-defensie Ferdi ter Avest in vrije positie bracht. Die aarzelde geen moment en zette dat buitenkansje om in een snelle 1-0. Staphorst liet de kans op een grotere voorsprong liggen toen Mark Schra in vrije positie miste en Berkum-doelman Mathijs Bouwhuis haalde binnen enkele minuten twee goed genomen vrije trappen van de uitstekend spelende Philip Ties uit de beneden- en bovenhoek.

Na een half uurtje ging Berkum echter opnieuw de fout in toen na een vrije trap van de Zwollenaren op het middenveld balverlies werd geleden. Via de felle Harm Jan Tip ging de bal naar Ties die tussen enkele verdedigers door opstoomde en de 2-0 binnen schoot. Daar bleef het voor rust bij, ondanks een grote kans van Ter Avest die kort voor tijd finaal langs de bal maaide toen hij vlak voor het Zwolse doel stond.

Scrimmages
Direct na de hervatting bokste keeper Knoll een hard schot van Wellenberg uit de bovenhoek maar daarna kwamen de bezoekers enkele keren goed weg toen bij scrimmages voor het Berkum-doel niemand de trekker over kon halen. Ook kon Ties enkele malen niet profiteren van balverlies in de Berkum-defensie. De Zwollenaren kwamen na een uurtje terug in de wedstrijd toen Chris van der Meulen op links werd gelanceerd. De Berkum-spits draaide naar binnen en leverde uit een moeilijke positie een strak schot af, dat via de handen van keeper Knoll in het Staphorst-doel verdween: 2-1.

Nadat Ter Avest een geweldige kans om zeep had gebracht door over te schieten leek Berkum zelfs op weg naar de gelijkmaker maar een kiezelharde vrije trap werd door Knoll goed uit de hoek van zijn doel gehaald. In de slotfase ging het daarna helemaal mis voor de bezoekers. Eerst strafte de volkomen vrij staande Ter Avest die fout af door de 3-1 binnen te schieten en enkele minuten voor het einde kreeg aanvoerder Rob Mijnheer alle ruimte om uit te halen voor de 4-1.

Deze derde nederlaag op rij betekent dat Berkum is afgezakt naar de gevarenzone van de Hoofdklasse C. Volgende week moet de ploeg van trainer Ten Berge in een bekerwedstrijd bij tweedeklasser IJVV proberen het zelfvertrouwen op te vijzelen en zo aan het broodnodige herstel te werken.

Staphorst-Berkum, 12 oktober 2013
Eindstand: 4-1 (2-0)

Doelpunten: 6. Ferdi ter Avest (1-0), 34. Philip Ties (2-0), 63.Chris van der Meulen (2-1), 83. Ferdi ter Avest (3-1), 86. Rob Mijnheer (4-1)

Gele kaarten: Pascal Diender, Dirk Muis, Chris van der Meulen (Berkum), Harm Jan Tip, Dennis Rosink, Philip Ties (Staphorst)

Opstelling Berkum: Mathijs Bouwhuis, Jason Huisman, Dirk Muis, Kees Dorgelo (68. Yassine Assa), Jeffrey Pohowainjaan, Jerrol Poot, Ruud Wellenberg (79. Arjen Westrik), Pascal Diender, Marc van der Meulen (19. Frank Hoolsema), Chris van der Meulen, Karim Chengachi

Opstelling Staphorst: Alfred Knoll, Ewald Koster, Roelof de Jong, Dennis Rosink, Martijn Bakker (82. Rurik Wind), Philip Ties, Rob Mijnheer, Ferdi ter Avest (89. Dyon van der Berg), Harm Jan Tip, Mark Schra (89. Sander Nooi), Derrick Timmerman.

Door: Th. Kölker 

Artikel delen:

Reageer