D66 wil kunstroute vanaf station opwaarderen

Zwolle – In het Ontwikkelingsprogramma Binnenstad 2020 is het verbeteren van de route van het station naar de binnenstad als belangrijk project aangewezen. Het project heeft tot doel een gastvrije route van het station naar de binnenstad te realiseren door deze duidelijker, aantrekkelijker, comfortabeler en veiliger te maken. In het project wordt kunst ingezet om de route te verbijzonderen en te versterken. D66 is blij dat de stad aantrekkelijk wordt gemaakt voor inwoners en bezoekers met een bijzondere route naar de binnenstad.

Ook is D66 blij dat de CU destijds een motie heeft ingediend en dat de route daardoor reeds in de tunnel start. "Wij vinden zo’n route een passend en speels idee! Met de nieuwe Fundatie en een nieuw stationsgebied, maakt de stad een verschil, en een kunstroute versterkt dat. Van kunst in de openbare ruimte kan iedereen genieten, ook als je geen ticket hebt." D66 vindt het belangrijk dat de route, die begint in de stationstunnel, aansluit op de ambities van onze stad en de grandeur van de Fundatie. Kwaliteit en duurzaamheid staan daarbij wat D66 betreft voorop. Wat D66 betreft mag de kunstroutre ook internationale allure krijgen en zou ook de Sassenstraat in beeld moeten komen voor de route. Hierover heeft D66 een aantal vragen voor het college.

De vragen:

1.       Is de wethouder het met ons eens dat Zwolle een tot de verbeelding sprekende, spraakmakende kunstroute moet krijgen? Iets waar mensen van op kijken, blij verrast door worden. Geen route met standaard beelden en apps, maar iets bijzonders. Een route die bijdraagt aan de ambities en de aantrekkelijkheid van Zwolle?

2.       Kan de wethouder bevestigen dat de uitgangspunten en randvoorwaarden niet per definitie tot deze ambitie leiden?

3.       Hoe gaat u dan garanderen dat Zwolle zo’n route krijgt?

4.       Zet u de opdracht ook internationaal uit?

5.       Hoe wordt de stad hier verder bij betrokken?

6.       Gaat de route er voor zorgen dat ook de richting naar bijvoorbeeld de Sassenstraat duidelijker wordt?

 

Sonja Paauw

D66

Artikel delen:
Reacties 6
 1. Een heel goed initatief, helemaal mee eens!
  Maar geef de verantwoordelijkheid alsjeblieft niet in handen van de gemeentelijke Commissie voor Beeldende Kunst.
  Het aantal blunders en miskleunen van dit elitaire gezelschap zijn ondertussen niet meer op de vingers van één hand te tellen.  Maak melding

 2. Wat D66 betreft mag de kunstroute ook internationale allure krijgen

  Maar….. weet D66 eigenlijk wel wat openbare kunst van internationale allure kost? of zijn er ergens nog kunstwerken van Michelangelo, Rodin of Christo in de aanbieding?:)


  Maak melding

 3. Wat dacht je van de net aangekochte foto’s van de in de VS beroemde Henket? 🙂 En een stalen object van Zwollenaar Ronald Westerhuis, vermaard in China, tentoonstelling in Rusland. Ook Jeroen Molenaar uit Zwolle exposeerde in Rusland. De kunstroute is toch onderdeel van de spoorzone? Met de 1%-regeling (van 100 miljoen) komt de gemeente moet dat toch wel haalbaar zijn.


  Maak melding

 4. @Dame, ik denk dat alle suggesties vanuit de burgerij welkom zouden moeten zijn.
  Maar zoals ik al schrijf, als de CvBK de keuzes mag maken ben ik bang voor veel roestig ijzer of veel gestapelde glasplaten langs de looproute.


  Maak melding

 5. Antwoord wethouder Vedelaar maandagavond:

  Wethouder Vedelaar erkent dat in het raadsvoorstel de kunstroute wat vlak staat beschreven. Bij de verdere uitwerking zullen scherpere bewoordingen worden gebruikt, want het gaat er inderdaad om dat de route bijdraagt aan de ambities en de aantrekkelijkheid van Zwolle.
  De opdracht zal niet internationaal worden uitgezet, maar dat gaat soms via via vanzelf. De stad wordt bij de uitwerking betrokken door de inbreng van de klankbordgroep. De kunstroute zal beginnen in de stationstunnel en zich als een wijnglas langs twee richtingen
  naar de binnenstad begeven, dus zowel via de Luttekestraat als via de Sassenstraat. Er zal gekozen worden voor een definitieve inrichting en niet voor een wisselende inrichting.


  Maak melding

Reageer