Ivar van Dinteren jeugdtrainer bij PEC Zwolle

Zwolle – In navolging van onder meer Albert van der Haar, Arne Slot en Dominggus Lim-Duan is er sinds eind augustus opnieuw een voormalig Zwolle-speler werkzaam in de PEC Zwolle jeugdopleiding. Ivar van Dinteren is dit seizoen de assistent-trainer bij PEC Zwolle B1: ,,Het is leuk om terug te zijn bij de club waar ik in totaal tweeënhalf seizoen voor heb gespeeld. Ik ben heel hartelijk ontvangen.”

https://youtu.be/OZochhCGJVM 

De afgelopen seizoenen heeft de 34-jarige Van Dinteren al veel ervaring opgedaan als trainer. Onder andere bij Dayton Dutch Lions FC, dat op het tweede niveau van de Verenigde Staten uitkomt: ,,In eerste instantie ging ik als speler naar deze club, maar al snel werd ik benaderd voor de functie van hoofd jeugdopleiding en even werd ik zelfs technisch directeur. In deze periode hebben we onder meer de Dayton Dutch Lions FC Youth Academy opgezet.” In maart 2011 werd de voormalig-Zwolle speler hoofdtrainer van de Amerikaanse club: ,,Het hoofdtrainerschap was een zware, maar leerzame periode. Het was voor mij op dat moment een grote stap, maar achteraf ben ik erg blij met de kans die ik heb gekregen. Als trainer heb ik in deze jaren grote stappen gezet.” Aan het einde van het afgelopen seizoen kon Van Dinteren bijtekenen bij de ploeg uit Amerika, maar hij koos er, mede vanwege de zwangerschap van zijn vrouw, voor om terug te keren naar Nederland. 

Via technisch directeur Gerard Nijkamp en hoofd jeugdopleiding Rini Coolen kwam Van Dinteren bij de jeugdopleiding van PEC Zwolle terecht: ,,Ik ben hartstikke blij dat ik bij PEC Zwolle B1 als assistent-trainer aan de slag kon. Wel moet ik toegeven dat het contrast tussen het hoofdtrainerschap bij een eerste elftal en het assistent-trainerschap bij een jeugdteam groot is, maar voor mijn ontwikkeling als trainer is dit een goede stap.”

Van Dinteren ziet diverse verschillen tussen de jeugdspelers in de Verenigde Staten en in Nederland: ,,In Nederland is de jeugd mondiger dan in Amerika. Dit kan je negatief opvatten, maar er wordt hier ook meer eigen initiatief genomen. Dat kan in het veld heel positief uitpakken.” Daarnaast geeft hij aan dat er duidelijke verschillen zijn tussen het Nederlandse voetbal en het voetbal dat in Amerika wordt gespeeld: ,,Ik denk dat Nederlanders veel van Amerikanen kunnen leren op het gebied van mentaliteit en kracht. Daar staat echter tegenover dat de Amerikanen qua tactiek en techniek ver achter liggen op het niveau van de Nederlanders. Bij Dayton Dutch Lions FC zijn we de afgelopen jaren druk bezig geweest om de pluspunten van beide landen zo goed mogelijk te combineren.”

De voormalig Zwolle-speler geeft aan dat hij als trainer een middenweg zoekt tussen mooi verzorgd voetbal en effectief voetbal: ,,Ik kijk graag naar teams die maar enkele kansen nodig hebben om een wedstrijd te winnen. Als trainer bij Dayton Dutch Lions FC heb ik naast het trainen van de functionele techniek veel tijd en energie gestoken in het verbeteren van de effectiviteit van de spelers. Als jeugdtrainer vind ik dit ook een belangrijk aspect, maar ben ik daarnaast veel bezig met punten als ‘een verzorgde opbouw van achteruit’ en ‘goed positiespel’. Dit seizoen heb ik mij voornamelijk als doel gesteld om de jeugd handvatten aan te reiken zodat ze zichzelf kunnen ontwikkelen. Daarbij richt ik me niet alleen op de aanvallend ingestelde spelers, maar kijk ik naar het hele team.”

Bron: www.peczwolle.nl 

Artikel delen:
Reacties 4
 1. Als speler technisch begaafd maar net als bij Boerrigter kwam het er zelden tot nooit uit op zijn vrije trappen na dan.
  Een speler die handig was bij balbezit maar in de omschakeling niet kon bikkelen.
  Ik heb mijn twijfels.


  Maak melding

 2. Volgens mij had Ivar nog al wat vrouwelijke fans hier in Zwolle, ik verwacht wel wat meer vrouwen bij de wedstrijden van de B’s
  😉


  Maak melding

Reageer