Gesprek over toekomst regionale journalistiek

Zwolle – De digitale verspreiding van nieuws heeft mooie kanten, maar levert voor regionale dagbladen en omroepen ook de nodige dilemma’s op.

 

Door de toenemende digitalisering van het nieuws zien de regionale media hun inkomsten dalen. Daardoor blijven er steeds minder journalisten over die het nieuws uit de regio verslaan. Dat tij is niet te keren dus is het zaak te kijken naar kansen en mogelijkheden die nu misschien nog niet benut worden. Hoe kan er meer gehaald worden uit bijvoorbeeld crossmediale journalistiek, zodat het nieuws onafhankelijk gebracht kan blijven worden? Hierover is er een gesprek in Peper&Zout op 12 november, in de studio van de opleiding Journalistiek van Windesheim. Iedereen is welkom vanaf 19.00 uur; het programma begint om 19.30 uur. Toegang is gratis.

 

Regionale mediabedrijven – dagbladen en omroepen – zorgen er voor dat burgers continu worden voorzien van onafhankelijk nieuws. Ontwikkelingen in stad en regio en verslagen uit raadsvergaderingen zijn daar voorbeelden van. De nieuwsverspreiding via dagbladen en omroepen staat echter onder druk; verspreiding van nieuws vindt steeds meer digitaal plaats en dat betekent minder inkomsten, minder middelen, minder journalisten in dienst. Het tij van verregaande digitalisering is niet te keren en biedt ook kansen, maar hoe zijn die in te zetten? De meeste mediabedrijven zijn bezig met crossmediale journalistiek, maar dit is nog niet altijd een winning team.

 

Het ombuigen van de neerwaartse spiraal vraagt om creativiteit en innovatie, om ondernemerschap en kansen zien. Zijn er meer en andere kansen en mogelijkheden die ‘de journalistiek’ nu niet ziet? Moet de journalist meer ondernemer worden? Er zijn nieuwe journalistieke ondernemingen zoals De Correspondent en Blendle. Is hun manier van werken een voorbeeld , ook voor het verspreiden van regionaal nieuws? Van belang is dat burgers ook goed en onafhankelijk nieuws krijgen uit de regio. Denk daarbij aan de komende gemeenteraadsverkiezingen; regionale journalistiek heeft dan onmiskenbaar de taak van waakhond en hoeder van de lokale en regionale democratie. Hoe gaan we die functie in het digitale tijdperk realiseren?

 

Over de toekomst van de regionale journalistiek is er een gesprek met: Alex Engbers, hoofdredacteur de Stentor, Nico Drok, lector Media en Civil Society Windesheim, Marcel Oude Wesselink, directeur RTV Oost.

 

Praat mee tijdens Peper&Zout: smaakmakende gesprekken op dinsdag 12 november. Inloop vanaf 19.00 uur; start programma om 19.30 uur in de studio van de opleiding Journalistiek van Windesheim, X-380. Toegang is gratis en iedereen is welkom die in dit onderwerp is geïnteresseerd. Het gesprek staat onder leiding van Arie Jansen (Windesheim) en Harold de Haan (De Stentor). Peper&Zout wordt georganiseerd door De Stentor en Windesheim (in Dialoog).

Gerelateerde Berichten

(Automatisch gegenereerd)

21 gedachten over “Gesprek over toekomst regionale journalistiek”

  1. Een kat in het nauw…… De Stentor ziet de bui al hangen volgens mij. Over een tijdje zijn er geen kranten meer, wat dan??

    Er zijn al veel ontslagen gevallen bij Wegener en dat gaat nog wel even zo door. Ik las laatst dat Stentor ster-fotografe Sacha Wunderink een bureaufunctie heeft gekregen. De vrouw is nu doodongelukkig daar. Dat schrijft ze zelf op Twitter. Er mogen u alleen nog freelancers werken voor de krant. Verder zie je steeds meer amateurfoto’s van de redacteuren zelf in de krant. Dat komt de kwaliteit niet ten goede. En als er op de hoofdpagina elke dag schrijffouten te ontdekken zijn weet je wel hoe laat het is.

  2. Tsja, als het de hoogste tijd is voor de krant, dan is dat zo. Als de gebruiker het niet meer hoeft, dan lijkt het mij beter om er een waardig eind aan te laten komen. Ik ben sowieso er niet voor om ze met behulp van gemeensschapgeld overeind te houden. Dat hebben we ook niet gedaan met de scharensliep of schillenboer, en die missen we ook niet.

  3. Zelfde verhaal met de Kabelkrant, dat is ook op sterven na dood. Een paar steuntrekkers houden daar de boel nog een beetje op gang, maar dat is het dan ook wel. En dat met een stevige overheidssubsidie van meer dan een ton, dat kan eigenlijk niet. Ze vergaderen zich suf, wel 3 uren per week. Maar het ondeskundige bestuur van Zoo en de onervaren redacteuren sporen niet. En dan druk ik me zwak uit 😉

  4. Ik ben wel nieuwsgierig wat de krant gaat doen in de toekomst. Ik zie ze door de vele contacten met RTV Twente nog wel op dat vlak samenwerken. Ze nemen nu al berichtgeving van elkaar over. Verder is het wel zeker dat de krant al zodanig eindig is. Afsluitend denk ik dat de krant ontzettend jaloers op het fenomeen Weblog Zwolle is 😉

  5. ” Denk daarbij aan de komende gemeenteraadsverkiezingen; regionale journalistiek heeft dan onmiskenbaar de taak van waakhond en hoeder van de lokale en regionale democratie.”

    Dat is nog maar de vraag. Alsof er zonder commerciele, regionale journalistiek geen gemeenteraadsverkiezingen mogelijk zouden zijn…..

    ———-
    WLZ Pol log for ever 8)

  6. Hoewel ik WLZ heel erg waardeer als open medium, vervult het in mijn ogen niet dezelfde rol als dat een krant of ander journalistiek medium zou moeten doen. Móeten, want de praktijk laat dat niet altijd zien. De journalistiek zou – zoals Drama schrijft – een waakhond moeten zijn die verborgen informatie blootgeeft en verbanden tussen informatie legt. Dat doet WLZ niet en kan het ook niet doen, omdat het wel verslaglegt van allerlei gebeurtenissen maar voor een groot deel afhankelijk is van ingezonden artikelen. Dat heeft grote waarde, zeker in combinatie met de reacties eronder, maar is niet hetzelfde als een journalistiek medium. Dat heeft (in theorie) meer een luis-in-de-pels functie en de functie om zaken in een groter verband te plaats, te duiden zogezegd.

  7. Voor zover ik dat weet heeft WLZ inderdaad geen afgestudeerde journalisten. Toch kom ik hier wel steeds meer duiding tegen. Wekelijks wel. Maar als ik de duiding of beschouwingen van de krant over bijvoorbeeld PEC Zwolle of de gemeenteraad bekijk dan heeft dat nogal een lief karakter. Ook zie ik bijvoorbeeld via Twitter een te vriendelijke omgang van journalisten met de politiek. Op die basis krijg je nooit de onderste steen boven.

  8. Ik lees de laatste tijd steeds meer dat “de journalistiek” in Nederland zichzelf uitroept als “hoeder van de democratie”; laatste stuiptrekkingen?
    Ik vind dat ze daarmee een veel te grote broekrok aan trekken.
    Het blootleggen van informatie en eventuele verbanden, opinierend? Zolang er mensen zijn die daar hun geld in willen steken (abonnementen, losse verkoop en aandelen), regionaal of nationaal, zullen die vormen van journalistiek blijven bestaan, mits er geld wordt verdiend…. En de grootte van de broekrok zal dus afhangen van centjes, en niet van het zelfbenoemde hoederschap van de democratie,
    Gezien de huidige internetontwikkelingen zie ik voor genoemde vormen geen toekomst.

  9. @Radstaak Klopt wat je zegt. Daarom schreef ik ook “móeten” en niet dat alle kranten die rol nu goed vervullen. Van alle kranten die ik weleens lees of gelezen heb, is De Stentor kwalitatief wel de minste. Zelden zie je dat uit eigen onderzoek iets wetenswaardigs komt of dat politici hinderlijk ondervraagd worden over de keuzes die ze hebben gemaakt.
    Ik zie WLZ niet als vervanging van een krant, maar als waardevolle aanvulling erop. WLZ is snel en geeft een goed beeld van allerlei gebeurtenissen en activiteiten.

  10. Ik haal vrij veel van internet, Drama, maar vind het toch wel prettig om een artikel te lezen waarin de informatie voor mij geordend is en voorzien van uitleg. Nadeel van internetartikelen is dat de betrouwbaarheid van de informatie niet altijd goed is. Datzelfde geldt voor kranten natuurlijk ook, maar die sommige hebben hun reputatie ,mee (VK, NRC, Guardian).
    Jij vindt het te hoogdravend, maar ik vind wel dat goede journalistiek een belangrijke factor is in een democratie. Een van de controlemechanismen.

  11. Hier in huis willen wij NRCnext toch niet missen, Dame.
    Op termijn zullen dit soort kranten niet meer te betalen zijn ivm minder advertenties, kleinere oplages, en een veranderende nieuwsgaring van nieuwe generaties. Het betreft nationale nieuwsgaring.

    De regionale/lokale journalistiek in krantenvorm zal binnenkort ook wel verdwijnen, want is nu eigenlijk al niet meer rendabel. De vraag is of de geldschieters een internetvorm van deze kranten in de lucht willen houden. Met betaalde krachten lijkt me dat een utopie.

    RTVoost hangt aan de subsidiekraan, en is inmiddels deels afhankelijk van de luimen binnen de nationale/provinciale politiek.

    Ik heb niet de indruk dat bij het verdwijnen van deze media, de democratie (of wat er van over is) geschaad wordt.

    Ik denk dat webloggen op zeer kleine schaal, zoals WLZ, Dalfsennet door vrijwilligers gerund, het hoofd boven water blijven houden, met enige steun van lokale ondernemers en instellingen. Inhoudelijk zal dat grotendeels beperkt blijven tot zelfvergaarde en/of aangereikte feiten, aankondigingen, sportverslaggeving etc.
    Ten tijde van gemeenteraadsverkiezingen zou elke lokale partij regelmatig een opiniestukje kunnen publiceren, en misschien kun je ook denken aan columns door gastschrijvers (op WLZ bijv. door BZ-ren)

  12. Dame en drama, Als het aan sommige politici ligt, ontstaat er een flinke informatiekloof tussen politiek en burgers. Dit gaat in combinatie met een verschuiving van een min of meer gebalanceerde macht tussen burger en overheid, naar een steeds meer autonome macht van overheden. De journalistiek heeft hierin inderdaad de rol om deze kloof te blijven dichten.
    Het gemis hierin is dat onderzoeksjournalisten logischerwijs niet graag bijten in de hand die ze van informatie voorziet. Wanneer deze journalisten in penibele situaties te gretig worden, dan verliezen ze hun bronnen. Zo blij er een soort informatiemonopolie van overheden van kracht. Internet bewijst hierin niet zozeer een gedegen tegenkracht in te zijn. Eenlingen of verkondigers van alternatieve verhalen belanden al snel in de zotteklaphoek. Een hoeder van de democratie bestaat dus praktisch niet. Een democratie kan uberhaupt niet functioneren zonder zichzelf tegen te werken. Je kunt dus hooguit spreken over organen dat democratie tegen zichzelf beschermd. De overheid heeft hiervoor de AIVD, de burger journalistiek. Beiden kunnen niet zonder elkaar.

  13. @Mul ; er komt vanzelf een eind aan de commerciele vorm van journalistiek. Wat nationaal overblijft is niets anders dan sites die feiten, tweets van BN-ers etc. doorgeven. De rol van onze publieke omroep is mij nog niet duidelijk (minder centjes).

  14. Mul, er bestaat inderdaad niet één hoeder in een democratie en op zichzelf klopt het ok dat er op alle spelers binnen een democratie wel iets aan te merken valt. Ik ben erg voor checks and balances, de organisatie van tegenkracht bij macht. De journalistiek vervult die door informatie te verstrekken, zelf onderzoek te doen en het nieuws in een context te plaatsen. Uiteraard mits ze haar werk goed doet, wat helaas lang niet altijd het geval is. Jij noemt het voorbeeld van teveel verstrengeling met de politiek, ik denk dat luiheid en misschien wel gebrek aan niveau ook oorzaken zijn. Buiten de journalistiek zijn er andere tegenkrachten, zoals beide kamers en rechterlijke macht. Alles bij elkaar maken die instituties onze democratie tot een redelijk goede staatsvorm. Althans dat vind ik.
    Een nieuwe vorm van tegenkracht is internet: wikileakes, de info van Snowden, kritische websites. Misschien nemen die sites de rol van papieren kranten over en zullen we te zijner tijd ook weten welke bron betrouwbaar is en welke niet. Want dat laatste is nu lastig. Er staat zoveel op internet en zoveel onzin die voor zoete koek geslikt wordt. Zo moet ik nog weleens aan dat rare verhaal van jou denken, Mul, van die wazige vrouw uit LImburg die door het halve Koningshuis en door veel politici misbruikt zou zijn. Zulke lullepot waart ook eeuwig over het net.;)

  15. Haha over die tweets ben ik het met je eens. Oh ja en wanneer er een bekende diva met haar aars heeft getwerkt. Staat er ook in.
    Volkskrant en nrc vind ik goed, trouw ook. Ik denk wel dat de vorm van journalistiek zal veranderen, maar ik houd er ook rekening mee dat de huidige media dit ook zien en in elk geval stinkend hun best doen om er op zijn minst deel van uit te maken.

  16. Gezien de huidige internetontwikkelingen zie ik voor genoemde vormen geen toekomst.

    Maar hoe moeten in het verlengde van de krant de journalisten / professionals dan verder? Als de hele laag van oude media wegvalt, staan dan al die mensen dan op straat?

    Of zullen regionale platforms of mediasites als Weblog Zwolle met financiële steun van sponsors (waarvan sommigen toch ergens een platform moeten hebben) de toon bepalen?

    Dat roept de vraag op, en daar gaat het nieuwsitem ook over, hoe de regionale media er uit gaat zien? Of wil de bezoeker, want die bepaalt uiteindelijk wat er gaat gebeuren, een specifiek lokaal medium?

  17. Dame, ik denk dat het in nederland nog redelijk te overzien is, verstrengeling van journalistiek en politiek, ware het niet dat nederland in samenwerkingsverbanden met andere landen, weinig te zeggen heeft. Ik vind dat nederland erg laf is als het gaat om toegeven aan de grote jongens om maar aardig gevonden te worden. Vaak worden economische gevolgen als reden hiervoor aangevoerd, maar dat boeit me weinig. Het gaat erom dat andermans democratie dan de dienst bepaalt in de onze en dat vind ik nogal onoverzichtelijk. Ik heb er dan ook een hekel aan wanneer er een digitale infrastrucuur wordt aangelegd, waarin burgers ook nog eens continu gevolgd kunnen worden. Want degenen die de touwtjes in handen hebben, zijn maar deels gekozen vanuit onze normen en waarden. In GB gaat dit nog verder, in the Guardian stond een mooi artikel over de werking en doelstellingen van de gchq, geschreven door John Lancaster.
    Wat je aangeeft, er circuleren een hoop crapverhalen rond op internet. Hierdoor is de geloofwaardigheid van een goed verhaal dat anders is dan het officiele verhaal, maar in de reguliere media gemist wordt, al vaak ongeloofwaardig. Het is jammer dat dat zo werkt. Internet zou een tegenkracht kunnen zijn voor de mogelijkheden van overheden om burgers te kunnen bespieden, maar internetjournalistiek gedraagt zich doorgaans als een schot hagel, waarvan een kogeltje uiteindelijk maar een beperkte inslag heeft. Dit tegenover steeds efficienter wordende inlichtingenmethodes in onoverzichtelijkere samenwerkingsverbanden. Geen lekker idee vind ik.

Reacties zijn gesloten.